TP 94 Pahlman-karsinnan ykkönen

TP 94 Pahlman-karsinnan ykkönenTP-Seinäjoen C15 -pojat nappasivat Kai Pahlman Cupin Vaasan piirin sisäisen karsinnan voiton kukistamalla ratkaisevassa ottelussa Vaasan IFK:n murskaavasti 8-1 (4-0).
Viime viikon maanantailta vaasalaisten sairastelusuman takia viime tingassa siirretty ottelu pelattiin Wallsport Areenalla perjantaina klo 13. TP-Seinäjoki tarvitsi ottelusta voiton saavuttaakseen karsinnan ykköstilan, mikä etukäteislaskelmissa takaa hivenen helpomman lohkon jatkokarsinnassa.
TP tahtoi voittoa ensi hetkistä alkaen silmin nähtävästi vahvemmin kuin oudon vaisusti pelannut VIFK. Peli painettiin heti vastustajan kenttäpuoliskolle. Pallo liikkui näppärästi ja kaksinkamppailut kääntyivät järjestään kotijoukkueelle.
Avausmaalia ei tarvinnut odottaa kuin 3. peliminuutille. Raitt Peltoja syötti pallon Veli-Pekka "Vemmu" Pajulalle, jonka tarjoilusta Aapo Metsä-Ketelä pääsi laukaisemaan kohti maalia. Juha Laitila oli kärkkäästi kiinni ponnahtaneessa irtopallossa ja laittoi pallon pesään. Vierasjoukkue ei ollut toipunut avausmaalin aiheuttamasta kasvojen kalpenemisesta ja kylmän hien pukkaamisesta iholle, kun Raitt jo 12. minuutilla puski Vemmun hienosta kulmapotkusta lukemiksi 2-0.
Siinä vaiheessa oranssipaitojen peli rentoutui lopullisesti. Peliä oli nautinto katsella ja piirin kakkosjoukkueen peli siinä samalla mureni lopullisesti sangen alkeelliseksi pallotteluksi. Se toki lienee vain väliaikaista, sillä VIFK:n pojilla taisi olla jo ylimääräistä tyytyväisyyttä puseron sisällä, kun jatkopaikka oli varmistunut jo varhaisessa vaiheessa karsintaa. Tässä ottelussa sinipaidat olivat kuitenkin niin pahasti alakynnessä, ettei sellaista ole aiemmin tässä ikäluokassa koettu piirin tai alueen sarjaotteluissa.
TP:n kippari Antti Viita puski 22. minuutilla pallon vastustamattomasti maaliin jälleen Vemmu Pajulan erinomaisesta kulmapotkusta. Pari minuuttia myöhemmin lukemat olivat jo 4-0, kun Aleksi Ahde paineli laidalta liukkaasti läpi ja yllätti vakuuttavasti VIFK:n maalivahdin.
Toisen jakson alkupuolella vieraat saivat hetkeksi peliään käyntiin, kun TP:n pojilla ote hivenen herpaantui. Nopeakinttuinen kärkimies Victor Östman pääsi livahtamaan kommunikaatiovirheen takia TP:n puolustukselta ja nosti pallon maaliin pelikellon osoittaessa 7. minuuttia. Juha Laitilan päivän toinen maali lopetti kaikki vastaanpyristelyt kolme minuuttia myöhemmin. Tämän jälkeen vain toista joukkuetta enää kiinnosti pelaaminen. Sammy Saarinen teki peräkkäin kaksi maalia. Ensin 21. minuutilla Aleksi Ahon vahvasta esityöstä ja viisi minuuttia sen jälkeen Allu Ahteen syötöstä.
Viisi minuuttia ennen loppua rankkarialueella kaadettu Vemmu Pajula ampui itse pilkulta loppulukemiksi 8-1.
Kotijoukkueen maalissa Miko Saarela pelasi virheettömän vahvasti. Mikon hyvät vastaantulot ja varma jalalla pelaaminen tekivät viime kädessä tyhjiksi vaikeasti kurissa pidettävän Victor Östmanin yritelmät.
Loppuhetkillä maaliin päässyt Jarkko Orava hoiti hommansa yhtä mallikkaasti. Yhtään liioittelematta voi sanoa, että pruukilaisten maalivahdit olivat pari astetta kovempaa luokkaa kuin nyt nähdyt kaksi vaasalaismolaria.
