TP 97 nousussa Pohjoisen liigassa

Ysiseiskojen (D13-junnujen) Pohjoisen liiga jatkui lauantaina Kuopiossa. TP-Seinäjoki menestyi Savossa huomattavasti paremmin kuin liigan avauksessa Itsenäisyyspäivän aattona Oulussa. Kun Oulusta haettiin vain pinna, sai joukkue nyt palata Seinäjoelle kuuden pinnan kera. Kolme ottelua päivässä 2 x 25 min peliajalla on kova savotta, kun oranssipaitaiset ovat vasta hakemassa tuntumaa ison kentän peleihin. Kaikilla kolmella vastustajalla on kokemusta suuremman pelitilan taistoista jo koko viime kaudelta, koska ne pelasivat silloin omat sarjapelinsä vuotta vanhemmissa.Päivän avausottelussa TP kaatoi Kuopion Palloseuran vakuuttavalla peliesityksellä luvuin 1-2 (0-2). Toisessa ottelussa Jyväskylän Jalkapalloklubi oli parempi maalinumeroin 2-1 (1-1) ja viimeisessä kamppailussa Oulun Luistinseura sai tuta seinäjokelaisen juniorifutiksen voiman maalein 3-2 (3-0).Pohjoisen liiga on nyt puolivälissä. JJK johtaa puhtaalla pelillä (18 p). OLS:lla ja TP-Seinäjoella on kumpaisellakin seitsemän pistettä, kun KuPS pitää selkeästi perää parilla pisteellään. Liiga jatkuu Seinäjoella 20. helmikuuta ja päättyy Jyväskylässä 17. huhtikuuta. Kuopion esitysten perusteella on lupa odottaa TP:n pojilta vahvaa menestystä liigan jälkimmäisellä puoliskolla.Kuopiossa TP:n ysiseiskat olivat tulessa seuraavalla kokoonpanolla: Henri Kallio-Kurssi (mv.), Ville Viita, Joni Vähämaa, Teemu Kukkanen, Joonas Sundman, Nicolas Kotamäki, Jaakko Raitis, Iiro Kiviluoma, Valtteri Leppänen, Joonas Lepistö, Mikael Kangas, Topias Syrjälä, Roope Niemelä, Matti Lähde, Antti Palomäki, Tommi Luopajärvi, Teemu Seppelvirta ja Mikael Malmi. Viimeisessä ottelussa Henkka ei pystynyt pelaamaan lainkaan ja maaliin saatiin avuksi KuPS:n maalivahti Miikka ”Vilinpoika” Viljakainen.KuPS-ottelun alku oli TP:n täyttä hallintaa. Kuvaavaa on, että KuPS:n ensimmäinen laukaus kohti ”Hena” Kallio-Kurssin vartioimaa TP:n maalia nähtiin vasta 12. peliminuutilla. Avausmaalia jouduttiin odottamaan seitsemännelle peliminuutille saakka, jolloin alun punakonemainen vyörytys tuotti vihdoin tulosta. Joonas Lepistö laittoi pallon kylmäpäisesti taidolla pesään. Lukemat 2-0 teki Antti Palomäki saatuaan pallon jalkaansa Ville Viidan puskettua kulmapotkun väkevästi päin tolppaa. TP esitti kaiken aikaa hienoa peliä. Syötöt napsahtelivat kohdalleen ja olivat kaikin puolin taidolla tarjoiltuja. Syyttä eivät valmentajat todenneet ottelun jälkeen, että nyt nähtiin poikien pelaavan paremmin kuin koskaan aikaisemmin isolla kentällä. Avausjaksolla puolustuslinja nähtiin muodossa Nicolas Kotamäki – Ville Viita – Roope Niemelä – Joonas Sundman. Keskikentän kapellimestareina häärivät hienosti Iiro Kiviluoma & Valtteri Leppänen. Laitalinkkeinä mennä viilettivät Joonas Lepistö ja Topias Syrjälä. Kärjen paikat oli uskottu Antti Palomäelle ja Matti Lähteelle.KuPS –ottelun toinen jakso aloitettiin vaihtamalla peräti seitsemän uutta pelaajaa kentälle. Puolustuksessa aloitti nelikko Mikael Malmi, Teemu