TP 97 turnausvoittaja

TP 97 turnausvoittaja TP-Seinäjoen ysiseiskat voittivat viikonloppuna Wallsport Areenassa pelatun TUL:n Joy Games -turnauksen D-13 poikien sarjan vakuuttavasti. Neljä ottelua sujui suorastaan ylivoimaisissa merkeissä, sillä maaliero oli ennen viimeistä ottelua peräti 47-0! Turnausvoiton ratkaisseessa viimeisessä ottelussa oli jo ongelmia. Syynä lienee ollut inhimillinen liika hyvä olon tunne. Ilman sen suurempaa paniikkia TP kuitenkin turnauksen kultamitalit pokkasi. Sunnuntain ensimmäinen ottelu alkoi jo klo 8. Se oli aika rankkaa, kun huomioi edellisillan ottelun päättyneen vasta klo 21.30. Eilisillan raportissa tuli väitettyä pelin aloitusajankohdaksi klo 10. Toki silloinkin olisi sunnuntaiaamuna kiva nukkua. Oranssipaidat olivat kuitenkin hienosti hereillä ja terävinä. Vastaan asettuivat Lapuan Ponnistuksen nuoret urhot. Maalivahdeista pelivuorossa oli Henri Kallio-Kurssi. Avauksessa puolustuksen betonoi nelikko Topias Syrjälä – Ville Viita – Joni Vähämaa – Teemu Kukkanen. Keskikentällä peliä pyöritti parivaljakko Iiro Kiviluoma & Valtteri Leppänen. Laitalinkkeinä vastuuta kantoivat Joonas Lepistö ja Jaakko Raitis. Kymppipaikan otti Matti Lähde ja kärkeen saapasteli tottunein askelin Antti Palomäki. Ottelun alku oli vähintäänkin säväyttävä. Pallo oli Ponnistuksen pömpelissä jo 54 sekunnin pelin jälkeen. Jaakko Raittiin mahtava keskitys yllätti lapualaisten puolustuksen. Pallo pantiin omaan pesään komealla vedolla. Jaakolle suotakoon kaikki ansio avausmaalista. Toinen maali nähtiin jo viidennellä peliminuutilla, kun Antti Palomäki veti täysillä yläpesään Jaakko Raittiin suoraan jalkaan antamasta hienosta syötöstä. Ja kun vauhtiin päästiin, annettiin mennä vaan. Jo seuraavalla minuutilla sai Ponnistuksen maalivahti kaivaa palloa maaliverkoista kolmannen kerran. Iiro Kiviluoma laukoi lukemiksi 3-0 Topias Syrjälän komeasti takaviistoon antamasta syötöstä. Ponnistuksen täystyrmäys sinetöityi, kun peliä oli pelattu taas minuutti lisää. Nyt maalintekovuorossa oli Valtteri Leppänen Iiron mallikkaasta takaviistoon suunnatusta syötöstä. Lukemat olivat siis kovin lyhyessä ajassa jo 4-0. TP esitti hienoa syöttöpeliä ja vastustaja oli aivan aseeton. Maalissa Henkka oli aivan työtön, eikä puolustuksellaan ollut mitään hätää. Viidettä osumaa saatiin sitten odotella hiukan pidempään. Vartin pelin jälkeen kentälle vaihdettiin tuoreita jalkoja, kun Teemu Seppelvirta ja Jesse Välimäki tulivat kentälle ja Iiro Kiviluoma ja Ville Viita tulivat lepäilemään. Pari minuuttia vaihtojen jälkeen koettiin ottelun ainoat tukalat hetket TP:n kenttäpäädyssä. Henri "Henkka" tai "Hena" Kallio-Kurssi joutui ensi kertaa torjuntatöihin ja heti tuli kolme peräkkäistä torjuntasuoritusta. Vaihtorulettia jatkettiin ottamalla lauantain peleistä pois ollut Janne Keskinen kentälle laitapakiksi. TP:llä riitti vapaita maalintekopaikkoja. Eväitä