Viimeinen pelipäivä

Retkipäiväkirjan osa 6

Tiistai oli reissun viimeinen pelipäivä. Samalla se tarjosi mahdollisuuden hiukan retkeillä muutenkin kuin vain pelin tiimoilla, sillä aikaa oli koko päivä tehdä muutakin.

Niinpä aamutuimaan ajelin pikkaisen monimutkaisia reittejä Årstan urheilukentälle, missä sijaitsee Hammarby IF:n toinen seuratalo ja edustusjoukkueen käyttämä harjoituskenttä. Ihan mukavan iduyllinen kenttä piiloutuu sujuvasti pussikadun päähän, eikä sinne kyllä eksy vahingossa.

Kentällä olivat harjoittelemassa ne pelaajat, jotka eivät olisi mukana illan ottelussa Östersunds FK:ta vastaan, sekä akatemianuoria.

Koska varsinaista ohjelmaa ei sen suuremmin ollut, ajelin hyvissä ajoin parkkiin Nya Söderstadioni, tai kuten nimi virallisesti kuuluu Tele2 Arenan, alle ja jätin työkalusettini sinne. Siit kun olisi helppo kiivetä parit raput ylös kuvaamaan ottelua.

Alueellahan sijaitsevat stadionin lisäksi myös suomalaisten kiekkojuhlien areena, Globen, sekä toinen jäähalli Johanneshov. Lähietäisyydellä on parikin T-bana -asemaa, joten siitä oli simppeliä siirtyä keskikaupungille kävelemään ja katselemaan.

Tukholma on siitä mukava kaupunki, että pienelläkin alueella on kivasti nähtävää, eivätkä välimatkat tunnu oikein miltään kun sitä nähtävää on tosiaankin aivan koko ajan.

Niinpä iltapelin aattona oli ihan hauskaa jaloitella ja Gamla Stanin läpi siirtyä T-bana-asemalle, josta ei ollut montakaan pysäkinväliä Telia2 Arenan vieressä sijaitsevalle Gullmarsplanin pysäkille.

Gullmarsplanin asemalta Tele2 Arenalle kulkee käytännössä miltei suora reitti. Matkan varrella on runsaasti ravintoloita Globenin kupeessa, ja onhan siellä ostoskeskuskin. Monet Hammarbyn kannattajat kokoontuvat etenkin Grekiska Kolgrillet & Bar -nimiseen ravintolaan valmistautumaan peleihin. Ensimmäiset tulevat jo reilusti pari tuntia ennen pelin alkua ja väkeä on miltei kaikista mahdollisista ikäryhmistä ja yhteiskunnan sosiaalisista kerroksista.

Niin oli myös ennen Östersund -matsia. Siinä tuli sitten istuskeltua ja seurattua, miten väki alkoi saapua pelipaikalle.

Se, mikä on erikoista Hammarby OF:ssä on oman fanikaupan puute. Seura on joitakin vuosia sitten ulkoistanut fanituotteiden myynnin Intersportille. Ketjun myymälä Södermalmilla, Intersport Skrapan on niistä paras, mutta senkin valikoima on suorastaan surullisen vaatimaton. Melko käsittämätön juttu, sillä potentiaalista asiakaskuntaa on kyllä enemmän kuin tarpeeksi.

Itse asiassa seuran mediamiehistä Axel Pershagen oli lähes shokissa kuullessaan, ettei kyseinen puoti myy tuotteita ulkomaille lainkaan.

Illan ottelussa Hammarby IF kuritti pari kautta sitten UEFA:n Europa Leaguessa loistavasti pelannutta ja vahvat brittivaikutteet omaavaa Östersunds FK:ta ihan isän kädestä.

Harva muuten muistaa, että TP-55 lainasi taannoin seurassa pelanneen Mark Nanglen juuri kyseiseen Östersunds FK:hon, joka tuolloin taisi pelata Ruotsissa Kakkosta. Silloin elettiin noin vuotta 1998.

Vaikka kyseessä oli tiistai-illan, eli rahtusen erikoisen pelipäivän, ottelu, oli stadionille kerääntynyt taas yli 20 000 katsojaa, joista 99% oli kotijoukkueen kannattajia. Tällä kertaa vältyttiin niin savuilta, pommeilta kuin roomalaisilta kynttilöiltäkin, mutta kannanotoilta ei suinkaan.

Itse matsissa Hammarby IF oli selvästi parempi numeroin 4-0 (3-0) tulitettuaan ensimmäiseen puoleen tuntiin kolme maalia.

Pelin jälkeen oli vielä aika tehdä yksi haastattelu. Seuran hommissa pelipäivinä toimiva Marcus Bolldén tuli kameran eteen ottelun ja lehdistörituaalien jälkeen. Haastattelupaikaksi hän itse valitsi Stadionin keskikentän.

– Sinnehän ei ole oikein asiaa, yritin sanoa.

– No, jospa me hiukan nyt sitten venytämme sääntöjä, nauroi Muse-faniksi tunnustautuva Marcus. Niin me teimme.

Tukholmaa kuvissaFaneja kuvissaOttelua kuvissaOttelua videoissaMarcus Bolldén videolla

Linkki 1Linkki 2Linkki 3Linkki 4Linkki 5