Nollakolmoset Vaasassa

SJK-junioreiden -03 syntyneet osallistuivat 29.12. WASA FOTBOLL AKADEMIN (WFA) järjestämään turnaukseen, joka pelattiin Fennia Areenassa. Neljän joukkueen turnauksessa pelattiin 2×25 min pelit kaikkia joukkueita vastaan.

Päivän ensimmäisessä ottelussa kohdattiin KPV Kokkolasta, joka on viimeisen vuoden aikana tullut tutuksi useiden kohtaamisten myötä ja odotettavissa oli tasainen kamppailu. Musta-kultaisilla oli 7 minuutin kohdalla mahdollisuus maalintekoon, mutta läpiajo päättyi laukaukseen päin maalivahtia. Muutama minuutti myöhemmin pääsi KPV ties monennenko kerran pelaamaan pallon puolustuslinjan taakse ja tällä kertaa kimpoilevan pallon maalivahdin torjunnan jälkeen verkon perukoille. 45 minuutin pelin jälkeen KPV siirtyi 2-0 johtoon, pelaamalla pallon hyökkäyksensä vasemmalta puolelta laitapuolustajan taakse ja näin pelaaja kaksin maalivahdin kanssa ja siitä helppo viimeistely.

Ottelun lopussa numerot muuttuivat vielä kerran kun keskikentällä syötön katkaisuyritys epäonnistui ja siitä KPV:n hyökkäys pääsi keskeltä puolustuksen läpi ja loppunumerot 3-0. Peli oli kuitenkin huomattavasti tasaisempi kuin numerot antavat ymmärtää ja mahdollisuudet maalintekoon oli toki myös SJK-j:lla. KPV prässäsi aktiivisesti ylhäältä kolmella pelaajalla ja tämä aiheutti vaikeuksia pelin avaamiseen. Hyökkäyksissään tuli KPV pitkillä syötöillä molemmilta laidoilta pyrkien puolustuslinjan taakse. Maalinteko osoittautui vaikeaksi jälleen kerran ja vielä kun sitten pieniä virheitä sattui, niin sillä annettiin mahdollisuus vastustajalle ratkaista peli itselleen.

Toisessa ottelussa oli vastassa VIFK02 joukkue, joka oli huomattavasti kookkaampi ja se aiheutti päänvaivaa. 14 minuutin kohdalla pääsi VIFK juoksemaan pitkillä ja nopeilla jaloilla läpi koko SJK-j:n oikean laidan ja hyvän keskityksen pääsi hyökkääjä päättämään tyhjiin 1-0. Heti toisen jakson alkuun VIFK pitkän syötön tuloksena 1v1 kohti maalia ja tilanne 2-0. Hetkeä myöhemmin lähes vastaava tilanne, mutta tällä kertaa ylivoimahyökkäys 2v1 ja jälleen viimeistely tyhjään verkkoon 3-0. 37 minuutin kohdalla olikin sitten vuorossa kaunis kavennusmaali. Vasemmalta hyvä laitapuolustajan nousu pallon kanssa ja syöttö puolustuslinjaan, josta pudotus takaa nousseelle pelaajalle ja kaunis viimeistely aivan oikeaan yläkulmaan. Jatkossa maaleja tehtiinkin sitten taas VIFK:n toimesta, 39 minuutilla pitkä syöttö toppareiden väliin, josta pääsi hyökkääjä kääntymään ja onnistunut viimeistely 4-1. Seuraava maali 46 minuutilla oli kaikkien tulkinnan mukaan tarkoitettu keskitykseksi, mutta suuntautui liian lähelle maalia, osuen takatolppaan ja siitä maaliin. Viimeisellä minuutilla numerot muuttuivat vielä tylymmiksi kun hyvän takaviisto syötän jälkeen veto upposi vastustamattomasti aivan yläriman alle. Pelissä oli jättiläiset vastaan kääpiöt asetelma ja pieni arastelu tilanteisiin mennessä sekä vastustajan pitkät ja huomattavasti nopeammat jalat koituivat kohtaloksi.

