Tuulispäänä takaa ohi

Tuulispäänä takaa ohiTP-Akatemia – Hämeenlinna Akatemia 5-2 (0-1)10 min 0-1 Jukka Suhonen46 min 0-2 Jan-Erik Isosomppi47 min 1-2 Juho Pajula53 min 2-2 Jyri Reinilä58 min 3-2 Juho Pajula73 min 4-2 Jaakko Vähäpesola84 min 5-2 Jaakko Vähäpesola
TP-Akatemian karsinta ottelu Talenttiakatemioiden SM-sarjan jatkopeleissä ei ensimmäisen puoliajan osalta alkanut erityisen mairittelevasti. Ei tosin alkanut toisenkaan puoliajan osalta, mutta siihen mennessä ottelu oli jo saatu pelillisesti haltuun.
Kotijoukkue sai Wallsport Areenassa pelatussa ottelussa Lohko B:n kakkosta, Hämeenlinna Akatemiaa, vastaan jo kuudennella minuutilla ensimmäisen tekopaikkansa kulmurista Henri Huillan puskettua pallon hiukan ohi takatolpan. Vain neljä minuuttia myöhemmin vieraat menivät kuitenkin johtoon alakerran totaalisen informaatiokatkoksen avittamana. Molemmat topparit, Huilla ja Tommi Kukila, törmäsivät samaan tilanteeseen yhdessä maalivahti Joonas Kuivalaisen kanssa, eikä kukaan a) avannut suutaan tai b) toimittanut palloa hornan tuuttiin. Pelivälineen nappasi vieraiden Jukka Suhonen, joka sai nautiskella tarjoillusta herkkupalasta sokerikuorrutuksen kanssa siirtäen pallon tyhjään maaliin.
Viisi minuuttia myöhemmin Suhonen oli uudelleen läpi, mutta tällä kertaa Joonas Kuivalainen kietoutui sankarin viittaan poimien pallon kuin karkin lapselta. Torjunta oli kotijoukkueen kannalta elintärkeä, sillä kahden maalin tappioasema vartin pelin jälkeen ei olisi tarjonnut kovin maukkaita asetelmia jatkoa ajatellen.
Lisää suolaa avohaavoihin hierottiin akateemikkojen parhaan maalintekijän, Tommi Haanpään loukkaannuttua ikävästi reilussa pallontavoittelutilanteessa sen verran pahasti, että hänet jouduttiin vaihtamaan kentältä puolen tunnin kohdalla. Tälli tosin tuli jo 21. minuutilla, mutta huoltojoukot yrittivät parsia Haanpäätä kasaan ennen kuin ajatuksesta lopulta jouduttiin luopumaan ja vaihtamaan Jyri Reinilä kehiin. Lopulta vaihto osoittautui erinomaiseksi, sillä paremmin telaketjuosaston armottomana raatajana tunnettu "Jyrtsä" ehti iskeä yhden osuman.
Ensimmäisen puoliajan viimeinen vartti oli TP-Akatemian totaalista hallintaa. Avopaikkoja osui Juho Pajulalle, jonka nosto meni yli maalivahdin ja yli maalin, Henri Huillalle, joka kolisutti puskullaan maalipuita ja Jaakko Vähäpesolalle, joka pystyi kuin ihmeen kaupalla tulittamaan pallon lähes mainoskyltteihin yli tyhjän maalin.
"Siitä paikasta olisi muuten pikkusiskokin tehnyt maalin", tuhisi nuori mies ottelun jälkeen, vaikka toki siinä vaiheessa jo hymyä pukkasikin. Hymyä ei kuitenkaan pukannut tauolla, eikä heti sen jälkeenkään.
TP-Akatemian puolustus teki ottelussa kaksi radikaalia virhettä, joista Hämeenlinna Akatemia pystyi viimeistelemään maalinsa. Toista puoliaikaa oli nimittäin ehditty pelata vaivaiset 28 sekuntia vieraiden katkaistua Tommi Kukilan syötön, jonka jälkeen Jan-Erik Isosomppi laukoi pallon aivan maalin yläkulmaan komealla kierteisellä vedolla.
Siinä vaiheessa alkoi vitsivihko ammottaa tyhjyyttään ja kotikatsomon naamat olivat peruslukemilla. Harva olisi uskaltanut pistää ropojaan enää likoon jatkopaikan suhteen.
Toiveet palasivat kuitenkin aivan yhtä nopeasti kuin ne näyttivät romuttuvan. Kärkeen nostettu Juho Pajula otti rohkeasti vastuuta laukoen pallon noin kolmestakympistä sisään ohi toisella puoliajalla todella pahasti haparoineen hämeenlinnalaismaalivahdin. Aikaa ehti kulua vajaa minuutti vieraiden toisesta maalista.
