Lyhyt reissu vieraisiin

Lyhyt reissu vieraisiin Keskiviikkona on edessä TP-Seinäjoen edustusjoukkueen kauden lyhin vierasmatka, kun matsiin saa saapua kuin kotiotteluun Seinäjoen Keskuskentälle naapuriseura Sepsi.78:n vieraaksi. On luonnollista, että paikallisottelu herättää isoja tunteita ja niin sen toki kuuluukin tehdä.Kukapa ei olisi kiinnittänyt jalkapallon suuressa maailmassa huomiotaan Englannissa, Saksassa tai Italiassa pelattaviin paikallisotteluiden tunnelmiin. Oikeastaan ei tarvitse matkustaa edes niin kauas, sillä kyllä Ruotsistakin tunnelmaa löytyy ja jopa kotoisesta liigasta tiettyjen joukkueiden iskiessä yhteen. Hyvä esimerkki löytyy tältä kaudelta Pietarsaaresta FF Jaron ja VPS:n iskettyä yhteen peräti 5600 katsojan edessä.Olisi kerrassaan upeaa, jos Keskuskentän katsomot pullistelisivat seurauskollisuuttaan avoimesti värein tunnustavista jalkapallofaneista keskiviikkona, olkoonkin, että kyseessä on naapurin kotimatsi. Yleisö otteluun sen tunnelman joka tapauksessa tuo ja luo.Alkukaudesta TP-Seinäjoki ja Sepsi-78 ovat kulkeneet miltei käsi kädessä, jos sarjataulukkoon katsellaan. Kumpikaan ei ole kyennyt tekemään selkeää pesäeroa toiseensa. Valitettavasti se ainoa pesäero on tällä hetkellä sarjan kärjessä porskuttavaan PS Kemiin. TP-Seinäjoen kohdalla se on kahdeksan pistettä ja Sepsi-78:n osalla 11 pinnaa. Taulukossa TP-Seinäjoki on siis kolme pistettä enemmän keränneenä kuudentena Sepsi-78:n ollessa kahdeksantena.Sepsi-78 on alkukauden otteluissaan kaatanut FC Lynxin kotonaan 6-1, FC Kiiston 2-0, FC YPA:n 3-0, KajHan 1-0 ja FC Kipparit 1-0. Lisäksi pisteitä on tullut tasapeleistä TP-Seinäjokea, Norrvalla FF:ää, Kingsiä, OLS:aa, Kraftia ja PS Kemiä vastaan. Tappioita joukkue on puolestaan joutunut maistelemaan OPS:n vieraana numeroin 3-1 ja samoin lukemin kotona, JBK:ta vastaan kotona 4-3 ja kaikkein yllättävimmin FC Lynxin vieraana Rovaniemellä viime kierroksella 2-1.Siniasuisten tehokkain pelaaja on tällä kaudella ollut ulkomaanapu, Edward Anyamkyegh, seitsemällä maalillaan. Lisäksi sama herra on joukkueen ahnein Veikkauspisteiden saalistaja saatuaan niitä tililleen jo 13 kappaletta. Sepsi-78:n sisäisen maalipörssin kakkostilan jakaa peräti viisi pelaajaa, joilla on tilillään kaksi osumaa. Varoituksia on kerännyt puolestaan eniten Juha Järvinen, joka on kunnostautunut kuuden kortin verran.Anyamkyeghin lisäksi naapureiden runkopelaajia ovat tällä kaudella olleet hurjasti tasoaan nostanut Jukka-Pekka Salminen, jenkkiveskari Colin Burns, sekä Tampereen apu Mikko Kärki, jolla on tilillään komeat 12 Veikkauspistettä.TP-Seinäjoki on pelannut saman määrän otteluita kuin Sepsi-78. Voittoja on kertynyt tähän mennessä kuusi. Ne ovat irronneet KajHasta kahdesti 2-0 ja 4-1, FC Lynxistä 4-0, Kraftista 3-0, FC Kippareista 4-1 ja FC YPA:sta 2-1. Tasapelipinnoja on napsittu FC YPA:lta lukemin 1-1, maalittomasti OPS:lta, JBK:lta osumin 1-1, Norrvalla FF:ltä maalein 1-1, PS Kemiltä runsasmaalisesti 