Vuosien saatossa Osa 18., Vol III

Vuosien saatossa Osa 18., Vol IIISyyskuun 10. päivänä on TP-Seinäjoen edustusjoukkuetta nähty pelikentillä kohtalaisen usein viimeisten noin 35 vuoden aikana. Yhteensä oranssi-mustat ovat tuolla periodilla pelanneet kahdeksan sarjaottelua.Ensimmäinen näistä koitoksista pelattiin Nelosessa kaudella 1972, jolloin Seinäjoelle oli vieraaksi saapunut Uudestakaarlepyystä Nykarleby IK. Kotijoukkue otti tililleen selvän voiton numeroin 7-2. Kauden päätteeksi TP-55 sijoittui lohkossa viidenneksi kerättyään 13 pistettä. NIK puolestaan tuli toiseksi viimeiseksi, eli seitsemänneksi 11 pisteellään. Lohkon voitti Pietarsaaren kupeesta kotoisin oleva Larsmo BK saalistettuaan 19 pinnaa.Viisi vuotta myöhemmin, kaudella 1977, edustusjoukkue vieraili Vaasan kupeessa, Helsingbyssä ja kohtasi nykyisen FC Korsholmin edeltäjän, IF Hoppetin. Tulos ei erityisemmin tuossa Nelosen ottelussa vieraita imarrellut, sillä isännät tykittivät voiton numeroin 4-0. Kauden päätteeksi TP-55 sijoittui lohkossa kuudenneksi 22 pisteellä 22 ottelusta. IF Hoppet puolestaan keräsi 18 pinnaa ja sijoittui kahdeksanneksi. Lohkon voitti VIFK 36 pisteellä.Kaudella 1983 TP-55 pelasi Kolmosessa. Vastaan asettui vieraissa nykyisin Kakkosessa Seinäjoen Jalkapallokerhon tavoin pelaava kokkolalainen GBK, joka oli sangen tyly isäntä voittaen matsin 3-0 (2-0). GBK myös voitti Kolmosen Lohko 8:n kerättyään 22 ottelusta 35 pistettä, eli kaksi pinnaa enemmän kuin VIFK. TP-55 oli lohkossa neljäs 26 pisteellä. Yläpuolella oli edellä mainitun kaksikon lisäksi 28 pinnaa saalistanut vaasalainen Huutoniemen Reipas. TP-55:n paras maalintekijä kaudella oli muuten 16 kertaa maalannut Juha Salonen. Tänään Sisun väreissä esiintyvä Veli-Matti Latosaari onnistui maalinteossa kahdeksan kertaa ja TP-Seinäjoeka koutsaava Kari Hietamäki maalasi kahdesti.Viisi vuotta myöhemmin, kaudella 1988, sarjataso oli jälleen uusi. TP-55 pelasi Kakkosen pohjoislohkossa ja vieraili nykyisinkin Kakkosessa pelaavan VIFK:n vieraana Hietalahdessa. Voitto irtosi Juha Salosenosumalla lukemin 1-0 (0-0). VIFK:N pelaajavalmentajana toimi tuolloin sittemmin TP-Seinäjokeakin koutsannut Keith Armstrong ja kehissä nähtiin myös nykyisin IFK Mariehamnin kakkosena häärääväStephen Ward. Paljon tuttuja kasvoja oli myös vierasjoukkueen kokoonpanossa. Maalissa torjui nykyisin Wallsport Areenalla paikallistettava Asko Ristimäki ja kentällä olivat myös kaksi muuta Wallsport-miestä, eli Raimo Sarajärvi ja Anssi Latvala. Heidän lisäkseen TP-Seinäjoen valmennuskaksikon toinen puoli,Kari Hietamäki, juuri 50-vuotispäiviään viettänyt Vesa Tyrväinen ja Sisussa pelaava Veli-Matti Latosaari olivat kokoonpanossa B-junioreiden SM-sarjajoukkuetta valmentavan Ismo Koskelan tavoin.Vuotta myöhemmin vastassa oli jälleen vaasalaisjoukkue. VIFK oli tehnyt sijaa fuusioryhmälle, joka kantoi nimeä BK-IFK. Tulos Seinäjoen Keskuskentällä oli isäntien 1-0 (1-0) –voitto Stephen Wardin oman maalin turvin. Vieraiden nimekkäässä joukkueessa pelasivat mm. Peter Utriainen, nuorten maajoukkueita nykyisin valmentava Lars Mosander ja Glen Nordström. Kotijoukkueen