oli vähintään neljään lisäosumaan jo ennen taukovihellystä. Ratkaisua haettiin muutaman kerran aivan turhaan kaukolaukauksilla, kun syöttöpaikkojakin olisi ollut. Toiselle jaksolle Henkka sai eteensä puolustajiksi Topiaksen, Villen, Jonin ja Jannen. Keskikentällä aloittivat Iiro ja Jesse. Linkeiksi asettautuivat Joonas ja Teemu K. Kärjessä mennä viipottivat Antti ja Teemu S. Pallo ei pitkään saanut liikkua, kun sen oli jo aika olla Ponnistuksen maaliverkoissa. Kokonaista yhdeksän sekuntia ehti kulua toisen jakson käynnistymisestä, kun Joonas Lepistö kaunisteli lukemat muotoon 5-0 ajeltuaan vahvasti laidalta läpi. Jatkoa seurasi nopeasti, kun toisella peliminuutilla Antti Palomäki ampui pallon sisään komeasti suoraan Joonaksen keskityspallosta. Antti oli myös seuraavan maalin isä ja äiti, sillä hän vetäisi maalivahdin torjunnasta kimmonneen pallon murhaavasti sisään. Lukemat olivat kirjurin paperilla jo 7-0 ja Antti sai palkinnoksi huilivuoron, kun Valtteri sai komennon juosta kentälle. Kahdeksannen maalin ampui Teemu Seppelvirta, joka nappasi Valtterin ylärimaan osuneen kaukovedon ja siivosi pallon maaliin. Tilannetta edelsi Ville Viidan hyvä syöttökatko ja syöttö Jesse Välimäelle. Kerrassaan päättäväisesti pelattu tilanne! Tässä vaiheessa haettiin vaihtopenkiltä taas levänneitä koipia kentälle, kun irti päästettiin herrat Kukkanen ja Raitis. Lukemat 9-0 sai kunnian tehdän keskikentän väsymätön taistelija Iiro Kiviluoma, joka ampui todella näyttävän kaukolaukauksen. Ponnistus ei näyttänyt saavan yhtään syöttöä omille TP:n alueella. Se kuvaa hyvin sitä taistelutahtoa ja taitoa, millä oranssipaitainen joukkue pelasi. Jokainen pelaaja täytti paikkansa. Maalintekoon riitti yhä ahneutta ja muutaman minuutin huilailuvaiheen jälkeen Valtteri Leppänen tykitti 19. minuutilla jo 10-0 numerot suoraan Jaakko Raittiin taidokkaasta keskityksestä. Se oli todellinen tekniikkataiturin näyte, mutta niin oli keskityskin. Iiro Kiviluoma viljeli viikonlopun aikana ahkerasti kaukolaukauksia, joista yksi tuotti taas tulosta 22. minuutilla. Tällä kertaa veto lähti peräti 25 metristä. Kun ottelussa oli tehty jo 11 komeaa maalia, oli oikeus ja kohtuus, että savotta päättyi myös todella näyttävään maaliin. Saatiin samalla tusina täyteen. Kunnian viimeisestä maalista korjasi viimeisellä peliminuutilla (25.) Matti Lähde, joka laittoi suoraan ilmasta Jaakko Raittiin keskityksen ohi hölmistyneen Ponnistuksen puolustuksen ja maalivahdin. Siinä vasta maali! Lopputulokseksi kirjattiin siis komea 12-0 (4-0) voitto. Turnausvoitto ratkaistiin klo 12.30 alkaneessa ottelussa Pietarsaaren Intoa vastaan. Lähtötilanne oli se, että tasapeli riitti TP:n turnausvoittoon. Pietarsaaren Into on seinäjokelaiselle jalkapalloyleisölle sangen outo. Tässä ikäluokassa Innolla on laadukas joukkue, sillä viime kaudella se voitti Keski-Pohjanmaan piirinmestaruuden. Se