Ysiseiskat murskaavia Jyväskylässä

Ysiseiskat murskaavia JyväskylässäTP-Seinäjoen ysiseiskat osoittivat lauantaina Jyväskylässä aivan murskaavan ylivoimaisia otteita Hippos-hallissa pelatussa kuuden joukkueen kutsuturnauksessa. Kovin vastus saatiin avausottelussa Jyväskylän Jalkapalloklubia vastaan, mutta muutoin voi aiheellisesti kysyä, mistä tälle porukalle hetken päästä haetaan harjoitusvastustajia. Tuli jo mieleen, onko joukkueen laitettava pystyyn keräys akatemian mallin mukaan esim. teemalla "Ysiseiskat Eurooppaan, satasella mukaan". Peli oli miehekästä, vaikka pojat täyttävät tämän vuoden aikana vasta 12 vuotta – ja mukana oli myös kolme v. 1998 syntynyttä poikaa!
Finaalissa vastaan asettui turnauksen yllättäjä, iisalmelaisen PK-37:n jaKiuruveden Pallon yhdistelmä. Vastustaja pelaa silloin tällöin turnauksia tällä kokoonpanolla, mutta pruukilaisia vastaan se oli aivan aseeton. TP hallitsi ottelua alusta asti loppuvihellykseen asti. Maalivahti Henri "Henkka" Kallio-Kurssi oli lähes kokonaan työtön. Pelin painopiste oli totaalisesti savolaisten puolustusalueella. Heti alkuminuuteilla saatiin aikaan vaarallisia kulmapotkutilanteita, syöttöpeli oli hyvää ja pelin kierrätys toimi.
Vastustajat juoksentelivat epätoivoisina pallon perässä ja väsyhän siinäpuseroon iski. Oranssipaitaisten kunto sen sijaan oli rautaa. Vähäisetvastustajan lähentelyt pysähtyivät betoniseen puolustuslinjaan JoonasSundman – Ville Viita – Nicolas Kotamäki. Avausmaali syntyi 12.peliminuutilla, kun Mikael "Mike" Malmi puski upeasti pallon verkonperille Joonas Lepistön taidokkaasta kulmapotkusta.
Toisella jaksolla jatkui tyly finaalisävel: TP vei ja PK-37/KiuPa vikisi.Toisella minuutilla koettiin ottelun ratkaiseva hetki hiukan erikoisen episodin päätteeksi. Henkka asetteli palloa ampuakseen maalipotkun. Antti Palomäki liikehti kärjessä niin liukkaasti, että Savon pojat erehtyivät luulemaan hänen olevan paitsiossa. TP:n vastuuvalmentaja Jari Kujala oli hereillä ja valisti äänekkäin ohjein Anttia, ettei maalipotkussa ole paitsiota. Samalla, kun Henkka lähetti maalipotkun hienona kaaripotkuna pitkälle, Antti lähti rynnimään kohti vastustajan maalia. Vastustaja meni tilanteessa aivan lukkoon ja seuraili vain katseella, kun pallo pomppasi Antin reidestä suoraan maaliin.Hetken jo luultiin, että maali meni suoraan Henkan maalipotkusta, mutta totuus kyllä selvisi ottelun jälkeen. Sama se, tehokasta toimintaa kummaltakin.
PK-37/KiuPa sai vaarallisimman maalitilanteen toka jakson kahdeksannella minuutilla, mutta Henkka lopetti sen lyhyeen vangitsemalla päättäväisesti pomppivan pallon. Totaalinen ylivoima tuotti runsaasti paikkoja, mutta lopputulokseksi jäi 2-0 TP:n hyväksi. Finaalin tsempparipelaajan palkinnon nappasi Antti Palomäki.
Ysiseiskoja pallokouluiästä asti ohjannut valmentaja Kari Kiviluomatotesi nähneensä vähintään sata poikien peliä ja tämä finaaliottelu oliehdottomasti niistä paras. Maalivahdit ja puolustus tuli edellä jo kehuttua.
