Laura Kalmari -lopputurnaus Seinäjoelle

Suomen Palloliitto on valinnut tulevan kesän 2021 lopputurnausten järjestäjät. SJK-juniorit sai järjestettäväkseen T15-ikäluokan Laura Kalmari-lopputurnauksen, joka siis käytännössä tarkoittaa ikäluokan SM-lopputurnausta.

SJK-junioreissa valinta turnauksen järjestäjäksi koetaan tietenkin melkoisena luottamuksen- ja kunnianosoituksena seuraa kohtaan Suomen Palloliiton taholta.

Seura on aiemminkin järjestänyt lopputurnauksia mukaan lukien P15-ikäluokan Kai Pahlman -lopputurnauksen. Kyseinen 16 joukkueen lopputurnaus nähtiin Prunttimäen viheriöillä 2015. Lisäksi samalla estradilla nähtiinvuotta myöhemmin saman ikäluokan kakkostason lopputurnaus ja 2018 P14-ikäluokan kakkostason lopputurnaus.

Tulevan kesän Laura Kalmari-lopputurnaus tullaan pelaamaan 5.-8. elokuuta. SJK-juniorit pääsee mukaan turnaukseen suoraan järjestävänä seurana. Muut 15 joukkuetta valikoituvat siten, että Liiga Etelän kymmenen parasta ja Liiga Pohjoisen viisi parasta tulevat mukaan.

Puheenjohtaja Saarijärvi jakaa kiitoksia

Pitkän päivätyön seurassa tehnyt puheenjohtaja Jukka Saarijärvi on luonnollisestikin erittäin iloinen Suomen Palloliiton ratkaisusta antaa turnaus Etelä-Pohjanmaalle ensimmäistä kertaa.

– Turnauksen myöntäminen meille on mielestäni sekä luottamus toimintaamme, että tavallaan kiitos alueelle, jossa vähäväkisellä alueella tyttöfutista on jaksettu ylläpitää. Tästä kiitos kaikille Etelä-Pohjanmaan seuroille, jotka ovat tarjonneet kaikille mahdollisuuden pelata jalkapalloa, sanoo Saarijärvi.

– Palloliitolla on menossa useampikin ohjelma, joilla pyritään lisäämään varsinkin tyttöfutareiden määrää. Ohjelmat, kuten Jalkapalloa jokaiselle, Playmakers ja tyttöfutiksen aloittavien seurojen tukeminen ovat tervetullutta materiaalia varsinkin meidän seurallemme, joka aloittelee tyttöfutista, jatkaa Saarijärvi.

Aivan kuten kansainvälisenä naistenpäivänä, viime maanantaina, seura totesi: Me emme ole nais- tai tyttöjalkapalloseura. Me olemme seura, jossa myös tytöillä ja naisilla on mahdollisuus elää unelmaansa. Tähän viittaa myös Saarijärvi.

– Sinänsä on hassua puhua poika- tai tyttöfutiksesta, koska samanlaista palloa molemmat sukupuolet potkivat oppiakseen aina vaan paremmaksi tai viihtyäkseen hyvän harrastuksen parissa.

Toiminnanjohtaja tyytyväisenä

SJK-junioreiden toiminnanjohtaja Hannu Huilla ei tyytyväisyyttään peittele saatuaan tiedon siitä, että Suomen Palloliitto on myöntänyt kesän 2021 Laura Kalmari-lopputurnauksen seuran järjestettäväksi.

– C15-tyttöjen SM-lopputurnauksen saaminen SJK-junioreille kruunaa muutenkin upeasti käynnistyneen tyttötoiminnan kauden, Huilla aloittaa kommentointinsa.

– Se osoittaa myös Palloliiton arvostuksen seuraamme kohtaan. Liitto tietää että seuramme pystyy järjestämään laadukkaan turnauksen erinomaisissa olosuhteissa, jatkaa Huilla.

