Ysiseiskat murskasi VIFK:n

TP-Seinäjoen D13 –poikien (s. 1997) joukkue murskasi sarjakärki Vaasan IFK:n maanantai-illalla Ketturämäkön kentällä pelatussa aluesarjan toiseksi viimeisessä kamppailussaan. Lukemat 5-1 (3-0) eivät jätä jossittelulle sijaa ja kertovat harvinaisen selkeästi, mikä ero joukkueilla tällä kertaa oli. Viides perättäinen voitto on nyt korjannut sen vahingon, minkä heikko alku sarjassa ehti jo tehdä. Kun neljän kierroksen jälkeen pinnoja oli kasassa vasta kaksi, alkoi hetken hiipiä pelko puseroon siitä, miten vain mahtaa tänä syksynä sarjassa käydä. Piirisarjapeleissä vuosi vuoden perään ylivertaisesti esiintynyt joukkue kompuroi ensimmäisissä aluesarjan otteluissaan pahasti. Nyt kaikki on omissa käsissä. Voitto ensi lauantaina Pietarsaaressa paikallisesta FF Jarosta toisi poikien kaulaan niin alue- kuin piirisarjankin kultamitalit. Tappiolla jäätäisiin pahimmassa tilanteessa ilman aluesarjan mitalia.Kotijoukkue aloitti tutulla kokoonpanolla, kun maalipuitteiden väliin seisahti Jaakko Uusitalo, joka pääsi tositoimiin vastoin noudatettua vuorottelusysteemiä, kun Henri Kallio-Kurssi oli jalkavaivainen. Puolustusnelikko oli vanha luotettava ketju: Nicolas Kotamäki – Ville Viita – Miika Huumo – Joonas Sundman. Laitalinkkeinä aloituksessa oli kaksikko Mikael Malmi & Joonas Lepistö. Keskikentän herruudesta kamppailun aloittivat Iiro Kiviluoma ja Valtteri Leppänen. Kärjessä pelasivat kymppipaikkaa Joni Vähämaa ja hivenen hänen yläpuolellaan porrastetusti Antti Palomäki.Ottelu sai vauhdikkaan alun, kun jo kolmannella peliminuutilla Joonas Lepistö murtautui väkevästi rangaistusalueelle. ”Lepa” kaadettiin ja pallo aseteltiin oikeutetusti pilkulle. Rankkaria asettautui ampumaan Antti Palomäki, joka pisti pallon kylmän rauhallisesti maalin keskelle maalivahdin syöksyessä kohti nurkkaa. Maali syntyi tarkasti ottaen neljännellä peliminuutilla. Sarjan kärkijoukkue oli yllättäen alakynnessä alusta lähtien. Ero oli niukka, mutta riittävä niin, ettei oranssipaitaisten alakerralla ollut suuria ongelmia.Yhdeksännellä peliminuutilla Mikael meni vaihtoon ja tilalle tuli Topias Syrjälä. Jo seuraavalla minuutilla pallo oli toistamiseen IFK:n maalissa, kun Joni Vähämaa sivalsi pallon lähes maaliviivalta sisään. Maalitilanne syntyi, kun Iiro Kiviluoma laittoi pallon taidolla laitaan Joonas Lepistölle, joka heitti pallon edelleen maalinsuulle, jossa sitä ensin pääsi yrittämään Antti Palomäki, kunnes pallon lopulta niittasi verkkoon Joni.Läpi ottelun sääntöjen rajamailla pelannut vierasjoukkue iski Jonin 16. minuutilla väliaikaisesti sivuun, kun kyynärpää muksahti ikävästi. Korvaajaksi tuli samanlainen terrierimäinen vauhtikone Matti Lähde.Ilmassa oli jo ratkaisun tuntua, kun TP maalasi lukemiksi 3-0 avausjakson 20. peliminuutilla. Onnistujana oli Joonas Lepistö, joka laukoi rangaistusalueen rajoilta maalivahdin yli verkon perille. VIFK oli alati vaikeuksissa. Se ei saanut edes rakennettua peliään niin, että peli olisi saatu TP:n kenttäpuoliskolle muuta kuin hätäisillä päämäärättömillä potkuilla. Vieraat eivät saaneet ensimmäisellä jaksolla yhtään kunnollista maalintekopaikkaa. Silti taistelu oli kovaa jokaisesta pallosta. Siitä tunnustus vastustajalle.Toiselle jaksolle TP lähti ilman pelaajavaihtoja. Ottelun tärkeys näkyi riskien kaihtamisena. Kun peli sujui, vaihdot olisivat tässä vaiheessa saattaneet olla riski. Jo seitsemännellä minuutilla lukemat saatiin muotoon 4-0, kun Joonas Lepistö onnistui maalinteossa toistamiseen. Veto laidalta jysähti komeasti alanurkkaan. Maaliin antoi hyvän syötön Valtteri Leppänen. Kyynärpääiskusta toipunut Joni Vähämaa palasi kentälle yhdeksännellä minuutilla ja päästi Matin lepovuoroon. Tässä vaiheessa ottelun käsikirjoitus hieman muuttui, kun vieraiden