Oranssi osaa taitopelin

Oranssi osaa taitopelinSepsi-78 – TP-Seinäjoki 0-1 (0-1)43 min 0-1 Johannes SaranpääSeinäjoen paikallisottelu Jouppilanvuoren keinonurmella pelattiin haaleissa, mutta muuten mainioissa, olosuhteissa. Isäntäjoukkue Sepsi-78 halusi viedä pelin muoville, koska se suosii taitojalkapalloa. Se sopi mainiosti iloisen oranssille vierasjoukkueelle, joka koulutti kotijoukkuetta jalkapallon hienouksissa pelaamalla, eikä roiskimalla. Sitä harrasti hailakansininen ryhmä vastoin suuria puheita. Kaupungin herruus jäi jälleen kerran TP-Seinäjoen haltuun loppunumeroiden ollessa vain 1-0 (1-0), vaikka paikkoja lisämaaleihinkin toki oli.Selvänä altavastaajana otteluun lähtenyt TP-Seinäjoki pelasi iloista ja taitavaa peliä dominoiden ensimmäistä puoliaikaa selvästi. Puheet siitä, miten lähes maajoukkueeseen kuuluva Vitao, Henri Saranpää ja Petri Huttu pitäisivät pilkkanaan TP:n nuorta joukkuetta unohtuivat kovin nopeasti. Brassi-Vitao esitti ottelun alussa hienon liikkeen viemällä Lasse Männikön kahville ja keskittämällä luukulle, mutta sen jälkeen mies enimmäkseen keräili varusteitaan kontallaan.Kuitenkin jo ennen Sepsi-78:n ensimmäistä hyökkäystä TP-Seinäjoki loi pari puolivillaista paikkaa, joista ei suuria syntynyt. Kokonaisuutena ensimmäinen puoliaika sujui vierasjoukkueena pelanneen TP:n hallinnassa Jarkko Mäki-Maunuksen ja etenkin Pekka Väänäsen vahvan esityksen myötä.Jo 10. minuutilla TP sai rangaistuspotkun läpi ottelun Stockmanin ovissa pyörineen itäturistin tavoin peliin osallistuneen hitaan Jukka-Pekka Salmisen kaadettua Mikko Ylihärsilän. Brassiveskari Luis Fernando esitti kuitenkin ottelun parhaan torjuntansa torjuen Ylihärsilän vedon alakulmasta ja näin peliä jatkettiin maalittomassa tilanteessa.Ailaihtelevasti ottelun tuominnut kokkolalainen Tommi Penttilä kadotti kaiken realismin otteistaan kun 33. minuutilla Mikael Muurimäki vedettiin törkeästi kumoon rangaistualueella. Sen sijaan, että hän olisi osoittanut pilkkua peli jatkui.Se ei silti masentanut TP-Seinäjokea, vaan hallinta jatkui. Ottelun ensimmäisen varoituksen näki 39. minuutilla surutta sukille kiskaissut Henri ”Hönö” Saranpää, joka pääsikin tauolta helpottavasti vaihtoon jäätyään jo ensimmäisellä puoliajalla ottelun ratkaisseen pikkuveljensä Johanneksen varjoon.Voiton sinetöinyt maali nähtiin vain pari minuuttia ennen tauko ”Jossun” tykitettyä hirmuisen vedon noin 25 metristä aivan maalin yläkulmaan tolpan kautta. Pallo napsahti hieman Sepsi-78:n puolustajan jalkaan, mutta veto oli täysin torjumaton ja oranssifanit saivat aiheellisesti tuulettaa.Sepsi-78 ei kuitenkaan totaalisesti lamaantunut, vaan haki tasoitusta vielä ensimmäisen jakson loppuhetkillä. Pienen ruuhkanpoikasen jälkeen tilanne TP:n maalilla selvitettiin ja tauolle mentiin maalin vierasjohdossa.Toisella puoliajalla taitofutis jatkui TP:n toimesta Sepsi-78:n pelaajien keskityttyä lähinnä sukille potkimiseen. Toki siitäkin palkintonsa saa ja niinpä seuraavaa keltaista korttia katseli Mika Kallio 53. minuutilla. Kun peliä oli pelattu reilut 10 minuuttia lisää oli seuraavan hailakansinisen vuoro tuijottaa