Onnilla kulkee Kyproksella ja huuhkajissa

SJK-junioreissakin erinomaisesti pelannut Onni Valakari nousi kaiken jalkapallokansan huulille pommitettuaan ihan huikean maalin hallitsevan maailmanmestarin, Ranskan, verkkoon Parc de Princes –stadionilla Suomen kaadettua isännät 2-0. Seinäjoelta Onnin tie vei Turun Palloseuraan, sieltä Norjan Tromssaan ja pohjois-Norjasta aurinkoiselle Kyrpoksen saarelle FC Pafoksen väreihin.Suorastaan säteilevän aurinkoinen ja aina hyväntuulinen nuori mies vietti tovin vastailleen reiluun 20 kysymykseen.

– Nojoo tietysti heti pelin jälkeen oli paljon viestejä sekä otsikoita mutta aika nopeasti jalkapallossa mennään eteenpäin ja tärkein asia on seuraava treeni ja peli.

– Huhuihin sekä mediaan ei pysty vaikuttamaan hyvässä tai pahassa joten niihin keskittyminen on turhaa. Ja jalkapallossa asiat voivat muuttua nopeesti joten on vaikea sanoa mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

– Joo tietysti, kun tuli soitto ja kutsu se oli tosi magee fiilis. Se antaa uskoo omaan tekemiseen, kun tietää että onnistumiset huomioidaan.

– Sillon se tietysti harmitti, kun ei päässyt U19-kisoihin mutta joka tapauksessa, vaikka olisikin päässyt joukkueeseen, niin kova työ jatkuisi joka tapauksessa. Ja tiesin että yhteen vaistoinkäymiseen ei kannata liikaa hukkaa energiaa ja uskoo vain omaan tekemiseen.

– Vastoinkäymiset kuuluvat jalkapallo uraan ja niihin pitää reagoida oikealla tavalla ja kova työ ja harjoittelu olisi joka tapauksessa jatkunut.

– Minun aikani Turussa oli hyvin opettavainen ja koin että siihen kohtaa mun uraa se oli sopiva ympäristö kehittyä, kun oli oikeat ihmiset ympärillä jotka halusivat aidosti auttaa. Turussa oltiin hyvin ammattimaisia sekä harjoittelu oli vaativaa.

– Ihmisten puheisiin ei pysty vaikuttamaan ja oli selvää, kun menin norjaan Simon alaisuuteen, että ihmiset puhuisivat asioita. Mutta siihenkin piti osata reagoida oikealla tavalla. Jalkapallossa peli kertoo kaiken ja jos et ole tarpeeksi hyvä se näkyy. Piti vain omalla pelaamisella todistaa paikkansa. Norjan sarja oli tosi kova ja siellä pelattiin mielenkiintoista ja fyysistä jalkapalloa. Koen jälleen että se oli hyvä ympäristö kehittyä ja se kokemus varmasti auttaa mua minun urallani ja tulevaisuudessa.

–  Tietysti, kun ympärillä on laadukkaita pelaajia se väkisin kehittää, kun ei pääse helpolla.

– Joo meillä on Chrisin kanssa hyvä yhteistyö. Sillon tammikuun siirtoikkunassa, kun mietittiin siirtoa, koettiin, että pitää päästä Norjasta pois, vaikka Norjastakin tuli tarjouksia. Kun Pafos FC otti yhteyttä heidän projektinsa kuulosti tosi mielenkiintoiselta ja heillä oli hyvät tulevaisuuden suunnitelmat minulle. Vaikka jalkapallossa useasti homma on itsestä kiinni, se auttaa kun ympäristö haluaa tukea kehitystä ja Pafoksen projekti tähän kohtaa uraani oli hyvä askel.

– Kyproksen sarja on tosi laadukas, vaikka moni ei sitä tiedäkään. Kaikki joukkueet on täynnä tosi laadukkaita pelaajia ja UEFA:n ranking sen kertoo, kun Kyproksen sarja on korkealla.

– Joo minulla on Kyproksella oma kämppä ja asuinhan jo Turussa ja Norjassa yksin, niin kokkaaminen ja muut kotiaskareet sujuvat jo hyvin. Jalkapallon ulkopuolella tykkään viettää paljon aikaa kotona ja palautua.

