Miten pysähtyy Eremenko?

Miten pysähtyy Eremenko? Yksi lauantaina pelattavan Kakkosen Lohko C:n kamppailun olennaisimpia kysymyksiä on tietenkin se, miten TP-Seinäjoki onnistuu pysäyttämään ikinuoren pallotaituri Alexei Eremenkon, JBK:n keskikentällä.Siinä onkin oikeasti pohdittavaa, sillä viime viikkoina Eremenkon johtama ja valmentama Jakobstads Bollklubb on esiintynyt erittäin vahvasti. Vain viime viikonloppuna tuli pieni tahra kilpeen PS Kemin haettua pisteet Pietarsaaresta. Alkukauden haparoinnit ovat olleet taaksejäänyttä elämää ja JBK on kavunnut sarjataulukossa viidenneksi tasapisteisiin tänään Sepsi-78:aa vastaan pelaavan vaasalaisen FC Kiiston kanssa. TP-Seinäjoki on kaksikosta kolme pinnaa perässä, kuudentena.Ennen kuin JBK kärsi tuon kirvelevän kotitappion PS Kemille numeroin 3-2, oli joukkue voittanut neljä ottelua peräkkäin kaataen Norrvallan vieraissa 1-0, FC Lynxin vieraissa 3-2, Kraftin kotona 3-1 ja KajHan kotonaan 6-0. JBK:sta tekee äärimmäisen vaarallisen se, että joukkue on yhdeksästä vierasottelustaan voittanut viisi, pelannut kahdesti tasan ja hävinnyt vain kaksi. Luvassa on siis jättiläismäinen haaste kotijoukkueelle.Vaikka vierasjoukkueen peli on paljon pyörinyt partaveitsenterävästi jalkapalloa ajattelevan Alexei Ermenkon ympärillä, löytyy joukkueesta vaarallisia pelaajia paljon. Tosin seitsemän maalia tulittanut Tom Melarti pelaa nyt KPV:ssa Ykköstä ja Jari Sara on loukkaantuneena FF Jaron riveissä. Silti tulivoimaa löytyy yhdeksän osumaa viimeistelleen Björn-Erik Sundqvistin muodossa ihan riittävästi. Nuori Daniel Fellman on myös pelaaja, jota kannattaa seurata, eikä unohtaa sovi kokeneempaa Henri Sandstedtiakaan.Eihän JBK olisi liioin mitään ilman voimakasta idän ilmapiiriään. Eremenko on tuonut tälle kaudelle ryhmäänsä Ilya Vaganovin, Vladimir Rzheskiyn ja jo viime kaudella nähdyn Jaroslav Belovin, joka ei kuitenkaan ole seuran ilmoituksen mukaan enää kokoonpanossa.Jos JBK:n onnistujia katsellaan Veikkausraatien antamien tähtien valossa, on Eremenko edelleen ihan omassa kastissaan saalistettuaan jo 14 tähteä. Kakkosena tulee FF Jarossa pelannut Mattias Wargh yhdeksällä tähdellään. Joukkueen kippari Toni Mensakov ja Jari Sara ovat saalistaneet seitsemän sakaraista tililleen ja viidessä ovat KPV:ssa pelaava Tom Melarti, sekä ”Bööni” Sundqvist.TP-Seinäjoen syyskierros on mennyt pisteiden valossa kelvollisesti, mutta kärjen vauhtiin ei ole päästy. Se on jo selvää, että nousupaikoille ei ole asiaa sen enempää vierailija-JBK:lla, kuin kotijoukkueellakaan. Kuudesta syyskierroksen ottelustaan TP-Seinäjoki on voittanut kolme kaadettuaan KajHan vieraissa 4-1, FC YPA:n kotona 2-1 ja FC Lynxin kotona uusilla ennätysnumeroilla peräti 10-0. Kahdesti on tullut takkiin lukemin 1-0 ja viime sunnuntaina haettiin sangen siipirikkoisella ryhmällä happaman makuinen tasapeli Närpiöstä numeroin 0-0. Tuosta ottelusta olivat sivussa Oulussa pahasti loukkaantunut Lasse Männikkö, polttareistaan toipumassa ollut Mikael Muurimäki, maajoukkueen mukana edelleen oleva Tero Mäntylä, pelikiellossa ollut A-juniori-ikäinen Jussi Kankaanpää, jalkavaivainen Anssi Syrjämäki, selkäänsä potevat Rami