TP-Akatemia leikitteli voiton

TP-Akatemia leikitteli voitonTP-Akatemia – 100-Unta Akatemia 5-1 (2-0)21 min 1-0 Veli-Pekka Pajula42 min 2-0 Jaakko Lampi55 min 3-0 Teemu Penninkangas59 min 4-0 Henri Huilla77 min 4-1 Kai Sillanpää86 min 5-1 Sami Viljanen
Talenttiakatemioiden SM-sarjan Valiolohkon karsinnasta muodostui piirileikki, jossa isäntäjoukkue vei ja vierasjoukkue vikisi. Vaikka Pori-Rauma –akselilta kasattu 100-Unta Akatemia heitti kentälle vain 1990-92 –vuosimallin varttuneemmista pelaajista muodostuneen raamikkaan ryhmän, oli joukkue huutolaispojan asemassa mitä pelillisesti huutolaispojan asemassa.
Toki puuskittaisen ja kovankin myötätuulen selkänsä taakse ensimmäisellä puoliajalla saanut kelta-siniasuinen vierailija pystyi pitämään pelin painopistettä isäntien kenttäpuoliskolla, mutta sen suurempia hienouksia joukkue ei kyennyt esittämään. Myös todelliset tekopaikat jäivät vähiin, vaikka joukkue keräsikin jo ensimmäisellä puoliajalla kahdeksan kulmapotkua.
Vieraiden kankea alakerta oli suurissa vaikeuksissa aktiivisesti pelanneen Veli-Pekka Pajulan kanssa, joka veikin kotijoukkueen 1-0 –johtoon ottelun 20. minuutilla. Tovia myöhemmin joutui Toni Koivusaari venyttämään kropastaan jokaisen mahdollisen sentin pelastaakseen maalinsa koskemattomuuden mainion roikkupallon oltua painumassa riman alle. Seuranneesta kulmurista vieraat eivät saaneet kehiteltyä kuitenkaan mitään mainitsemisen arvoista.
Juuri ennen tauko vihellystä vierasjoukkueen kippari, romuluinen Eetu Setänen konttasi kirjaimellisesti aiheuttaen vapaapotkun läheltä kulmaa. TP-Akatemia lähtikin tilanteeseen kuin kulmuriin konsanaan, mutta Jaakko Lammen kierteinen pallo painui suoraan takakulmaan yllättäen täysin vierailijat. Toki erittäin vahvan pelin keskikentällä pelannut Saku Koskinen oli hyvin maalivahdin edessä hämäämässä. Kahden maalin taukojohto vastatuuleen oli enemmän kuin olisi saattanut edes toivoa, joten asetelmat toiselle puoliajalle olivat mainiot.
Toista puoliaikaa oli ehditty pelata vajaat kymmenen minuuttia ottelun ratkettua lopullisesti. Saku Koskinen tarjoili unelmasyötön Teemu Penninkankaalle, joka pääsi nokatusten maalivahdin kanssa, eikä suinkaan erehtynyt, vaan vei kotijoukkueen kolmen maalin johtoon.
Vain neljä minuuttia "Pennin" osumasta TP-Akatemia iski jälleen saatuaan vieraiden maalista katsottuna vasemmalta kulmapotkun, jonka Tommi Kukila lähetti maalinedustaruuhkaan. Aivan kuten viikonloppuna Turussa, tälläkin kertaa ylös noussut toppari Henri Huilla venytti sipaisemaan pallon vieraiden verkkoon tehden kotijoukkueen neljännen osuman.
Vaikka vieraat kavensivatkin 78. minuutilla Kai Sillanpään viimeisteltyä huonon avauksen jälkeen lohdutusmaalin, ei vierailla ollut ottelussa oikeasti mitään sanottavaa. Sillanpää oli tosin päästä toistamiseen pahantekoon, mutta paitsio esti toisen maalin syntymisen.
Vaihdosta kehiin tullut Sami Viljanen pääsi vielä kaunistelemaan loppunumeroita Saku Koskisen toisesta loistopassista kun peliaikaa oli jäljellä nelisen minuuttia.
Kokonaisuutena kotijoukkue oli selkeästi parempi ansaiten täysin voittonsa. Yhteismaalit 6-2 nostivat näin TP-Akatemian ensi kaudeksi Talenttiakatemioiden SM-sarjan Valiolohkoon muiden tasokkaiden joukkueiden seuraksi.
Nähdyn perusteella 100-Unta Akatemialla olisi ollut jopa Lohko C:ssä täysi työ ja tekeminen, sillä KPV:n ja JJK:n erinomaiset akatemiajoukkueet olivat valovuosia edellä satakuntalaisia.
Erityisen ilahduttavaa TP-Akatemian kannalta on se, että nyt nousun hankkinut joukkue oli todella nuori. Vuosimallin 1990 pelaajia joukkueessa oli kentällä vain Samir Bouroussi, eli kaikki muut jatkavat myös ensi kaudella ikänsä puolesta akatemiatouhuissa mukana. Kaiken kukkuraksi pelin päättyessä TP-Akatemian mustissa peliasuissa kentällä oli kolme 1994 syntynyttä nuorta pelaajaa, joista viimeisenä kehiin nousi IK:n kasvatti ja TP-Seinäjoen joukkueita kaksoisedustuksella edustava Aleksi Ahde.
Vielä kun muistetaan, että kotijoukkueelta sivussa oli koko joukko ryhmään mahtuvia pelaajia, oli saavutus erinomainen. Kenties tasoero olisi ollut vieläkin selvempi, jos käytössä olisivat olleet Niko Nauholz, Tommi Haanpää, Jyri Reinilä, Miika Korpela, Jaakko Vähäpesola, Samuli Kiviaho ja Joonas Kuivalainen. Mene ja tiedä.
On nostettava hattua niin pelaajille kuin joukkuetta valmentaneille Petri Kangaskokolle ja Pekka Lehtisellekin siitä, että Seinäjoen kokoisen talousalueen ja yhden seuran akatemia pystyy kilpailemaan vaikka nyt esimerkiksi useammista seuroista kasattujen Hämeenlinnan ja 100-Unta akatemioiden kanssa samoissa otteluissa.
TP-Akatemia: Toni Koivusaari, Pekka Rousu (76. Akseli Metsä-Ketelä), Henri Huilla, Tommi Kukila ((59. Antti Viita), Jaakko Lampi, Saku Koskinen, Juho Pajula (76. Kalle Taimi), Jesse Jääskeläinen (82. Aleksi Ahde), Samir Bouroussi, Teemu Penninkangas (65. Sami Viljanen), Veli-Pekka Pajula