Viimeiseen peliin lähdettiin hakemaan päivälle hyvää päätöstä ja syksyn aikana kahdelle WFA:ta vastaan koetulle tappiolle revanssia. Ottelun ensimmäisen maalin teki kuitenkin jälleen vastustaja kun puolustuksessa hävittiin kakkospallo ja vastustaja pääsi hyödyntämään tilanteen 0-1. Pallonhallinta oli kuitenkin SJK:j:lla ja tilanne varsin hyvin hallinnassa, maalinteossa ei vaan ensimmäisellä jaksolla onnistuttu kahdesta läpiajosta huolimatta. Ensimmäinen näistä avautui 14 minuutin pelin jälkeen vastustajan kulman jälkitilanteesta, purkupallo päästiin pelaamaan kaikkien vastustajien taakse ja valitettavasti vain ensimmäisen yrityksen onnistui maalivahti torjumaan ja siitä seuranneen paluupallon osuttua tolppaa. 18 minuutin kohdalla läpisyöttö hyökkäykseen, mutta jälleen päin maalivahtia. 35 minuutin kohdalla oli jo yksi hyvä yritys ilman tulosta, uutta vauhtia haettiin ja jälleen laitapuolustajan nousu, nyt oikealta ja keskitys maalille, jossa tällä kertaa onnistunut viimeistely vasemmalta nousseen laitapuolustajan toimesta.

Pelin loppupuolella tuli hyvä opetus siitä, että tuomarin vihellykseen saakka on pelattava. Ensin WFA pääsi nousemaan laitaa ylös ja pallo kävi selvästi rajan yli, tuomariston tätä huomaamatta. Pääosa mustiin pukeutuneista tuon kuitenkin huomasi ja osa pelaajista valitettavasti pysähtyi tilannetta ihmettelemään ja vastustaja hyödynsi tilanteen siirtymällä 2-1 johtoon. Heti maalin jälkeisestä aloituksesta kuitenkin pallo pelattiin vasemmalta alueen sisään ja WFA pelaajan rikottua seurauksena rankkari. Epäonnistunut veto ylärimaan, josta kimpoaminen maata kohti. Ainakin osan mielestä pallo ylitti maaliviivan ja käsiä nosteltiin, mutta tuomaristo oli jälleen toista mieltä. Paluupalloa toki vielä yritetiin survoa sisään ja tästä seurauksena kulmapotku. Tämä kulma kuitenkin sitten hyödynnettiin ja varsin ansaittu tasoitusmaali. Enempää maaleja ei ottelussa nähty, vaikka varsinkin kahdesta tasoituksesta voimaa saanut SJK-j vimmatusti voittomaalia haki.

Tulosurheilussa paremmuutta mitataan maaleilla, kellolla, osumatarkkuudella tai muilla tavoilla. Näitä pelejä näkemätön saattaa pelkkiä tuloksia tuijottamalla kuvitella, että turnauksessa on oltu pelkästään vastaanottavana osapuolena. Nyt kyseessä ovat kuitenkin vielä nuoret tulevaisuuden pelimiehet ja totuus on se, että pelit olivat varsin tasaisia ja tulokset näyttävät paljon huonommilta kuin kentällä nähty peli. Kliseet kuten: ”maali muuttaa pelin”, ”jalkapallo on maalintekopeli” tai ”jos et käytä omaa tilannettasi, vastusta tekee sen” ovat varsin osuvia tähän turnaukseen. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa ja vielä kun tilanteet, joita joukkue onnistuu rakentamaan, saadaan maalinteon muodossa hyödynnettyä, alkaa sitä tulostakin syntyä. Harjoittelua on siis edelleen hyödyllistä jatkaa ja kehittää näitä nuoria pelaajia kohti sitä hetkeä, kun niitä tuloksia aikanaan aletaan tosissaan mitata.

Seuraavan kerran joukkue harjoittelee pelaamista loppiaisena samassa paikassa ja tuolloin vastaan asettuu, kuinka ollakaan KPV sekä toinen niin rakas vihollinen VPS-j. Tuolloin kyse on 4 joukkueen yhdessä sopimasta ”talvisarjasta”, jossa pelataan PSL tyyliin 2 peliä päivässä ja kukin osallistuva joukkue järjestää yhden tapahtuman. Varsinaisesti pisteitä ei sarjassa lasketa eikä mitaleja jaeta, mutta näin saadaan tasokkaita harjoituspelejä talven ajalle valmistauduttaessa jälleen huhtikuussa alkavaan Puolen Suomen Liigaan. Seinäjoella kyseinen tapahtuma on vuorossa 12. maaliskuuta.