Piirin paras palasi SM-sarjaan

Piirin paras palasi SM-sarjaan VIFK – TP-Seinäjoki 2-3 (1-1)29 min 1-0 Robert Fors37 min 1-1 Juho Pajula44 min 1-2 Kalle Taimi46 min 2-2 Markus Nordman60 min 2-3 Juho PajulaMustasaaren Botniahallin tekonurmella pelattu B-junioreiden Ykkösen viimeisen kierroksen kamppailu kotijoukkue VIFK:n ja TP-Seinäjoen välillä oli juuri sellainen trilleri ja kauden huipentuma kuin se parhaimmillaan voi olla. Tarjolla oli dramatiikkaa, huikeita suorituksia, täpäriä pelastumisia, upeita torjuntoja, komeita maaleja ja sokerina pohjalla oranssi-mustat juhlat.Koko syyskierroksen Ykkösen Lohko C:n kärjessä viihtynyt VIFK pehmeni uskomattomassa syysvireessä olleen TP-Seinäjoen käsittelyssä ja näin kevätkierroksen putoaminen SM-sarjasta kuitattiin välittömästi paluulla peräti 13 ottelun tappiottoman putken myötä. Keväisen SM-karsintasarjan kaksi viimeistä ottelua nimittäin päättyivät TP-Seinäjoen voittoihin ja kun koko syyskierros mentiin ilman häviötä, oli nousu selvä juttu.Ottelun alku oli koleassa, mutta hyvässä syyssäässä varsin hermostunutta kummaltakin joukkueelta. Erittäin taitavaksi mainostettu kotijoukkue pyrki ehkä hieman yllättäen rakentamaan peliään pitkillä palloilla, jotka Henri Huilla ja Miika Korpela siivosivat pois suhteellisen tuskattomasti. Vierasjoukkueen taivaalla alkoi kuitenkin kasaantua tummanpuhuvia myrskypilviä ottelun vahvasti aloittaneen Henri Huillan loukattua nilkkansa niin pahasti, että hän joutui jättämään kentän 27. minuutilla. Tilalle tuli edellisessä ottelussa hyvin pelannut Kalle Taimi, joka ei kuitenkaan ehtinyt juuri muuta kuin kentälle juoksemaan isäntien iskettyä johtomaalin.Mainiosti kärjessä pelannut Markus Nordman pääsi keskittämään päädystä kovan matalan pallon maalivahdinalueen rajamaille, missä ensimmäinen VIFK:n pelaaja suti vielä pelivälineestä ohi, mutta takaa tilanteeseen tullut huikean nopea Norrvalla FF:sta tullut Robert Fors pisti pallon väistämättä verkkoon vieden isännät johtoon.Vaikka VIFK pystyikin avaamaan ottelun maalitilin, ei vierasjoukkueen peli siitä juurikaan muuksi muuttunut. Pikemminkin TP-Seinäjoki otti pelin vahvemmin haltuunsa, mitä pidemmälle puoliaika eteni. Jaakko Vähäpesolalla oli ottelussa pari aivan loistavaa maalintekopaikkaa, mutta isäntien maalivahti oli erinomaisessa vireessä vieden tällä kertaa kamppailut nimiinsä. Hänkään ei kuitenkaan voinut TP-Seinäjoen ansaitulle tasoitukselle mitään.Vihdoinkin avauskokoonpanoon palannut Jaakko Lampi tarjoili namukeskityksen vapaapotkusta ja Juho Pajula tulitti pallon voimalla verkkoon tasoittaen ottelun vain kolmisen minuuttia ennen puoliaikaa. Tuntui siltä, että tuo maali oli lopun alkua kotijoukkueelle, vaikka ei toisesta puoliajasta todellakaan helppo tullut. Sangen mukavasti yleisöä kentän laidalle kerännyt ottelu sai tunnelman kohoamaan kentän laidalla junnuotteluksi varsin upeaksi. Katsomosta miltei puolet oli vierasjoukkueen kannattajia, jotka saivatkin riemun aihetta kun peliä oli ehditty jatkaa vain neljä minuuttia. Asialla oli tarjoilemassa jälleen Jaakko Lampi, jonka kulmurista Kalle Taimi pyssytti unelmavedon kotijoukkueen maalivahdin jähmetyttyä seuraamaan soikeana kiitävää palloa vain katseellaan. Kauan ei vierasjoukkue kuitenkaan saanut riemustaan nauttia. VIFK ei ollut aikeissa luovuttaa tai myydä nahkaansa edullisesti, vaan kuittaus tuli heti. Keskialueella