Aivan kuin "Pujon" osuma olisi ollut se kaivattu katalysaattori, joka vauhditti kotijoukkueen tuulispään vauhtiin, sillä jatkossa vierasjoukkueen korttitalo romahti kertaheitolla ja valkoasuinen vierailija putosi kyydistä totaalisesti.
Minuuttia myöhemmin kotijoukkue aiheutti kaaosta vieraiden alakerrassa kauden parhaan ottelunsa pelanneen Samir Bouroussin johdolla. "Samppa" hassutti vieraiden alakerran solmuun, mutta harmittavasti pallo kimposi tolpasta ulos.
"Pujon" maalin jälkeen ehdittiin pelata noin kuusi minuuttia ennen kuin peli oli tasan. Keskikentällä yhdessä Miika Korpelan kanssa hirvittävän määrän työtä tehnyt Jyri Reinilä pelasi itsensä tekopaikkaan hienolla seinäsyötöllä Jaakko Vähäpesolan kanssa, eikä "Jyrtsä" lähietäisyydeltä erehtynyt.
Viisi minuuttia edellisestä maalista kotijoukkue siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon Juho Pajulan viimeisteltyä iltapäivän toisen maalinsa. Lehti oli kääntynyt ottelussa totaalisesti ja salakavalasti nopeilla iskuillaan kahdesti iskenyt vierailija oli hätää kärsimässä.
TP-Akatemia ei jättänyt mitään jossitteluiden varaan jatkossakaan, vaan ensimmäisellä puoliajalla loistavan paikan tuhlannut Jaakko Vähäpesola kuittasi tuon tilanteen iskemällä vielä 73. ja 84. minuuteilla lopulliset naulat vieraiden arkkuun.
Nousu kahden maalin takaa tasoihin ja näin selvästi ohi oli melko tyrmäävä esitys akateemikoilta. Sitä ei kuitenkaan voi pitää varsinaisena yllätyksenä muistaen, millaisilla esityksillä Petri Kangaskokon ja Pekka Lehtisen valmentama ryhmä raivasi tiensä ylipäätään tähän karsintaan. Ennen kahta viimeistä lohko C:n ottelua TP-Akatemia oli putoamassa kokonaan jatkosta. Tyrmäävät voitot VIFK Akatemiasta ja Kemijoki Akatemiasta varmistivat kuitenkin jatkopaikan. Näiden kauden tärkeimpien otteluiden yhteenlaskettu maaliero on TP-Akatemian eduksi melko huima 20-3. Kieliikö se sitten oivallisesta kunnonajoituksesta vai mistä on jokaisen arvailtavissa.
Sunnuntaina koko joukkue ryhdistäytyi loistavalla tavalla kahden maalin tappioasemassa. Vaikka alakerrassa tuli pari kömmähdystä, jotka maksoivat maalit, pelasivat nuorukaiset kuitenkin lopulta varsin vahvan ottelun, eikä kukaan jäänyt murehtimaan tilanteita.
Kapteeni Jaakko Lammen peli vasempana pakkina oli todella nautittavaa katsottavaa, mutta samaa voi sanoa jenkkifutista viime aikoina treenanneesta Vili Rajamästä oikean pakin tontilla. Juho Pajula ja Jaakko Vähäpesola paikkasivat maaleillaan loistavasti loukkaantuneen Tommi Haanpään tulivoiman jättämän aukon. Ehkä kaikkein ilahduttavinta oli kuitenkin nähdä melkoisena kansantaitelijana tunnetun Samir Bouroussin työmoraali ja puolustaminen tänään. Karrikoidusti voisi todeta "Sampan" puolustaneen yhdessä ottelussa enemmän kuin muissa kauden otteluissa yhteensä. Työ palkitaan joka kerta hyvillä asioilla ja vaikka maali jäi senttien päähän, jatkopaikka lämmittää varmasti. Kun "Samppa" jaksaa pelata tällaista peliä, on luvassa hyviä asioita.
Ottelun tuomaristo, Juha Kallionpää, Olli-Jussi Sariola ja Pauli Hietamäki hoitivat hommansa hyvin antaen nuorukaisten pelata kovaa. Peli oli kuitenkin reilua, eikä kitinää kuulunut, vaikka eittämättä ottelun jälkeen molemmissa leireissä oli jääpusseille käyttöä.
Voitto tarkoitti sitä, että akateemikoille on luvassa minimissään neljä ottelua lisää. Vastustajaa selvitellään jo alkuviikosta.
TP-Akatemia: Joonas Kuivalainen, Vili Rajamäki, Henri Huilla, Tommi Kukila, Jaakko Lampi, Jaakko Vähäpesola, Miika Korpela (80. Samuli Kiviaho), Jesse Jääskeläinen, Juho Pajula (60. Sami Viljanen), Tommi Haanpää (30. Jyri Reinilä), Samir Bouroussi