Ysiseiskoille täydet pinnat

D-13 poikien Pohjoinen liiga jatkui lauantaina Seinäjoella Wallsport Areenassa kolmannella turnauksella. TP-Seinäjoki jatkoi noususuuntaista kehityskäyräänsä. Kun joulukuun alussa Oulussa saatiin vain piste ja Kuopiossa tammikuun puolivälissä kuusi, oli Seinäjoen turnauksen saldo täydet yhdeksän pistettä. Joukkue taistelee tiukasti liigan kakkospaikasta Jyväskylässä huhtikuun lopulla pelattavassa viimeisessä turnauksessa. Voiton vienee Jyväskylän Jalkapalloklubi, joka koki ensimmäisen pistemenetyksensä vasta Seinäjoella häviämällä TP:lle maalein 0-2 (0-1).Seinäjoen turnaus avattiin komeasti TP:n ja JJK:n odotetulla kohtaamisella. Liigan kahdessa aikaisemmassa keskinäisessä ottelussa JJK oli ollut parempi, mutta TP oli pikku hiljaa hilannut tasoaan lähemmäs Jyväskylän poikia. Uskoa tekemiseen on koko ajan tuonut myös muisto viime talvelta, jolloin JJK kaatui komeasti Jyväskylässä 0-2. Silloin toki maalit tehtiin oikeastaan kahdesta ainoasta paikasta. JJK:n kovuutta kuvaa hyvin se, että marraskuun alussa se kävi pelaamassa hyvätasoisessa Arto Tolsa -kutsuturnauksessa Kotkassa ja taisteli erinomaisesti välieräottelussa Helsingin Jalkapalloklubin kehuttua edustusjoukkuetta vastaan. Tuloksena oli silloin siedettävä 0-2 tappio.TP aloitti lauantaina ottelu-urakkansa vahvasti painostuksella. Matti Lähde laittoi pallon JJK:n maaliin jo kolmannella minuutilla, mutta maali hylättiin paitsiona. Hyvän alun jälkeen peli meni aika tavalla roiskimiseksi. Syötöt olivat kautta linjan liian vaikeita. TP hallitsi kyllä pelitapahtumia, mutta maltin ja huolellisuuden oltua hivenen kateissa, ei maalipaikkoja juuri siunaantunut. Hieman rohkeampia syöttöjä kaipailtiin ja kun riittävän kauan niitä odotettiin, jotain jo tapahtui: TP siirtyi 0-1 johtoon maalilla, joka oli kuin suoraan lajin oppikirjasta. Joonas "Lepa" Lepistö laittoi pallon päätyrajalta siististi etutolppaa kohti, jonne aina niin maalinälkäinen Antti Palomäki juoksi Hornet-hävittäjän huippunopeudella ja pani pallon sisään niin, että JJK:n alakerta ei ehtinyt huokaistakaan. Peliä oli silloin pelattu 22 minuuttia. Kolmen minuutin kuluttua saatiin siirtyä tauolle.Toista jaksoa oli pelattu vasta kuusi minuuttia, kun Joonas Lepistö maalasi hienosti lukemiksi jo 0-2 TP:lle. Iiro Kiviluoma syötti hyvin boksiin ja Joonas haastoi rohkeasti, sai jalan vapaaksi ja sijoitti pallon hienosti maaliin. JJK ei saanut tämän jälkeen enää kunnon vaihdetta silmään ja alistui loppujen lopuksi yllättävän helposti siihen, että loppulukemiksi kirjattiin 0-2.TP:n maalissa pelasi niin JJK-ottelussa kuin muissakin päivän kamppailuissa Pohjoisen liigassa debytoinut maalivahtilupaus Teuvalta: Jonne Uitto. Toista pelikautta oranssipaitaa kantava Jonne oli koko päivän hyvässä torjuntavireessä. Pienet lipsahtelut eivät hyvää kokonaiskuvaa pilaa ja kovasti tontillaan kehittynyt nuori mies osaa varmasti jatkossa hoitaa vastaavat tilanteet kotiin tyylikkäästi. Jonne on ulottuva