– Joo, Pauluksen kanssa olen ehkä kentän ulkopuolella eniten tekemisissä ja hänelle iso kiitos, kun auttoi mua sopeutumaan niin nopeasti.

– Pafos on kaunis ja rauhallinen kaupunki meren rannassa.

– Pafoksella seurana on hyvin intohimoiset tavoitteet ja vaikka seura on suht uusi se on menossa kovaa eteenpäin. Joukkueessa on tosi hyvä henki ja kaikki tulee hyvin toimeen yhdessä.

– Jalkapallon ulkopuolella tykkään pitää paljon yhteyttä kavereihin vaikka Facetimen kautta. Tykkään käydä ravintoloissa syömässä (tietysti koronan aikana kun täällä Kyproksella ravintolat kiinni niin paljon kokkailua teen.). Olen myös innostunut shakista ja tykkään pelaa sitä.

– Seinäjoelta ja SJK:sta on pelkästään hyviä muistoja. SJK-juniorit on hyvä paikka kehittyä kaikille ja olosuhteet on huiput. SJK:ssa meillä oli hyvä porukka ja olen vieläkin monen vanhan pelikaverin kanssa yhteyksissä.

– SJK-junioreita voidaan verrata seurana helposti Suomen parhaimpien kanssa. Kaikki valmentajat olivat intohimoisia ja halusivat auttaa kaikkia kehityksessä.

– Joo Jyrin kanssa meillä oli hyvä suhde. Molemmat vaativat toisiltaan ja uskon että se ajoi molempia eteenpäin. Junnukoutsit ovat yksi tärkeimpiä vaikuttajia uralla ja olen kiitollinen että Jyri sattui minun valmentajaksi.

– Suomesta kaipaan tietysti välillä perhettä ja ystäviä. Ikävä on myös avantoo ja saunaa.

– Joo, nyt koronan aikana meillä ei ole joukkueen kanssa ruokailuja yhdessä joten normi arkirutiini on 8:30 herätys ja aamupala. Kello 10:00 pitää olla paikalla treenikeskuksella. Siinä on omaa aikaa valmistautua ja tehdä asioita mitä tarvii esimerkiksi käydä fysiolla tai tehdä salilla omia juttuja. Kello 11:00 alkaa yleensä palaveri ja sen jälkeen alkaa harjoitukset. Harjoitusten kesto ja intensiteetti riippuu siitä että millon on seuraava peli ja millon edellinen peli oli. Harjoitusten jälkeen jokainen tekee sitten mitä tarvitsee, jotkut menevät salille ja jotkut tekevät palauttavia asioita fysioiden kanssa. Noin kello 13:30-14:00 olen valmis lähtemään kotiin ja syön lounaan. Loppu päivä yleensä sitten vain palauttelua kotona että seuraavana päivänä on taas iskussa.

– Oltiin jo Seinäjoella paljon Masan kanssa tekemisissä, kun oltiin molemmat paljon hallilla. Matias on aina ollut kova treenaamaan ja oli siisti päästä pelaamaan sen kanssa. Matias aina ollut pallovarma ja rohkee ja mielestäni hän pystyi sen osoittamaan myös maaotteluissa.

– Jalkapallossa ei voi ikinä tietää mitä tapahtuu ja jopa vuosi on pitkä aika. Tärkeintä on vain keskittyä jokapäiväiseen tekemiseen ja ainoastaan sen kautta voi saavuttaa pitkän tähtäimen tavoitteet.

– Vinkkejä nuorille jota haluan antaa on kova usko itseensä. Nuorena paljon harjoittelua, sekä on tärkeetä, että jaksaa uskoo itseensä myös heikkoina hetkinä, koska jokaisella jalkapalloilijalla on huonoi vaiheita. Ja tietysti sillon, kun menee hyvin on tärkeetä pysyä nöyränä ja jatkaa hommia edelleen. Kaikki kehittyävät myös eri aikoihin joten jos nuorena ei välttämättä olisi joukkueen paras on tärkeetä jatkaa harjoittelua ja hyville jalkapalloilijoille tulee palkinto aina jossain vaiheessa.