on hyvä saavutus, kun piiristä löytyy sellaisia nimekkäitä seuroja kuin saman kaupungin FF Jaro ja Kokkolan seurat KPV ja GBK. Vastustajan haasteellisuus toki tunnistettiin ja siitä saattoi jopa tulla paineita, sillä neljän ylivoimaisen voiton jälkeen ei varmastikaan haluttu kokea tappiota. Silti otteluun varmasti lähdettiin hiukan raukein ottein, kun takana oli lyhyt yöuni, ruokatauko ja hyvän olon tunne aikaisempien pelien jälkeen. TP lähti sarjamuotoisen turnauksen moraaliseen loppuotteluun tutulla kenttämiehityksellä. Henkka aloitti maalissa ja puolustuksen lukoksi astuivat Topias, Ville, Joni ja aamuottelussa huilannut Mikael Malmi. Linkkeinä aloittivat hienon turnauksen pelanneet Joonas ja Jaakko. Keskikentälle asettui kaksikko, jolta on totuttu näkemään kovaa työmoraalia: Iiro ja Valtteri. Matti otti jo perinteisen kymppipaikan ja Antti vielä perinteisemmin piikkipaikan kärjessä. TP aloitti viimeisen ottelunsa hyvällä energialla. Peli painettiin vastustajan päätyyn. Paikkoja oli ja painetta kaikin puolin. Tulos jäi vain kovin laihaksi. Maaleja ei syntynyt. Osin syynä oli epäonni ja osin vastustajan hyvä maalivahti. Selvästi aikaisempia turnausotteluja parempi vastus toi myös otteisiin hermostunutta virettä. Osin peli meni myös sekaisin sen takia, että vakiintunutta kokoonpanoa jouduttiin muuttamaan aikaisemmin kuin oli tarkoitus. Jonille tuli vähän huono olo ja Iiro oli siirrettävä toppariksi. Teemu S. tuli kentälle. TP viljeli aivan turhia kaukolaukauksia. Viimeistely ontui ja turhan pitkiä kuljetuksiakin nähtiin. Puolustuksella ei onneksi ollut hätää. Pietarsaaren Into keskittyi puolustamiseen ja vastahyökkäyksiin. TP ei tällä kertaa määrännyt pelitempoa vaan asettui kiltisti seuraamaan vastustajan hitaahkoa tempoa. Puoliajalle jouduttiin lähtemään maalittomissa lukemissa. Toinen jakso aloitettiin muuten samalla kokoonpanolla kuin avausjakso päätettiin, mutta Tommi Luopajärvi tuli hyökkäykseen ja Janne Keskinen laitapakiksi. Jaakko ja Topias jäivät tässä vaiheessa pelistä sivuun. Jo ensimmäisellä peliminuutilla Joonas Lepistö kolisutteli vedollaan maalitolppaa. Se oli kuitenkin väärä ennusmerkki tulevasta, sillä jo seuraavalla peliminuutilla koettiin tässä turnauksessa ensimmäinent takaiskumaali. Kaikki TP:n pelaajat taisivat vielä pähkäillä vastuuvalmentaja Jari Kujalan tauolla jakamia ohjeita, kun pelaaminen jotenkin hetkeksi näytti unohtuvan. Kovin helposti Into sai pelattua pallon luukulle, josta se toimitettiin pruukilaisten maaliin. TP ei kuitenkaan lannistunut, vaan ryhdistäytyi hienosti. Jo seitsemännellä minuutilla saatiin tasoittava maali aikaiseksi, kun Valtteri Leppänen nousi isoon rooliin lataamalla kutinsa rankkarialueelta yläpesään. Tasoittavan maalin jälkeen Joni sai luvan tulla taas peliin mukaan ja Joonas meni vuorostaan hetkeksi lataamaan akkujaan. Peli ei vieläkään ollut uomissaan, vaikka