Ysiseiskoilla miniturnaus

Ysiseiskoilla miniturnaus TP-Seinäjoen D13-juniorit eli ysiseiskat suorittivat lauantaina ensiesiintymisensä yhtenäisenä joukkueena isolla kentällä ja isoilla maaleilla. Aika monta pelimiestä hankki viime kesänä kokemusta vuotta vanhempien riveissä isomman kentän touhuista, mutta nyt oltiin ensi kertaa oman ikäluokan joukkueella tositoimissa täysimittaisella miesten kentällä. Kärjistetysti voisi sanoa, että nyt loppui leikkiminen ja alkoi urheilu.Wallsport Areenalle oli saatu vieraiksi tuttuja poikia Jyväskylästä ja Tampereelta, kun JJK:n ja Ilveksen haastajajoukkueet saapuivat päivän miniturnaukseen. Jos olivat vastustajat matkassa ilman aivan kirkkaimpia lupauksiaan ja sairastelutkin olivat kiusana, voi rehellisesti todeta isäntienkin pakan olleen hivenen sekaisin. Sairastumisia ja yhteensattumia oli liiankin kanssa, mutta niin vain valmennustroikka Jari Kujala (vastuuvalm.) – Kari Kiviluoma – Kari Lähde onnistui luovimaan paketin kasaan ja päivästä muodostui oranssipaidoille eteenpäin vievä oppimisjakso. Nyt on iso kenttä korkattu ja nähty, ettei aivan vielä olla valmiita. Tiivis harjoitteluohjelma on jo kaikkien tiedossa ja sen läpikäytyään joukkue varmasti pelaa kesällä jo aivan erinäköisesti ja –tehoisesti.Ensimmäisessä ottelussaan TP:n pojat saivat vastaansa JJK:n, jonka kanssa oli sovittu väännettäväksi 2 x 35 min. Joukkueen kapteeni Nicolas Kotamäki johdatti joukkueen kentälle seuraavassa avauskokoonpanossa: Maalissa Konsta Rintala, puolustuksessa Ville Haapanen, Iiro Kiviluoma, Ville Viita ja Joonas Ojaniemi, laitalinkkeinä Mikael Kangas ja Topias Syrjälä, keskikentän moottoreina Nicolas Kotamäki ja Jesse Välimäki ja kärjessä Teemu Seppelvirta ja Tommi Luopajärvi. Vaihtopenkillä aloittivat Janne Keskinen ja Jaakko Raitis, jotka vuorottelivat ottelussa laitapakin tonteilla.TP sai JJK-ottelussa unelma-alun, kun Teemu Seppelvirta vei turnausisännän 1-0 johtoon jo viidennellä peliminuutilla. Maalin pohjustivat hienosti Jesse Välimäki ja Tommi Luopajärvi. Jesse katkaisi vastustajan hyökkäysyrityksen ja syötti tarkasti Tommille, jonka laukaus boksista ponnahti lopulta Teemulle, joka kylmäpäisesti pisti pallon maaliin. JJK kuittasi maalin jo viiden minuutin kuluttua, kun kaukolaukaus aivan rankkarialueen rajan tuntumasta osui ja upposi. TP:llä oli ensimmäisellä pelijaksolla maalipaikkoja vähintään seitsemän kappaletta. Lukuun on tosin laskettu myös paitsiotilanteet, joita oli yksinkertaisesti sanottuna aivan liikaa. Hyvää yritystä oli, mutta hätäilyä oli koko ajan liikaa.Koska peliaika oli pitkä ja pojat tottumattomia ison kentän peliin, pidettiin turnauksen otteluissa tosiasiassa lyhyet tauot myös molempien pelijaksojen puolivälissä. Näin valmentajat pääsivät rauhassa antamaan palautetta pojille. Pikku hiljaa oppi meni perille, mikä ei tosin näkynyt vielä JJK-ottelussa. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä selkeämmin peli kääntyi vastustajan hallintaan. JJK:n pojilla taisi olla hieman parempi kunto tai ainakin ison kentän hyödyntäminen oli parempaa. TP roiski palloa aivan liikaa pikku paniikin siivittämänä ja harhasyöttöjä riitti. Toki hyviä välähdyksiäkin nähtiin. Tommi Luopajärvi pääsi avausjaksolla kaksi kertaa yksin läpi, mutta hätäili hivenen ja laukoi liian kaukaa. Tommi on kärkäs pelaaja ja voi hyvällä syyllä olettaa hänen vielä heiluttelevan maaliverkkoja tiuhaan tahtiin, kun maltti ja itseluottamus saavat kasvuvoimaa. Avausjakson näkyvimmät suoriutujat olivat kovaa raataneet Iiro Kiviluoma ja Jesse Välimäki.Puoliajan vähän pidemmässä palaverissa valmentaja Jari