Kukkanen, Joni Vähämaa ja Jaakko Raitis. Keskialue miehitettiin seuraavilla sälleillä: Mikael Kangas, Valtteri Leppänen, Iiro Kiviluoma ja Joonas Sundman. Hyökkäykseen heitettiin teletapit Teemu Seppelvirta ja Tommi Luopajärvi. Tämä miehistö pani hyvin vastustajalle kampoihin ja jo viidennellä minuutilla Tommi oli onnistua maalinteossa. Rankkarialueelta lähtenyt laukaus lähti vähän hankalasta asennosta ja livahti niukasti maalipuiden väärältä puolen ohi. KuPS:n maalivahti Miikka Viljakainen oli tilanteessa jo pelattu ulos. Kymmenen minuutin pelin jälkeen Valtteri meni lepäämään juostuaan siihen mennessä aivan mahdottoman pitkän matkan ottelun alkuvihellyksestä lukien. Aivan niin kuin Valtterin niskasta olisi noussut katsomoon asti erottuva höyrypilvi. Valtsun tilalle kentälle singahti Roope Niemelä.Kuopiolaisten vaisua peliesitystä valaisee se fakta, että ottelun kolmas laukaus TP:n kenttäpäätyä kohden lähti vasta toisen jakson 13. minuutilla – ja silloinkin kuti suhahti ohi. Ottelun loppua kohden isäntäjoukkue sai kuitenkin otetta peliin ja otti kevyen hallinnan pelitapahtumista. 14. minuutilla kentälle vaihdettiin lisää levänneitä jalkoja, kun ”Lepa” Lepistö korvasi Iiron ja Topias tuli Joonas Sundmanin tilalle. KuPS:n vahvistunut peliote tuotti hedelmää 16. minuutilla, kun kaukolaukaus osui ja upposi. Ville tuli siinä vaiheessa kolhuja saaneen Jonin tilalle puolustukseen ja aivan lopussa tehtiin vielä yksi vaihto, kun Antti vaihdettiin kärkeen Tommin tilalle (20. min).Vastuuvalmentaja Jari Kujala antoi matsin jälkeen pojille tunnustusta tasapainoisesta ja kurinalaisesta pelistä. Jokainen täytti paikkansa. Jarin mukaan harjoituksissa tehty työmäärä näkyi pelissä. Pallokontrolli oli alusta asti TP:llä. Joukkueen lounastaessa valmentaja Kari Kiviluoma palkitsi KuPS –ottelussa kunnostautuneista Valtteri Leppäsen, Joonas Lepistön, Joni Vähämaan ja Mikael Malmin. Erityisesti saatiin iloita Miken pelisuorituksesta, sillä nuori mies palasi tositoimiin pitkältä, kesällä alkaneelta toipilasjaksolta.Toisessa ottelussa vastaan saatiin asiantuntijoiden säännöllisesti tämän ikäluokan maan kärkikuusikkoon rankkaama JJK. Ottelu aloitettiin samalla kokoonpanolla kuin KuPS –ottelukin. JJK osoittautui odotetun vahvaksi. Muutaman kovan yksilön voimin sekin kuitenkin näyttää porskuttavan. Oulun ottelussa joulukuun alussa JJK oli maalein 4-2 edellä. Nyt TP oli ainakin askeleen pari lähempänä. Toki joku saattaa muistella viime maaliskuun loppua, jolloin TP kävi Jyväskylässä voittamassa JJK:n luvuin 2-0. Silloin taisi totuus kuitenkin olla sellainen, että TP olisi voittanut yhden ottelun kymmenestä kohtaamisesta ja se yksi osui siihen kertaan. Ottelussa TP:llä oli oikeastaan vain pari paikkaa, joista molemmista maalattiin.Kuopiossa JJK jyräsi alkuminuutit vakuuttavasti, mutta TP:n alakerta kesti hienosti. JJK:n avausmaali syntyi 19 minuutin pelaamisen jälkeen, kun tarkka sijoitus alanurkkaan livahti maaliin. Laita oli liikaa auki ja puolustuksestakin