Tyttöjen fysiikkavalmentaja Janica Saari

Marraskuussa SJK-junioreissa alkaa siis työttöfutis täydellä tohinalla. Tyttöpuolen fysiikkavalmentajana aloittaa seuran Snadi-kerhon vastuuvalmentaja Janica Saari, joka kertoo hiukan itsestään, toiveistaan ja tavoitteistaankin. Janicalla on omaa pelaajataustaa ja hommiin erinomaisesti sopivaa koulutusta.

Kerro hiukan taustojasi, mitä tulee futikseen yms…Olen itse pelannut jalkapalloa kymmenisen vuotta. Jalasjärven Jalaksessa ensimmäiset seitsemän vuotta, jolloin myös ensimmäisen kerran haaveilin suuria ja kuvittelin itseni ”isona” Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen fysioterapeutiksi. Siirryin Seinäjoen Mimmiliigaan muutamaksi vuodeksi, mutta lukion abivuoden alkaessa täytyi jalkapallo lopettaa.

Aloitin liikuntaneuvojan opinnot Kuortaneella 2017, jolloin muutin myös Seinäjoelle, joten palasin yhdeksi kaudeksi takaisin SeMin naisten riveihin. Samaan aikaan aloitin myös SeMin pallokoulussa valmentamisen Laura-Marian, Marian ja Jennyn kanssa. Kaksi kautta meni valmentaen tuossa porukassa. Kesän 2019 olin Liiverin hanketyössä Rintatalon Jonin kanssa SJK-junioreilla ja kesän jälkeen sain mahdollisuuden aloittaa Snadikerhon vastuuvalmentajana. Nyt on siis ensimmäinen kausi mustakultaisessa värityksessä takana.

Sen lisäksi, että toimit snadien vastuuvalmentajana, työnkuvasi seurassa on kasvanut tyttöpuolen tulemisen myötä. Kerro hiukan siitä… Kun uusi kausi starttaa marraskuun alussa, saan ottaa vastuuta vanhimman pään tyttöjen fyysisestä valmennuksesta. Raamit tekemiselle ovat selkeät, mutta mitä siellä sisällä on, pitää vielä selvittää yhdessä valmentajien ja pelaajien kanssa. Joukkueiden sisältä löytyy kuitenkin toistakymmentä erilaista tyttöä, jotka haluan huomioida yksilöinä.

Opiskelet edelleen fyssariksi, mutta itselläsi on jo liikuntaneuvojan tutkinto, eikös niin? Kyllä. Kuortaneen urheiluopistolta 2019 valmistunut liikuntaneuvoja. Nyt opiskelen toista vuotta fysioterapiaa Seamkissa.

Koetko, että koulutuksestasi on hyötyä valmennushommissa? Jos on, niin millä tavoin?Kuortaneen opinnoista on tähän mennessä ollut tosi paljon hyötyä. Liikepankki ja ideat kasvavat oman tekemisen ja kiinnostuksen myötä.

Koen myös, että liikuntaneuvojan opinnot antoivat rohkeutta ja heittäytymiskykyä, mikä on mielestäni ainakin snadien kanssa tärkeää. Odotan innolla, että pääsen etenemään tämänhetkisissä opinnoissa ja sitä kautta hyödyntämään ja soveltamaan oppimia asioita valmennuksessa.

Ainakin ulospäin näyttää, että viihdyt tosi hyvin noiden pahnanpohjimmaisten, eli snadien kanssa. Mikä siitä tekee mukavaa ja palkitsevaa?Olin kesällä yhdet -15 treenit poissa ja seuraavissa harjoituksissa meinasi tippa tulla linssiin, miten paljon pelaajat olivat kehittyneet. Eli se on hirmu palkitsevaa, kun näkee pienten pelaajien kehittymisen lajin parissa, oli kyseessä sitten koko kausi tai pelkästään kaksi viikkoa. Kysyn aina ennen treenejä, että mitenkä meillä menee. Vaikka kaikki kolmekymmentä pelaajaa kertoisivat samaan aikaan, niin on silti kiva kuulla jokaiselta jotakin.

Lasten into on tarttuvaa ja jos valmentajan päivä ei parane sillä, että pelaaja juoksee kohti huutaen nimeäni ja haluten kertoa jotain jännittävää tai tulee vielä harjoitusten jälkeen vetämään hihasta ja kiittämään treenistä, niin ei sitten millään. Haluan olla valmentajana nyt ja jatkossakin sellainen, jota lapsen on helppo lähestyä. Jos se vaatii kentällä konttaamista tai hipan leikkimistä, teen sen mielelläni.

Mitä odotat tyttöpuolen hommista SJK-junioreissa?Eniten odotan sitä, että saisin annettua joukkueelle jotakin hyödyllistä koulussa oppimani kautta. Haluan että tytöt ja myös taustajoukot oppisivat asioita monipuolisesti, jotta niitä voisi hyödyntää kentän ulkopuolisessakin elämässä. Totta kai odotan sitäkin, että näkisin sitä kehittymistä myös tälläkin puolella. Oma kehitys mukaan lukien. Töitä tehdään niin, että vielä joskus ollaan siellä maajoukkueen puolella

Takaisin uutisiin