Keskikentällä avauskokoonpanossa oli kolmikko Joonas Lepistö – ValtteriLeppänen – Roope Niemelä. Joonas oli tutun vauhdikas. Hän pelasiaktiivisesti laitalinkkinä kumpaankiin suuntaan. Päätyrajalta tuli monta hyvää takaviistoon annettua syöttöä. Valtteri voitti jatkuvasti kaksinkamppailut ja jakeli mainioita syöttöjä. Valtsu on mennyt talven aikana huimin harppauksin eteenpäin, kun jalkavaivat on saatu hoidettua unholaan. Oikea laitalinkki Roope oli jälleen lainalla Ilmajoelta ja osoitti olevansa mukaan tulleessaan aina kovan luokan vahvistus. Roopella riittää kovuutta ja tekniikkaa. Roopen pelipaikalla peliaikaa tasasivat myös Topias Syrjälä ja Jesse Välimäki.Kasperin taskuraketti Topias veivaili vastustajaa mennen tullen sinne tänne. Jesse tunnetaan intohimoisena jalkapallomiehenä ja taistelumieltä riitti joka hetkeksi. Valtteria kävi tuuraamassa Iiro Kiviluoma, joka täyttipaikkansa, vaikka oli vasta toipunut ankarasta flunssasta. Kun voimat ovat kunnolla palautuneet, tämä taisteleva pelimies on taas selkeämmin joukkueen taisteluhengen ruumiillistuma. Paikalla kuin paikalla menestyvä Roope Niemelä kävi tuuraamassa myös toislla laidalla Joonasta. Kärjessä aloittivat Antti Palomäki ja Mikael Malmi, joita TeemuSeppelvirta kävi tuuraamassa mallikkaasti. Koko kolmikko piti vastustajan puolustusta alati hädässä. Hieman paremmalla onnella finaalissa olisi helpostikin nähty pari, kolme maalia lisää.
Aamun avausottelussa vastaan asteli turnausisäntä JJK, jota pidetään yhtenä ikäluokan kovimmista koko maassa. Vastustaja olikin taitava. Pallo kulki hienosti ja potkut kohti Henkka Kallio-Kurssin vartioimaan TP:n maalia olivat vaarallisia. Silti jotain ratkaisevaa puuttui viimeistelyn terävyydestä.
Puolustus aloitti kokoonpanolla Roope – Joonas S. – Nicolas. Kolmikko kesti hyvin vastustajan iskiessä ja Henkka hoiteli loput mallikkaasti. TP pelasi terävän tarkasti ja iski oikealla hetkellä tehokkaasti. Kuudennellapeliminuutilla Valtteri Leppänen riisti pallon väkevästi vastustajalta,syötti Mikael Malmille, joka vapautti Antti Palomäen läpiajoon.Antti lirutti pallon varmasti JJK:n pömpeliin. Heti perään JJK latasi pallontolppaan. Kymmenennellä peliminuutilla nähtiin Henkan tärkeä torjunta, kun vastustaja pääsi vetämään kovan vedon lähietäisyydeltä. Viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi puolustusta hieman rukattiin uuteen uskoon. Ville Viita tuli toppariksi ja Joonas Sundman siirtyi vasemmaksi pakiksi. Tämä osoittautui ilmeisen toimivaksi yhdistelmäksi, sillä Ville, Joonas S. ja Nicolas Kotamäki pelasivat loput turnausminuutit. Näin Roope Niemelä vapautui laitalinkiksi, jonka tehtävän hän hoiti erinomaisesti. Toki puolustajanakin hän oli kivikova kaveri. Ottelun viimeisellä minuutilla TP sai pallon kovan prässipelin ansiosta ja Joonas Lepistö ampui oranssipaidat päättäväisesti 0-2 voittoon. JJK hallitsi ottelua ja TP joutui keskittymään enemmän oman maaliin puolustamiseen. Jostain syystä avausmaalin jälkeenalkujännitys vain paheni ja kipsi iski jonkin verran joka pojan otteisiin. TP kuitenkin käytti tehokkaasti maalipaikkansa. Vastuuvalmentaja JariKujala peräänkuulutti pelin jälkeen otteisiin lisää kovuutta. Päivän yhtenä keskeisenä teemana oli olla 100 % hereillä heti alusta asti. Tämä teema toimi täydellisesti. Kotijoukkue oli enemmän unella. Jari huomasi jo alkuverryttelyssä, että ero vireystilassa joukkueiden välillä oli selkeä. Tästä tunnustus koko joukkueelle! Ottelun positiivisena suorittajana palkittiin järjestäjien toimesta Joonas Lepistö. Toisena keskeisenä onnistujana ottelusta mieleen jäi toinen ysikasi, Joonas Sundman, joka pelasi erinomaisesti, vaikka vastustaja painoi kovaa päälle. Joonas oli mahdoton ohitettava ja hän katkoi tehokkaasti myös ilmapallot. Myös avauspeli sai varauksetonta kiitosta asiantuntevalta seinäjokelaisyleisöltä.
