Ysiseiskoista tuplamestareita

Pitihän se loppuun asti! TP-Seinäjoen ysiseiskojen hurja syysvire ei katkennut lauantainakaan D13 -poikien aluesarjan päätösottelussa Pietarsaaren Tellushallissa. FF Jaro joutui nöyrtymään kotihallissaan oranssipaidoille peräti 0-5 (0-2). Näin TP:n pojista leivottiin sekä alue- että piirinmestareita.Aluemestaruuksia on Seinäjoelle otettu aiemminkin, mutta tapa, jolla ysiseiskat nousivat ykkössijalle oli aika erikoinen. Syksyn sarja alkoi luvalla sanoen kompastellen. Neljästä ensimmäisestä ottelusta saatiin vain kaksi pistettä. Toki ottelut olivat tiukkoja ja osin jopa täydellisesti TP:n hallinnassa, mutta outo tehottomuus vaivasi. Ottelujen tasaisuutta kuvaa myös näiden neljän ensimmäisen ottelun maaliero: 6-8. On myös syytä huomioida, että nämä kaikki neljä ottelua pelattiin vieraskentillä.Tämän jälkeen vastustajat taisivat tehdä pikkupruukilaisille melkoisen palveluksen tarvitsemalla ottelusiirtoja toisensa perään. Yhtäkkiä TP:lle siunaantui peräti kolmen viikon harjoituskatkos kesken parasta elokuuta. Tänä aikana peli saatiin uomiin, ja kun edessä oli ensin viiden ottelun kotiputki, jonka jälkeen oli vielä tuleva reissu Pietarsaareen, alkoi valmennuskolmikko Jari Kujala, Kari Kiviluoma ja Kari Lähde elätellä toiveita suunnan radikaalista muutoksesta. Ja kas, odotukset toteutuivat: kuusi perättäistä voittoa maalierolla 26-2!Pietarsaaressa joukkue avasi tutulla ryminällä. Pallo oli vastustajan maalissa lähes alta aikayksikön. Jo kolmannella peliminuutilla Joonas Lepistö ajeli vasemmalta läpi Valtteri Leppäsen vapauttavan syötön siivittämänä ja pisti pallon vasurilla yläkulmaan. Toista maalia jouduttiin sitten odottelemaan aivan tauon tuntumaan, kun 27. minuutilla Antti Palomäki syöksyi rajaheiton jälkitilanteessa boksiin ja laittoi pelivälineen alakulmaan todella pienestä kulmasta. Tauolle oli rentouttavaa lähteä 0-2 lukemissa.Toinen jakso alkoi sekin liukkaasti, kun jälleen kolmen minuutin kohdalla pallo oli Jaron maalissa. Maalarina oli toistamiseen Antti Palomäki, jonka Joonas Sundman auttoi upealla syötöllään puolittaiseen läpiajoon. Antti laittoi sitten pallon kylmästi oikeaan yläkulmaan. Jaro oli lyöty ja pian saatiinkin pari lisämaalia. Lukemat 0-4 viimeisteli 37. minuutilla päivän kolmannella osumallaan Antti Palomäki. Hän pääsi yksin läpi keskeltä napit vastakkain Jaron maalivahdin kanssa ja viimeisteli taidolla. Loppulukemat 0-5 sai kunnian mestaroida Valtteri Leppänen. Muutamalla syötöllä vapautettu Joonas Lepistö laittoi komeasti takaviistoon Valtterille, joka latasi pallon oikeaan paikkaan.Jarolla ei ollut ottelussa maalintekomahdollisuuksia. Ottelu ei silti ollut mikään läpihuutojuttu, vaikka TP:n maalivahdit Jaakko Uusitalo ja Henri Kallio-Kurssi selvisivät vähillä töillä. Jaro on taitava porukka, vaikka sarjassa tulikin jumbosija.TP:n avauskokoonpano oli seuraava:Maalissa aloitti Jaakko Uusitalo. Puolustusnelikko oli vanha tuttu ja turvallinen: Nicolas Kotamäki – Teemu Kukkanen – Ville Viita – Joonas Sundman. Topias Syrjälän sairastuttua oikeaksi linkiksi oli saanut työmääräyksen Matti Lähde. Vasemmalla puolella eteni liukkaasti Joonas Lepistö. Keskikentän herruus oli langetettu parivaljakolle Iiro Kiviluoma & Valtteri Leppänen. Kärjessä Jaron poikia tehokkaasti ahdistelivat Joni Vähämaa ja Antti Palomäki. Tässä todettakoon, että Joni todella pelaa kärjessä, eikä kymppipaikalla niin kuin näiden raporttien kirjoittaja on toistuvasti analysoinut. Joni on vain niin liukasliikkeinen, että hakee välillä palloja alhaaltakin. Kun on mahanalus täynnä jalkoja, on pelipaikka usein todellisuudessa siellä, missä tarvitaan kipeimmin.TP teki ottelussa myös vaihtoja niin, että kaikki mukana olleet pääsivät tositoimiin ratkaisukamppailussa. Mikael Malmi tuli Matin tilalle toiselle puoliajalle ja pian toisen jakson alussa vaihtui mies tolppien välissäkin, kun Henri Kallio-Kurssi tuli Jaakon tilalle. Henri Heittola pääsi kehiin parikymmentä minuuttia ennen loppua ja pitkän sairastelun jälkeen kentille paluuta tekevä Ville Haapanen sai komennon tositoimiin viimeiseksi