ja rohkea maalivahti, joka osaa parhaimmillaan avata peliä hienosti sekä potkaisemalla että heittämällä.JJK-otteluun lähdettiin puolustusmuodostelmalla Nicolas Kotamäki – Ville Viita – Roope Niemelä – Joonas Sundman. Laitalinkkeinä aloitti kaksikko Joonas Lepistö & Jaakko Raitis. Keskikentän herruutta tavoittelivat Valtteri Leppänen ja Iiro Kiviluoma. Matti Lähde aloitti kymppipaikalla ja ylimpänä maalipaikkoja haisteli Antti Palomäki. Vaihdosta kentälle tulivat Jesse Välimäki, Topias Syrjälä, Mikael Malmi, Joni Vähämaa.Vastuuvalmentaja Jari Kujala lohkaisi ottelun jälkeen, että oli suorastaan kunniakysymys antaa JJK:lle sen ensimmäinen tappio Pohjoisen liigassa. Jari kiitteli omiensa esitystä kurinalaiseksi. JJK:n vahvuuksia osattiin ottaa pois. Silti ei pelattu mitään parasta peliä. JJK:n keskikenttäpelistä saatiin 80 % eliminoitua. Vieraat eivät toki hekään pelanneet mitään parasta peliään. TP teki hyökkäyspelissä vähän itse kiirettä. Maltti olisi ollut monessa tilanteessa paras lääke. Jari antoi pojille tunnustuksen hyvästä työvireestä, sillä nukahduksia ei tullut. Kun näin kova vastustaja pidetään nollilla, kertoo se Jarin mukaan puolustuspelin olleen hyvää. Aloittanut puolustusnelikko lisättynä vaihdosta tulleella Mikael Malmilla pelasi todellakin eleettömän tyylikkäästi ja varmasti.Valmentajista Kari Kiviluoma piti ottelun aikana kirjaa tapahtumista ja kertoi pojille, että tällä kertaa riiston jälkeiset ensimmäiset syötöt eivät osuneet kohdilleen niin hyvin kuin viime aikoina on ollut tapana. Onnistumisprosentti oli luokkaa 35 – 40. Harhasyöttöjä tuli kaiken kaikkiaankin liikaa. Vastustajan hyvyydellä oli varmasti tähän osansa. Katkoja etupuolelta Kari oli saanut kirjattua vain kuusi. Yhteenvetona Kari totesi, että ottelussa onnistuttiin loistavasti: suljettiin keskusta ja saatiin jo ensimmäisen neljän minuutin aikana neljä maalipaikkaa! Se kertoo valmistautumisen onnistumisesta.Parin tunnin tauon jälkeen lähdettiin osin tuorein jaloin Oulun Luistinseuraa vastaan. Nicolas, Ville ja Jaakko saivat huilivuoron ja uusina poikina peliin tulivat Teemu Kukkanen, Mikael Kangas, Teemu Seppelvirta ja Tommi Luopajärvi. OLS sai otteluun hyvän alun ja jo seitsemännellä minuutilla oli pallo TP:n maalissa. Joni Lämsän pitkä syöttö tavoitti OLS:n kovassa vauhdissa olleen Oskari Ylitervon, joka latasi komeasti ylänurkkaan. Oranssipaitojen puolustus pelasi tilanteen hiukan pehmeästi. TP ei jäänyt takaiskua murehtimaan, vaan painoi pelin OLS:n päätyyn. Lepa Lepistö kaadettiin rankkarialueen rajoilla, toki aivan niukasti sen sisäpuolella. Nuori pelitaituri laittoi pallon pilkulta itse sisään vastaansanomattomalla tavalla. Peliä oli silloin pelattu yhdeksän minuuttia. Vain neljä minuuttia myöhemmin lukemat olivat jo 1-2 TP:lle, kun Topias "Topsu" Syrjälä tykitti takakulmalta pallon verkon perukoille. "Topsu" sai maaliinsa hienon takaviistoon annetun syötön "Lepalta". Tilannetta edelsi Roope Niemelän upeasti linjan taa