Päivän toisessa ottelussa TP kohtasi Tampereen Pallo-Veikot. Vastustaja oli yllättävän heikko ja TP taisi liikaa lähteä sen sähläämiseen mukaan. Pallo oli aivan liikaa ilmassa ja syöttöpeli oli huonompaa kuin avausottelussa. Ei TP silti ollut missään vaiheessa hätää kärsimässä. Maalissa pelannut Jonne Uitto hoiti vähät työnsä mallikkaasti. Puolustus oli totutusti rautaa ja betonia. 19. minuutilla nähtiin ottelun ainoa maali, kun Joonas Lepistö sai maalivahdin avauksen suoraan jalkaansa. Joonas käytti tilanteen siekailematta hyväkseen. Hyvä, tarkka kaukolaukaus upposi vastustamattomasti TPV:n maaliin. Maalista seurasi paineen lisäys tamperelaisten maalille, eikä voittajasta ollut enää mitään epäselvyyttä. Ottelun positiivimman suorittajan palkinnon sai oikeutetusti Joonas Sundman, joka jatkoi vastustajan kannalta tylyn vahvaa peliään.
Alun ylisanat saavat lisää katetta, kun tarkistetaan sijat finalistien jälkeen.
Ei yhtään turhia porukoita! Turnauksen isäntäjoukkue kaatoi pronssiottelussa rankkarikisan jälkeen Tampereen Ilveksen. Kuopion Palloseura oli viides ja Tampereen Pallo-Veikot jätettiin jumboksi. Esimerkiksi KuPS:n peliä ihasteltiin vielä vuosi sitten pääsiäisenä Tampereella Ilveksen turnauksessa lähes koko ajan monttu auki. Silloin ajatuksena oli, että jospa joskus hamassa tulevaisuudessa oltaisiin samalla tasolla. Ja kas, vuosi meni ja tilanne oli päinvastoin. Nytsaivat muut ihailla taistelevaa ja taitavaa TP:n ysiseiskojen joukkuetta! Kolme kovaa peliä, eikä yhtään takaiskumaalia! Sekin kertoo, että kyseessä on kova jalkapallojoukkue. Siitä ansaitsee kiitoksen koko joukkue. Kun omassa päässä ei soi – ja siitä huolehtii jokainen kentällä olija – on omaa peliä huomattavasti herkullisempaa rakentaa. Turnausvoittoa juhlittaessa moniäänisesti todettiin poikien pelanneen kuin miehet. Tämä oli ehkäpä jopa turhan lievästi sanottu.
Pojat olivat turnauksessa omaa luokkaansa kaikilla keskeisillä osa-alueilla.
Kovuutta, kuntoa, taitoa ja pelisilmää löytyi jokaisesta. Myös niistä, jotka tilanpuutteen ja kirjoittajan ilmeisen väsymystilan takia jäivät vähemmälle huomiolle tässä turnausraportissa.
Jonkin erikoispalkinnon olisi voinut jakaa jokaiselle. Joukkue muistiturnausjärjestäjien lahjoittamalla palkinnolla positiivisena yllättäjänäRoope Niemelää. Taustajoukkojen suorittamassa äänestyksessä ykköseksi rankattu Joonas Sundman palkittiin leijona -maskotilla.
Lopuksi vielä kootusti ylivoimaiseen turnausvoittoon yltäneen joukkueenkokoonpano: Jonne Uitto (mv), Henri Kallio-Kurssi (mv), Ville Viita, Joonas Sundman, Mikael Malmi, Nicolas Kotamäki, Iiro Kiviluoma, Jesse Välimäki, Joonas Lepistö, Valtteri Leppänen, Antti Palomäki, Teemu Seppelvirta, Roope Niemelä ja Topias Syrjälä. Joukkuetta valmensivat tuloksekkaasti Jari Kujala ja Kari Kiviluoma. Huollosta antaumuksella vastasivat Matti Syrjälä ja Tapio Välimäki.

