Kasvojen pesun aika

Kasvojen pesun aika Kun TP-Seinäjoki saa lauantaina Jouppilanvuoren tekonurmelle vieraakseen Kakkosen Lohko C:ssä kolmantena olevan kuopiolaisen Kingsin, olisi edustusjoukkueella sopiva aika kirkastaa ilme ja pestä kasvot. Viime keskiviikon ottelu FC Kippareita jätti paljon toivomisen varaa, sillä 3-3 (1-3) päättynyt kamppailu tuskin tyydytti ketään.Vaikka Juha Eteläaho tekikin ottelun ensimmäisellä puoliajalla puhtaan hattutempun ja vei vieraat Kipparihallissa kahden maalin johtoon, hukattiin tuo johto toisella puoliajalla. Ottelu oli TP-Seinäjoelle jo viides peräkkäinen ilman voittoa. Jos joku oikeasti oli sitä mieltä näkemättä ottelua Kokkolassa, ettei joukkueen asenteessa ollut korjaamisen varaa, niin onpa rohkea lausunto.Niin kauan kuin otteluita on, on kuitenkin mahdollista näyttää, että kyseessä oli vain yksittäinen juttu, eikä suinkaan kokonaisvaltainen asennevamma.TP-Seinäjoki on siis viimeksi voittanut 11. elokuuta, jolloin FC Lynx sai kylmää kyytiä Keskuskentällä numeroin 10-0. Sen jälkeen ovat tulokset olleet vaatimattomampia.Viimeksi kun TP-Seinäjoki pelasi Jouppilanvuoren Tekonurmella, oli vastassa Närpiön Kraft ja sen ottelun kotijoukkue voitti hyvän esityksen jälkeen selvästi 3-0. Maaleista tuossa ottelussa vastasivat nyt loukkaantuneena oleva Lasse Männikkö, Henri Saranpää pilkulta ja Kraftin Pekka Paukkonen, joka pisti pallon omiin.Keinonurmialusta on kuitenkin vierasjoukkueelle huomattavasti tutumpi, sillä kuopiolaiset pelaavat kaikki kotiottelunsa muovialustaisella Magnum Areenalla. Muovilla Kings on viihtynyt varsin mainiosti muutenkin, sillä joukkue on pelannut yhteensä 13 ottelua plastiikalla ja voittanut niistä peräti kymmenen. Kauden alussahan Kings hävisi sekä FC Kiistolle, että OLS:lle, mutta sen jälkeen ei keinoalustoilla ole tappioita tullut ja tasureitakin vain yksi.Oranssi-mustien saldo muovilla ei ole läheskään samaa luokkaa. Yhdeksästä keinolla pelatusta ottelusta on voittoja tullut neljä, tasapelejä kaksi ja tappioita kolme.Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Kings oli maalien valossa niukasti parempi numeroin 2-1, mutta pelillisesti joukkue taisi olla askeleen tai kaksikin edellä TP-Seinäjokea. Maalinteosta vastasivat isännät kokonaisuudessaan, sillä vieraiden ainokaisen sohi omiin Esa-Pekka Vartiainen 66. minuutilla. Kotijoukkue oli kuitenkin iskenyt kahdesti minuutin sisään. Pelikellon näytettyä 40. minuuttia teki Ollipekka Ojala avausmaalin ja vain minuuttia myöhemmin toimitti Marko Siltanen pallon uudelleen Tero Kinnusen selän taakse.Joukkueet ovat kohdanneet myös kahdella aikaisemmalla kaudella. Ensimmäisen kerran kuopiolaiset kohdattiin kaudella 1989, jolloin seura esiintyi vielä Kings SC:n, eli Soccer Clubin, nimellä. Kotikentällä TP-Seinäjoki voitti kamppailun 2-0 (1-0) erään tietyn Keith Armstrongin tehtyä avausmaalin 17. minuutilla ja Juha Latvalan sinetöityä voiton toisella puoliajalla 73. minuutilla tekemällään osumalla. Kaudella 1989 Ykköseen noussut TP-Seinäjoki voitti Kuopiossa 2-1 (1-1) Vesa Tyrväisen vietyä vieraat johtoon jo 10. minuutilla. Jukka Väätäinen tasoitti ennen taukoa, mutta toisella puoliajalla Armstrong