tuntui osa pelaajista kadonneen muille maille vierahille. Keskikenttäpeli ei toiminut niin hyvin kuin KuPS –ottelussa. Se oli varmasti vastustajan hyvyyttäkin. Kaksinkamppailuissa hävittiin koko ajan. TP onnistui kuitenkin 30 sekuntia ennen puoliaikaa puristamaan tasoihin, kun Antti Palomäki ahdisti vastustajan puolustajaa niin, että omalle maalivahdille suunnattu potku meni vahingossa maaliin. JJK:n veräjänvartija oli tilanteessa liian ulkona maaliltaan.JJK –ottelun toinen pelijakso käynnistyi kokoonpanolla, jossa puolustuksessa pelasivat Mike (Malmi), Joni, Teemu K ja Jaakko. Linkkeinä rymistelivät Tommi ja Mikael K. Keskikentän maestroina palloa pyörittelivät Roope ja Matti. Kärjessä luotto annettiin Antille ja Teemu S:lle. TP:n ote näytti pelin edetessä vahvistuvan. Tuli jopa mieleen, että lakeuden pojilla on hiukan parempi kunto. Oma selityksensä on siinä, että JJK:lla oli vain neljä vaihtopelaajaa. Matti Lähteen pelaaminen riemastutti ainakin katsomon puolella. Masa on ahkera poika katkomaan. Kova työmies. Kymmenennellä peliminuutilla pallo käväisi näyttävästi TP:n tolpassa, mutta takaiskulta säästyttiin. Sen jälkeen tehtiin muutama vaihto, joka oli tiiviin ohjelman takia paikallaan. Rasitusta saatiin jaettua koko ajan tasaisesti kaikille kunkin voimien mukaan. JJK teki ilmassa roikkuneen voittomaalinsa kaukolaukauksella 17. minuutilla. Jo seuraavalla minuutilla Joonas Sundman paineli laidalta hienosti läpi rankkarialueelle asti, mutta kuti jäi piippuun. Maalivahti oli siinä tilanteessa väärin sijoittunut. Vielä kolme minuuttia ennen loppua oltiin lähellä tasoittavaa maalia, mutta Joonas Sundmanin veto osui tolppaan!Kujalan Jari oli pelin jälkeen kovin kaksijakoisin miettein. Harmitteli, mutta näki toki edistymisen merkkejäkin. Etäisyydet venyi liikaa ja 1-1 kamppailut hävittiin järjestään. Omaa peliä ei saatu missään vaiheessa käyntiin. Vastustaja oli fyysisempi. Usko omaan maalintekoon hiipui aika nopeasti. Syöttöjen antamisessa viivyteltiin aivan turhaan. Myös syöttöjä väliin Jari kaipaili. Kari Kiviluoma keskittyi valmennuskolmikosta tässä kamppailussa tilastoseurantaan ja analysointiin. Karin papereihin oli kirjautunut vain kuusi maalia kohti vedettyä laukausta. Niistä kaksi maalivahti torjui, kaksi kappaletta pakki blokkasi, yksi meni ohi – ja yksi oli se oma maali. Kari oli pannut erityisesti merkille myös sen tosiseikan, että maalivahdin lyhyet avaukset loistivat poissaolollaan. Vastustaja otti ne pois ja oma liikekin oli heikonlaista. Sen sijaan riistojen ja katkojen jälkeisessä syöttöpelissä onnistuttiin taas hyvin. Ensimmäisellä jaksolla 22 tilanteesta 18 pelattiin omille. Toisella jaksolla saldo oli 11/20. Koska joukkue on noin vahva riistoissa, niihin kannattaa tosissaan panostaa. Yhteisesti asiaa vielä pohtiessa ihmeteltiin sitä, että pallo oli tällä kertaa turhan tiiviisti ilmatilassa. Syötöt olivat huonoja. Aikaa ja tilaa oli tietysti vähemmän kuin KuPS –ottelussa. Valmentajat palkitsivat ottelusta Joni