Finaalissa vastaan asettui turnauksen yllättäjä, iisalmelaisen PK-37:n jaKiuruveden Pallon yhdistelmä. Vastustaja pelaa silloin tällöin turnauksia tällä kokoonpanolla, mutta pruukilaisia vastaan se oli aivan aseeton. TP hallitsi ottelua alusta asti loppuvihellykseen asti. Maalivahti Henri "Henkka" Kallio-Kurssi oli lähes kokonaan työtön. Pelin painopiste oli totaalisesti savolaisten puolustusalueella. Heti alkuminuuteilla saatiin aikaan vaarallisia kulmapotkutilanteita, syöttöpeli oli hyvää ja pelin kierrätys toimi.

Vastustajat juoksentelivat epätoivoisina pallon perässä ja väsyhän siinäpuseroon iski. Oranssipaitaisten kunto sen sijaan oli rautaa. Vähäisetvastustajan lähentelyt pysähtyivät betoniseen puolustuslinjaan JoonasSundman – Ville Viita – Nicolas Kotamäki. Avausmaali syntyi 12.peliminuutilla, kun Mikael "Mike" Malmi puski upeasti pallon verkonperille Joonas Lepistön taidokkaasta kulmapotkusta.

Toisella jaksolla jatkui tyly finaalisävel: TP vei ja PK-37/KiuPa vikisi.Toisella minuutilla koettiin ottelun ratkaiseva hetki hiukan erikoisen episodin päätteeksi. Henkka asetteli palloa ampuakseen maalipotkun. Antti Palomäki liikehti kärjessä niin liukkaasti, että Savon pojat erehtyivät luulemaan hänen olevan paitsiossa. TP:n vastuuvalmentaja Jari Kujala oli hereillä ja valisti äänekkäin ohjein Anttia, ettei maalipotkussa ole paitsiota. Samalla, kun Henkka lähetti maalipotkun hienona kaaripotkuna pitkälle, Antti lähti rynnimään kohti vastustajan maalia. Vastustaja meni tilanteessa aivan lukkoon ja seuraili vain katseella, kun pallo pomppasi Antin reidestä suoraan maaliin.Hetken jo luultiin, että maali meni suoraan Henkan maalipotkusta, mutta totuus kyllä selvisi ottelun jälkeen. Sama se, tehokasta toimintaa kummaltakin.

PK-37/KiuPa sai vaarallisimman maalitilanteen toka jakson kahdeksannella minuutilla, mutta Henkka lopetti sen lyhyeen vangitsemalla päättäväisesti pomppivan pallon. Totaalinen ylivoima tuotti runsaasti paikkoja, mutta lopputulokseksi jäi 2-0 TP:n hyväksi. Finaalin tsempparipelaajan palkinnon nappasi Antti Palomäki.

Ysiseiskoja pallokouluiästä asti ohjannut valmentaja Kari Kiviluomatotesi nähneensä vähintään sata poikien peliä ja tämä finaaliottelu oliehdottomasti niistä paras. Maalivahdit ja puolustus tuli edellä jo kehuttua.

