Jyväskylä koutsin näkökulmasta

SJK-junioreiden nollaysien vastuuvalmentaja Juha-Matti Matilainen teki pienen analyysin viikonlopun pelaajakehitystapahtumasta Jyväskylässä Palloliiton Aluevalmennuskeskuksen väen viedessä tapahtuman ansiokkaasti läpi tälläkin kertaa.

Jyväskylän tapahtumat ovat siitä antoisia, että ne ovat nimensä mukaisesti pelaajakehitystapahtumia. Toki siellä myös pelataan otteluita, mutta niissäkin on tarkoitus opetella asioita, eikä nyt ainakaan -09-ikäluokan tapahtumassa kukaan pelannut pelkästään tavoitellen voittoa. Aina näin ei ole ollut, kun minä olen Jyväskylässä ollut, mutta tällä kertaa tapahtuma oli tosi hyvähenkinen.

Vaikka ottelujen tulosten näkökulmasta pelimme menivät vihkoon, niin parin mietityn päivän jälkeen voi joukkueemme pelillisiin asioihin olla tyytyväinen. Tapahtumaan sovittu joukkueemme teema kehittyi kahden päivän aikana ja pelissämme näkyi myös niitä hienoja piirteitä, joita olemme kesän aikana joukkueena siihen saaneet lisättyä. Pelillisen teeman kehittymisen mahdollisti järjestäjän laatimat videoklipit ensimmäisen päivän otteluista, joita saatiin toisen päivän aamuna käydä läpi videopalaverissa. Myös se, että pelejä on seuraamassa Palloliiton väkeä, joilla on hieno kokemus ja näkemys lajista, tuo antoisaa keskustelua oman joukkueen pelaamisesta. Tämä vie tietenkin joukkueen ja yksilöiden peliä eteenpäin sekä auttaa itseä kehittymään valmentajana.

Pelaajan näkökulmasta tapahtumat ovat merkittäviä, sillä testien myötä jokainen pelaaja saa vertailukohteen omista fyysisistä ominaisuuksistaan sekä lajin perustaidoista suhteessa koko valtakunnan oman ikäisten tasoon. Kovatasoiset pelit puolestaan tarjoavat sen tuntuman, että miten yksilö pärjää kovissa peleissä. Nämä tapahtumat ovatkin pojille tärkeitä mittareita matkalla jalkapalloilijaksi.

Valmentajalle testitulosten vertailu aikaisempiin testeihin puolestaan antaa suoran palautteen harjoittelun suunnittelun ja toteutuksen onnistumisesta. Ne antavat myös painopisteen tulevaan harjoitteluun, jotta saamme kehitettyä pelaajien alkujen fyysisiä ominaisuuksia tarvittavalle tasolle. Vaikka otteluissa ei pelatakaan pelkästään voitosta, niin pelitapahtumat kuitenkin antavat näkemyksen siitä, kuinka tietyissä asioissa pärjäämme kovissa peleissä. Myös tältä saralta löytyi joukkueemme ja pelaajiemme otteista asia, mitä haluamme kehittää vielä enemmän. Keskustelut jalkapallon asiantuntijoiden kanssa puolestaan tarjoavat monenlaista näkökulmaa oman joukkueen ja oman itsensä toimintaan ja tekemiseen, joten kyllä täältä aina saa paljon lisää eväitä tulevaan toimintaan.