Linkit Yhteistyössä SJK shop

Fortum Tutor

Tuomas Nikupeteri - meidän Fortum Tutorimme

Fortum Tutor
on valtakunnallinen ohjelma, jonka tavoitteena on kehittää nuorten jalkapallon harrastajien valmennusta. Palloliitto valitsee vuosittain noin 100 tutoria, jotka toimivat valmentajien ja ohjaajien apuna, lähinnä alle 12-vuotiaiden joukkueissa.

Nykyisin Fortum Tutoreita on muuten myös lentopallossa!

Tutustu ohjelmaan tarkemmin: www.fortumtutor.fi

Tykkää meistä Facebookissa: facebook.com/FortumTutor

Rovaniemeltä Seinäjoelle muuttanut kemiläislähtöinen Tuomas Nikupeteri toimii nyt toista kauttaan seuran Fortum Tutorina. Hän oli aiemmin samassa roolissa Napapiirillä työskennellen silloin FC Lynxin junioritoiminnassa.

Koulutukseltaan Tuomas on liikunnanohjaaja ja ikää tulee joulukuussa mittariin pyöreät 30 v. Hän ehti pelata PS Kemi Kingsin väreissä niin Ykköstä kuin Kakkostakin kaudet 2005-2009. Yhteensä tilille kertyi kemiläisseuran väreissä 105 ottelua, joissa puolustuksessa pelannut Tuomas viimeisteli yhdeksän maalia.

Seuraavana oli edessä siirtyminen Rovaniemelle, missä hän haki paikkaa RoPS:n treeneissä, mutta työkiireiden myötä joukkueeksi tulikin FC Santa Claus.

”Nikun” tehtävänä SJK-junioreissa on auttaa ja olla tukena uusille valmentajille, etenkin pikkupäässä. Yhtenä tehtävänä on lisäksi ohjata ja neuvoa valmentajia Energialiigassa., jota pelataan jälleen tänäkin suvena.

”Nikuhan” on myös apuna 03- ja 02-ikäluokan valmennuksessa.

Tässä Tuomaksen vastauksia FC Lynxin ajalta ja tutoroinnin alkumetreiltä:

Miksi hait tutoriksi?
Olen ollut seuramme valmennuspäällikkönä ja mietimme miten voisimme edelleen kehittää seuramme valmennuksen laatua. Koen, että tutorin roolissa pystyn antamaan enemmän tukea seuramme juniorivalmentajille ja auttamaan erityisesti niitä joukkueita, jotka haluavat tavoitteellisempaa toimintaa.

Miksi tutorointi on tarpeellista?
Juniorivalmentajat tarvitsevat tukea ja opastusta toimintaansa. Tutoroininin avulla voidaan tuoda jalkapalloilullista näkökulmaa ja tietämystä seuran toimintaan, sekä antaa pientä lisäpotkua joukkueiden valmennukseen.

Mitä uskot, että itse saat tutor-toiminnasta?
Uskon, että saan ohjelman puitteissa järjestettävien koulutusten toimesta hyviä käytäntöjä ja toimintatapoja myös omaan valmennukseeni. Lisäksi pääsen seuraamaan aitiopaikalta joukkueiden toimintaa ja olemaan vuorovaikutuksessa eri valmentajien kanssa.

Millainen on mielestäsi hyvä valmentaja?
Hyvä valmentaja on innostunut kehittämään itseään ja pelaajiaan. Hyvä valmentaja osaa innostaa ja motivoida pelaajiaan ja hänellä on riittävästi lajitietätymystä, jotta hän osaa sekä kertoa, että näyttää malliharjoitteet pelaajilleen. Lisäksi hyvä valmentaja on suunnitelmallinen, tavoitteellinen ja oikealla tavalla vaativa pelaajiaan kohtaan.

Miten valmentajia voi mielestäsi motivoida?
Olemalla valmentajien tukena ja luoda heille tunteen, että joku on heidän apuna valmennustyössään. Lisäksi on tärkeää antaa valmentajille palautetta, ohjeita ja käytännön työkaluja päivittäiseen tekemiseen. Valmentajien pitää kokea, että heitä ohjataan ja autetaan yksilöllisesti.

Mikä juniorien valmennuksessa on mielestäsi kaikkein tärkeintä?
Kaikkein tärkeintä on innostuneen ja motivoivan ilmapiirin luominen. Positiivisen ilmapiirin pohjalle on hyvä rakentaa tavoitteellisuutta. Tärkeää on hyvät vuorovaikutustaidot ja kunnioitus pelaajien ja valmentajan. Lisäksi juniorivalmentajien tulee muistaa johdonmukainen eteneminen valmentamisessa ja ymmärtää esimerkiksi lasten ikä- ja herkkyyskaudet.

Mikä on palkitsevinta jalkapallossa?
Joukkueena onnistuminen ja häviäminen sekä yhteenkuuluvuuden tunne, jonka voi saavuttaa vain joukkuelajeissa.

Kuka on mielestäsi kaikkien aikojen pelaaja?
Lionel Messi.

Mitä joukkuetta kannatat ja miksi?
Tulevaisuuden Rovaniemen Palloseuraa (kai se nyt jo SJK:ta kannattaa…)