TP 97 avasi Pohjoisen liigassa

C14-vuotiaiden Pohjoisen liiga käynnistyi lauantaina Oulussa Arina-hallin hyvissä olosuhteissa. Ysiseiskojen talvisessa sarjassa on vaihtunut pari joukkuetta verrattuna viime talveen: Kuopion Palloseura ja Jyväskylän Jalkapalloklubi ovat vaihtuneet seinäjokelaisten kannalta lähempänä oleviin kokkolalaiseen Gamlakarleby Bollklubbiin ja Vaasan Palloseuran junioreihin. TP-Seinäjoki ja Oulun Luistinseura jatkavat vanhoina.TP:llä oli Oulussa tiukka tahti, sillä ohjelmassa oli kolme tunnin ottelua neljän ja puolen tunnin sisään! Ei ollut siten mikään ihme, että viimeisessä ottelussa takki oli aivan tyhjä, varsinkin kun se pelattiin vain viiden minuutin palautusajalla edellisen ottelun perään.Avausottelussaan aamukymmeneltä TP kohtasi turnauksen kotijoukkueen OLS:n. Oranssipaidat saivat kovan prässipelin heti päälle, eikä oululaisilla ollut alussa juuri mitään jakoa. Erityisesti vasempana laitapakkina pelannut Joonas Sundman ihastutti runsaslukuista yleisöä taitavilla harhautuksillaan ja päättäväisellä pelillään. TP:n alku oli niin vahva, että isännät saivat ensimmäisen vaarallisen maalintekopaikkansa vasta kahdeksannella peliminuutilla. Parin minuutin kuluttua seurasi vielä läpiajo, mutta pikkupruukilaisten onneksi pallo livahti ohi Jaakko Uusitalon vartioiman maalin. OLS oli kuitenkin tämän jälkeen pelissä vahvemmin mukana ja seuraava kymmenminuuttinen oli tasaista vääntöä. Avausjakson 13. minuutilla Jaakko sai venyä hienoon paraatipelastukseen torjumalla lähivedon alanurkasta kulmapotkuksi.TP:n avausmaali nähtiin, kun pelattiin 18. minuuttia. Matti Lähde pisti pallon pesään jalalla aivan maalin edestä saatuaan Joonas Sundmanilta hyvän keskityksen. Joonas voitti tilanteessa pallon ankaran taistelun jälkeen.Kun ketsuppipurkki oli saatu napattua kunniakkaasti auki, maalinestettä alkoi virrata tasaisemmin. Jo neljä minuuttia myöhemmin Alavuden elohiirimäinen vauhtikone Joni Vähämaa vetäisi tylysti alakulmaan Antti Palomäen erinomaisesta syötöstä. Näin tauolle päästiin 2-0 johtoasemassa, vaikka rehellisesti on myönnettävä OLS:n kärsineen huonosta tuurista.OLS-ottelun toiselle jaksolle maalinsuulle asettautui Henri Kallio-Kurssi. Muista muutoksista mielenkiintoisin oli Antti Palomäen laskeutuminen kärjestä keskikentälle. Jakso alkoi mollivoittoisesti, kun jo kolmannella minuutilla pallo oli vieraiden maalissa. Puolustuslinja oli väärin sijoittunut ja alaspäin pelatessa tuli kiire niin topparille kuin maalivahdillekin. Kaikeksi harmiksi pallo tuli maalivahdille väärälle jalalle ja lopulta pallo pomppi maaliin Henrin vedon osuttua vastustajaan. Mutta näitähän tekevälle sattuu ja tilanne oli varmasti pojille opiksi. Peli ei onneksi siitä kääntynyt OLS:lle, vaan meni perin juurin sekavaksi palloiluksi. Lopussa nähtiin tietysti hirvittävää vääntöä, kun TP uljaasti puolusti johtoasemaansa ja oululaiset koittivat painaa päälle. Vastuuvalmentaja Jari Kujala oli ensimmäiseen pelijaksoon tyytyväinen. Prässipelin rytmittäminen onnistui sovitulla tavalla ja paine oli hyvin vastustajan päässä. Toisella jaksolla peli sitten kerrotulla tavalla hajosi. Joka tapauksessa 2-1 (2-0) voitto) oli maukas.Pienen ruokatauon jälkeen edessä oli toinen ottelu jo klo 13.15, jolloin vastassa oli GBK. TP:n maalissa aloitti taas Jaakko Uusitalo. TP hallitsi ottelua