Millainen seura SJK-juniorit on tänään?
Olemme tällä viikolla saaneet jo useamman ansiokkaan kirjoituksen verran lukea Törnävän Pallo -55:n historiasta. Kirjoituksista avautuu hyvin se värikäs innokkuus, yritteliäisyys ja sitoutuminen jalkapallon kehittämiseen ja seurayhteisön hyvinvointiin, jolla tätä seuraa on 70 vuoden ajan rakennettu.
Olen itse ollut seurassa valmentajana jo yli 10 vuoden ajan ja hallituksessakin jo 7 vuotta. Nykyisessä puheenjohtajan roolissa voin osoittaa suuret kiitokset aikaisemmille seuran johtokunnille ja hallituksille siitä, että seuran taloudesta ja kaupungin jalkapallon harrastajista on pidetty niin hyvää huolta.
TP-Seinäjoki muutti vuonna 2011 nimensä SJK-junioreiksi. Moni asia on muuttunut jo noistakin ajoista ja jos pyrin kuvaamaan millainen seura SJK-juniorit on tällä hetkellä, niin vastaus on todella monipuolinen.

Jalkapalloa kaikille
Kautta vuosikymmenten seuramme on halunnut tarjota ”jalkapalloa kaikille”. Lajin harrastaminen on haluttu tehdä helpoksi ja aloittamisen kynnys matalaksi. SJK-juniorit on nyt vuonna 2025 todellakin laajasti jalkapalloa kaikille tarjoava seura. Seurallamme on sekä tyttöjen ja naisten että poikien ja miesten puolella erilliset pelaajapolut Suomen huipulle tähtääville pelaajille ja enemmän harrastejalkapalloa pelaaville pelaajille. Lisäksi seurallamme on mm. erityisjalkapallojoukkue Tiikerit sekä Pikkutiikerit, SJK Powerchair-sähköpyörätuolijalkapallojoukkue, aikuisten kuntofutista ja kävelyjalkapalloa. Pelaajapolkujen alkupisteenä toimii meille todella tärkeä Snadikerho, jossa tytöt ja pojat suunnilleen 3-4 -vuotiaasta alkaen tutustuvat jalkapallokentällä yhdessä leikkimiseen ja liikkumiseen. Snadikerhon harjoitukset ja kesän Energialiigan pelit ovat aina todellisia hyvän mielen tapahtumia.
Nykyään seurassamme on n. 1200 pelipassin hankkinutta pelaajaa. Pelaajamäärä on viimeisen 15 vuoden aikana yli kolminkertaistunut. Aloitimme tyttöjalkapallon seurassamme vuonna 2019, jolloin ensimmäinen tyttöjen joukkue aloitti SJK-paidassa. Tällä hetkellä seurassa on n. 300 tyttö- ja naispelaajaa, joiden keihäänkärkenä on erittäin laadukkaasti johdettu naisten edustusjoukkue.
Kun tällaista määrää pelaajia liikutetaan ympäri vuoden ja pyritään heidän taitojaan kehittämään, ei voida keskittyä pelkästään harjoitteluun jalkapallokentällä. Siihen ei kenttäkapasiteettikaan talvikaudella riittäisi. Siksi tänä päivänä lasten ja nuorten viikkoharjoittelu on monipuolisempaa: esimerkiksi painisali, voimisteluhalli, aktiviteettipuisto, kuntosali ja futsal ovat kaikki tällä hetkellä osana pelaajiemme harjoittelua.
Perhe, kehittyminen, rohkeus
SJK-junioreiden arvot ovat ”Perhe, Kehittyminen ja Rohkeus”. Ne kuvastavat seuralle tärkeimpiä asioita. Perheellä viitataan tietenkin sekä SJK-yhteisöön toisilleen läheisenä perheenä että myös pelaajan omaan perheeseen seuralle tärkeänä arvokysymyksenä. Perhe tarkoittaa myös omaa joukkuetta perheenä, jossa on luottamuksellinen ilmapiiri. Kehittyminen viittaa ensinnäkin seuran urheilullisiin tavoitteisiin. Aina voi kehittyä pelaajana ja urheilijana – ja se on tärkein tavoite urheilussa. Siten voimme aina parantaa tekemistämme, kun jokainen kehittyy yksilönä. Kehittymistä tavoitellaan myös seurana, joukkueena ja jokainen jäsenemme myös ihmisenä. Rohkeudella tarkoitamme sitä, että haluamme mennä kentälle tekemään rohkeasti niitä asioita, joita olemme harjoitelleet ja oppineet. Aina ei onnistu, mutta rohkeasti lähdetään yrittämään asioita sillä tavalla, mitä valmentaja on opettanut. Lopulta onnistuu varmasti ja silloin saadaan onnistumisen kokemuksia.