Sariola ja Pekka Väänänen, sekä pelikiellossa huilannut Tiitus Lehtinen. Myös maanpuolustukseen keskittyvät nuoret maalivahdit Tobias Mäki ja Matti Tervasmäki olivat reissulta sivussa.Tuosta joukkosidontapaikan ryhmästä mukaan tulee varmuudella Muurimäki, mutta vastaavasti Juha Eteläaho saattaa joutua olemaan pois työkiireiden takia miehen ollessa Tampereella koulutuksessa. Myös Väänänen, Mäntylä ja Männikkö ovat varmuudella sivussa. Närpiössä kolmannen varoituksensa saanut Jere Jääskeläinen kärsii myös tässä ottelussa pelikieltonsa.Puolenkuntoisia on ollut tällä viikolla liikaakin harjoituksissa. Tiitus Lehtinen, Jarkko Mäki-Maunus, Petri Niemi, Anssi Syrjämäki ja Abdullahi Danjouma ovat kaikki olleet kolhiintuneita, eikä ole mitään varmuutta kuka heistä pystyy pelaamaan.Toisaalta tilannetta helpottaa se, että SM-sarjassa tahkoavat A-juniorit eivät viikonloppuna pelaa. Sieltä tulevat mukaan ryhmään ainakin Närpiössäkin mukana olleet Ville Pakkala ja Timo Rauhala, sekä varsin todennäköisesti myös Sami El-Bash.TP-Seinäjoen pelaajien tähtisaldot eivät viime otteluissa ole järisyttävästi kehittyneet. Vain Juha Eteläaho sai yhden tähden Närpiössä, vaikka oranssipaidat siellä dominoivatkin ottelua. Sisäisen tähtipörssin kärjessä on edelleen 16 sakaraisen Johannes Saranpää ja hänen perässään velipoika, Henri Saranpää, kymmenellä tähdellään. Abdullahi Danjoumalla tähtiä on kuusi ja sekä Topias Tervasmäki, että maalivahti Tero Kinnunen ovat saaneet viisi tähteä tililleen.Maalejakaan ei ole parissa viime ottelussa pruukilaisten toimesta tehty, joten nyt olisi korkea aika laittaa se homma kondikseen. Maalipörssin kärjessä on kahdeksan osumaa nakutellut Juha Eteläaho ja Mikael Muurimäki on osunut viidesti. Johannes Saranpää puolestaan on viimeistellyt neljä maalia. Yhteensä TP-Seinäjoen pelaajista peräti 13 on päässyt maalin makuun kuluvalla kaudella.JBK:n kanssa on toki tahkottu vastakkain aikaisemminkin. Tällä kaudella pinnat jaettiin Pietarsaaren Länsikentällä numeroin 1-1. Tulos oli jokseenkin diplomaattisesti ilmaistuna melkoinen pettymys vierasjoukkueelle, sillä paikkoja ottelun voittamiseen oli yllin kyllin. TP-Seinäjoen Petri Niemi puski vierasjoukkueen johtoon jo ottelun kuudennella peliminuutilla Tero Mäntylän pitkän sivurajaheiton jälkeen. JBK:n tasoitus kismittää taatusti edelleen tiettyjä pelaajia, sillä joukkue sai rankkarin kotijoukkueen toimia suosiollisesti katselleen avustavan liputettua virheen rangaistusalueella, vaikka Björn-Erik Sundqvist rikkoikin tilanteessa ensin Mikko Väänänästä. Sundqvist tasoitti matsin loppunumeroiksi 1-1 jo ottelun 45. minuutilla.Viime kaudella JBK oli TP-Seinäjoelle ylitsepääsemätön este. Ensin tuli nokkaan Pietarsaaressa heinäkuun puolivälissä lukemin 5-2 (3-1). Isäntien maaleista vastasivat 17. minuutilla Tony Timonen, 23. minuutilla noin 35 metristä Janne Aholan yllättänyt Toni Mensakov 23. minuutilla, Henri Sandstedt rankkarista 30. minuutilla ja 83. ja 87. minuuteilla iskenyt vaihtopelaaja Jonas Hellund. Vieraiden maalit kirjattiin juuri ennen puoliaikaa iskeneelle Mikko Ylihärsilälle ja 67. minuutilla onnistuneelle Ville Pajulalle.Vaikka numerot