– On aivan päivänselvää, että tämä tuo lisäbuustia turnaukseen valmistautuville C15-tytöille, sekä koko tyttötoiminnalle. Uskon myös, että tällaisten tapahtumien kautta pelaajamäärät jatkavat kasvuaan ja koko toiminta on positiivisessa myötätuulessa, päättää Huilla.

Myös Koskinen yhtä hymyä

SJK-junioreiden hallituksen jäsenistä Jussi Koskinen on erityisesti tyttöfutiksen puolestapuhuja ja seuran ensimmäisen tyttöjoukkueen joukkueenjohtaja. Juuri Koskisen johtama nollakutosten ikäluokka on se ryhmä, joka tulee pelaamaan Laura Kalmari-lopputurnauksessa.

– SJK-junioreissa aloitettiin tyttöfutis syksyllä 2019 yhdellä joukkueella, nyt niitä jo kahdeksan ikäluokkaa ja naiset. On saatu mahtava noste päälle, yli 220 pelaajaa ja nyt jo palkintona tällainen turnaus Suomen Palloliitolta. Tämä jos mikä luo uskoa tulevaisuuteen ja edelleen lisää seuramme näkyvyyttä myös tyttö- ja naisfutiksen parissa, joka muutenkin mahtavassa nosteessa Suomessa, innostuu Koskinen.

Vaikka erityisesti Laura Kalmari -lopputurnauksen saaminen onkin osoitus siitä, että myös Palloliitossa uskotaan SJK-junioreiden tekemiseen tyttöpuolella, liittyy tämä Koskisen näkemyksen mukaan muuhunkin.

– Mielestäni tämä on ilman muuta heidän arvostustaan seuran tekemää pitkäjännitteistä työtä kohtaan ja palkinto hyvin hoidetuista hommista, Koskinen sanoo.

Kun tieto turnauksen myöntämisestä kilahti Koskisen mailiin eilen tiistaina, iso hymy hiipi kasvoille.

– Olihan se mahtava tunne. Omalle joukkueelle tämä on myös todella vahva myös motivaattori treenaamiseen ja kauden peleihin ennen turnausta. Samalla tämä toimii motivaattorina myös seuramme nuoremmille tytöille, kun he näkevät paikan päällä huippupelejä ja pääsevät näkemään oman seuran tyttöpelaajia lopputurnauksessa kotikaupungissa. Tällaiset kokemukset luovat uskoa omaan tekemiseen paitsi seurana, myös yksittäisinä pelaajina, tiivistää Koskinen.

Hiukan historiaa

T15-ikäluokan mestaruudesta on pelattu jo vuodesta 2001 lähtien. Turnauksen nimi muuttui Laura Kalmari -lopputurnaukseksi 2013, jolloin se pelattiin Helsingissä ja mestaruuden vei Turun Palloseura.

Turnaus on aikaisemmin järjestetty kahdesti Oulussa ja Kuopiossa, sekä kertaalleen Helsingissä, Kokkolassa ja Vantaalla. Nyt pelattava lopputurnaus on entisen maajoukkueen tähtipelaajan nimeä kantavana tapahtumana järjestyksessään kahdeksas.

Oikeastaan vuoden 2021 lopputurnaus on 20. juhlavuosi ikäluokan lopputurnaukselle. Tosin, tähänkin korona heittää pienen varjonsa. Viime vuoden lopputurnaus piti pelattaman Vaasassa VIFK:n järjestämänä, mutta se jouduttiin peruuttamaan. Nyt toivotaan, että näin ei käy.

Tähän mennessä jaetuista 19 mestaruudesta Helsingin Jalkapalloklubi on vienyt neljä nimiinsä Turun Palloseuran napattua kolme voittoa. Kahteen mestaruuteen ovat yltäneet Vantaan Jalkapalloseura, Tampereen Ilves ja helsinkiläinen Pallokerho -35. Kertaalleen mestaruuden ovat voittaneet helsinkiläinen Puistolan Urheilijat, Tuusulan Palloseura, Vasa IFK, kokkolalainen Gamlakarleby Bollklubb, Pallokerho Keski-Uusimaa ja Esbo Bollklubb.