Sundmanin siirto sinetöitiin
Sundmanin siirto sinetöitiin
SJK-junioreissa palloilukasvatuksensa saaneen ysikasivuosimallin Joonas Sundmanin siirto englantilaiseen Valioliigaseuraan, Aston Villaan, sai viikonloppuna lopullisen sinettinsä kun seurojen edustajat piirsivät nimensä siirtopapereihin Birminghamissa.
Sundmanin sopimus seuran kanssa on kolmivuotinen ja hänen joukkueensa on seuran U18-akatemia, joka pelaa ikäluokkansa Valioliigaa.
SJK-junioreiden puheenjohtaja Jukka Saarijärvi, toiminnanjohtaja Hannu Huilla ja valmennuspäällikkö Kari Kiviluoma olivat sangen vierasvaraisten isäntien kutsumina paikalla päästen seuraamaan myös Villan kotiottelun Fulhamia vastaan, sekä U16- ja U18-akatemioiden ottelut.
Kolmikko aloitti vierailunsa perjantaina tutustumalla Aston Villan omaan harjoituskeskukseen ja toimitiloihin, jotka sijaitsevat noin puolen tunnin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta.
Bodymoor Heath Training Groundilla vastassa olivat seuran akatemian johtaja, Bryan Jones, akatemian valmennuksen johtaja Seam Kimberley, sekä seuran sihteeri Sharon Barnhurst pelaajien koulutuksesta ja hyvinvoinnista huolehtivan Paul Brackwellin lisäksi.
Keskusteluissa valotettiin Aston Villan ja erityisesti sen akatemian toimintaa ja ajatusmaailmaa, pelaajien koulutusta ja niitä toiveita, jotka seura asettaa Joonas Sundmaniin. Samassa tilaisuudessa pistettiin myös nimet virallisiin sopimuspapereihin.
Kaikki seuran urheilutoiminta ja taustatoimet tapahtuvat Bodymoorin harjoituskeskuksessa. Alueella on toistakymmentä loistavakuntoista nurmikenttää sekä kaksi tekonurmikenttää ja harjoitushalli. Keskuksen päärakennuksessa on upeat tilat Aston Villan valioliigajoukkueelle ja omat tilat akatemiapelaajille. Myös kaikki akatemiapelaajien opiskelu tapahtuu näissä tiloissa.
– Matkasta jäi sellainen tunne päällimmäisenä mieleen, että tämä on viimeisen päälle hyvä paikka junioripelaajille. Kaikki asiat on huomioitu jalkapallon lisäksi asuminen, koulu, ravinto, terveydenhuolto, jne. Bodymoor Heath tasoltaan on sellainen harjoituskeskus, jollaisesta voi täälläpäin vain unelmoida. Pelaaja saa keskittyä pelaamiseen ja harjoitteluun, kaikki muut asiat huolehdittu täydellisesti. Jos pelaajalla on itsellään halu kehittyä, niin tämä siihen pikkuisen vähätellenkin sanoen loistava ympäristö, seuran valmennuspäällikkö Kari Kiviluoma hehkutti seuraa ja sen olosuhteita.
Samoilla linjoilla oli myös kokenut sumujen saarten seikkailija ja monessa seurassa vieraillut seuran puheenjohtaja, Jukka Saarijärvi.
– Ystävällinen vastaanotto, harjoituskeskus Bodymoor Heath vaikuttava paikka kaikkine fasiliteetteineen, siellä jäi mieleen palkallisten ihmisten suuri määrä ja tilojen korostettu jako Akatemian ja edustusjoukkueen tiloihin ruokailutiloista lähtien. Harjoituskeskus ei ollut pelkkä vaatteidenvaihto ja suihkutila, vaan paikka, johon tullaan aamu kasiksi töihin, harjoittelemaan, ruokailemaan, opiskelemaan , saamaan hoitoja sekä hoitamaan sosiaalisia suhteita, luettelee Saarijärvi omia tuntojaan.
Lauantai sujui kolmikolta jalkapalloa katsellen, kuinka muutenkaan. Ensin olivat ohjelmassa akatemioiden ottelut. Aston Villan U18 kaatoi omassa kamppailussaan Blackburn Roversin 3-1, mutta U16 jäi 1-1 –tasapeliin samaa seuraa vastaan.