2-2, sekä tietenkin kauden ensimmäisestä paikallisottelusta Sepsi-78:lta osumin 1-1.Oranssinuttujen tehopelaaja on tällä kaudella ollut Johannes Saranpää, jolla on tilillään neljä maalia ja 16 Veikkaustähteä. Sekä Juha Eteläaholla, Henri Saranpäällä, että kolmessa ottelussa kentällä olleella Mikael Muurimäellä on kaikilla tilillään kolme maalia. Kahden maalin miehiä ovat TP-Seinäjoen riveissä Petri Niemi, Topias Tervasmäki, Abdullahi Danjouma ja viime kaudella ”Hönön” tavoin Sepsi-78:ssa pelannut Jussi Kankaanpää.Tähtipörssissä ”Jossun” jälkeen eniten sakaraisia on velipoika ”Hönöllä” ja ”Abdulla”, kummallakin kuusi tähteä.Keväällä pelatun 1-1 –tasapelin lisäksi TP-Seinäjoki ja Sepsi-78 ovat kohdanneet sarjapeleissä Kakkosen tasolla aiemmin yhteensä 10 kertaa, eli nyt tulee täyteen tusina paikallisotteluita. Tähän mennessä pelatuista otteluista TP-Seinäjoki on voittanut seitsemän, kolme kertaa on pinnat jaettu ja kerran on Sepsi-78 kävellyt voittajana kentältä.Ensimmäisen kerran joukkueet kohtasivat kaudella 1987 Keskuskentällä ja silloin oli kyseessä Sepsi-78:n kotimatsi, jonka ratkaisi Jari Pihlaja viimeisteltyään kamppailun ainoan maalin 75. minuutilla oranssi-mustien 1-0 –voittoon päättyneessä ottelussa. Myös syyskierroksen Törnävän kentällä pelatun ottelun vei nimiinsä TP-Seinäjoki. Silloinkin numerot olivat 1-0 Vesa Tyrväisen viimeisteltyä rankkarista voittomaalin 39. minuutilla.Seuraavia paikallisotteluita saatiin odottaa muutama vuosi Sepsi-78:n pelailtua TP-Seinäjokea alemmissa sarjoissa. Kun samaan sarjaan päädyttiin kaudeksi 1994, otti isäntäjoukkue tähän mennessä ainoan voittonsa Seinäjoen paikallisotteluissa. Kotijoukkueen maalintekijät ottelussa olivat nyt TP-Seinäjokea edustava Lasse Männikkö ottelun ensimmäisellä puoliajalla, sekä Petri Kujanpää toisella jaksolla suoraan kulmasta. Vierasjoukkueen lohdutusmaalin viimeisteli Mika Kallion, mutta siniasuiset nappasivat kaupungin herruuden numeroin 2-1. Se herruus ei kuitenkaan kauaa ehtinyt naapurissa pysyä, sillä jo syyskierroksella TP-Seinäjoki otti ansaitun revanssin numeroin 2-0 Pinducan ja Marko Niemisen vastattua maaleista. Maalit syntyivät 64. ja 88. minuuteilla.Vuotta myöhemmin Sepsi-78:lla oli laadukas joukkue ja seura haki tosissaan nousua Ykköseen. Keith Armstrongin valmentama TP-Seinäjoki oli tuolloin selvä haastaja oltuaan lähellä putoamista Kolmoseen edellisellä kaudella. Kauden ensimmäinen kohtaaminen vuonna 1995 oli TP-Seinäjoen kotiottelu. tahtipuikkoa heilutteli kuitenkin ensimmäisenä nopea Sami Ojala vieden vieraat johtoon vain seitsemän minuutin pelin jälkeen. Jarmo Köykkä tasoitti kamppailun 20. minuutilla ennen kuin Ojala iski uudelleen heti tauon jälkeen. Pitkään ei Sepsi-78 saanut johtomaaliaan juhlia, sillä jo 49. minuutilla peli oli jälleen tasan Toni Suutarin viimeisteltyä loppunumeroiksi 2-2. Oranssipaitojen joukkueessa oli paljon tuttuja kasvoja, sillä TP-Seinäjoen maalivahtivalmentajana nykyisin