annettu syöttö. Lukemat 1-2 oli myös puoliaikatulos.Toiselle jaksolle valmennusjohto teki hyökkäyspäähän kertavaihdoksen ottamalla Matti Lähteen ja Antti Palomäen lepäämään ja päästämällä ensimmäiseen otteluun lepovuoron saaneen kaksikon Teemu Seppelvirta & Tommi Luopajärvi irti. Ottelu jatkui räväkästi, kun jo kolmannella minuutilla Joonas Lepistö ajeli laidalta komeasti läpi. Syöttö jäi kuitenkin piippuun. Seuraavalla minuutilla tilanne oli jo 1-3 TP:n hyväksi, kun Roope Niemelä puski päättäväisyyttä uhkuen Joonas Sundmanin tyylikkään vapaapotkun sisään. Kaiken kaikkiaan TP lähti pelailemaan liikaa vastustajan asettamalla laiskahkolla pelitempolla. Peli oli sekavaa, kun hyökkäyspeli onnahteli. Paitsioita tuli yksinkertaisesti sanottuna tuhottoman paljon. Ottelun loppu meni sangen dramaattiseksi, kun TP:n maalivahti Jonne Uitto sai 21. minuutilla ensin ajanpeluusta keltaisen kortin ja sopimattomista puheista heti perään punaisen. Kun toista maalivahtia ei ollut paikalla lainkaan, joutui kenttäpelaajista Antti Palomäki torjuntahommiin, joista sitten tyylikkäästi selvisikin. Kun Teemu S. otti lisäksi ottelussa yhden keltaisen kortin sanallisesta voimailusta, oli joukkueella aiheellisesti edessä valmentajien antama selkeät rajat tarjoillut nuhtelu. Sen kummemmin tässä pelissä tapahtunutta ruotimatta ja yksittäisiä poikia osoittelematta, varsinkin kun kentällä tapahtunut jäi vain näköhavaintojen varaan, saivat pojat syystäkin tässä vaiheessa selvän viestin sopivan ja sopimattoman käyttäytymisen rajoista ennen kuin aina niin hienosti käyttäytyneiltä pojilta karkaa mopo käsistä. Turha on pirulle antaa pikku sormea, kun siitä ei ole mitään hyötyä itselle tai joukkueelle. Niin se vain on, että tuomarin sana on pelikentällä laki niin isolle kuin pienellekin pelimiehelle.Jari Kujala moitiskeli poikia pelin jälkeen siitä, että tekeminen näytti siltä kuin olisi luultu homman hoituvan itsekseen. Joukkueen eteen on aina tehtävä työtä, jos aiotaan mennä eteenpäin. Huonolla pelillä saatiin 1-3 (1-2) voitto. Paitsiot Jari määräsi karsittavaksi seuraavasta ottelusta.Turnauksen isäntäjoukkue oli etukäteen asettanut tavoitteeksi täydet pisteet kolmesta kamppailusta. Sitä kolmatta voittoa lähdettiin vakavin ilmein hakemaan raskaan päivän päätöskamppailusta Kuopion Palloseuraa vastaan. Rivistöön palasivat edellisen ottelun aikana katsomon puolella jalkojaan lepuuttaneet Jaakko, Ville ja Nicolas. Sivuun jäivät tällä kertaa Topias, Jesse ja Mikael M. Aloituskokoonpanossa silmiin pistävintä oli se, että Antti oli penkillä vetämässä henkeä ja kärkeen lyötiin vikkeläjalkainen Tommi Luopajärvi.KuPS -ottelu alkoi murheellisesti, kun jo toisella minuutilla maalivahdin potkaisema pallo ponnahti lihasmassaan osuttuaan epäonnisesti omaan maaliin. Peli meni ehkä tästäkin syystä sekavaksi väännöksi, jossa ei juuri hienouksilla kruusailtu. Edes vaihdot eivät tuoneet muutosta. Kentälle tullut Antti Palomäkikin sopeutui vallinneeseen tilanteeseen. Vapaan