Juha-Matti Salo T18 vastuuvalmentajaksi

Millainen on taustasi valmentajana?

Jo nuorena poikana kiinnostus jalkapalloon oli niin kovaa, että pelaamisen ohella halusin seurata Teuvan Pallossa suuresti omaan (jalkapallo)elämääni vaikuttaneiden Jarke Rinteelän ja Unski Ruotsalaisen jalanjälkiä myös valmennuksen puolella. Ensimmäiset askeleet sillä polulla otin muistaakseni 9-luokkalaisena v. 1995 ja sillä polulla ollaan tavallaan edelleen. Muutama välivuosi on toki tullut pidettyä, mutta jalkapallo on aina kuulunut elämääni jollain tavalla.

Nykyinen valmennusputki alkoi vuoden 2015 alussa KuPSin kaupunginosajoukkue Karhuissa 6–8-vuotiaiden kanssa ja sieltä on tultu tähän päivään pääasiassa v. 2008 ikäluokan mukana. SJK-junioreiden toimintaan tulin mukaan melko pian Seinäjoelle muuton jälkeen vuonna 2018 ja tänä aikana olen sitten käynyt Palloliiton koulutuspolun mukaiset valmentajakoulutukset toistaiseksi v. 2022 suoritettuun UEFA B:hen saakka.

Jalkapallossa (ja elämässä yleensäkin) olen generalisti ja kiinnostunut siitä, miten kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jatkuva oppiminen kuuluu luonnollisena osana elämääni ja sisältää myös jalkapalloon liittyvät asiat, joten tartun kyllä usein mahdollisuuksiin lisä- tai täydennyskouluttautua. Siviiliammatiltani olen proviisori ja ehkä osin sieltä tulevan ammatillisen kiinnostuksen vuoksi olen suorittanut myös FIFA Diploma in Football Medicinen v. 2023. Erittäin tärkeässä roolissa ovat olleet myös kaikki valmentajakollegat, erityisesti SJK:ssa ja erilaisissa valmentajakoulutuksissa, olen saanut ihan jokaiselta heistä valtavan määrän ajatuksia ja näkökulmia jalkapalloon ja ilman niitä oma visioni olisi aivan varmasti paljon suppeampi.

Mitä olet valmentanut viime vuodet?

Viime vuodet ovat tosiaan seurailleet pääasiassa 08-ikäluokkaa. Kaudella 2024 toimin SJK-j P17/2 joukkueen vastuuvalmentajana, edellisellä kaudella olin P15 joukkueen vastuuvalmentaja. Sitä ennen toimin P14, P13 ja P12 joukkueissa. Lisäksi olen auttanut mahdollisuuksieni mukaan aina siellä missä on tarvittu apua, välillä se on ollut SeMin 10-vuotiaissa tytöissä, välillä TePan miesten 6. tai 5. divisioonajoukkueissa.

Millaisena näet Etelä-Pohjanmaan alueen jalkapallon tilan?

Mielestäni Etelä-Pohjanmaan alueen jalkapallolla menee paremmin kuin koskaan ja SJK on kyllä siellä keihään kärkenä. Pelaajapolut ja olosuhteet SJK:ssa ovat ihan Suomen parhaiden joukossa. Huikean pelaajapolun tuomat mahdollisuudet pelaajille on toki poikapuolella vielä vähän edellä, mutta tyttöpuolella otetaan joka vuosi suurempia ja suurempia harppauksia kohti samanlaisia mahdollisuuksia myös alueen tyttöjalkapalloilijoille. Itse toivoisinkin, että lähialueiden muut joukkueet näkisivät tämän sellaisena kuin se on, huikeana mahdollisuutena jokaiselle alueen pelaajalle, eikä minään uhkana.

Mitä asioita painotat valmennuksessasi tulevalla kaudella?

Pääsen mukaan mahtavaan vaiheeseen pelaajien uralla, jossa kaikki on vielä mahdollista, ja osalla pelaajista ne mahdollisuudet alkavat toivottavasti myös konkretisoitua. Tämä tuo tietenkin mukanaan haasteita, kun pelaajat tulevat pelaamaan ja harjoittelemaankin kauden aikana heille parhaiten sopivassa ympäristössä; osa valtakunnallisissa sarjoissa, osa alueellisissa sarjoissa, osa toivottavasti naisten valtakunnallisessa sarjassa oman seuran edustusjoukkueessa ja kenties osa vaikkapa naisten alueellisissa sarjoissa erilaisten yhteistyöseurojen kautta.

Tämä on toisaalta täysin luonnollista tässä vaiheessa pelaajauraa ja koen vahvasti, että parhaiten pelaajia autetaan silloin tuomalla pelaajien arki ja kaikki tekeminen arjessa niin korkealle tasolle kuin mahdollista. Jalkapallon suhteen tämä tarkoittaa mielestäni sitä, että pelaamisen periaatteet ovat entistä tärkeämpiä. Mitä paremmalla tasolla pelaaja ymmärtää peliä ja sen periaatteita, sitä parempia päätöksiä hän pystyy kentällä tekemään ja sitä helpompaa on toimia erilaisissa joukkueissa ja peliryhmissä, niin tulevalla kaudella kuin toivottavasti vielä monella seuraavallakin. Tätä tullaan varmasti painottamaan jokaisessa tapahtumassa kauden aikana ja toivottavasti tuloksena on fiksumpia pelaajia, fiksumpia urheilijoita ja fiksumpia ihmisiä.