1000 futaajaa saman lipun alla

Kun SJK-juniorit vielä kantoi TP-55:n nimeä vuonna 2007, harrastajia seurassa oli hiukan yli 300. Vajaat 15 vuotta myöhemmin SJK-junioreiden ja yhteisöön kuuluvien SJK Akatemian ja Seinäjoen Jalkapallokerhon yhteenlaskettu pelaajapassien määrä on ensimmäistä kertaa ylittänyt maagisen tuhannen harrastajan rajan.

– Tuhat pelaajaa on merkittävä määrä Seinäjoen kokoisessa kaupungissa varsinkin kun muistaa pelaajamäärät 2000-luvun alussa. Kyllä silloinkin pelaajamäärät kasvoivat mutta hitaasti. Esimerkiksi vuonna 2007 tapahtunut TP-55:n ja Sepsi-78:n yhdistyminen näkyi ainoastaan edustusjoukkuetasolla mutta junioripuolella molemmat seurat jatkoivat edelleen itsenäisinä seuroina eikä kummankaan juniorimäärä lisääntynyt enempää kuin aiemminkaan, huomauttaa seuran puheenjohtaja Jukka Saarijärvi.

Totta joka sana, sillä tuolloin, kuten edelleenkin, junioripuoli elää oikeastaan aivan omaa elämäänsä hoitaen itse kustannuksensa ja tulonhankintansa. Toisaalta ei siitä varmasti haittaa ole ollut missään vaiheessa, että yhteisön lippulaiva pelaa Veikkausliigassa ja on siellä menestynytkin.

– Selkeä pelaajamäärän kasvu tapahtui tänä vuonna, kun seurassamme aloitti yli kaksisataa tyttöä. Tuo määrä todistaa, että tyttöfutikselle oli tilausta. Tässä asiassa olemme kiitollisia Palloliitolle, joka on auttanut ja tukenut ko. toiminnan aloittamista. Olemme saaneet kokemusperäistä ja projektitukea tyttöfutiksen kehittämiseen. Lisäksi olemme voineet opetus- ja kulttuuriministeriön hankerahoituksen avulla palkata henkilöitä, joiden toimenkuvassa tyttöfutis on painotusalueena, Saarijärvi nostaa esille tälle kehitykselle erittäin olennaisen asian.

– Vuosikausia aiempi Pallokoulu ja nykyinen Snadikerho ovat tuoneet ja tuovat yhä uusia pelaajia seuraan. Poikia ja tyttöjä. Osa käy kokeilemassa ja toteamassa, että ehkä joku toinen laji on kivempi mutta sitähän ei tiedä ennen kuin kokeilee. Valinta saa ja pitää olla lapsen. Joka tapauksessa vuosittain noin kaksisataa lasta osallistuu Snadikerhon kolmeen ikäluokkaan, muistuttaa Saarijärvi seuran pyörittämästä toiminnasta.

– Pelaajamäärän lisääntyminen on tietenkin hieno asia mutta seuran on kannettava vastuu myös tässä tilanteessa. Joukkueiden johtoon on saatava innostuneita, koulutushalukkaita ja yhteistyökykyisiä vetäjiä. Tärkeä asia on ja tulee olemaan mahdollisuus osallistua harraste- tai kilpatoimintaan. Pelaajamäärien kasvaminen tekee tämän asian ehkä helpommaksi. Samalla meidän on tutkittava mahdollisuuksia laajentaa toimintaamme esim. koulujen ip-toimintaan, pohtii Saarijärvi lähitulevaisuuden haasteita ja mahdollisuuksia.

– Pelaajamäärien kasvattaminen ja laadukkaan toiminnan järjestäminen on selkeästi yhteydessä siihen, miten seura kykenee palkkaamaan kokopäivätoimisia henkilöitä. Heidän lisäksi tarvitaan ikäluokkien taustoille vapaaehtoisia. Päätoimisten ja vapaaehtoisten suhteen olemme seurana onnellisessa asemassa, kiittelee Saarijärvi seuran aktiivisia toimijoita.

SJK-juniorit Top 20-listalle

Pelkästään SJK-junioreiden harrastajamäärä on 965, joka tulee Suomen Palloliiton pelipasseista. Tuolla lukemalla seura on noussut Top 20 –sijoille Suomessa.

Kahdestakymmenestä listalla olevasta seurasta yksistään Helsingin alueelta tulevat HJK, PPJ, HPS, Valtti, IF Gnistan ja PK-35. Lisäksi pääkaupunkiseudulta tälle listalle tulevat espoolaiset FC Honka, EPS, FC Kasiysi ja Leppävaaran Pallo. Vielä kun tuohon lasketaan FC Kirkkonummi ja Vantaan Jalkapalloseura, voidaankin todeta, että pelkästään pääkaupunkiseutu nostaa listalle 12 joukkuetta.

Suurin ja kaunein on kuitenkin Tampereen Ilves, jolla on tilillään yli 4000 harrastajaa. HJK jää Ilveksestä lähes tuhannen harrastajan verran.

Muiden alueiden joukkueista KuPS on listalla nelosena, RoPS yhdeksäntenä, Turun Nappulaliiga sijalla 12., TPV sijalla 13. ja Lahden Reipas sijalla 15. Turun kupeesta tuleva Kaarinan Pojat mahtuu listalle sijalle 20. täydentäen koko Top 20 –listan. SJK-junioreiden sijoitus on 17.

Hiukan paikallisemmin ajateltuna SJK-yhteisö on ajanut Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla selväksi ykköseksi.

Lähimmät pohjalaiset löytyvät sijalta 38 VPS-junioreiden muodossa, sijalta 63. KPV junioreiden muodossa ja sijalta 79 VIFK:n muodossa. Suomen Top 100 listalle mahtuvat vielä GBK ja FC Sport tältä alueelta.