paikan haku puuttui ja harhasyöttöjä viljeltiin kuin sarjatyönä. Löysäily -sana kuvaa ehkä parhaiten oranssipaitojen pelisuoritusta tässä vaiheessa. KuPS oli toki aseeton sekin, eikä luonut maalipaikkoja. Puoliajalle mentiin epäonnea manaillen savolaisten 1-0 johtolukemissa.Toiselle jaksolle tehtiin taas vaihtoja, mm. toisen puolen avausjaksosta maalijyväänsä penkillä kiillottanut Tommi palasi kentälle. Yllättävin veto oli kuitenkin laittaa Antti keskikentälle. Puoliajalla saadut neuvot ja vaihdot taisivat olla syynä, kun peli alkoi vihdoin heräillä käyntiin. Palkinto seurasi kahdeksannella peliminuutilla, kun kymppipaikalle siirretty Alavuden tehomenijä Joni Vähämaa oli kärppänä paikalla, kun Joonas Lepistön hyvän nousun päätteeksi ampuma veto ponnahti maalivahdin torjunnasta kenttäpelaajien iskettäväksi. Joni oli ensimmäisenä pallossa ja räväytti koko hallin riemuhuutoon. Lukemat 1-1 olivat vähintäänkin ansaitut. Kun Joni oli posauttanut ketsuppipullon vihdoin karatepotkulla auki, alkoi tapahtua. Kun pelikello kävi 12. minuuttia, oli Joonas Lepistön vuoro korjata satoa hereillä olosta. "Lepa" haistoi KuPS:n maalivahdin ja puolustuksen pikku töpeksinnän hienosti, sai pallon ja nosti kauniisti pallon maaliin. TP:n 1-3 maalia jouduttiin odottamaan 15. minuutille asti. Asialla oli maalin edessä kärkkäästi toiminut Tommi Luopajärvi, joka sivalsi boltsin verkkoon Teemu Seppelvirran loistavasta keskityksestä. Kiitosta maalista on syytä jakaa myös Valtteri Leppäselle, joka heitti pallon komeasti keskikentältä laitaan Teemulle. Neljä minuuttia ennen loppua elettiin sykähdyttäviä hetkiä, kun ensin Antti Palomäki laukoi ensin niukasti maalin yli ja heti perään koitti TP:n neljännen maalin hetki. Mahtavaan pelivireeseen äitynyt Tommi Luopajärvi oli taas asialla. Hieno käännös rankkarialueella ja pallo maaliin!Ottelun jälkeen pojat olivat todella väsyneitä. Vastuuvalmentaja Jari Kujala totesi toisen pelijakson olleen selkeästi TP:n. Jari kiitteli monisanaisesti poikia siitä, että usko omaan tekemiseen ei loppunut, vaikka alku oli erittäin hankala. Jalat olivat väsyksissä, mutta korvien väli ei vain antanut periksi. Pelilliset hienoudet olivat kateissa, mutta kaikki neljä maalia olivat Jarin mukaan hienoja. Joukkue osoitti taas kerran sen, että sen vahvuus on erityisesti siinä, ettei se lamaannu joutuessaan takaa-ajoasemaan.. Joukkue ei yksinkertaisesti päästä tappiomielialaa viriämään kesken pelin. Yritystä piisaa loppuvihellykseen asti, ja kuten niin monta kertaa aikaisemminkin, se palkittiin ja ottelu kääntyi vielä omaksi eduksi. Kaikeksi huipuksi vielä komein 1-4 (1-0) lukemin. Neljä maalia toisella jaksolla oli kova temppu!Kehitettävääkin tietysti vielä löydettiin. Valmentaja Kari Kiviluoma kiitteli poikia siitä, että jo noin 50 % pelaajista on oivaltanut sen, että pallon menetyksen jälkeen on aina laitettava jalat liikkeelle ja kannettava vastuuta oman maalin varjelemisesta. Toisilla tämä on säännöllistä ja