Vähämaan, Matti Lähteen, Roope Niemelän, Nicolas Kotamäen ja Teemu Kukkasen.Päivän viimeiseen otteluun oranssipaitainen joukkue lähti vain voitto mielessään. Alkuasetelmia sekoitti se, että ainoana maalivahtina matkassa ollut Hena Kallio-Kurssi poti varvasvaivaa ja jäi sivuun. Urheiluhenkeä löytyi kuitenkin vastustajajoukkueista kiitettävästi. KuPS lainasi maalivahtiaan Miikka Viljakaista, eikä kovaan koitokseen valmistautunut OLS laittanut yhtään vastaan. Kiitos siitä!TP sai oululaisia vastaan oikean unelma-alun, kun Joonas Lepistö pani pallon pömpeliin jo 25 sekunnin pelin jälkeen! Koko joukkue oli kuin uutta virtaa saanut. Puolustuksessa ”jöötä” pitivät Nicolas, Ville, Joni ja Jaakko. Linkkeinä painelivat Joonakset Lepistö & Sundman. Keskikentällä peliä hallinnoivat Iiro ja Valtteri. Roope pelasi kymppipaikalla hiukan kärkeen asetetun Antin takana. Toinen maali saatiin jo kahdeksan minuutin kohdalla, kun Mr. Firehill eli Antti Palomäki taisteli pallon sisukkaasti itselleen ja laittoi roikkupallon sisään. Peli pyöri tämänkin jälkeen koko ajan OLS:n kenttäpuoliskolla ja jo neljän minuutin kuluttua ”Lepa” Lepistö kaunisteli maalilukemat nättiin 3-0 muotoon. Joonas meni hienosti laidalta läpi ja laukoi kovasta vauhdista. Jakson lopulla väsyneitä pelimiehiä jo hiukan vaihdeltiin.Toinen jakso OLS –ottelussa aloitettiin miehistöllä, jossa puolustuksessa olivat Jaakko, Joni, Teemu K ja Mike. Keskikentän keskustassa isännän otteita esittivät tällä kertaa Valtteri ja Matti. Laitalinkkeinä pelasivat Mikael K ja Topias. Kärki oli iskussa Teemu S:n ja Tommin voimin. Peli oli jo hiukan tasapaksua puolin ja toisin. Lainamaalivahti Miikka oli erinomainen. Kun jaksoa oli jäljellä hiukan vajaa kymmenen minuuttia puolustus sorvattiin muotoon Nicolas – Ville – Teemu K – Mike. Keskialue täytettiin Mikael K:lla, Iirolla, Matilla ja Joonas L:llä. Hyökkäykseen laitettiin Teemu S ja Antti. Levänneillä pelaajilla uskottiin homman hoituvan komeasti. OLS kehitti kuitenkin yllättävän loppukirin, jossa TP:n pojat jäivät yhtäkkiä jalkoihin. Olikohan pojilla jo illan vapaa-aika mielessä? Sitä kun ei ollut reissulla vielä paljon ehtinyt ollakaan. Keskittyminen joka tapauksessa herpaantui. Katsomoon näytti siltä, että vain Matti Lähde piti tasonsa. Matti oli taas kaikkialla. Kovin taistelija tuntui ehtimään joka paikkaan. Kuin kärppä kivikossa. Siitä iso käsi ja kumarrus. OLS:n jyräys tuotti vaarallista tulosta. Pari minuuttia ennen loppua oululainen livahti laidalta karkuun ja laittoi hyvän sijoituksen maaliin. Viimeisellä minuutilla vahva rynnisti tuotti vielä 3-2 kavennusmaalin, mutta onneksi katastrofilta vältyttiin.Pukukopissa vastuuvalmentaja Jari Kujala purki pojille tiivistetysti tuntonsa ja näkemyksensä. Hän kiitteli poikia siitä, että kuukauden aikana on menty rajusti eteenpäin. Enemmän kuin pari, kolme askelta. Oulun peleistä on joka osa-alueella kehitytty. Kokonaisuutena päivä oli hyvä. Runsaat vaihdot hieman sotkivat Jarin mielestä OLS –peliä. Vain