Vuosien Saatossa Osa XXI

Vuosien Saatossa Osa XXISyyskuun 8. päiväTP-Seinäjoen edustusjoukkue on pelannut viimeisten vuosikymmenten aikana vain neljä kertaa syyskuun 8. päivänä. Ensimmäinen näistä koitoksista nähtiin niinkin myöhään kuin kaudella 1979, jolloin Seinäjoelle saapui vieraaksi Pietarsaaren Into. Sarja oli tuolloin Kolmonen ja lohko numeroltaan kahdeksan. TP55:n nimellä pelanneet oranssinuttuiset isännät kyykyttivät vieraitaan helposti numeroin 6-1. Kauden päätteeksi Into putosikin sarjasta jäätyään lohkon viimeiseksi, mutta järin hirvittävän paljon paremmin ei mennyt oranssi-mustillakaan, sillä sijoitus oli kahdeksas. Taakse jäivät ainoastaan vaasalaiset Huutoniemen Reipas ja BK-48, sekä Into.Seuraavan kerran TP-Seinäjoki harrasti kilpaurheilua kyseisenä päivänmääränä kaudella 1991, jolloin pitkä reissu tehtiin Kuusankoskelle Ykkösen otteluun, jossa vastaan asettui Kumu. Vierasjoukkueen peli kulki mukavasti ja pinnat lähtivät Kymenlaakson paperitehtaiden varjosta lakaeuksille lukemin 3-1. Vieraiden maalihanat avasi Toni Korkeakunnas ottelun 36. minuutilla ja Jyri Puhakainen lisäsi johdon kahteen maaliin 58. minuutilla. Vaikka Marko Helkala kavensikin 72. minuutilla, iski tuulennopea liinatukka Tommi Laaksonen vielä kertaalleen kolme minuuttia ennen ottelun loppua. TP-Seinäjoki sijoittui tuolla kaudella Ykkösessä hienosti kolmanneksi. Yläpuolelle pääsivät Myllykosken Pallo ja Finnairin Palloilijat, eikä matkaa piikkipaikkaankaan ollut kuin hikiset kolme pistettä. Kumu sijoittui sarjassa muuten viidenneksi.TP-Seinäjoen historian merkittävimpiin vuosiin kuuluva 1996 oli yksi niistä harvoista kausista, jolloin jalkapalloa pelattiin edustusjoukkueen toimesta syyskuun 8. päivänä. Oulun Palloseura oli saapunut huimassa syyskunnossa olleen kotijoukkueen vieraaksi tuolloin ja vaikka joukkue putosikin Ykkösestä, pisti se kotijoukkueen todella ahtaalle. Kotijoukkueen sankareihin lukeutui maalivahti Asko Ristimäki, joka muutaman muun loistavan pelastuksen lisäksi torjui jopa rankkarin. Kotijoukkue voitti toki ottelun 2-0 Arto Jalasvaaran 15. minuutilla ja Toni Suutarin 90. minuutilla tekemillä osumilla, mutta pelillisesti ottelu ei ollut mitenkään silmiä hivelevää. Mielenkiintoinen yksityiskohta ottelusta on se, että nykyisin FC Hakan alakerrassa luutiva Jarkko Okkonen katseli matsissa punaista korttia. Kauden päätteeksi joukkueet olivat tyystin eri päissä sarjaa OPS:n pudottua ja TP-Seinäjoen noustua Veikkausliigaan. Voitto oli muuten oranssi-mustille seitsemäs peräkkäinen.Neljäs syyskuun 8. päivänä pelattu edustusjoukkueen ottelu nähtiin kaudella 1999, jolloin TP-Seinäjoki pelasi Ykkösessä. Silloin reissattiin Poriin Musan Salaman vieraaksi. Ottelu oli Ykkösen ylempää jatkosarjaa ja pisteet jaettiin kaikkea muuta kuin sopuisasti numeroin 1-1 TP-Seinäjoen johdettua tauolla 1-0 Veli-Pekka Nurmen osumalla. Myöhemmin Nurmi katseli ottelussa punaista korttia ja lisäksi vieraista katselivat keltaista Arto Jalasvaara, Pinduca, sekä Juho Kirjonen. Nykyjoukkueesta pelissä esiintyivät Lasse Männikkö, Mikael Muurimäki ja Jarkko Mäki-Maunus. Kauden päätteeksi TP-Seinäjoki sijoittui jatkosarjassa yhdeksänneksi tasapistein kahdeksanneksi tulleen MuSan kanssa.Neljän ottelun saldo on pruukilaisittain katseltuna ihan mukava. Kolme voittoa ja tasapeli ovat irronneet maalierolla 12-3. Tietenkin sitä toivoisi, että myös tänään moinen meno jatkuisi.