Nollaysit Turussa

SJK:n -09-pojat osallistuivat toissa viikonloppuna Turussa Aura Cupiin 39 pojan voimin. Ikäryhmä osallistui kaikkiin turnauksen kolmeen pelisarjaan, jotka olivat Elite1, Elite2 ja Fun-sarja. Tutummin ilmaistuna sarjojen taso voisi olla kutsu, kilpa/haaste ja harraste.

Kilpasarjan taso tiedettiin ennakkoon kovaksi, ja jo etukäteen oli selvää, että pelataanpa sitten loppuottelussa tai jumbofinaalissa, niin turnauksen viimeisessä pelissä vastassa on Suomen mittapuussa kova joukkue. Ikäryhmän kovista joukkueista Elite1-sarjassa olivat mukana kaikki kovat joukkueet Helsingin seudun joukkueita ja Ilvestä lukuun ottamatta.

Turnauksen otteluohjelma oli sen verran kryptinen, että alkulohkostamme mitalipeleihin pääseminen olisi vaatinut melkoisen uroteon. Tuosta osoituksena ehkä se, että lohkostamme yksikään joukkue ei selvinnyt mitalipeleihin neljän joukkoon, vaikka lohkon voittanut MuSa ei hävinnyt koko turnauksessa yhtään ottelua (saldona kolme voittoa, kolme tasapeliä ja turnauksessa vasta viides sija).

Hopealle yltänyt Inter puolestaan hävisi loppuottelun lisäksi oudoksi muodostuneessa välisarjassa yhden ottelun, joten jotain pohjalaisille outoa matematiikka jatkopelien suhteen turnauksessa käytetiin. Se on kuitenkin sivuseikka, sillä kovatasoinen turnaus tosiaan takasi kuusi laadukasta ottelua, joista SJK:n saaliina oli kaksi voittoa, kolme tasapeliä ja yksi tappio maalierolla 11-8.

Tällä kertaa uusi tuttavuus ÅIFK osoittautui lauantaiaamun ekassa pelissä terävämmäksi. Jälleen turnauksen ensimmäinen peli tuotti meille hieman käynnistymisvaikeuksia, mikä ehkä hieman vaikutti lopputulokseen. Vastustaja oli kuitenkin hienosti maata pitkin peliä rakentava laadukas joukkue, jota vastaan oli ilo pelata. Ehkä hieman vaisun ensimmäisen pelin jälkeen pelaamisen käyrä lähti tasaiseen nousuun.

Jo turnauksen toinen ottelu aina kovaa MuSaa vastaan osoitti, että pelin periaatteet sujuu meiltä kovaakin joukkuetta vastaan. Jostain syystä kuitenkin onnistuimme lahjoittamaan kaksi halpaa maalia vastustajalle, minkä vuoksi 2-0-tappioasemasta nousu 2-2-tasapeliin maistui melkein voitolta.

Alkulohkon kolmannessa ottelussa onnistuimme voittamaan viime hetken maalilla HoDyn 1-0, vaikka päivän viimeisessä pelissä emme ihan parhaimpaamme pystyneet. Alkulohkon jälkeen oli vuorossa yksi välisarjan ottelu Ylöjärven Ilvestä vastaan. Tuo välisarja oli tosiaan hieman kummallinen ratkaisu, sillä jo ennen sitä oli käytännössä selvää, että lohkostamme kukaan ei tule pääsemään neljän joukkueen mitalipeleihin, vaikka lohkoja turnauksessa on yhteensä vain kolme.

Jos oli välisarja kummallinen, niin sitä oli myös pelimme Ylöjärveä vastaan. Teimme ottelussa neljä maalia, mutta ottelu päättyi viimeisen sekunnin tasoitusmaalillamme 2-2. Ilman noita kahta omaa maalia, peli oli mustapaitaisen SJK:n hienoa hallintaa. Vaikka kaikkiin tilastoihin suhteutettuna tasapeli tuntuu epäreilulta tulokselta, maistui viime hetken ansaittu ja hienosti rakennettu tasoitusmaali hyvältä.