viimeiset neljä minuuttia pelattiin surkeasti. Jari kovisteli poikia aiheellisesti siitä, että keskittyminen pitää pysyä loppuun asti. Suurimmat kiitokset hän osoitti puolustuslinjalle, joka toimi koko ajan hyvin kaikissa kolmessa ottelussa. Puolustuspelaajat ovat parantaneet paljon viimeisen 1-2 viikon aikana. Porrastusta löytyi ja muutoinkin peli oli kuosissa. Kun viime aikoina on onnistuneesti keskitytty puolustuspelin tiivistämiseen, lupasi Jari seuraavaksi laittavansa kahden Karin (Kiviluoman & Lähde) kanssa keskikenttäpelin iskuun. Kun liiga jatkuu kuukauden kuluttua Seinäjoella, Jari asetti sinne tavoitteeksi yhdeksän pinnaa. Kuopion peleistä hän antoi pojille kiitettävän arvosanan, mutta vielä kolmen pinnan verran jäi kirittävää.OLS –ottelusta joukkueen valmennuskolmikko palkitsi Iiro Kiviluoman, Teemu Seppelvirran, Topias Syrjälän, Antti Palomäen ja Joonas Lepistön. Päivän kokonaissuorituksesta palkittiin pelimies Alavudelta: Joni Vähämaa, joka on viime kesästä lähtien jaksanut ilahduttaa reippailla ja päättäväisillä otteillaan. Joukkueen huoltaja Matti Syrjälä oli tarkkasilmäisenä vielä löytänyt oman palkittavansa, joka osoittautui Jaakko Raittiiksi. ”Jasu” onkin viime aikoina mennyt hienosti eteenpäin ja ansaitsi totta tosiaan tulla esiin nostetuksi.Kova reissu tuli tehtyä, mutta kaikilla tuntui olevan mukavaa. Joukkueenjohtaja Mika Palomäki oli kokeneena kehäkettuna taas järjestellyt kaikki kohdalleen. Kuljetukset, majoitukset ja ruokailut jne. toimi kellon tarkasti. Mukana oli peräti 17 aikuista, joten kannustusta ja huolenpitoa pojat ainakin saivat osaksensa. Kun mukana on kirjava joukko eri alojen ammattilaisia, saa reissu aina jotakin omaa lisävivahdetta. Tällä kertaa tehtiin pari mielenkiintoista huomiota. Huoltaja Matti Syrjälä on nyt pikemminkin fysio, joka huolehtii poikien lämmittelystä ennen ottelua yhä enenevässä määrin. Matti on joukkueen kantava voima. Hän kantaa pussit ja säkit. Myös pojat saavat kantoapua, kun kentältä on päästävä sivuun hoitoa saamaan. Matti kantaa myös huolta sekä poikien että aikuisten hyvän mielen riittämisestä. Aika ”löysäjuttuinen” mies eli juuri sitä, mitä tarvitaan! Voimiaan säästämättä kaikessa mukana oleva. Toisenkin ammattilaisen erityislahjat nousivat tällä kertaa korostuneesti esille. Porukasta löytyi myös rentouttava terapeutti, joka sai ajatukset liitämään omia teitään. Ajanvarauksia seuraavalle reissulle kai otetaan vielä vastaan?Kun Kuopio –hallin alusta oli pelkkää 70 –luvun olohuonemallia eli kovahkoa kokolattiamattoa, on hieno isännöidä helmikuun lopulla seuraavaa Pohjoisen liigan kierrosta Wallsport Areenan huippualustalla. Mitä enemmän kiertää maata, sitä kiitollisempi Seinäjoen nykyisistä hyvistä harjoitus- ja pelioloista on. Toivotaan, että kotijoukkue on siihen mennessä taas ottanut muutaman askeleen enemmän eteenpäin kuin vieraaksi saapuvat OLS, KuPS ja JJK. Ehkäpä ne haaveillut yhdeksän pinnaa irtoavatkin. Ei se nyt niin kaukana ollut kalakukkojen kaupungissakaan.