Pahlman päättyi KäPan juhliin

Käpylän Pallo oli juuri niin vahva loppuun saakka kiuin tulokset olivat antaneet ymmärtää alkulohkon peleistä saakka. Turnaus sai arvoisensa päätöksen Seinäjoen Keskuskentällä, kahden helsinkiläisjoukkueen pelaamassa finaalissa. Finaali oli toisinto vuoden 2012 Mikkelissä pelatun turnauksen loppuottelusta, missä Simo Valakari luotsasi KäPan 3-0 -voittoon. Nyt eivät nuokaan numerot riittäneet hurjassa vireessä olleelle KäPalle.

Finaalissa ei todellakaan jäänyt arvailuille tai jossitteluille sijaa sen suhteen, mikä joukkue on tällä hetkellä Suomen paras. Kaikki sen näkivät, eikä joukkueen pelitapaan voinut olla ihastumatta. Koko perjantaina alkaneen turnauksen ilman ainuttakaan päästettyä maalia pelannut KäPa kuritti HJK:ta finaalissa peräti 4-0 (3-0) otettuaan matsin haltuunsa heti alkuvihellyksestä lähtien. Selvästi kevytrakenteisempi KäPa oli koko turnauksen ajan täysin pitelemätön.

Joukkueen peli oli näyttävää ja erittäin valmista C15-ikäisen joukkueen pelaamaksi. Palloa liikutettiin taitavasti ja puolusti koko joukkueen voimin pysyen kompaktissa muodossa läpi jokaisen pelaamansa kamppailun. Vastustajille ei juurikaan maalipaikkoja tarjoiltu. Taitoa oli jokaisella pelaajalla, mutta silti yksi nousi ylitse muiden. Koko turnauksen parhaana pelaajana palkittiin erittäin ansaitusti Akseli Ollila.

Huomattavasti rotevampi HJK puolestaan pelasi ajoittain hyvin. Tasonheittelyä nähtiin kuitenkin ottelussa kuin ottelussa ja loistavia yksilöitä ryhmässä taatusti oli. Silti se jäi joukkuepelaamisessa KäPan varjoon.

KäPa aloitti finaaliottelussa maalinteon jo ottelun seitsemännellä minuutilla Anssi Suhosen toimesta. Ihan kuin nopeasti tullut avausmaali ei olisi ollut tarpeeksi suuri shokki, tarjoili kokomustissaan pelannut KäPa lisää tyrmäystippoja naapureilleen juuri ennen taukovihellystä. Ensin viimeisteli Veikka Sainio ja heti perään Jyri Kiuru. HJK ei koskaan toipunut näistä kolmesta maalista, vaikka pystyikin pari kertaa uhkaamaan KäPan maalia. Kertaalleen tolppakin pelasti maalilta KäPan nuorison. Kosmeettisen neljännen maalinsa mustapukuinen KäPa iski minuutti ennen loppua Sainion toimesta.

Siinä missä KäPa marssi voitosta toiseen läpi turnauksen, joutui HJK ajoittain ahtaallekin. KäPa kaatoi OLS:n semifinaalissaan 3-0 (3-0), mutta pohjalaisväriä hienosti ylläpitänyt VPS-j pisti Klubin junnut toisessa välierässä todella ahtaalle pakottaen pelin jatkoajalle. Jatkoajan alussa VPS-j oli pelissä hyvin mukana, mutta sitten HJK iski kaksi maalia nopeasti ja varmisti paikkansa finaalissa numeroin 3-1 (1-0, 1-1).

Vaikka VPS-j ei finaaliin päässytkään, pelasi joukkue aivan huikean turnauksen. Siitä tuli palkinnoksi pronssia, sillä OLS sai kyytiä viimeisessä koitoksessa selvästi 3-0 (2-0) Roni Jääskän avattua maalihanat ja Eeti Ämmälän täydennettyä mitalijuhlat kahdella osumallaan. Ämmälä ennätti osua jo aamupelissä HJK:n verkkoonkin, eli päivästä jäi lopulta varmasti ihan hyvä maku suuhun erityisesti kun nuorukainen oli johdattanut VPS:n neljän sakkiin maalattuaan kahdesti lopulta viidenneksi sijoittuneen paikallisvastustaja VIFK:n verkkoon 3-0 -voitossa.

Vaasan Piirin menestystä täydensi Tommi Virkaman ja Christoffer Kloon luotsaama VIFK, joka sijoittui viidenneksi kaadettuaan sijoitusottelussa lähinaapuri FF Jaron melkoisessa maalijuhlassa 6-3 (1-3). Hyvän turnauksen pelanneet pietarsaarelaiset johtivat ottelua vielä tauolla kahdella maalilla, mutta lopulta tähtirinnat menivät menojaan. FF Jaron lohdutukseksi sanottakoon se, että joukkueen maalitykki, Severi Kähkönen voitti maalipörssin kahdeksalla maalillaan yhdessä PJK/PP-70:n Jesse Huhtalan kanssa. VIFK:n tärkein voitto tuli kuitenkin jo aamun ottelussa FC Jazzia vastaan numeroin 2-1. Sillä voitolla joukkue varmisti paikkansa ensi kauden B-junioreiden SM-sarjassa. Jaron tien semifinaaliin katkaisi OLS numeroin 2-0, mutta lopulta oululaisilla ei ollut jakoja mitaleille.

Entäpä sitten isännät? SJK-j parani pelaamistaan mitä pidemmälle turnaus eteni. Alkulohkosta ei pinnoja tullut, mutta lauantain toisessa ottelussa joukkue pisti jo FC Hongan ahtaalle. Varsinainen peliaika päättyi Emil Pannulan tasoituksen jälkeen 1-1, mutta espoolaiset olivat rankkareissa etevämpiä. Sunnuntaina Kari Kiviluoman ja Jussi Vasaran luotsaamat nuoret kerholaiset onnistuivat hyvin. Ensin kaatui KuPS/JIPPO YJ pilkuilla varsinaisen peliajan oltua nytkin 1-1 Matti Vähäpesolan vietyä SJK:n johtoon. Rankkarit menivät nyt SJK:lle 3-2.

Päivän toisessa ottelussa SJK kaatoi RoPS:n numeroin 3-1 (1-1). Vaikka pohjoisen pojat menivätkin heti ottelun alussa johtoon, tasoitti Emil Pannula kamppailun 20. minuutilla ja tasan 20 minuuttia myöhemmin sama pelimies siirsi isännät johtoon. Leevi Oksasen osuma neljä minuuttia ennen loppua sinetöi voiton. Sijoitus olisi voinut olla parempikin, mutta nyt se jää aikakirjoihin numeroin 1 ja 3. Monena vuonna on TP-55/SJK-j ollut lopputurnauksessa mukana ja aika usein paikka suomalaisella jalkapallokartalla on löytynyt juuri sijoilta 9.-16. Usein on ollut syynä epäonni, mutta varmasti yhtä usein se, että vastustajat nyt vain ovat olleet parempia.

Ei tuo kuitenkaan huono sijoitus ole kun taas katsellaan isoa kuvaa ja koko maata. Ainakin se näytti sen, että tekemistä piisaa ja treenitunteja on syytä jatkossakin uhrata.