Cupissa jatkopaikka AaFK:lle – Terolle 90

Täksi kaudeksi norjalaisen Aalesunds FK:n riveihin Bulgariasta siirtynyt Tero Mäntylä kellotti 90 minuuttia tililleen vierasottelussa alasarjalaista, Stryniä, vastaan Norjan cupissa vierasjoukkueen haettua jatkopaikan lukemin 3-1.

– Melkonen paikka oli pelata, mutta klaarattiin niin kuin pitikin. Sain pelata täydet minuutit taas. Toivottavasti sama jatkuu sunnuntaina. Meillä on ollut aika vaikea startti kauteen mutta eiköhän se tosta lähde rullaamaan kun saadaan helpot virheet pois puolustuksesta ja hyökkäyspeliä parempiin uomiin. Keskittymiskyky kun pysyy 90 min korkealla niin hyvä tulee, vakuuttaa rannikkokaupunkiin erinomaisesti asettunut Tero.

Odotukset Aalesundin kohdalla olivat viime kauden jälkeen korkealla. Sarjasijoitusta pitäisi pystyä kohentamaan ja Euroopan kentille palaamaan.

Terolle sopeutuminen uuteen seuraan on sujunut kivuttomasti, joten siitä ei ainakaan mikään kiikasta millään tavalla.

– Hyvin on sujunut. Kaupunki on tosi viihtyisä ja maisemat on upeat. Kelpaa hienolla säällä olla ulkona. Sopeutumisessahan ei ollut mitään vaikeuksia. Täällä asiat rullaa niin kuin pitääkin ja ihmiset on ystävällisiä. Pre season mentiin todella kovaa verrattuna Bulgariaan. Joten nyt ollaan sitten hyvässä kunnossa ja harjoitukset on muutenkin ollut hyvätemposia ja treenataan yleensäkin kovempaa kun mitä viimeset kolme vuotta Ludogoretsissa. Sopii itselle hyvin, kertoo oranssiin paitaan Ludogoretsin vihreä-valkoisesta siirtynyt toppari.

Eroja on Norjan ja Bulgarian välillä muussakin kuin treenaamisessa.

– Vähän eri tyyliin tämä matkustaminen täällä hoidellaan kuin mihin olin tottunut Bulgariassa. Yleensä tosin lennetään matseihin mutta nämä pelit, mitkä on lähellä mennään bussilla ja sitten tulee näitä lauttamatkoja on aina. Ei tarvitse lautoille kauhean kauaa edes jonotella.

Kulttuurishokkia ei saa Teron kohdalla aikaiseksi edes kielitieteellisestä näkökulmasta aikaiseksi.

– Heh, no ei. Englanniksi vedetään treeneissä. Kyllä mä aika hyvin jo ymmärrän tätä paikallista kieltä, mutta puhuminen on vielä vähän hankalaa. Olin tällä viikolla kuitenkin jo taloyhtiön kokouksessa ja se oli norjaksi ja hyvin meni ymmärsin vaan, mutta puhe ei vielä ole kauhean vahvaa.

Urheilijalle ruoka ja syöminen ovat olennainen osa elämäntapaa. Globaalisestihan mm. jalkapalloilijoille ja muille urheilijoille perinteistä pöperöä on kanapasta, mutta Norjassa on muunmoistakin einestä tarjolla.

– Onpa ollut hyvät ruoat täällä. Kalaruokaa on ollut paljon tarjolla. Mutta sitten löytyy myös perus kanapastat jne. Stadikalla syödään lounas ja aamupala niin ei voi kun kehua kyllä tätä systeemiä.

AaFK:lla on omissa kolissut liigapeleissä ihan kuin edesmenneessä TP:n Pallobingossa konsanaan. Sekä Molde, että Rosenborg ovat iskeneet viisi maalia Aalesundin verkkoon. Ovatko nuo joukkueet sitten Teron mielestä olleet niin kovia, että numerot selittyvät sillä.

– Eivät oo niin kovia. Ollaan puolustettu hemmetin huonosti. Tai siis oikeastaan on vain tehty helppoja virheitä ja kyllä ton tasoiset jengit niistä rokottaa. Plus vieraissa vielä ja heti ekan viiden minuutin jälkeen melkein tullut eka maali. Siinä mielessä on ollut pirun vaikeaa, kertoo Tero, mutta kiistää hymyssä suin sen, että alakerta tai joukkue ei puolustuspelaamisessa olisi ihan samalla sivulla.

– No, en mä sanoisi ettei olla samalla sivulla. Nukahdus ja rokotettu heti alussa, mutta ehkä tuossa ei ole vielä täysin hitsaannuttu yhteen. Ollaan pelattu kuitenkin noi matsit eri kokoonpanolla mitä koko pre-season. Pelasin ekassa matsissa tokan puoliajan ja kolmannessa koko pelin. Pelattiin viiden alakerralla tuo kolmas peli. Toisen istuin penkillä, mutta nyt taas cupissa avauksessa, jatkaa Tero kuvan piirtämistä nykytilanteesta.

Aalesundin kausi jatkuu sunnuntaina kotiottelulla. Silloin vastaan saapuu Tromsø. Teron joukkuekumppanina on pitkästä aikaa myös suomea äidinkielenään puhuva ex-klubilainen, Sakari Mattila.

– Se Tromsø pitäisi kyllä ehdottomasti hoitaa, painottaa Tero.- On kyllä muuten tosi hienoa kun on toinenkin suomalainen samassa seurassa. Lisäksi Sakke on ihan loistava tyyppi!

Eikä Aalesundissa elämä ole muutenkaan tylsäksi tullut.

– Tyttöystävä on vielä Pariisissa opiskelemassa, mutta koulu vetelee viimeisiään ja kesäkuun alussa hän tulee myös tänne. Tossa viikko sitten Sanna oli täällä käymässä ja porukatkin jo kerkesivät pistäytymään, myhäilee Tero ja pistää vielä dokumentiksi selfien tuliaisiksi.

– No nyt jäi peukku kuvasta. Ei tässä nyt kuitenkaan oo niin käynyt kuin Duudsoneiden Jarpille, muistaa Tero huomauttaa virnuillen.