toiset vielä opettelevat niin raakaa työntekoa. Täysimittaiselle pelikentälle siirtyminen on luonut tässäkin suhteessa uutta haastetta, jota pojat vielä sulattelevat. Kun muistelee, miten pojat ovat pienemmillä kentillä pelanneet, ei ole mitään syytä epäillä, etteikö hetken päästä Kari saa nostaa tuon prosenttiluvun sataan. Mutta siinä se ei ikinä pysy ilman oikeaa asennetta.Valmentajat eivät laittaneet KuPS -ottelun avausjakson vaisua peliesitystä väsymyksen piikkiin. Selitys oli itsestään selvä. Toisen jakson suoritus osoitti, ettei väsymys voinut olla syynä siihen, että ekalla jaksolla pelitempo laskeutui alemmalle tasolle kuin kertaakaan lauantaina. Taas luultiin, että voitto tulee helposti. Halua puuttui. Tätä johtopäätöstä tuntuivat pojat myötäilevän. Päivä oli kuitenkin TP-Seinäjoen juhlaa. Kun ensimmäisen turnauksen pisteet sai nyt kertoa yhdeksällä, on kenenkään turha väittää, etteikö olisi menty eteenpäin. OLS:n ja KuPS:n voittaminen oli tutumpaa puuhaa ja ehkä sen takia lataus oli osan aikaa kateissa. JJK:n voittaminen oli se päivän suurin teko ja maistui makealta.Seuraava Pohjoisen liigan turnaus on vasta kahden kuukauden kuluttua. Sitä ennen TP:n joukkue virittelee peliään ja yhteishenkeään huhtikuun alussa Malagan lämmössä. Myöskään kolme tuttua vastustajaa eivät varmasti lepää laakereillaan vaan valmistautuminen kohti tulevaa sarjakautta on täydessä vauhdissa kaiken aikaa. Pohjoisen liigan viimeinen turnaus on tästäkin syystä erityisen mielenkiintoinen, vaikka JJK:n voitto on käytännössä selvä. TP epäilemättä lähtee Jyväskylään hakemaan samaa maksimipistemäärää kuin omasta turnauksestakin haettiin ja saatiin. Kun oma pää pitää niin kuin se piti Wallsport Areenassa lauantaina, ollaan jo lähellä tavoitteen saavuttamista. Maalivahti Jonne Uitto loi hienolla pelillään selvästi rauhallisuutta TP:n alakerran otteisiin. Oma sanansa sanottavanaan on varmasti myös kahdessa aikaisemmassa liigaturnauksessa maalia varjelleella Henri Kallio-Kurssilla. Kumpikin on nyt osoittanut pelaavansa sillä tasolla, mitä tässä neljän kovan joukkueen liigassa vaaditaan. Puolustuspeliin valmennuskolmikolla Jari Kujala, Kari Kiviluoma ja Kari Lähde piisaa toimivia variaatioita. Kun unohdetaan KuPS:n saama onnenkantamoinen, tehtiin TP:n verkkoon vain yksi maali lauantain kolmessa ottelussa. Kun puolustusta ei peluutettu missään vakiokokoonpanossa ottelusta toiseen, voi sanoa TP:llä olevan laajan ja betonisen puolustuskaluston. Oma pää saatiin tukittua tinkimättä omasta hyökkäysrakentelusta. Paikkoja oli huomattavasti suurempaankin maalimäärään, mutta tietty pieni malttamattomuus söi tehoja. Kun paikkoja saatiin aikaan, ei sovi kuin kehua niiden rakentajia. Hyökkäyspään tehojakaan on paha mennä moittimaan, kun voitosta voittoon kerta mentiin. Mitäpä tästä muutakaan voi yhteen vetää, kuin vain todeta, että tosi hienosti hoidettu savotta jälleen kerran pojat! Nyt vain kovaa treeniä alle, ja kausi hoituu varmasti menestyksekkäästi.