– Kyllä meille jäi sellainen näkemys, että kun Joonas tulee heinäkuussa Aston Villaan, että taidollisesti hän pärjää joukkueessa varmasti, kommentoi toiminnanjohtaja Hannu Huilla puolestaan näkemäänsä.
– Kaikissa keskusteluissa nousi erityisesti esiin se, että pelaajien pitää olla henkisesti vahvoja, voittajatyyppejä. He kyllä pystyvät opettamaan jalkapalloilulliset taidot pelaajille, kunhan vain henkinen vahvuus on riittävällä tasolla. Toiminta on kauttaaltaan erittäin ammattimaista, kaikki valmentajat ovat sanan varsinaisessa merkityksessä todellisia ammattilaisia. Mukana on paljon erittäin kokeneita valmentajia ja lisäksi entisiä huippupelaajia. Henkilökuntaa oli todella paljon, jatkoi Kiviluoma analysointiaan.
– Suoraan Akatemia otteluista siirryttiin Aston Villan Villa Park –stadionille, jossa pääsimme seuraamaan Valioliigaottelua Fulhamia vastaan. Pääsimme seuraamaan ottelua upeasta VIP-aitiosta. Näkymät stadionille ja kentälle olivat kerrassaan hulppeat. Valitettavasti Aston Villa joutui nöyrtymään 1-2- kotitappioon lähes 34000 katsojan edessä. Voitolla joukkueen sarjapaikka olisi lähes varmuudella varmistunut, mutta nyt Aston Villa joutuu vielä tosissaan kamppailemaan sarjapaikan puolesta kuudessa viimeisimmässä ottelussaan, kertoili Huilla.
Junioripeleistä Saarijärvi teki omia huomioitaan.
– Nähdyissä nuorten peleissä kaksi asiaa kiinnitti minun huomioni aivan erityisesti. Tilannekovuus ja toiminta pallonmenetyksen jälkeen olivat aivan toisella tasolla. Näissä me olemme selvästi jäljessä omissa junnuissamme, tiivisti Saarijärvi.
– Villa Park –stadion on hieno ja melko moderni futisstadion. Aitiomme oli Villan fanien yläpuolella sekä myös lähellä Fulhamin fanaattisia kannattajia, joten tunnelmaa riitti, jatkoi Huilla puolestaan lisäten…
– Aikaa jäi myös Birminghamiin tutustumiseen, joka on Englannin toiseksi suurin kaupunki, asukkaitakin on pari miljoonaa. Hotellimme oli kaupungin keskustassa ja siellä riitti runsaasti nähtävää moderneista rakennuksista perinteisiin englantilaisiin rakennuskulttuuriin.
Midlandsiin kuuluva Birminghamin alue on Black Countryn, Mustan Maan, sydämessä. Alue on saanut nimensä sinne aikoinaan keskittyneen kivihiiliteollisuuden ja kaivostoiminnan vuoksi.
– Birmingham kaupunkina oli miellyttävä tuttavuus. Kohtuullisen pieni keskusta monine ostoskeskuksineen mutta eniten viehätti kaupungin keskustan kanaalit asuntoveneineen. Myös iltaelämä oli vahvasti keskittynyt kanaalien varrelle, melko tavalla kaikki Englannin isommat kaupungit kokenut Saarijärvi.
– Arkkitehtuuri oli myös mielenkiintoista. Esimerkiksi kirjastorakennus oli todella erikoinen mutta toki vanhaa englantilaista kaupunkimaisemaa löytyy esimerkiksi Victoria Squarelta, lisäsi puheenjohtaja.
Myös seuran juuret ovat syvällä tuossa mustassa maassa, sillä seuran jalkapallojoukkue on perustettu jo 1874, silloin toki seuran krikettijoukkueen futisporukaksi. Mielenkiintoinen ja pikantti yksityiskohta seuran ensimmäisestä ottelusta kertoo, että matsissa Aston Brook St Marya vastaan ensimmäinen puoliaika pelattiin rugby-säännöillä ja toinen futissäännöillä. Tarina ei tulosta kerro, mutta Villa tuon matsin voitti toisella puoliajalla syntyneellä maalilla.