tapahtuneen pallonmenetyksen jälkeen isäntäjoukkue sai TP-Seinäjoen maalista katsottuna oikealta kulmurin, josta Markus Nordman pääsi selkeän merkkausvirheen jälkeen puskemaan tasoituksen etutolpalta vain kaksi minuuttia edellisestä osumasta.Molemmat olivat nyt olleet johdossa ja sen myös hukanneet. TP-Seinäjoki toipui kuitenkin isäntien tasoituksesta nopeammin, eikä antanut sinipaitojen saada momentumia haltuunsa. Vieraat pyrkivät rakentamaan peliään maata pitkin keskikentällä taistelleiden Saku Koskisen, Jesse Jääskeläisen, sekä linkkeinä pelanneiden Jaakko Lammen ja tauolta kehiin tulleen Teemu Penninkankaan kautta. Kärkiparina Juho Pajula ja Jaakko Vähäpesola olivat todella vaikeasti pysäytettäviä ja taitavia.Kuten kaikki tietävät, työnteko palkitaan. Niin kävi tälläkin erää. Vieraat saivat vapaapotkun oikealta laidalta, mistä Jaakko Lampi pisti taas kerran komean kierteisen keskityksen rangaistusalueelle, missä Juho Pajula nousi esiin kietoutuen kuvaannolliseen sankarin viittaan tulittamalla pallon kolmannen kerran VIFK:n maaliin. Pelikello, jos sellainen olisi kentällä ollut, olisi näyttänyt pelatuksi tasan 60 minuuttia. Maalin jälkeen VIFK alkoi hakea vimmatusti tasoitusta. Tasapeli olisi riittänyt kotijoukkueelle nousuun TP-Seinäjoen tarvittua voiton ohittaakseen VIFK:n. Vaikka kotijoukkue tulikin vahvasti ja pystyi luomaan muutaman erittäin vaarallisen paikan Toni Koivusaaren maalille, kesti vierasjoukkueen pää ja puolustus. Koivusaari joutui pari kertaa venymään todella akrobaattisiin torjuntoihin kun niitä vaadittiin.Ottelun hyvin tuominneen Jari Kaikuahon pillin vihellysten kerrottua ottelun päättyneen, repesi ansaittu riemu seinäjokelaisleirissä valloilleen. Paluu SM-sarjaan oli tosiasia tappiottoman syyskierroksen ansiosta. Ratkaiseva voitto juuri VIFK:sta sai kaikkien suut messingille, onhan vaasalaisseuraa hehkutettu tässä ikäluokassa alueen ylivoimaisesti parhaaksi ryhmäksi. Niinpä ei tarvittu erikoisia motivointikikkoja vierasjoukkueelle. Kyllä nousu, Piirin Mestaruus, joka ratkaistiin samalla kertaa ja VIFK:n kaataminen vieraskentällä kruunasivat komean paluun.”Oli todella mahtava juttu. Aivan erityisesti lämmitti voittaa juuri Vaasassa VIFK ja näyttää kaikille, että me ansaitsimme tämän nousun, Vaasan Piirin mestaruuden ja kauden kolmannen voittomme heistä. Siellä olivat kaikki arvostelijamme nyt paikalla ja näkivät tilanteen”, riemuitsi joukkueen valmentaja, Keijo Kotamäki ottelun jälkeen.”Pelin alku oli aika hermostunutta kummaltakin, mutta uskoin koko ajan siihen, että me ratkaisemme ottelun eduksemme. Maali juuri ennen puoliaikaa oli meille todella tärkeä osuma. Vaikka VIFK pystyikin heti tasoittamaan meidän johtomme, oli pelimme kuitenkin sen näköistä, että uskoin meidän pystyvän tekemään voittomaalin”, jatkoi Kotamäki tyytyväisenä.”Päätin siirtää lopussa vielä Jaakko Lammen toppariksi, sillä hän on niin kokenut kaveri, että uskoin hänen selvittävän tilanteet siellä. Toisaalta siinä oli oma riskinsä, sillä menimme vain yhden kärjen peliin, mutta nyt se onnistui”, tiivisti Kotamäki ottelun loppuhetkien ratkaisujaan.TP-Seinäjoki: Toni Koivusaari, Niko Nauholz, Henri Huilla (27. Kalle Taimi), Miika Korpela, Vili Rajamäki, Jaakko Lampi, Saku Koskinen, Jesse Jääskeläinen, Juuso Koskela (41. Teemu Penninkangas), Juho Pajula (v, 71. Sami Viljanen), Jaakko Vähäpesola