olivat syyskuulla hieman siedettävämmät, peli ei sitä ollut. JBK otti pinnat Tekonurmella numeroin 4-2 (2-0). Ottelun hahmo oli vieraille kaksi maalia tehnyt Artur Sitdikov. ”Puska” Sandstedt onnistui myös toistamiseen TP-Seinäjokea vastaan kaudella 2006 ja vieraiden viimeisen iski 85. minuutilla Jonas Sandlin. Kotijoukkueen maalit kirjattiin rankkarista maalanneelle Ville Pajulalle ja 89. minuutilla lohdutusmaalin tehneelle Henri Ertille. Näin JBK otti kaikki kuusi pinnaa oranssipaidoilta viime kaudella.Edellisen kerran joukkueet ottivat toisistaan mittaa kaudella 2003. Silloin puolestaan TP-Seinäjoki otti kaikki tarjolla olleet pisteet. Ensin kohdattiin JBK vieraissa kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Vaikka isännät menivät Fredrik Södermanin osumalla johtoon 19. minuutilla, tasoitti TP-Seinäjoki ottelun vain kolme minuuttia myöhemmin Marko Hutun maalilla. Mikko Ylihärsilä vei vieraat taukojohtoon 33. minuutilla ja lisäsi johdon vielä kahteen maaliin 55. minuutilla ennen kuin Jani Timonen kavensi päätösnumeroiksi 2-3 ottelun 75. minuutilla. Syyskierroksen kamppailu pelattiin Keskuskentällä ja sen TP-Seinäjoki vei nimiinsä numeroin 2-1 (2-0) Mikko Ylihärsilän tehtyä kotijoukkueen molemmat maalit jo ensimmäisellä puoliajalla. Kahden maalin taukojohto kuitenkin kaventui Jonas Sandlinin maalattua JBK:lle 50. minuutin kohdalla.Kakkosen lisäksi joukkueet ovat toki kohdanneet myös Kolmosessa. Kaudella 1984 TP-Seinäjoki voitti vieraissa 3-2 Matti-Pekka Niemen, Tuomo Lundellin ja Raimo Välimäen maaleilla. Kotona voitto irtosi numeroin 4-0 Jari Mäen tehtyä kaksi maalia ja sekä Juha Latvalan, että Mark Bromleyn osuttua kertaalleen. Vuotta aikaisemmin TP-Seinäjoki vietti kotiottelussaan todellisia maalijuhlia JBK:n kustannuksella latoen taululle numerot 8-1. Kotijoukkueen maalitykkeinä hääräsivät kahdesti osuneet Juha Salonen, Matti-Pekka Niemi ja Jari Mäki, sekä maalin mieheen iskeneet Anssi Latvala ja rankkarista maalannut Veli-Matti Latosaari. Kotonaan JBK venyi 2-2 –tasapeliin Kari Hietamäen tehtyä molemmat TP:n osumat.Kaudella 1982 JBK voitti Kolmosen matsin kotonaan 2-1, mutta Seinäjoella pisteet jaettiin numeroin 1-1. Vuotta aiemmin joukkueet kohtasivat niin ikään Kolmosessa ja JBK oli kotonaan parempi numeroin 4-0 häviten kuitenkin syyskierroksella Seinäjoella 2-1. Myös vuonna 1980 joukkueet pelasivat samassa sarjassa. JBK voitti Kolmosen Lohko 8:n päästen karsintoihin TP-Seinäjoen sijoituttua sarjassa kahdeksanneksi. Keskinäisissä otteluissa JBK oli Seinäjoella tyrmäävä hakien pinnat lukemin 7-0, mutta syyskierroksella oranssi-mustat ryhdistäytyivät ja voittivat vieraissa 3-1. Kaudella 1979 joukkueet kohtasivat ensimmäistä kertaa sarjapeleissä ja JBK vei molemmat kamppailut nimiinsä voittaen kotonaan 2-1 ja Seinäjoella 1-0.Paljon on siis tahkottu vastakkain. Nyt haetaan jälleen maaleja ja voittokantaan palaamista JBK:ta vastaan. Helppoa se ei varmasti tule olemaan, mutta tavoitteena on nousta sarjataulukossa vielä pari pykälää ennen kuin nappikset isketään naulaan tältä kaudelta, joten siihen tarvitaan voittoja. Ottelu JBK:ta vastaan alkaa Keskuskentällä lauantaina klo 16.00.