kapteeni Hugo Villför ryhtyi yrittämään yksin TP:n alakerrasta läpi. Härkämäinen ja taitava pelaaja oli aivan turhaan härkäpäinen. Tällä tasolla yksi mies ei enää käännä ottelua, jos ei hyödynnä joukkuetovereitaan. Lopussa väsynyt Villför laukoi palloa paikasta kuin paikasta, kun sen vain sai. Toki VIFK sai kavennusmaalin, mutta se syntyikin aivan muilla voimilla. Maalia edelsi Jaakko Uusitalon kerrassaan erinomainen torjunta. Puolustus ei kuitenkaan päässyt putsaamaan palloa maalilta ajoissa pois. Jaakkoa ei totisesti voi maalista syytellä.Loppulukemat 5-1 viimeisteli Joonas Sundman todella näyttävän yhdistelmän päätteeksi. Ville Viita antoi hienosti pitkän syötön laitaan Joni Vähämaalle, joka jatkoi pallon taidolla kohti päätyrajaa vilistänyttä Topias Syrjälää, joka pääsi kääntämään pallon kauniisti maalinsuulle Joonakselle.Viisi minuuttia ennen loppua Antti ja Valtteri otettiin vaihtoon. Tilalle tulivat Henri Heittola ja Mikael Malmi. Tässä vaiheessa Joonas S. siirtyi linkiksi ja etunimikaima Lepistö siirtyi keskelle. ”Mike” otti laitapakin paikan ja Henri meni tutulle paikalleen kärkeen. Pari minuuttia myöhemmin Topias vaihdettiin vielä Tommi Luopajärveen. Vastuuvalmentaja Jari Kujala oli ottelun jälkeen erittäin tyytyväisenäkin ytimekkään lyhytsanainen:- Pojille iso kiitos loistavasta taistelusta. Kun lukemat ovat 5-1, ei voi olla kuin tyytyväinen. Ensimmäisellä jaksolla Jaakolle tuli vain muutama kaukolaukauksen torjunta, mutta toisella jaksolla hän teki useita tärkeitä torjuntoja. Kerran kun vielä rypistetään tällä sykkeellä, niin saadaan se, mitä on tavoiteltukin.Joukkueesta on paha nostaa ketään erityisesti esiin, koska koko joukkue oli erinomaisella pelipäällä. Valmentaja Jari toivotti aiheellisesti Iiro Kiviluoman tervetulleeksi takaisin. Aavistuksen vaisumman vaiheen jälkeen Iiro oli maanantai-illalla kuin tulta ja tappuraa. Hän oli ehdottomasti joukkueen kovin taistelija, joka joutui kovaan paikkaan eli jatkuvaan vääntöön Hugo Villförin kanssa. Iiro oli tahdonvoimallaan väkevämpi. Hyvää tulitukea hän sai Valtteri Leppäseltä. Laitalinkit Topias Syrjälä ja Joonas Lepistö olivat kummatkin koko ajan vauhdissa ja tekivät vieraiden pelistä omalta osaltaan vaikeaakin vaikeamman. Mikael Malmi hoiti alun tärkeät hetket linkin tontilla myös hyvin. Kärjessä pelanneet Antti Palomäki, Joni Vähämaa ja Matti Lähde ansaitsevat myös tunnustuksen kovasta työnteosta ja onnistumisistaan. Henri Heittola ja Tommi Luopajärvi hoitivat hekin leiviskänsä mallikkaasti, vaikka tällä kertaa peliaika jäi normaalia vähäisemmäksi. Puolustuspeli oli erittäin onnistunutta, sillä vain kertaalleen se saatiin ratkaisevasti hämminkiin. Laitapuolustajat Nicolas Kotamäki ja Joonas Sundman pelasivat sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan vahvasti. Peliä kelpaa rakentaa, kun laidoilla on tällaiset nuoret pelimiehet. Topparipari Ville Viita ja Miika Huumo oli melkoinen seinä, sillä pelätty vaasalaisten hyökkäysvoima tyrehtyi kerta toisensa perään TP:n kivikovaan alakertaan. Ville ja Miika pitivät yhdessä huolen, ettei maalivahti Jaakkoa päästy liikoja läheltä hätyyttelemään. Maalivahti Jaakko Uusitalo sai valmentajilta ansaitusti monisanaiset kiitokset. Jaakon jatkuvasti kohentuneet otteet on huomioitu myös kentän laidalla kannustusryhmässä, joka sai useaan kertaan ihastella Jaakon vuorenvarmoja otteita. Pankaapa nimi mieleen!Ensi lauantai vielä kaiken muuttaa voi, mutta eilisen kaltaisella peliesityksellä FF Jarolla on vain pienet mahdollisuudet horjuttaa TP:n asemaa. TP:n voitonjuhlien toteutuminen edellyttääi taas kerran huolellista keskittymistä ja kaikin puolen onnistunutta valmistautumista. Nälkäinen ryhmä toivottavasti hoitaa homman kotiin. Omalla tasolla pelaamalla se onnistuu.