kehotti poikia uskaltamaan syöttämään oranssille pelaajalle. Jari kaipaili peliin lisää kontrollia. Ekalla jaksolla pelissä oli aivan liian kiireinen ilme. Pallo olisi pitänyt ottaa haltuun, suojata kunnolla ja syöttää omalle pelikaverille. Paitsiot sovittiin jätettäväksi pelistä pois.JJK-matsin toiselle jaksolle Jaakko ja Janne saivat mielenkiintoisen komennuksen, kun pelipaikaksi osoitettiin laitalinkin tontti. Pojilla ei ole liikaa siltä paikalta kokemusta, mutta joskushan sitä on hankittava.JJK jyräsi toisella jaksolla hyytyneen TP:n. Jo seitsemännellä minuutilla peli oli 1-2, kun puolustus jäi kevyesti kakkoseksi, eikä ysiseiskojen poissaolleita maalivahteja vuotta vanhempien poikien joukkueesta paikkaamaan tullut Konsta Rintala voinut alanurkkaan siististi sijoitetulle potkulle mitään. Kohta tilanne oli jo 1-3, kun oranssipaitojen liike hyytyi ja harhasyöttöjä alkoi tulla sumapäin. Toista jaksoa oli pelattu kymmenen minuuttia, kun hyvä syöttö TP:n puolustuslinjan taakse tuotti tulosta. Taas oli ”Kona” Rintala voimaton hyvästä yrityksestään huolimatta. Kolme minuuttia myöhemmin Konan oli aika lähteä hoitamaan henkilökohtaisia menojaan ja maalia tuli vartioimaan todellinen yllätysnimi: huilipäivää viettänyt Joonas Lepistö veteli hanskat kylmän rauhallisesti käteensä ja asteli tolppien väliin varmoin askelin. Joonas hoiti hommansa kunnialla, jopa erinomaisesti. Yksi takaisku piti sentään sietää, kun 25. minuutilla pallo heilahti TP:n maaliverkkoon. Puolustus oli taas hiukan aseeton, eikä maalivahdilla ollut osaa eikä arpaa takaiskuun. Näin JJK vei ottelun lukemin 1-4 (1-1).Ottelun jälkeisessä palaverissa vastuuvalmentaja antoi opettajamaisen maltillisesti rakentavaa kritiikkiä neuvojen kera. Pojille jäi monta asiaa mietittäväksi. Miksi harhasyöttöjä tuli enemmän kuin viime pelikaudella yhdessäkään ottelussa, vaikka isolla kentällä on tilaa ja aikaa paljon enemmän? Miksi keskikentän maestrot Nicolas ja Jesse jäivät hyökkäyspelissä hyödyntämättä? Näitä kysymyksiä pähkäillen pojat lähtivät kolmeksi tunniksi lepäilemään ja tankkaamaan energiavarastojaan.Toisessa pelissä klo 17 aikoihin TP kohtasi Ilveksen junnut. Lähtökohta otteluun oli isäntiä suosiva, sillä kireän aikataulun takia Ilves pelasi ottelunsa perätysten. Toki joukkueella oli vaihtoarsenaalia, mutta siitä huolimatta rasitus oli melkoinen, eikä voinut olla vaikuttamatta jälkimmäisen ottelun peliesitykseen. TP oli saanut riveihinsä hivenen lisävoimaa, kun Konsta palasi maalinsuulle ja kolmikko Henri Heittola, Antti Palomäki ja Joonas Lepistö kirmasivat täydentämään kenttäpelaajien rivistöä. Henkka oli ekan ottelun aikoihin jääkiekkokaukalossa ja Antti huilaili flunssatoipilaana.Ilves-ottelu ei alkanut kovinkaan hääppöisesti, kun jo toisella peliminuutilla pikkupruukilaisten puolustus tuli jauhetuksi rikki ja palloa jouduttiin kaivamaan omasta pömpelistä. Kolme minuuttia myöhemmin hyvin syötelleet tupsukorvat pelasivat taas puolustuksen auki ja tarkka sijoitus muutti lukemat jo ikävään 0-2 muotoon. Tässä vaiheessa esille tuli jälleen kerran tämän ikäluokan erikoinen ominaisuus. Vastustajan tylyä avausta on harvoin seurannut täydellinen häkellys. Pää on pysynyt pystyssä, eikä oma yritys ole lopahtanut. Toisesta takaiskusta ehti kulua vain kolme minuuttia, kun Teemu Seppelvirta suorastaan käveli pallon kanssa maaliin saatuaan loistavan keskityksen hurjalla vauhdilla laidasta leikanneelta Joonas Lepistöltä. Vartin pelin jälkeen lukemat olivat jo 2-2. Tasoituksen iski toistamiseen onnistunut Teemu Seppelvirta. Maalia edelsi ”Mikkis” Kankaan hieno pallonriisto hyvän