Pienen seuran tähti, Oskari Raiski: Pienten seurojen ja Etelä-Pohjanmaan pelaajapolun tärkeys

”Oltiin joukkueen kanssa pelaamassa Närpiössä, taso oli lievästi sanottuna aika kova, kun vähän väliä sai kantaa pelaajia pois kentältä. Oskarikin oli mustelmia täynnä, joten vedin hänet pois kentältä sanoen, ettei mene enää takaisin. Oskari kuitenkin sanoi minulle leuka täristen, ”ja minähän meen kentälle”. – Jari Mäkynen, Raiskin entinen valmentaja Alavuden Peli-Veikoista.

Tällainen on Oskari Raiski, Alavuden Peli-Veikkojen kasvatti ja nykyinen SJK U17 pelaaja. Raiskilla kerrotaan olevan vain yksi vaihde; täysillä tekeminen harjoitteesta riippumatta. Raiski näkee itsensä viiden vuoden päästä Veikkausliigassa, mutta ulkomailla pelaamien on hänen unelmansa. Raiskin nykyinen valmentaja Arttu Aromaa ja Jari Mäkynen molemmat toivovat, että Raiski olisi viiden vuoden päästä jopa vakiokasvo edustusjoukkueessa.

Oskarin innostus ja rakkaus lajia kohtaan on alkanut nuorena. Vain kahden viikon ikäisenä hän oli rattaissa mukana katsomassa veljensä pelejä, ja siitä lähtien hän onkin ollut aina mukana kentällä. Raiski kokee APV:n roolin erittäin tärkeäksi omalla urallaan, sillä hänen uransa sai alkunsa APV:ssa ja siellä tuli pelattua hyvin paljon. Raiskin APV:n aikainen valmentaja, Jari Mäkynen yllytti Raiskia tulemaan SJK:lle kohtaamaan uusia haasteita.

Teemu Penninkangas, APV:n toinen kasvatti on toiminut Raiskin suunnannäyttäjänä. Raiskin tavoin Penninkangas pelasi ensimmäiset vuotensa APV:lla, kunnes siirtyi sen aikaiseen TP-55:lle, nykyisille SJK-junioreille. Penninkangas oli mukana nostamassa SJK:ta Ykköseen ja siitä vielä Veikkausliigaan. Penninkangas edustaa nykyään FC Lahtea Veikkausliigassa. APV on tehnyt upeaa työtä pelaajien/jalkapallon sitouttamisen suhteen, niin Penninkankaan kuin Raiskinkin kohdalla.

”Maakunnissa tehdään todella hyvää ja tärkeää työtä. Siihen päälle kokonaisvaltainen yhteisön kehittäminen on tärkeää. Tärkeää olisi, että pienet seurat pystyisivät kovaa kilpailemaan tasapuolisesi ja tasaisesti jo lapsivaiheessa. Tasaiset ja kilpailulliset ottelut antavat aina parhaan mittarin ja kehittää koko aluetta ja seuroja. Pelaajapolussa on edelleen paljon kehitettävää kokonaisvaltaisesti. Pitää ymmärtää realiteetit, mitkä ne ovat tällä alueella, että pystytään kilpailemaan isompia joukkueita vastaan esimerkiksi etelän päässä. B-junnuissa se on konkretisoitunut eniten, kilpaillessa SM-tasolla tasaero on oikeastaan suuri, kun pelataan etelän joukkueita vastaan.”- Arttu Aromaa, vastuuvalmentaja SJK U17.

SJK-juniorit pyrkii tukemaan yhteistyöseurojen valmennusosaamista Petri Kangaskokon toimesta. Palloliitto tukee Kangaskokon palkkausta ja hänen työtehtävänsä linkittyy Palloliiton visioon siitä, että jokaisella lapsella ja nuorella on osaava, sekä koulutettu valmentaja. ”Kaiken yhteistyön lähtökohtana toimii yhteistyöseurojen tarpeet. Seurayhteisössä on mielestäni mahtava tilanne, koska valmennusosaamista voidaan kehittää ja innokkaita koutseja alueelta löytyy useita. Valmennusosaamisen kehittyminen tulee varmasti jatkossa näkymään myös yhä enemmän sekä pelaajien kehittymisenä että pelaajamäärien kasvamisena alueella”. Kommentoi SJK-junioreiden valmennuspäällikkö Jyri Hietaharju.