viimeisteli rangaistuspilkulta voittomaalin.Seuraavan kerran oltiin vastakkain kaudella 2004, jolloin Suomen Palloliitto päätti suuressa viisaudessaan liittää Etelä-Pohjanmaan Itä-Suomeen. Seinäjoella vieraat voittivat 1-0 (0-0) Aki Malisen maalilla TP-Seinäjoen kärsittyä oikeusmurhan ottelun lisäminuuteilla, jolloin nykyisin VPS:ssa liigaa pelaava Jyrki Saranpää kaadettiin rangaistusalueella, mutta erotuomari levitteli käsiään. Vieraskentällä tuli nokkaan mollivoittoisella kaudella numeroin 2-0 (0-0) kotijoukkueen ratkaistua Väinölänniemellä pelatun ottelun kahdella loppuhetkien maalilla. Ensin iski Malinen 81. minuutilla ja peliajan oltua jo täynnä Marko Kurikka kaunisteli loppunumeroiksi 2-0. Vaikka Kings olikin tuolla kaudella kova joukkue, joutui se kuitenkin taipumaan Suomen Cupissa TP-Seinäjoelle. Kotitappion jälkeen Kings saapui uudelleen Keskuskentälle vieraaksi 16. kesäkuuta ja silloin kotijoukkue otti revanssin voittamalla 2-1 (2-0). Maalinteon aloitti ottelussa Marko Huttu jo ottelun kolmannella minuutilla ja kahden maalin johto syntyi noin 20. minuutin kohdalla Pasi Oksasen lähettämästä kulmurista, jonka sohi omiin etutoppari Markus Kauppinen.Lauantaina onkin mielenkiintoista nähdä, kenet päävalmentaja Thomas Dunne heittää tolppien väliin, sillä opiskelukiireet pitävät Tero Kinnusen pois maalilta ensimmäistä kertaa kuluvalla kaudella.Vaikka pelejä on jäljellä vielä neljä, vaikuttaa siltä, että myös kuopiolaiset ovat menettäneet saumansa sarjanousuun PS Kemin karattua viiden pisteen päähän. Niinpä tässä ottelussa taitaa olla enemmänkin kyseessä kunnia kuin suuret saavutukset. Se ei silti tarkoita, etteikö Kings olisi vaarallinen. Joukkueen paras maalintekijä on ollut Petteri Rönkkö, jolla on tilillään 12 maalia. Tomi Airaksinen ja Dimitri Klimov ovat kumpikin tehneet seitsemän osumaa ja Ollipekka Ojala on maalannut viidesti.Veikkausraatien tähtien valossa osaavimmat ovat olleet 16 sakaraista saalistaneet Rönkkö ja Pasi Tuutti, 14 tähteä saanut Airaksinen, sekä 10 tähden Ojala.Kotijoukkueen maalitykki on ollut vain 12 ottelua pelannut Juha Eteläaho, joka on onnistunut 11 kertaa. Sekä Mikael Muurimäki, että Henri Saranpää ovat maalanneet viidesti. Yhteensä kotijoukkueen riveistä löytyy 13 eri maalintekijää.Veikkausraadit ovat TP-Seinäjoen pelaajista muistaneet 18 sakaraisella Johannes Saranpäätä, joka on Kakkosen Lohko C:n tilastossa kakkosena FC Kiiston Matti Lammen jälkeen. Henri Saranpää on saanut tililleen 13 tähteä ja Juha Eteläaho kymmenen.TP-Seinäjoen kokoonpano elää tähänkin otteluun, sillä kuten todettua, maalivahti Tero Kinnunen on sivussa opiskeluiden takia. Hänen tilallaan nähdään joko Matti Tervasmäki tai nuori Petri Välimäki, sillä varusmiespalvelustaan suorittava Tobias Mäki ei ole viime viikkoina päässyt harjoittelemaan erityisen paljon.Poissa ovat edelleen myös loukkaantuneet Lasse Männikkö ja Pekka Väänänen, sekä pelikiellossa huilaava Jussi Kankaanpää, joka on kuitenkin käytössä sunnuntaina A-junioreiden SM-sarjan ottelussa.Tällaisin asein TP-Seinäjoki pääsee haastamaan selkeänä ennakkosuosikkina otteluun saapuvan kuopiolaisen Kingsin Jouppilanvuoren Tekonurmella lauantaina klo 15.00.