Keskikentällä avauskokoonpanossa oli kolmikko Joonas Lepistö – ValtteriLeppänen – Roope Niemelä. Joonas oli tutun vauhdikas. Hän pelasiaktiivisesti laitalinkkinä kumpaankiin suuntaan. Päätyrajalta tuli monta hyvää takaviistoon annettua syöttöä. Valtteri voitti jatkuvasti kaksinkamppailut ja jakeli mainioita syöttöjä. Valtsu on mennyt talven aikana huimin harppauksin eteenpäin, kun jalkavaivat on saatu hoidettua unholaan. Oikea laitalinkki Roope oli jälleen lainalla Ilmajoelta ja osoitti olevansa mukaan tulleessaan aina kovan luokan vahvistus. Roopella riittää kovuutta ja tekniikkaa. Roopen pelipaikalla peliaikaa tasasivat myös Topias Syrjälä ja Jesse Välimäki.Kasperin taskuraketti Topias veivaili vastustajaa mennen tullen sinne tänne. Jesse tunnetaan intohimoisena jalkapallomiehenä ja taistelumieltä riitti joka hetkeksi. Valtteria kävi tuuraamassa Iiro Kiviluoma, joka täyttipaikkansa, vaikka oli vasta toipunut ankarasta flunssasta. Kun voimat ovat kunnolla palautuneet, tämä taisteleva pelimies on taas selkeämmin joukkueen taisteluhengen ruumiillistuma. Paikalla kuin paikalla menestyvä Roope Niemelä kävi tuuraamassa myös toislla laidalla Joonasta. Kärjessä aloittivat Antti Palomäki ja Mikael Malmi, joita TeemuSeppelvirta kävi tuuraamassa mallikkaasti. Koko kolmikko piti vastustajan puolustusta alati hädässä. Hieman paremmalla onnella finaalissa olisi helpostikin nähty pari, kolme maalia lisää.

Aamun avausottelussa vastaan asteli turnausisäntä JJK, jota pidetään yhtenä ikäluokan kovimmista koko maassa. Vastustaja olikin taitava. Pallo kulki hienosti ja potkut kohti Henkka Kallio-Kurssin vartioimaan TP:n maalia olivat vaarallisia. Silti jotain ratkaisevaa puuttui viimeistelyn terävyydestä.

Puolustus aloitti kokoonpanolla Roope – Joonas S. – Nicolas. Kolmikko kesti hyvin vastustajan iskiessä ja Henkka hoiteli loput mallikkaasti. TP pelasi terävän tarkasti ja iski oikealla hetkellä tehokkaasti. Kuudennellapeliminuutilla Valtteri Leppänen riisti pallon väkevästi vastustajalta,syötti Mikael Malmille, joka vapautti Antti Palomäen läpiajoon.Antti lirutti pallon varmasti JJK:n pömpeliin. Heti perään JJK latasi pallontolppaan. Kymmenennellä peliminuutilla nähtiin Henkan tärkeä torjunta, kun vastustaja pääsi vetämään kovan vedon lähietäisyydeltä. Viimeiseksi kymmeneksi minuutiksi puolustusta hieman rukattiin uuteen uskoon. Ville Viita tuli toppariksi ja Joonas Sundman siirtyi vasemmaksi pakiksi. Tämä osoittautui ilmeisen toimivaksi yhdistelmäksi, sillä Ville, Joonas S. ja Nicolas Kotamäki pelasivat loput turnausminuutit. Näin Roope Niemelä vapautui laitalinkiksi, jonka tehtävän hän hoiti erinomaisesti. Toki puolustajanakin hän oli kivikova kaveri. Ottelun viimeisellä minuutilla TP sai pallon kovan prässipelin ansiosta ja Joonas Lepistö ampui oranssipaidat päättäväisesti 0-2 voittoon. JJK hallitsi ottelua ja TP joutui keskittymään enemmän oman maaliin puolustamiseen. Jostain syystä avausmaalin jälkeenalkujännitys vain paheni ja kipsi iski jonkin verran joka pojan otteisiin. TP kuitenkin käytti tehokkaasti maalipaikkansa. Vastuuvalmentaja JariKujala peräänkuulutti pelin jälkeen otteisiin lisää kovuutta. Päivän yhtenä keskeisenä teemana oli olla 100 % hereillä heti alusta asti. Tämä teema toimi täydellisesti. Kotijoukkue oli enemmän unella. Jari huomasi jo alkuverryttelyssä, että ero vireystilassa joukkueiden välillä oli selkeä. Tästä tunnustus koko joukkueelle! Ottelun positiivisena suorittajana palkittiin järjestäjien toimesta Joonas Lepistö. Toisena keskeisenä onnistujana ottelusta mieleen jäi toinen ysikasi, Joonas Sundman, joka pelasi erinomaisesti, vaikka vastustaja painoi kovaa päälle. Joonas oli mahdoton ohitettava ja hän katkoi tehokkaasti myös ilmapallot. Myös avauspeli sai varauksetonta kiitosta asiantuntevalta seinäjokelaisyleisöltä.