ryhmässä nähtiin mm. Keith Armstrong ja FC Viikinkejä takaisin Veikkausliigaan luotsaava Toni Korkeakunnas, sekä Pekka Husu.Seuraavaa syyskuun 10. päivän ottelua saatiinkin sitten odottaa aina Veikkausliigakaudelle 1997 saakka. Silloin vieraaksi oli Keskuskentälle saapunut miltei paikallisvastustajaksi luokiteltava FF Jaro Pietarsaaresta. Ottelu päättyi kotijoukkueen kannalta harmittavasti 1-1 (1-1) –tasapeliin Mika Kallionvastattua isäntien tasoitusosumasta ottelun 44. minuutilla. Vieraat olivat menneet ottelussa johtoon jo neljännellä minuutilla Jimmy Warghin maalilla. Kotijoukkueen kokoonpanossa nähtiin kehissä mm. nykyisin SJK:n maalivahtivalmennuksesta vastaava Rolf Laitamäki, joka katseli punaista korttia ottelun 87. minuutilla. Myös nykyisin Ilvestä edustava, mutta komean uran pelannut Janne Salli oli alakerrassa. TP-Seinäjoen nollanollien nykyinen vastuuvalmentaja, Pasi Oksanen nähtiin myös joukkueessa.Kolme vuotta myöhemmin, kaudella 2000, TP-Seinäjoki pelasi Ykköstä ja reissasi Närpiön Mosedaliin. Siellä isäntäjoukkue Närpes Kraft oli selvästi vahvempi numeroin 4-1 (2-0) brasilialaisen Betinhon iskettyä vieraille kavennusmaalin 79. minuutilla. Ensimmäisellä puoliajalla Karl-Johan Simons maalasi 18. minuutilla ja Jan Ekman 27. minuutilla. Betinhon kavennuksen jälkeen Rami Louke iski vain kaksi minuuttia myöhemmin ja viimeistä edellisellä minuutilla onnistui vielä Björn Nyman. Nuoren kotijoukkueen tulevaisuuden tähdistä kehissä nähtiin mm. Turun Palloseurassa mestaruutta haluava Chris Cleaver, ysikasien nykyinen koutsi Mika Hiekka, VPS:n tähtiin kuuluva Jyri Hietaharju, FC Kiistossa Ykköstä pelaava Matti Lampi ja uransa polvivammaan lopettanut Tuomo Nuojua.Viimeksi TP-Seinäjoki on pelannut syyskuun 10. päivänä kaudella 2005, jolloin joukkue pelasi Länsilohkossa. Vastaan asettui entisen TP-valmentajan, Veijo Wahlstenin, luotsaama Kaarinan Pojat, joka sai isänniltä kyytiä numeroin 3-0 (1-0). Kotijoukkueen maaleista vastasivat 39. minuutilla maalannutVille Pekkanen, kymmenen minuuttia myöhemmin onnistunut Arto Jalasvaara ja edelleen Kakkosessa SJK:n väreissä pelaava Marko Huttu ottelun viimeisellä minuutilla. Kotijoukkueen kokoonpanosta Petri Niemi ja ”Make” siis pelaavat edelleen Kakkosta SJK:ssa. Thomas Dunne valmentaa Irlannissa, Ville Ylinen pelaa Ykköstä FC Kiistossa, Lasse Männikkö rakentaa teatterilavasteita Tampereella ja Jarkko Mäki-Maunus taloaan Pohjois-Seinäjoen Nurmon taajamassa.Kahdeksan sarjaottelua ovat tuottaneet neljä voittoa, yhden tasapelin ja kolme tappiota. Otteluista puolet on pelattu kotona ja niiden saldo on kolme voittoa ja tasapeli. Vieraista on siis ollut tuliaisina vain yksi voitto kolmen tappion lisäksi. Kotiotteluiden maalisaldo on isännille 12-3. Vieraissa maalinteko on sujunut kotijoukkueilta 11 kertaa ja TP-Seinäjoelta kahdesti. Yhteismaalit ovat siis tasan 14-14.Tänä iltana edessä on ”vieraspeli” Jouppilanvuoren tekonurmella rakasta vihollista, Seinäjoen Sisua, vastaan Nelosessa. Nyt olisi erinomainen mahdollisuus pestä kasvot edellisen vieraspelin jälkeen ja kohentaa myös syyskuun 10. päivän saldoa. Ottelu alkaa klo 19.30.