Asennevamman suurlähettiläät

Asennevamman suurlähettiläätFC Kipparit – TP-Seinäjoki 3-3 (1-3)04 min 1-0 Alex Garson13 min 1-1 Juha Eteläaho26 min 1-2 Juha Eteläaho43 min 1-3 Juha Eteläaho68 min 2-3 Jarkko Ojala75 min 3-3 Alex GarsonOn vaikea keksiä mitään muuta positiivista TP-Seinäjoen edustusjoukkueen esityksestä keskiviikkona kuin Juha Eteläahon ensimmäisellä puoliajalla iskemä hattutemppu, joka nosti miehen maalisaldon tällä kaudella 11 osumaan. Esitys sarjan huonointa joukkuetta, kokkolalaista FC Kippareita, vastaan oli niin luokaton, että heräsi kysymys, mistä näille primadonnille oikein maksetaan. Numerot 3-3 (1-3) imartelivat lopulta vierailijaa, joka ei pystynyt naamioimaan asennevammaansa millään tavalla.Aikoinaan puhuttiin jääkiekon kohdalla TPS:n vuorineuvoksista. On selvää, ettei tällä tasolla rahaa liiku sellaisia määriä, mutta jostakin syystä TP-Seinäjoki on aina ollut reilun seuran maineessa siinä mielessä, että se on huolehtinut pelaajista ja maksanut palkkiot sovitulla tavalla. Sopisi kuvitella, että homma toimii toiseenkin suuntaan, eli pelaajat hoitavat oman leiviskänsä kunnialla loppuun saakka, vaikka sinällään panosta otteluilla ei enää olekaan. Tuntuu siltä, että ainakin keskiviikkona esiintyneet oranssiin asuun somistautuneet pelaajat ovat parhaimmillaan syyspakkasten tullessa ja neuvottelupöydän ollessa edessä. Nyt ei nähty mitään sellaista, millä kannattaisi kuvitella saavansa sopimuksia ylemmäs.Oireita surkeudesta oli tulossa jo neljän minuutin kohdalla vieraiden puolustuksen harhailtua pahemman kerran. Kotijoukkueen Tero Karhu antoi upean syötön Alex Garsonille, joka tulitti pallon ohi Tero Kinnusen ja vei kotijoukkueen johtoon.Ensimmäisellä puoliajalla näytti vielä siltä, että vieraita kiinnostaa ottaa kaikki kolme tarjolla ollutta pistettä, sillä niitä todellakin tyrkytettiin mukaan. Juha Eteläaho teki tasoituksen 13. minuutilla Abdullahi Danjouman esityöstä, mutta siihen loppuivatkin nigerialaisen näytöt. Mies piti palloa kuin se olisi ollut kahleella kiinni hänen jalassaan, eikä malttanut luopua siitä. Työmoraalia ei voi suitsuttaa liioin, sillä juoksuaskeleita oli tarjolla ainoastaan silloin kun pallo oli lähituntumassa ja hän saattoi päästä kokeilemaan kikkojaan, joista ei isommin iloa ollut kenellekään.”Etsku” vei vieraat 2-1 –johtoon hieman onnekkaallakin laukauksella pelikellon näytettyä Kipparihallissa 26. minuuttia ja sama mies lisäsi taukojohdon kahteen maaliin 42. minuutilla kohtuullisen mukavan sommitelman jälkeen, jossa osallisina olivat Henri Saranpää ja lopullisen syötön antanut Mikko Väänänen. Siihen loppuivatkin vieraiden riemun hetket, sillä toisella puoliajalla romahti asenne, peli ja tekeminen niin totaalisesti, että jos kentällä olleilla virtuooseilla on mitään tajua, he häpeävät esitystään melko syvästi.Varsinainen kardinaalimunaus nähtiin pelikellon oltua 68. minuutilla. Maalivahti Tero Kinnunen pelasi luokattoman pallon vaikeaan