Seura on ollut mukana perustamassa jalkapalloliigaa ja jo vuodesta 1897 alkaen se on pelannut kotiottelunsa Villa Parkilla, jota on luonnollisestikin ehosteltu vuosien saatossa useaan otteeseen. Villa Park on UEFA:n luokituksissa neljän tähden stadion, jota on käytetty mm. vuoden 1966 MM-kisoissa, vuoden 1996 EM-kisoissa, Englannin A-maajoukkueen kotikenttänä, vuoden 1999 Euroopan Cupvoittajien Cupin finaaliestradina Real Mallorcan ja SS Lazion välillä. Samalla tuo oli kyseisen kilpailun joutsenlaulu, eli UEFA yhdisti CWC:n ja UEFA Cupin vuoden 1999 jälkeen.
Villa Park on myös yksi niistä stadioneista, joilla on perinteisesti pelattu FA Cupin semifinaaleja. Nykyisin välierät pelataan pääsääntöisesti Wembleyllä, mutta 55 kertaa on finalistia haettu nykyisin reilut 42 000 katsojaa vetävän stadionin nurmella.
Pyttyjäkin on seuralle matkan varrella siunaantunut. Seura on voittanut liigan seitsemän kertaa, FA Cupin seitsemän kertaa, liigacupin viidesti, UEFA Intertoto Cupin, UEFA Super Cupin ja Mestarien liigan edeltäjän, Euroopan Cupin, kunkin kertaalleen. Sen lisäksi tilillä on kolme FA Youth Cupin, eli nuorten mestaruutta.
Taitaapa muuten olla niin, että Joonas Sundmanista tulee vasta kolmas seuran kirjoilla ollut suomalainen pelaaja. Muut kaksi ovat luonnollisestikin maalivahti Peter Enckelman, sekä Mika Ääritalo.
Pari seinäjokelaista on aikaisemmin vieraillut seurassa. TP-Seinäjokea edustaneen Matti Lammen ja sittemmin melkoisen komean uran luoneen Veli Lammen nähtiin vierailevan useampaankin otteeseen Birminghamissa 2000-luvun alkuvuosina.
Suomessakin Aston Villa on käynyt. Mika Ääritalon siirtyessä Villan organisaatioon neuvotteli Turun Palloseura sopimukseen pykälän, joka toi englantilaisseuran vierailulle Turkuun vuonna 2003. Tuolloin joukkue vilisi todella kovia pelimiehiä, mukana myös Enckelman. Olivat siellä myös Olf Mellberg, Mustapha Hadji, Garteh Barry, Steve Staunton, Thomas Hitzlsperger, Darius Vassel, Dion Dublin ja Peter Crouch. Managerina toimi tuolloin David O’Leary, jonka apuna työskenteli Seinäjoellakin Aberdeenin mukana pistäytynyt Roy Aitken.
Tällä hetkellä seuran managerina toimii Norwichista vuonna 2012 siirtynyt skotti, Paul Lambert. Hänen kakkosmiehenään häärää Seinäjoellakin Norwichin mukana 90-luvun alussa vieraillut Ian Culverhouse.
– Kaikkiaan saimme reissulla nauttia Aston Villan todella ystävällisestä vieraanvaraisuudesta, mielenkiintoisista keskusteluista ammattilaisten kanssa, tutustua huippuseuran olosuhteisiin ja kokea uusia futiselämyksiä. Tietenkin sen lisäksi oli hienoa tutustua myös kaupunkiin, Huilla myhäilee.
– Meille kaikille jäi myös tunne, että Aston Villassa todella pidetään huolta pelaajista ja he tosissaan haluavat tehdä parhaansa, jotta Joonas Sundman viihtyy ja menestyy uudessa seurassaan, tiivisti Huilla tunnelmat.
Seurassa on ennen Sundea vieraillut useitakin suomalaispoikia, mutta sopimuksia ei ole toistaiseksi syntynyt. Ainakin TPS:n Matej Hradecky , tammisaarelaiset Tony Pihlström ja William Lindkvist, sekä HJK:n Obed Malolo ja FC Interin Kaan Kairinen ovat käyneet näytillä.
Vaikka reitti on nyt Joonas Sundmanille auki, ei siirtyminen Aston Villan akatemiaan tarkoita vielä paljonkaan. Tie huipulle on pitkä ja se osaa olla ohdakkeinenkin. Kivijalka on valettu, nyt päästään rakentamaan itse taloa.