alusta asti, vaikka peli ei aivan parasta ollutkaan. Hallinnasta huolimatta GBK päästettiin maalaamaan ensimmäisenä, kun 17. minuutilla puolikentässä löysäiltiin sen verran, että pallo valahti alas ja siihen sitten pääsi kohtalokkain seurauksin väliin GBK:n pelaaja. Jaakkokaan ei onnistunut tilanteessa parhaalla mahdollisella tavalla ja Jari Kujala katsoi parhaaksi toteuttaa todennäköisesti puoliajalle jo kaavaillun maalivahdin vaihdon. Henri Kallio-Kurssi tuli siis Oranssin maalipuiden väliin. TP oli toki tilanteita ottelun tasoittamiseksi, mutta kerta kerran perään tilanteet kuivahtivat paitsioina kokoon. Tasoitus nähtiin juuri ennen taukoa ja voittomaali syntyi sitten jo toisen jakson ekalla minuutilla, kun Ville Viita puski kulmapotkun verkon perukoille ja jo pari minuuttia myöhemmin loppulukemat 3-1 (1-1) viimeisteli Antti Palomäki ampumalla komeasti yläpesään Joni Vähämaan syötöstä. Loppupeli olikin sitten vaisua pelailua. TP yritti selvästi säästellä voimia seuraavaan peliin.Oranssipaitojen viimeinen peli seurasi heti perään, kun kentän toisen päähän järjestäytyi VPS-j:n nuori pelimiehistö. TP:n maalissa aloitti tuttuun tapaan Jaakko Uusitalo, eikä muukaan kokoonpano tuottanut yllätyksiä. Peli oli alusta asti heikkotasoista. TP:llä oli niukasti ote, mutta peli nuhjaantui lukuisten harhasyöttöjen myötä. Myös liike oli olematonta, mutta se ei nyt ollut mikään ihme ottaen huomioon päivän tiiviin rytmin ja kokonaisrasituksen. Harmillisinta oli, että ottelun ainoa maali syntyi melkoisen löysäilyn päätteeksi aivan avausjakson viime sekunneilla. Pallo vain jotenkin ajautui läpi TP:n linjojen rankkarialueelle, jossa kyttäillyt vaasalaispelaaja terävästi tykitti pallon Jaakon ohi. Takaiskumaali vei lopunkin terän TP:n poikien otteista.Toisella jaksolla ei nähty minkäänlaista yritystä VPS-j:n yhden maalin etumatkan tavoittamiseksi. Pojat eivät yksinkertaisesti jaksaneet. Vepsulaisilla oli paikkoja lisämaaleihin, mutta yritykset tyrehtyivät joko maalipuihin tai sitten maaliin n. 20 min ennen loppua vaihdetun Henri Kallio-Kurssin torjuntoihin. Lopputulos 0-1 (0-1) vaasalaisille ei ollut aivan reilu, mutta tässä lajissa niin tyypillinen tulos. Kummallakin oli ottelussa toki paikkoja. TP tarvitsee selvästi otteisiinsa lisää kovuutta. Ottelu paljasti päivän rankasta rytmityksestä huolimatta senkin, ettei TP ole fyysisessä kunnossa ainakaan edellä muita. Valmennusjohdon laatimaa harjoitusohjelmaa juoksulenkkeineen on siis syytä joka äijän toteuttaa. Muuten ei kunnian kukko laula. Peli oli muutoinkin aika alkutekijöissään, mutta samaa voi toki sanoa kolmen muunkin joukkueen osalta. Kesään on kuitenkin vielä aikaa, mutta varmasti liigan tulevissa taistoissa peli on jo paremmalla tolalla.Molemmat maalivahdit pelasivat lievistä haparoinneista huolimatta kuten odotettiinkin. Haparoinneissa puolustajilla oli sitä paitsi lusikkansa syvällä liemessä. Puolustus pelasi pääosin tutussa kokoonpanossa: Nicolas Kotamäki, Ville Viita, Teemu Kukkanen ja Joonas Sundman. Puolustuspelissä oli paljon hyvääkin, mutta erityisesti kovuus oli talviterässä. Joonas oli joukkueen näkyvin pelaaja ja myös toinen laitapakki Nicolas oli erinomaisella pelipäällä. Keskikentän ja hyökkäyspään taitavin oli Antti Palomäki ja kovasti työmoraalista on syytä jälleen kerran nostaa hattua Iiro Kiviluomalle.