Ysiseiskoille makea voitto JJK:sta

TP-Seinäjoen C14-juniorien vastuuvalmentajaksi tällä viikolla pikaisella operaatiolla vaihtunut Tomasz ”Tomek” Arceusz sai parin yhteisen harjoituskerran kokemuksella oranssipaitaiset pojat pelaamaan voittoisasti 3-1 (1-1) Wallsport Areenalle lauantai-iltana vierailulle saapuneita Jyväskylän Jalkapalloklubin ikätovereita vastaan. Kovasti viime aikoina harventunut TP:n ysiseiskojen rivistö sai tähän otteluun Tomekin kautta myös vahvistusta, kun puolalaisen herrasmiehen viime kaudella valmentamasta Iskmo-Jungsund Bollklubbin joukkueesta oli saatu mukaan kolme taitavaa pelimiestä: maalivahti Erik Hildén, topparina omassa joukkueessaan pelaava Mirko Lifflander sekä keskikentällä normaalisti pelaava Mattis Nysand. Kaksi viimeksi mainittua pelasivat nyt hieman oudommilla pelipaikoilla, mutta osoittivat erittäin hyviä otteita. Toisen jakson maalissa pelannut Erik teki useita mainioita torjuntoja ja herätti ihastusta hyvillä käsistä potkuillaan. Joukkueet ovat kohdanneet viime vuosina lukuisia kertoja ja ottelut ovat olleet tasaisia – voittoja on tullut kummallekin. Edellisestä kohtaamisesta on aikaa hieman vajaat puoli vuotta, kun syyskuun lopun Finncomm –turnauksen välieräottelussa samalla areenalla JJK oli maalein 3-0 parempi. Ennakko-odotukset olivat nytkin sellaiset, että kotijoukkue olisi enemmän tai vähemmän helisemässä.Isännät avasivat ottelun seuraavalla kokoonpanolla: maalivahtina Jaakko Uusitalo, puolustuksessa nelikko Mikael Malmi, Ville Viita, Teemu Kukkanen ja Joonas Sundman, linkkeinä Matti Lähde ja Joonas Lepistö, keskikentällä kaksikko Valtteri Leppänen ja Iiro Kiviluoma, sekä kärjessä Joni Vähämaa ja Antti Palomäki.Ottelu sai vauhdikkaan ja TP:n kannalta onnekkaan alun, kun pallo löysi tiensä keskisuomalaisten maaliin jo viidennellä minuutilla. Joonas Lepistö heitti mukavan keskityksen maalinsuulle ja Joni Vähämaa juoksi pallolle rivakasti ja nosti taitavasti pallon ylös maaliverkkoihin lillumaan. Maalin johtoasemasta huolimatta oranssipaitojen peli oli kovin pehmeää kaksinkamppailuissa ja pallo tuntui polttavan ylimääräisesti jaloissa. Olisikohan tähän jonkinlainen osuus sillä tosiasialla, että joukkueen edellisestä pelistä oli aikaa.JJK tuli tasoihin 14. peliminuutilla, kun Olli Piilin vapaapotku ponnahti Jaakko Uusitalon erinomaisesta torjunnasta toiselle raitapaitojen pelaajalle, joka pisti pallon maaliin ilman suurempia estelyjä. Puolustus oli hiukan unella siinä tilanteessa. Maalinsa jälkeen JJK sai lisää otetta ja vei välillä pahastikin kotijoukkueen poikia. Liikaa katsottiin päältä, kun vastustaja pyöritti peliään ja juoksutti kuin narussa. Jopa paniikinomaisiakin piirteitä ilmeni, kun palloa roiskittiin välillä silmät vain puoliksi avoinna. Ehkäpä siihen oli suurimpana syynä vastustajan hyvä peli. Kymmenen minuuttia ennen 35 minuuttia kestäneen avausjakson päättymistä, Joni vaihdettiin kärjessä Tommi Luopajärveen. Kolmisen minuuttia myöhemmin Valtteri Leppänen joutui pohjevamman takia loppupelin ajaksi sivuun ja tilalle tuli I-JBK:n hyväraaminen Mirko Lifflander. Kolme minuuttia ennen loppua Mikaelin tilalle tuli toinen Mustasaaren nuori mies, kun