vartiksi.Oranssipaitaisessa joukkueessa kaikki onnistuivat. Jälleen kerran kävi niin, että on sulaa ajan hukkaa liikoja nostaa ketään erityisesti esiin. Joukkueessa ei ollut tälläkään kertaa heikkoa lenkkiä. Loppulukemat ovat siitä kiistaton todiste.Ah, mikä nousu joukkueelta! Sitä on pakko hehkutella vielä siunatuksi lopuksi. Siinä vaiheessa, kun TP otti sarjan ensimmäisen pisteensä, oli Vaasan IFK:lla jo 12 pistettä ja Vaasan Palloseuran juniorien Mustalla yhdeksän. Aiheellisesti jotkut jo kysyvät, onko ensi kesän piirijoukkueen aloituskokoonpano yhtä kuin TP. Vaasalaisilla lienee hivenen eriävä mielipide tähän, mutta perusteita löytynee tässä vaiheessa vain muutamien pelaajien osalta kiistattomasti. Toki edessä on tiukka harjoituskausi, jonka aikana poikien kehittymistahdissa on omat eronsa. Se on varmaa, ettei Seinäjoella jäädä laakereille lepäämään, vaan hiki ja ajatus virtaavat vuolaasti tulevan talvikauden aikana.Yksi menestyksen avaimista oli eittämättä maalivahtien koko ajan parantunut pelaaminen. Sekä Henri Kallio-Kurssi että ilmajokelainen Jaakko Uusitalo pääsivät sinuiksi isojen maalien kanssa elokuun tärkeissä harjoituksissa. Pallot, jotka vielä alkukaudesta leijailivat välillä kiusallisen vapaasti maalin perukoille, jäivät loppukaudesta näiden liimanäppien kynsiin vaivattoman helposti. Suuret kiitokset kummallekin pojalle kärsivällisestä työstä, josta nyt tuli nuoren peliuran tähän asti korkein palkinto.TP:n ysiseiskojen puolustusmiehistö oli syksyllä täyttä timanttia, rautaa ja betonia. Nicolas Kotamäki, Teemu Kukkanen, Miika Huumo, Ville Viita, Joonas Sundman ja Mikael Malmi hoitivat omat tehtävänsä tyylillä.Laitalinkkeinä suurimman vastuun kantoivat Topias Syrjälä ja Joonas Lepistö. Kumpainenkin on perin taitava ja nopea jalkapalloilija. Tahtoa löytyy niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaan pelaamiseen. Keskikentällä isoimman roolin otti kaksikko Iiro Kiviluoma & Valtteri Leppänen, joilta ei kunto ja taistelutahto lopu. Kun vastustaja sijoittaa parhaat voimansa usein peliä rakentamaan, ei tällä kaksikolla ole kevyttä työsarkaa kynnettävänään. Hienosti he hommansa hoitelivat.Kärkimiehinä vuorottelivat Antti Palomäki, Joni Vähämaa, Matti Lähde, Henri Heittola ja Tommi Luopajärvi. Antti ja Joni olivat heistä tehokkaimmat maalitykit, mutta esim. Henrin tärkeä maali Kokkolassa GBK:ta vastaan on jäänyt hyvin mieleen. Siitä pelistä suunta jo kääntyi, vaikka tuloksena oli "vain" loppuhetkillä puristettu 3-3 tasapeli. Matti ja Tommi ovat Jonin tapaan melkoisia vauhtikoneita, jotka osaavat pelata terrierimäisesti myös itseään kookkaampia pelaajia vastaan.Joukkueessa pelasivat syksyn aikana myös Mikael Kangas ja ilahduttavasti vuoden verran kestäneen sairastelun jälkeen kentille palannut Ville Haapanen. Kokoonpanoon on aiheellista myös lukea pitkäksi ajaksi loukkaantumisiensa takia telakalle joutuneet Jaakko Raitis ja Jesse Välimäki. Heiltä syksyn pelit jäivät harmillisesti väliin, mutta ovat nyt kumpainenkin palanneet jo harjoituskentille.Suuret kiitokset ansaitsee tietysti mestarijoukkueen taustatiimi: vastuuvalmentaja Jari Kujala, valmentajat Kari Kiviluoma ja Kari Lähde, joukkueenjohtaja Mika Palomäki sekä huoltokaksikko Matti Syrjälä & Tapio Välimäki. Kuusikko teki läpi kauden tinkimättömästi töitä poikien kehittymiseen eteen ja sai siitä nyt mitä parhaimman palkinnon.Antti Palomäen kokonaismaalisaldo oli 11 maalia, jolla irtosi sarjan toiseksi parhaan maalintekijän titteli GBK:n Benjamin Jakobssonin 13 maalin kannoilla. Tilaston neljännen sijan 7 maalillaan jakoivat parin muun pelaajan kanssa TP:n Joonas Lepistö ja Joonas Sundman. TP voitti aluesarjan ottamalla kymmenestä ottelusta 20 pistettä (maaliero 32-10). Vaasan IFK:n White otti hopeaa 19 pisteellään ja pronssimitalit tullaan pujottamaan Vaasan Palloseuran juniorien Mustan joukkueen pelaajien kaulaan (18 pist.). Seuraavina sarjassa olivat GBK Kokkolasta 16 pist, Vaasan Palloseuran juniorien ysikasien White -joukkue kahdeksalla pinnallaan ja peränpitäjänä pietarsaarelainen FF Jaro neljällä pisteellään.