Akatemiapalloa Kanalplanenilla

Retkipäiväkirja osa 3Perjantain reissupäivän, haastatteluiden ja päälle päätteeksi nautitun Allsvenskanin matsin jälkeen hotellilla oli purettavana moinen kasa kuvia ja klippejä. Ei tarvinnut paljon kuin päänsä petiin kellistää, niin jo vain uni tuli.

Lauantain ohjelmassa oli luonnollisesti lisää futista. Nyt oli ajatuksena käydä tarkistamassa Juniorallsvenskanin taso Hammarbyn mukaan nimetyllä urheilukentällä, jonka nimi kuitenkin kansan suussa on Kanalplanen, vaikka siis virallisissa kirjoissa lukeekin Hammarby IP.

Kanalplanen sijaitsee Södermalmin kaakkoiskulmassa Tullgårdsparkenin puistoalueella. Olkoonkin, että kenttä on Tukholman kaupungin omistama, löytyy sieltä myös yksi Hammarby IF:n seuratalo, jossa on kahvila pelipäiviä varten. Kentällä pelaavat pääasiassa juniorijoukkueet ja Elitettanissa noususta taisteleva seuran naisjoukkue.

Päivän ensimmäisessä matsissa isäntäjoukkue Hammarby IF:n U19-joukkue otti mittaa Täby FK:n ryhmästä. Kotijoukkueen valmentajana toimii englantilainen, Hullista kotoisin oleva, Martin Foyston, joka on urallaan ehtinyt olla niin Fulhamissa samaan aikaan kuin Antti Niemi, Norjan maajoukkueen kakkosena ja Djurgårdens IF:n junnupuolellakin.

Työhönsä britti päätyi sangen poikkeuksellista reittiä, sillä hän teki todella pitkään vain videoanalyysejä mm. Roy Hodgsonille, ennen kuin innostui itse valmentamisesta. Videolla mies kertoo lisää aiheesta ja linkki löytyy jutun lopusta.

Hammarby IF:n joukkueessa pelaa muuten myös monelle SJK-junioreiden pelaajalle ja valmentajalle tuttu entinen VPS:n pelaaja, Eeti Ämmälä.

Ruotsissa junioreiden maan ylimmät pääsarjat pelataan kuten joskus aiemmin suomessa. Alkusarja pelataan kahdessa lohkossa, jonka jälkeen kummankin lohkon seitsemän parasta jatkaa valtakunnalliseen mestaruussarjaan.

Tällä hetkellä Hammarby IF on kahdeksasta pelaamistaan ottelusta voittanut viisi, pelannut kerran tasan ja hävinnyt kahdesti. Jälkimmäinen tappio tuli juuri viime viikonloppuna erittäin vahvalle kasvattajaseuralle, IF Brommapojkarnalle numeroin 5-3.

Edellisen lauantain koitoksen, joka tuli siis nähtyä, joukkue kuitenkin voitti kukistamalla myös seitsemän sakkiin vahvasti pyrkivän Täby FK:n 1-0. Numerot eivät kuitenkaan tee kotijoukkueelle täydellisesti oikeutta. Harvoinhan ne todellisuudessa tekevät. Bajen voitti ottelun vain 1-0, vaikka paikkoja oli miten paljon.

– Kuten näit, jalkapalloa voi pelata monin eri tavoin, tyytyi Foyston kommentoimaan yhtyen kuitenkin siihen ajatusmalliin, että tasoero oli numeroita suurempi.

Jos suorittaa subjektiivista vertailua, voisi ehkä kuvitella, että myös SJK-junioreista ja SJK-perheestä mahtuisi kyllä pelaajia pelaamaan niin Hammarby IF:n riveihin kuin kyseiseen U19-sarjaankin. Sen sijaan joukkueena voisi olla haastavampaa.

Jos suorittaa subjektiivista vertailua, voisi ehkä kuvitella, että myös SJK-junioreista ja SJK-perheestä mahtuisi kyllä pelaajia pelaamaan niin Hammarby IF:n riveihin kuin kyseiseen U19-sarjaankin. Sen sijaan joukkueena voisi olla haastavampaa.

U17 murjoi pikkuseuranJos oli hyvä Hammarby IF:n U19-joukkue, U17-ryhmä vaikutti ehkä vieläkin paremmalta. Myös tässä ikäluokassa pelataan sarja samalla tavalla kuin vanhemmissakin pojissa.

Vastaansa kotijoukkue sai Tukholman luoteisosaista tulevan Bele Barkarby FF:n, joka jäi kyllä täysin isäntiensä jalkoihin häviten kamppailun lopulta 6-0. Siitä huolimatta vierailijakin on tunkemassa U17-sarjan pohjoislohkon seitsemän sakkiin mukaan.

Hammarby IF:n U17-joukkue on sarjansa parhaimmistoa ja se näkyi myös kentällä. Taulukossa ryhmä on kakkosena.

Jos nyt oikein tikulla haluaa löytää jotain huonoa esimerkiksi Kanalplanenin kentästä, niin parkkitilaa siellä ei todellakaan juuri ole. Auto on parkkeerattava kadulle tai sitten on matkattava T-banalla ja käveltävä jonkun matkaa paikalle.

Muutenhan seuran ”oma stadion” on ihan mukiinmenevä ja se riittää mainiosti nykykäyttöönsä. Toki on siellä nähty vielä viime kaudella yli 3000 katsojaakin naisjoukkueen pelattua ennen putoamistaan Damallsvenskanissa.

Martin Foyston videolla

Kuvagalleria Hammarby IF U19 v Täby FK

Kuvagalleria Hammarby IF v Bele Barkarby FF

Linkki 1Linkki 2Linkki 3