Mattis Nysand laskettiin irti. Mattis otti laitalinkkinä Matin paikan, joka laskeutui laitapakiksi ”Miken” tyhjäksi jättämälle tontille.Toiselle jaksolle Jaakko sai pitkästä aikaa TP:n maalipuiden väliin korvaajan, kun kolmas vieraileva tähti, Erik Hildén, otti ensiaskeleensa Seinäjoen ylpeyden riveissä. Mattis meni tässä vaiheessa takaisin vaihtoon ja laitalinkin paikan otti Topias Syrjälä. Puoliajan jälkeen TP oli pitkään täysin vastaanottavana osapuolena. Peliä ei saatu käyntiin muuta kuin pitkillä palloilla. JJK juoksutti kiihtyvällä tahdilla TP:n poikia siirrellessään nätisti palloa pojalta toiselle. Vaihdotkaan eivät tuoneet ainakaan nopeaa muutosta. Joni palasi kärkeen Tommin tilalle 14. minuutilla ja pari minuuttia myöhemmin ”Mike” palasi oikeaksi laitapakiksi Matin tullessa lepuuttamaan kovasta väännöstä rasittuneita koipiaan vaihtopenkin rentouttavaan ilmapiiriin. Aikamoisen oikeusmurhan tuntua väreili ilmassa, kun kesken vieraiden rynnistystä soikin heidän päässään pingotetun verkon sävel oikealla lailla. Tuli siis maali TP:lle! Antti Palomäki lirutteli pallon kaukaa ohi hölmistyneen JJK:n alakerran. Oivan syötön maaliin antoi Joonas Lepistö. Kun Antti sai ketsuppipullosta korkin auki ja sinetin puhki, roiskahti heti perään. Pari minuuttia ja lukemat olivat jo loppumuodossaan 3-1. Antti tykitti tylysti rangaistusalueen rajoilta. Maalia edelsi koko yläkerran hyvä taistelu. Erityiskiitos tilanteesta kuuluu Iiro Kiviluomalle. Vieraileva tähti vaihtui toiseen 21. minuutilla, kun Mirko asteli vaihtoon ja Mattis tuli tilalle. Hän otti linkkinä keskikentälle siirtyneen ”Lepan” paikan. Neljä minuuttia myöhemmin Iiron korvaajaksi kentälle palasi Matti.JJK:n hallinta katosi pikku hiljaa ottelun loppua kohden. Kun sen peli ei enää pyörinyt yhtä tehokkaana myllynä, joukkue tuntui jopa väsyneemmältä kuin TP. Tämä lopun käännähdys ottelun käsikirjoituksessa lievensi hivenen epäoikeudenmukaiselta tuntunutta lopputulosta. Mitään suuria epäonnen ilmentymiä ei JJK:n osaksi tullut, vaan jotenkin vain maalit jäivät selkeästä hallinnasta huolimatta yhteen. Ehkäpä pelaaminen oli maalintekoalueella liian yksitoikkoista, kun ratkaisuja yritettiin pääsääntöisesti aina samalla lailla: keskeltä ja kovaa läpi. Toki kärjessä vieraiden vahvimmat kenttäpelaajat olivatkin, mutta heidät pysäytettiin loppujen lopuksi aika mukavasti. Molemmat TP:n maalivahdit, Jaakko Uusitalo ja Erik Hildén, selvisivät virheittä. Kumpikin esitti useita paraatitorjuntoja. Maalivahtien ohessa JJK:n vahvojen hyökkäysten pysäyttämisestä kiitoksen ansaitsevat kaikki puolustuspelaajat. Töitä riitti, mutta vain yksi meni omiin. Koska JJK:n taktiikkana oli voimakkaiden pelaajiensa myötä tulla pääosin keskeltä ja kovaa läpimurtoihin, kovin paine kohdistui topparikaksikkoon Ville Viita & Teemu Kukkanen. Pojat kestivät hienosti ja työnjakokin sujui kohtuullisen mukavasti. Teemu osoitti sellaisia otteita, että piirijoukkueeseen ”huulilla” olevien pelaajien haasteleirille kelpaa lähteä antamaan sellaisia näytteitä, että ”Kurko” saattaa vielä taistella paikasta topparitoverinsa lailla lopullisessa piirijoukkueiden cupiin lähtevässä Vaasan piirin joukkueessa.