karvauksen jälkeen ja Tommi Luopajärven huikaisevan hieno syöttö Teemulle.Kun ote peliin oli saatu, maltti kasvoi ja syöttöpelikin alkoi kulkea. Vain pari minuuttia tasoituksen jälkeen TP siirtyi jo 3-2 johtoon, kun Nicolas Kotamäen roikkupallo jysähti komeasti Ilveksen maaliin. Maalin pohjustus alkoi keskikentältä, kun ensimmäisestä ottelusta pelipaikkaa Jesse Välimäen kanssa vaihtanut Iiro Kiviluoma taisteli sinnikkäästi pallon omalle joukkueelleen ja laittoi pallon laidalla valtavalla vauhdilla edenneelle Joonas Lepistölle, joka vauhtia pidättelemättä laittoi upean keskityksen 20 metrin paikkeille, josta Nicolas sitten tykitti pallon viileästi yli hölmistyneen vastustajan puolustuslinjan.Toiselle jaksolle peliin otettiin sitten viime kaudellakin maaleja valtoimenaan tykitellyt Antti Palomäki, jonka rasitusta ei haluttu päivän aikana liikaa nostaa, kun voimat eivät vielä aivan olleet ennallaan sairastelun jäljiltä. Antin kentälle tulo merkitsi melkoista tulta ja liikettä. Seitsemännellä peliminuutilla kotijoukkue siirtyi jo turvallisen tuntuisesti 4-2 johtoon, kun Joonas Lepistö ajeli laidalta kovalla vauhdilla rangaistusalueen sisälle ja sijoitti pallon tarkasti maaliin. Maalia edelsi Antin hieno peli. Ensimmäistä kertaa päivän aikana TP:n hyökkääjäpelaaja tuli kunnolla vastaan puolustuksen avausta. Näin toimimalla Antti nappasi pallon haltuunsa ja vapautti hienolla syötöllä Joonaksen karkumatkalle. Kun jälkimmäistä puoliaikaa oli pelattu 18 minuuttia, pääsi Ilves-pelaaja kaventamaan lukemiksi 4-3, kun linjan taa annettu syöttö johti hallittuun alanurkkasijoitukseen. Wallsportin seinäkello ehti raksuttaa neljä minuuttia eteenpäin, kun luultiin ottelun jo ratkaistun. Tommi Luopajärven tyylikäs syöttö vapautti Joonas Lepistön jälleen karkumatkalle. Joonaksen hieno lirusyöttö takanurkalle löysi Antti Palomäen, joka sai kunnian päättää hienon kuvion 5-3 maaliin. Viime minuuteilla kotijoukkueen peli yllättävästi lopahti ja vastustaja tuli kuin tulikin takaa rinnalle. Kun jäljellä oli enää kuutisen peliminuuttia vastustaja riisti pallon helposti ja laittoi nätisti pallon sisään. Maalivahti ei voinut estää 5-4 lukemien syntymistä. Vain minuutti peliä lisää ja pallo oli taas TP:n maalissa. Läheltä maaliviivaa syntynyt maali viimeisteli ottelun loppulukemiksi 5-5 (3-2).Vaikka päivän aikana ei esitelty mitään sarjataulukkoa, voitiin pikaisen laskutoimituksen jälkeen todeta Ilveksen olleen päivän ykkönen, kun ensimmäisessä ottelussa JJK oli kaatunut runsasmaalisesti. TP:n osa oli olla jumbona, mutta päivästä jäi silti loppujen lopuksi toiveikas mieliala. Välähdyksittäin peli kulki hienosti. Kova harjoittelu talven aikana varmasti nostaa poikien kuntoa ison kentän vaatimuksia täyttämään ja ison kentän mukanaan tuoman lisätilan ja –ajan parempi hyödyntäminen alkaa ajan kanssa takuulla näkyä. Niin hienoa peliä pojat esittivät laajalla rintamalla viime kaudella, että se tulee kyllä siirretyksi aikanaan kaikkeen tekemiseen myös miesten kentällä. Kovaa työtä se vaatii, mutta siihen pojat tuntuvat olevan valmiita. Kun olosuhteet ovat kunnossa ja harjoitusvuoroja on saatu ruhtinaallisesti, ei ole mitään syytä säästellä. Ei muuta kuin ruutia kehiin pojat!Ysiseiskat ovat seuraavan kerran tosimielellä liikkeellä jo ensi viikonvaihteena Oulussa, kun Pohjoinen liiga käynnistyy. Silloin vastassa ovat Oulun Luistinseura, Kuopion Palloseura ja Jyväskylän Jalkapalloklubi. Silloinkin pelaajia on sivussa erilaisten syiden takia enemmän kuin kohtuullisesti, mutta silti pohjoiseen matkataan kaikki aseet ladattuina kokemusta ja kovia pelejä hakemaan.