Mitatusti laadukasta seuratoimintaa
SJK-juniorit on yksi Suomen laadukkaimmista jalkapalloseuroista. Palloliiton laatujärjestelmässä olimme yksi ensimmäisistä seuroista, joka ylsi tasolle 5 eli laatujärjestelmän korkeimmalle tasolle. Tälle tasolle yltäneitä muita seuroja Suomessa ovat Ilves, FC Inter, KuPS, HJK, VPS ja RoPS. Palloliitto on nyt uudistanut laatujärjestelmänsä vaatimukset, joten kaikilla seuroilla arviointia aletaan suorittamaan uusilla kriteereillä tästä kaudesta alkaen. SJK-juniorit on edelleen yksi Suomen laadukkaimmista seuroista uusillakin arviointikriteereillä.
Suomen jalkapalloa kehitetään Palloliiton johdolla entistä enemmän datan ja tiedolla johtamisen avulla. SJK-junioreilla on tarkat tavoitteet sekä urheilutoiminnan, talouden että yhteisöllisyyden kehittämisessä. Seuraamme tavoitteissa etenemistä säännöllisesti seuran hallituksen työskentelyssä sekä yhdessä sovituissa mittauspisteissä Palloliiton kanssa.
Urheilutoiminnassa mittareinamme ovat mm. seuran pelaajien maajoukkue-esiintymiset, peliminuutit Veikkausliigassa, Ykkösliigassa ja kansainvälisissä pääsarjatason joukkueissa sekä tietysti omien ikäkausijoukkueidemme menestys sarjoissa. Yhteisöllisyyttä pyrimme mittaamaan mm. pelaajien, valmentajien ja muiden taustojen sekä jäsenperheidemme tyytyväisyyskyselyillä ja jäsenmäärien kehityksellä. Taloudessa tärkeimmät mittarit ovat tietysti rahan riittävyys, liiketoiminnan kehitys ja yhteistyökumppaneiden mukaan saaminen toimintaamme.
Seuran talous on edellisten sukupolvien jäljiltä oikein hyvällä ja vakaalla tasolla, mikä mahdollistaa panostamisen seuran kehittämiseen. Jäsenmaksujen lisäksi seuran talouden kivijalkoja ovat Seinäjoen Leirintäalueen liiketoiminta, Wallsport-areenan ja OmaSp-stadionin kioskit, viime vuonna hankittu Urheiluteippi.fi-verkkokauppa ja ulkopuoliselle yrittäjälle vuokrattu Törnävän Pallo-kioski. Luonnollisesti myös seuran sponsorit eli yhteistyöyritykset ovat tärkeitä taloudellemme. Seura omistaa edelleen myös Kihniön Pruukinrannan leirikeskuksen, jota vuokrataan asiakkaille.
Seura työllistää vakituisesti jo yli kymmenen ihmistä. Lisäksi toimintaamme pyörittää päivittäin n. 300 vapaaehtoista, jotka ovat valmentajia, joukkueenjohtajia, huoltajia, tilinhoitajia jne. He ovat seuramme sykkivä sydän, joita ilman seura ei voisi toimia. Henkilöstölle ja vapaaehtoisille suuri kiitos heidän huipputyöstään seuran eteen.

Pelaajapolut Suomen huippua
SJK-junioreille on tärkeää myös koko Etelä-Pohjanmaan jalkapallon kehitys. Meillä on yhteistyöseuroja maakunnassa, jotka ovat sopineet SJK-junioreiden kanssa yhteistyöstä valmentajien kouluttamisessa ja osaamisen kehittämisessä. Tätä valmennusosaamisen kehittämistyötä tehdään Palloliiton tuella.
SJK-juniorit on yhtä perhettä SJK edustusjoukkueen ja akatemiajoukkueiden kanssa. Poikien kilpailullinen pelaajapolku Seinäjoella on tällä hetkellä ehkä jopa Suomen paras sellaiselle pelaajalle, joka haluaa tosissaan panostaa jalkapalloiluun ja tavoittelee siitä itselleen ammattia. Seinäjoki on tällä hetkellä kansainvälinen jalkapallon osaamiskeskittymä, johon tulee pelaajia ja valmentajia eri puolilta maailmaa. Kilpailu paikoista kehityspolulla ja joukkueissa on todella kovaa. Kaikille pelaajille peliaikaa ja sopimuksia ei SJK-organisaation terävimmältä huipulta tällä hetkellä edes löydy. Seinäjoella kasvatettuja pelaajia on viime vuosina myös pelaajakaupoilla myyty sekä kansainvälisiin huippusarjoihin että kotimaisiin seuroihin.
Jalkapallo on juuri nyt yksi mielenkiintoisimmista keihäänkärjistä Seinäjoella ja Etelä-Pohjanmaalla. On ilo olla mukana tekemässä työtä mielenkiintoisten valmentajien, pelaajien ja muun SJK-perheen menestyksen eteen.
Toivottavasti nähdään tälläkin kaudella SJK-perheen tapahtumissa ja peleissä!
Ville Lahti
Puheenjohtaja