Oranssipaitaisten puolustuslinja pelasi kaikin puolin mallikkaasti. Teemu Nimell ja Raitt Peltoja hoitivat laitapakkien tontit hienosti. VPS-ottelussa loukkaamaansa polvea lepuuttamaan päässeen Raittin korvasi toisella jaksolla vuotta nuoremmista jälleen lainattu Joona Lautamaja, jonka kovuus ja taidot jälleen kerran osoittautuivat vähintäänkin riittäviksi. Joona on käynyt lopputalvesta pelaamassa ysinelosissa kolme ottelua: harjoituspelin Jaroa vastaan ja kaksi viimeisintä Pahlman -karsintaottelua. Jokaisessa ottelussa hän on täyttänyt erinomaisesti paikkansa ja onkin varmasti ikäluokkansa piirin ehdotonta eliittiä.
Toppareina koko ottelun uurastivat Roope Takala ja Antti Viita. Antti näyttäisi toipuneen parin viikon vamma- ja sairastelukierteestään. Laitalinkkeinä edellisen ottelun tapaan loistivat Aleksi Ahde ja Matti Rajala. Aleksi ei ehkä ollut aivan niin loistokas kuin Vaasan Kiistoa vastaan tiistaina pelatussa ottelussa, mutta osoitti kuitenkin väkevästi viihtyvänsä laidalla selvästi paremmin kuin keskikentällä. Ainakin tulokset puhuvat karua kieltä siitä, että Allu on tällä hetkellä laitalinkkinä parhaimmillaan. Ennen ottelua valmennuskaksikko Reijo Leppä ja Jarmo Nimell painotti joukkueelle keskikentän herruuden tärkeyttä. Tämän tehtävän parivaljakko Panu Leppä & Aapo Metsä-Ketelä hoiti täydellisesti. Piirijoukkuevalinnoissa tähän asti enemmän suosittu vierasjoukkueen kaksikko Eetu Rahkola & Kristian Kokko jäi ainakin tällä kertaa statistin rooliin, kun vastaan tuli kova kaksikko oranssipaidoissa.
Panu loukkasi ikävästi avausjakson lopulla olkapäätään ja joutui jättämään loppupelin väliin. Lääkärireissu oli edessä ottelun jälkeen. Panun korvannut Sammy Saarinen hoiti varmasti homman kotiin ja kävi heittämässä pari maalia edellä kerrotulla tavalla. Kärjessä aloittivat Juha Laitila ja Vemmu Pajula, joiden tuloksekkaasta pelisuorituksesta on edellä jo kerrottu. Kumpikin oli oivassa pelivireessä, vaikka Vemmun otteita varmasti vielä hidasti pitkään jatkuneen flunssan jälkeinen puolinainen olotila.
Kärkimiehiä pääsivät tuuraamaan Pekka Jaskari ja Aleksi Aho, joiden peliesitystä ei myöskään sovi muuta kuin kiitellä. Pekka oli edellisottelun tapaan epäonninen. Maali oli jälleen kerran lähellä. Pekkakaan ei ollut terveyden puolesta aivan parhaassa iskussa, vaan joutui välillä makoilemaan kentän laidalla hengityspuolen vaivansa takia. Aleksi pelasi myös laitalinkkinä tovin, mutta kärkimiehen paikka on viime aikaisten piristyneiden otteiden myötä osoittautumassa hänen omimmaksi pelipaikakseen.
TP-Seinäjoki voitti siis Vaasan piirin karsinnan ja Vaasan IFK oli tasapistein kakkonen. Jatkokarsinta pelataan Vaasassa sunnuntaina 19. huhtikuuta. Siellä TP:n kanssa samaan alkulohkoon tulevat Pohjois-Suomen piirikarsinnan kakkonen Oulun Tervareiden Musta-joukkue ja Keski-Pohjanmaan piirin karsinnan voittaja. Keski-Pohjanmaan piiristä jatkokarsintaan ovat selviytyneet FF Jaro Pietarsaaresta ja GBK Kokkolasta. Ne pelaavat vielä ottelun piirinsä karsinnan ykköstilasta 11. huhtikuuta.
VIFK pelaa jatkokarsinnassa samassa lohkossa Pohjois-Suomen karsintojen ykkösen Oulun Tervareiden ja Keski-Pohjanmaan piirin kakkoseksi jäävän kanssa. Jatkokarsinnan lohkovoittajat pääsevät suoraan tämän 15 -vuotiaiden epävirallisena SM-turnauksena pidettävän Kai Pahlman Cupin lopputurnaukseen, jonka pelit pelataan Porvoossa 30.7. – 2.8. Lohkokakkoset karsivat keskenään kolmannesta finaalipaikasta. Cupin lopputurnauksessa on mukana 16 joukkuetta. Isäntäjoukkue Porvoon Futura on automaattisesti mukana ja loput 15 paikkaa on kiintiöity piirien kesken edellisvuosien ko. ikäluokan pelipassien määrään perustuen. Helsingin ja Uudenmaan piireillä on eniten paikkoja lopputurnauksessa, kun ne saavat mukaan yhteensä viisi joukkuettaan.