Puheenjohtajan puhe

Puheenjohtajan puhe pelikauden päätöstilaisuudessa 25.10. 2017

On aika palkita pelaajat, joukkueenjohtoon kuuluneet ja iso kiitos kuuluu myös kotiväelle.

Syksyn mittaan taustalla on paranneltu pelaajapolkua ikäluokille, jotka pelaavat valtakunnan sarjoissa. On sovittu, että B-nuoret siirtyvät ensi kaudesta lähtien SJK Oy:n vastuulle. A-nuorten joukkue sekä viidennen divisioonan joukkueet jatkavat, Akatemia pelaa Kakkosta ja kyvykkäimmille on tarjolla mahdollisuus tavoitella paikkaa Veikkausliigajoukkueessa.

Urheilullisesti ilahduttavaa on myös , että pelaajamäärä kasvoi yli 70 pelaajalla. Kolikon toinen puoli on se, että pelaajamäärän kasvaessa tarvitaan myös lisää valmentajia tai meidän tapauksessa ohjaajia.

Joku aika sitten oli paikallisessa aviisissa juttua naapuriseura SeMin valmentajapulasta. Tämä ei koske ainoastaan SeMiä vaan myös jossakin määrin myös meidän seuraa. Pääsääntöisesti meillä valmentajatilanne on hyvä tiettyyn rajaan saakka. Mitä pienemmistä palaajanaluista, vai pitäisikö puhua liikuntaharrastuksen aloittajista, on kysymys, sitä suurempi tarve on myös meidän seuralla valmentajista tai ohjaajista. Varsinkin Snadikerho tarvitsee kipeästi lisää väkeä ohjaamaan seuramme pienempiä. Siellä ei välttämättä tarvita valmentajakoulutusta, kunhan löytyy positiivinen asenne lasten kanssa toimimiseen ja liikuntaan. No, lehmän hermoista ei olisi ainakaan haittaa 4 – 6-vuotiaiden kanssa toimimisessa.

Ellette huomanneet, niin äskeinen oli tavallaan SOS-merkki seuran puolelta: Jos vain yhtään vähääkään voit olla kerta viikkoon mukana, talvella la tai su, ulkoruokintakaudella to, niin ota ihmeessä yhteyttä.

Toinen ajankohtainen asia tällä hetkellä seurassamme on talous. Ei siinä mielessä, että meillä olisi yleinen talousongelma, vaan tulojemme pienentyessä mm. kaupungin päätöksellä kaventaa meidän hallinnoimaa aluetta Provinssin aikaan, on meillä selkeä ongelma siinä, että miten autetaan kaikkien perheiden lasten osallistumista seuramme toimintaan. Yhä enenevässä määrin on pelaajia, joiden perheillä on vaikeuksia maksaa harrastuksesta koituvia kustannuksia. Tähän olemme jo vuosia hakeneet ja saaneetkin jossain määrin kohdennettua rahaa ja seuralla on ollut myös oma vähävaraisten perheiden junioreille korvamerkitty rahasto. Nämä keinot ovat kuivuneet mutta emme ole jääneet asiaa märehtimään vaan toiminnanjohtaja Hannu Huillan johdolla on tehty asiaan liittyen Suomen Palloliiton Respect-rahastolle ja myös paikallisille toimijoille ja hyväntekeväisyysyhdistyksille avustusanomuksia. Aika näyttää, miten siinä onnistutaan. Tärkeää on kuitenkin tiedostaa, että seura tekee asian eteen parhaansa. Nytkin. Ostitteko tullessanne arpoja? Ellette, ostakaa ihmeessä. Kaikki tuotto menee rahastoon, jolla tuetaan vähävaraisten perheiden pelaamista seurassamme.

Vähän tuohon äskeiseen asiaan liittyy myös Pruukinranta, seuramme kesäpaikka Kihniön Pääjärvellä. Se on joskus jopa tuottanut taloudellista hyötyä seuralle. Nyt paikka on myynnissä. Osaksi kaupungin Provinssin aikaisen leirintäaluepäätöksen vuoksi, osaksi sen vuoksi, että meidän oma väki, joukkueet ja perheet eivät käytä aluetta, jonne mahtuu majoittumaan sisätiloihin 30 henkeä ja jossa on loistava ranta, sauna ja jalkapallokenttä. Vuokrahinta ei päätä huimaa mutta silti alueesta on seuralle enemmän kuluja ja vaivaa paikan ylläpidon vuoksi kuin taloudellista hyötyä. Ehkäpä aika vain on ajanut tällaisen toiminnan ohi.

Todennäköisesti joillekin on tullut höpöttelyni aikana mieleen, että mitä tuo nyt ruikuttaa palkintojenjakotilaisuudessa vain ongelmista. Mielestäni on kuitenkin hyvä tiedottaa seuraväelle missä mennään. Kyllä hyvää ja positiivistakin löytyy. Kuukauden kuluttua Palloliiton Henri Alho tulee tekemään seuratarkastusta, jossa mennään lomakkeita läpi muutaman tunnin ajan. Tälläkin hetkellä olemme Palloliiton seurarankingissa Suomen parhaiden seurojen joukossa. Uskon, että kuukauden kuluttua selviämme tarkastuksessa seuraavalle levelille, mikä tarkoittaa nelostasoa kaikissa kategorioissa. Yksikään seura Suomessa ei ole selvinnyt vitoslevelille. Neloslevelillä on tällä hetkellä 12 seuraa Suomessa. Toimintamme on siis hyvällä tolalla jopa valtakunnallisesti