Päivän toisessa ottelussa TP kohtasi Tampereen Pallo-Veikot. Vastustaja oli yllättävän heikko ja TP taisi liikaa lähteä sen sähläämiseen mukaan. Pallo oli aivan liikaa ilmassa ja syöttöpeli oli huonompaa kuin avausottelussa. Ei TP silti ollut missään vaiheessa hätää kärsimässä. Maalissa pelannut Jonne Uitto hoiti vähät työnsä mallikkaasti. Puolustus oli totutusti rautaa ja betonia. 19. minuutilla nähtiin ottelun ainoa maali, kun Joonas Lepistö sai maalivahdin avauksen suoraan jalkaansa. Joonas käytti tilanteen siekailematta hyväkseen. Hyvä, tarkka kaukolaukaus upposi vastustamattomasti TPV:n maaliin. Maalista seurasi paineen lisäys tamperelaisten maalille, eikä voittajasta ollut enää mitään epäselvyyttä. Ottelun positiivimman suorittajan palkinnon sai oikeutetusti Joonas Sundman, joka jatkoi vastustajan kannalta tylyn vahvaa peliään.

Alun ylisanat saavat lisää katetta, kun tarkistetaan sijat finalistien jälkeen.

Ei yhtään turhia porukoita! Turnauksen isäntäjoukkue kaatoi pronssiottelussa rankkarikisan jälkeen Tampereen Ilveksen. Kuopion Palloseura oli viides ja Tampereen Pallo-Veikot jätettiin jumboksi. Esimerkiksi KuPS:n peliä ihasteltiin vielä vuosi sitten pääsiäisenä Tampereella Ilveksen turnauksessa lähes koko ajan monttu auki. Silloin ajatuksena oli, että jospa joskus hamassa tulevaisuudessa oltaisiin samalla tasolla. Ja kas, vuosi meni ja tilanne oli päinvastoin. Nytsaivat muut ihailla taistelevaa ja taitavaa TP:n ysiseiskojen joukkuetta! Kolme kovaa peliä, eikä yhtään takaiskumaalia! Sekin kertoo, että kyseessä on kova jalkapallojoukkue. Siitä ansaitsee kiitoksen koko joukkue. Kun omassa päässä ei soi – ja siitä huolehtii jokainen kentällä olija – on omaa peliä huomattavasti herkullisempaa rakentaa. Turnausvoittoa juhlittaessa moniäänisesti todettiin poikien pelanneen kuin miehet. Tämä oli ehkäpä jopa turhan lievästi sanottu.

Pojat olivat turnauksessa omaa luokkaansa kaikilla keskeisillä osa-alueilla.

Kovuutta, kuntoa, taitoa ja pelisilmää löytyi jokaisesta. Myös niistä, jotka tilanpuutteen ja kirjoittajan ilmeisen väsymystilan takia jäivät vähemmälle huomiolle tässä turnausraportissa.

Jonkin erikoispalkinnon olisi voinut jakaa jokaiselle. Joukkue muistiturnausjärjestäjien lahjoittamalla palkinnolla positiivisena yllättäjänäRoope Niemelää. Taustajoukkojen suorittamassa äänestyksessä ykköseksi rankattu Joonas Sundman palkittiin leijona -maskotilla.

Lopuksi vielä kootusti ylivoimaiseen turnausvoittoon yltäneen joukkueenkokoonpano: Jonne Uitto (mv), Henri Kallio-Kurssi (mv), Ville Viita, Joonas Sundman, Mikael Malmi, Nicolas Kotamäki, Iiro Kiviluoma, Jesse Välimäki, Joonas Lepistö, Valtteri Leppänen, Antti Palomäki, Teemu Seppelvirta, Roope Niemelä ja Topias Syrjälä. Joukkuetta valmensivat tuloksekkaasti Jari Kujala ja Kari Kiviluoma. Huollosta antaumuksella vastasivat Matti Syrjälä ja Tapio Välimäki.