Loppusarjassa vastaan asettuivat myös koviksi joukkueiksi tiedetyt OLS ja TPS. Pelissä OLS:ia vastaan pojat saivat kasan hienoja onnistumisia pelin päättyessä meidän hienoon 6-2-voittoon. Turnauksen viimeisessä pelissä kohtasi kaksi väsynyttä joukkuetta, jotka pelasivat kuitenkin melko hyvätasoisen ja tasaisen ottelun. Tässäkin ottelussa onnistuimme luomaan loistavan viime sekuntien maalipaikan, mutta tällä kertaa kahdesta viimeistely-yrityksestä ensimmäisen maalivahti pystyi torjumaan ja jatkopalloa emme onnistuneet suuntamaan maalitolppien väliin. Loppunumeroiksi jäivät siis 0-0, mikä sekään ei kuulosta huonolta, kun ottaa huomioon vastustajan pelanneen sunnuntaina vain kaksi peliä yli kahden tunnin tauolla, kun taas me pelasimme kolme, joista kahden viimeisen väliin jäin puoli tuntia aikaa siirtyä loppuvihellyksen jälkeen jalan puoli kilometriä toiselle kentälle aloituspotkuun.

Elite2-sarja puolestaan osoittautui pienoiseksi pettymykseksi. Viidestä vastustajastamme vain kaksi yritti pelata oikeaa jalkapalloa, kun taas kolme muuta laittoi lippikset päähän ja tykitti palloa omalta maalilta kohti Naantalia. Pallollisista joukkueista KuPS oli odotetun vahva ja antoi meille oppitunnin siitä, kuinka jalkapalloa pelataan.

ÅIFK pelasi myös hienoa jalkapalloa, ja meidän keskinäinen peli osoittautuikin tälle tasolle todella laadukkaaksi peliksi. Tästä tasokkaasta pelistä saimmekin hienon onnistumisen, kun pystyimme voittamaan taitavan ÄIFK:n 4-0.

Sarjan muut ottelut päättyivät meidän selkeästä pallonhallinnasta huolimatta vastustajien ”pitkä päätyyn ja perään”-hyökkäysten seurauksena meidän tappioiksi. Onneksi pojat itse kuitenkin ymmärsivät näiden pelien jälkeen vain toisen joukkueen yrittäneen pelata. Ja olihan meillä KuPS-tappiota lukuun ottamatta jokaisessa ottelussa paikkamme ratkaista jokainen ottelu voitoksemme, mutta tällä kertaa jalkapallon jumalat halusivat antaa meille turnauksesta pelkästään kokemusta.

Mutta eipä olla hetkeen oltu turnauksessa, mistä ei ole ollut mitaleja tuomisina. Eikä oltu nytkään! Fun-sarjan peliryhmämme sai oikein sopivia ja tasaisia pelejä molemmille päiville. Vain turnauksen voittanut HJS:n ykkösjoukkue oli selvästi meidän poikia edellä ja aivan selkeästi väärässä sarjassa. Tuon tappion lisäksi hävisimme vielä HJS:n kakkosjoukkueelle, joka sekin voitti omaa ykkösjoukkuetta lukuun ottamatta kaikki pelinsä. Fun-joukkueemme selvitti hienon alkusarjan jälkeen itsensä pronssiotteluun, joka päättyi maukkaaseen ja ansaittuun 1-0-voittoon sekä voitontansseihin.

Turnauksen aikana usea pelaaja osoitti hienoa venymistä ja taistelutahtoa tiukoissa paikoissa. Kun kuudesta pelistä yksi päättyy tasan ja kaksi tiukkaan 1-0-voittoon (lisäksi yksi 4-1-voitto sekä tappiot HJS:lle) voi pelien todeta olleen tiukkoja ja sarjan tason meille sopiva.

Tästä on hyvä suunnata pienellä treenitauolle ennen syksyn sarjoja, ja pelitapahtumia. Ehkäpä tämä turnaus poiki uusiakin mahdollisuuksia saada tasokkaita lisäpelejä uusien vastustajien muodossa. Syksylle ollaankin kaavailemassa monenlaista yhteistyötä muutamankin turnauksessa esiintyneen seuran kanssa…