paikkaan joukkueen kapteenille, Jarkko Mäki-Maunukselle, joka antoi aivan yhtä luokattoman palautuksen suoraan Jarkko Ojalalle, joka sai viimeistellä tyhjään maaliin kavennuksen.Eikä siinä kaikki. Vain seitsemän minuuttia myöhemmin vieraat antoivat keskialueelta täysin tarpeettoman vapaapotkun, jonka lähetti takatolpalle kotijoukkueessa pirteästi pelannut pelaaja, joka taisi käsiohjelmassa mainitun Mikko Mäkisen sijaan olla nuori Petteri Forssell. Siellä oli ensimmäisenä illan avausmaalin tehnyt Alex Garson, joka sai kaikessa rauhassa puskea tasoituksen.Oli suoranainen ihme, ettei kotijoukkue onnistunut iskemään voittomaaliakin, sillä niin luokattoman velttoa oli vieraiden toiminta kentällä. Toki siihen oli mahdollisuus pelikellon näytettyä 48. minuuttia jo pelatuksi toisella puoliajalla, mutta vapari painui pikkuisen yli riman.Myös TP-Seinäjoella oli paikkoja ottelussa tehdä vaikka 6-7 maalia jo ennen taukoa. Abdullahi Danjouma, jota piti aluksi markkinoiman Veikkausliigaan, sai kuitenkin möhlittyä paikan toisensa jälkeen, eikä syöttöjä herunut paremmissa paikoissa olleille kavereille, joten siinä hupenivat nekin saumat.Asiaa paremmin tuntematta voi myös ihmetellä valmentaja Thomas Dunnen perusteita vaihtaa pois hyökkäyspäästä sekä Juha Eteläaho, että Mikael Muurimäki ja jättää kansantaitelija Abdullahi Danjouma neppailemaan sen sijaan, että tilalle olisi heitetty jo aikaisemmassa vaiheessa esimerkiksi nuori Jussi Kankaanpää.Tällaista esitystä ei selitä sen enempää joukkueitakin heikommin puhallellut Tommi Penttilä kuin mikään muukaan. On vaikea keksiä, miten selittää seuran yli 400 pikkujunnulle, että ei asenteen tarvitse enää loppukaudesta olla kohdallaan. Samaa voi sanoa kaikista niistä seuran eteen pyyteetöntä työtä tekevistä taustajoukoista. Millä heille voi perustella, että edustusjoukkueen eteen kannattaa kerätä tukieuroja ja hommia kannattaa paiskia tunteja laskematta kun tarjolla on moista.Näyttää siltä, että pelaajien asenteen on oltava heidän mielestään kohdallaan vain kun esitetään seuralle vaatimuksia. Siinäpä mietittävää pelaajille. Moisella esityksellä ei ole paljon luvassa lopuistakaan peleistä, mutta ihmekös tuo, jollei pelihommat maistu.Voisi kuvitella, että moinen ottaa pelaajien niin sanottuun ammattiylpeyteen. Tällaisen esityksen voi pyyhkiä pois vain ryhdistäytymällä hiukan ripeään tahtiin, sillä kuopiolainen Kings ei ole läheskään niin surkea vastustaja kuin FC Kipparit, joka on jo tuomittu Kolmoseen. Vaikka kokkolalaisten lähtö Kakkosesta on ollut selvää jo tovin, löytyi joukkueelta silti huomattavasti enemmän halua pelata. Vaikka taitoakaan ei ole niin paljon, halu ja moraali näyttävät korvaavan todella paljon.TP-Seinäjoki: Tero Kinnunen, Mikko Väänänen, Ari Suokas, Tiitus Lehtinen, Jarkko Mäki-Maunus, Anssi Syrjämäki, Jere Jääskeläinen, Henri Saranpää, Abdullahi Danjouma, Juha Eteläaho (80. Jussi Kankaanpää, v), Mikael Muurimäki (65. Topias Tervasmäki)