keltuaista, eli Eero Taipalus ansaitsi suorituksestaan varoituksen.Juuri ennen kuin törkeästi jalkapohjat edellä päin upean ottelun pelannutta Janne Aholaa ajanut Erkki Taurula katseli suoraa punaista oli Sepsi-78:lla pari paikka, jotka Ahola selvitti hienoilla torjunnoilla. Ennakkopuheet siitä, miten TP-Seinäjoki kaatuisi maalivahtipeliin saatiin surutta haudata näiden näyttöjen perusteella.Oli aivan luonnollista, että ottelussa oli dramatiikkaa ja kiihkeyttä. Se kuuluu aina paikkallisotteluiden luonteeseen. Kuten moni ennakkoon povasi, matsi oli myös tiukka ja ratkesi yhdellä maalilla. Sen sijaan se taitofutis, jota naapuriseurassa on kehuttu ja jolla on pullisteltu onnistuttiin ainakin tässä pelissä kätkemään miltei totaalisesti. Toki Marko Huttu esitti muutaman näppärän harhautuksen aiheuttaen sydämentykytyksiä oranssien leirissä, mutta siihenpä se jäikin. Kovin usein showmiehen rooliin sopiva värikäs maalivahti Luis Fernando pisti palloa pitkänä taivaalle sen sijaan, että peliä olisi lähdetty rakentamaan alhaalta.Aivan ottelun loppuhetkillä nähtiin vielä kuumiakin tunteita. Pekka Väänänen ja Eero Taipalus tulivat tilanteeseen varsin vaarallisesti ja Tommi Penttilä tempaisi korttipakan esiin jälleen kerran. Ehkä hieman yllättäen Taipalus sai toisen lappunsa ja lähti tekemään seuraa suihkun puolelle Taurulalle. Myös Pekka Väänänen katseli keltaista.Aivan ottelun loppuhetkillä TP sai kahdella nollaa vastaan hyökkäyksen, mutta Mikael Muurimäki nosti pallon yli Luis Fernandon ja yli maalin. Maalivahti Fernando oli toki värikäs ja kävi jopa vetämässä vaparin erittäin vaarallisesti, mutta se, että hänelle annettiin ottelun parhaana kolme pistettä Veikkausraadilta hipoi huvittavuuden ja naurettavuuden raja-alueita. Toisessa päässä Janne Ahola voi kävellä pää pystyssä torjuttuaan VOITON joukkueelleen ilman pelleilyjä, jotka toivat päälle päätteeksi vielä varoituksen Luis Fernandolle.Luis Fernandon lisäksi ottelussa palkittiin TP-Seinäjoesta Lasse Männikkö ja Johannes Saranpää. Harmi, että Pekka Väänäsen loistava panos keskikentällä jäi varjoon. On kuitenkin vaikea nimetä yhtä ja ainoaa avainhahmoa TP-Seinäjoen voitokkaasta joukkueesta. Kokonaisuutena paketti oli hyvin kasassa ja voittajan on kohtuullisen mukava hymyillä leveästi. Etenkin paikallisottelun jälkeen.Turha Sepsi-78:n on kuitenkaan säkkiin pukeutua. Vaikka taitopeli olikin nyt jäänyt ruhjomisen jalkoihin, oli siihen varmasti syynä paikallisottelun ylilataus. Näin voi käydä, eikä se tarkoita, etteikö ”Seitsenkasi” jatkossa tulisi keräämään runsaasti pisteitä. Sepsi-78 oli ehdottomasti yksi parhaista TP:n kohtaamista joukkueista heti GBK:n jälkeen.Värikäs ja kiehtova ottelu oli joka tapauksessa. Loppujen lopuksi, ei siitä enempää tullut kuin kolme pistettä, eikä siihen enempää tarvittu kuin yksi maali. Silti… Paikallisottelun voittaminen on selvästi keskimääräistä mukavampaa kuin jonkun Korsholman kaataminen.TP-Seinäjoki: Ahola, Ropponen, Lehtinen, Kivimäki, Männikkö, Pajula (46. Cassiano), Pekka Väänänen (v), Mäki-Maunus (70. Jääskeläinen), Saranpää (54. Syrjämäki), Ylihärsilä, Muurimäki