toimiva Jari Kujala oli tuolloin maalin suulla ja kentällä nähtiin myös sittemmin A-maajoukkueeseenkin noussut Janne Salli. Syyskierroksella oivaan nousukuntoon päässyt TP-Seinäjoki oli tyly vieras reipotellen toisella puoliajalla isäntiä selvästi lukemin 3-0 (0-0). Maalinteon aloitti tuulennopea Sami Kähkölä ottelukellon oltua 55. minuutin kohdalla ja sitä jatkoi 12 minuuttia myöhemmin keväälläkin maalannut Toni Suutari. Lopullisen niitin iski liinatukka Arto Jalasvaara ottelun 69. minuutilla.Lähes kymmenen vuotta meni ennen kuin seurat pääsivät uudelleen kohtaamaan toisensa sarjaotteluissa. Kaudella 2005 ensimmäinen matsi nuhjattiin maalittomasti, mutta toisessa pelissä TP-Seinäjoki otti jälleen selkeän niskalenkin Sepsi-78:sta numeroin 3-0 (2-0). Käytännössä ottelu ratkesi alle vartissa, sillä ensin äskettäin NuPaan siirtynyt Vesa Kivimäki tulitti komeasti 1-0 ottelun 13. minuutin kohdalla ja käytännössä heti seuraavasta hyökkäyksestä asialla oli nuori Ville Pajula. Kuin pisteeksi I-kirjaimen päälle kolmannen maalin iski loppukaudeksi takaisin Seinäjoelle palannut Arto Jalasvaara pelikellon näytettyä pelatuksi 48. minuuttia. Loput 42 minuuttia olivatkin vain kosmetiikkaa.Viime kaudella nähtiin kaksi tiukkaa, tunteikasta ja jännittävää ottelua, jotka molemmat päättyivät TP-Seinäjoen voittoon. Ensimmäinen kamppailuista, Seps-78:n kotiottelu, pelattiin kesäkuun 1. päivänä Jouppilanvuoren Tekonurmella. Ottelun alkupuolella Mikko Ylihärsilä missasi rankkarin, mutta Johannes Saranpää ratkaisi kamppailun tulittamalla huikean kanuunan aivan maalin yläkulmaan todella kaukaa. Aikaa oli kulunut 43. minuuttia. Samassa ottelussa sekä Erkki Taurula, että Eero Taipalus lensivät suihkuun. Saman kohtalon koki kauden toisessa kohtaamisessa puolestaan Tiitus Lehtinen. Silti tuokin kamppailu päättyi oranssinuttujen juhlaan. Ottelun avausmaalin viimeisteli tällä kertaa pilkulta onnistunut Mikko Ylihärsilä jo kuuden minuutin jälkeen. Nyt oranssia paitaa yllään kantava Henri Saranpää tasoitti pelin hienolla laukauksella 20. minuutilla, mutta todellinen sankari nousi esiin 64. minuutilla kun Mikael Muurimäki iski kuin salama kirkkaalta taivaalta puskien pallon nyt FC Viikingeissä pelaavan Luis Fernandon taakse. ”Mikin” 64. minuutilla syntynyt osuma riitti voittoon lukemin 2-1.Yhteismaalit ensimmäisistä 11. keskinäisestä sarjapelistä ovat TP-Seinäjoen eduksi tällä hetkellä 16-6. Eniten osumia näissä paikallisotteluissa ovat tehneet kaksi maalia mieheen viimeistelleet Sami Ojala, Arto Jalasvaara ja Toni Suutari, sekä ainoana pelaajana kummallekin joukkueelle maalin hegemoniakoitoksessa viimeistellyt Henri Saranpää.TP-Seinäjoen riveistä ovat tästä ottelusta sivussa pelikiellossa huilaava Mikko Väänänen ja velipoika, Pekka Väänänen, jonka selkävaivat eivät ota helpottaakseen.Ottelu alkaa keskiviikkona klo 18.30 Keskuskentällä, jonne passaa pistää oranssia ja mustaa ylle niin, että katsomossa oikeat värit ovat esillä.