toki tasoittava maali oli ahdistusta olennaisesti laukaissut. Syötöissä oli turhaa hidastelua, mikä antoi vastustajalle aseita käyttöön. Ykköskosketukset epäonnistuivat säännöllisesti. Onneksi Tommi Luopajärvi päästi TP:n pahimmasta piinasta 15. minuutilla säntäämällä tuulispäänä maalinnurkalle ja laittamalla pallon komeasti Innon verkkoon. Heti maalin jälkeen seuranneessa tilanteessa Antti Palomäki ampui tolppaan saatuaan pallon haltuunsa suoraan maalivahdin avauksesta. Loppulukemat 3-1 (0-0) viimeisteli Matti Lähde komeasti päällään Joonas Lepistön keskityksestä. Loppuvihellyksen jälkeen TP:n pojat saivat kultaiset mitalit kaulaansa ja kapteeni Antti Palomäki sai nostella komeaa voittopyttyä yläilmoihin. Ilman sen suurempia juhlia, joukkue korjasi kimpsut ja kampsut kuunnellakseen kenttäpäädyssä ensimmäiseksi vastuuvalmentaja Jari Kujalan analyysiä. Jari totesi vastuunkantajien puuttuneen viimeisen ottelun ensimmäisellä pelijaksolla. Peli oli pahasti kipsissä. Vastustaja oli fyysinen ja sillä oli muutama hyvä yksilö. Valtava työmäärä jouduttiin voiton eteen tekemään, mutta sillä estettiin neljän ekan pelin jälkeen häpeälliseksi rankattu toinen sija. Valmentaja Kari Kiviluoma osui varmasti oikeaan todetessaan poikien luulleen viimeisen ottelun hoituvan vasemmalla kädellä. Tulikin solmu eteen, kun huomattiin, että vastustajalla oli mm. hyviä yksilöitä. Ensimmäinen jakso opetti, että pitää aina olla valmis, vaikka lähtökohdat ja ennakkoasetelmat olisivat mitkä tahansa. Tämä koskee jokaista pelaajaa, sillä ei voi olla niin, että kahdeksan painaa kentällä täysillä ja kaksi pelaajaa vain peesailee. On turha katsella tilastoja ja aikaisempia pelejä. Toinen jakso oli selkeästi parempaa peliä. Maalivahti Henri Kallio-Kurssilla oli ottelussa kaksi kokonaista torjuntaa. Viikonloppu tarjosi hyvää treeniä ja meni kaiken kaikkiaan kirkkaasti plussan puolelle. Kaikki täyttivät paikkansa, vaikka peliaikaa tuli rankasti viikonlopun aikana. Pietarsaaren Into sai tappiosta huolimatta turnaushopeaa. Into ansaitsee tunnustuksen hyvästä pelistään, sillä se oli ainoa joukkue, joka sai TP:n ahtaalle hetkeksikään. TP:lle turnaus tarjosi viisi ottelua ja viisi voittoa maalierolla 50-1. Otteluissa saatiin "tositilanteessa" hioa niitä pelin osa-alueita, joita viime aikoina on treeneissä on ajettu sisään. Peli isolla kentällä alkaa pikku hiljaa hakeutua uomiinsa. Komeasta voitosta huolimatta niin poikien kuin kotijoukkojen on syytä sisäistää valmentajansa Jari Kujalan päivän päätteeksi lausuma fakta: Paljon on vielä tekemistä. Seuraavat kovat koitokset ovat edessä jo lauantaina 20. helmikuuta, jolloin Pohjoinen liiga jatkuu Seinäjoella Wallsport Areenan maanmainioissa olosuhteissa. Vastus on silloin monta astetta kovempaa luokkaa, kun Seinäjoelle saapuu tuttu kolmikko: Oulun Luistinseura, Kuopion Palloseura ja Jyväskylän Jalkapalloklubi.