Vuosien saatossa Osa IV

Vuosien saatossa Osa IV Toukokuun 17. päiväTP-Seinäjoki on pelannut ahkerasti toukokuun 17. päivänä. Yhteensä historiasta löytyy 10 matsia viimeisten 32 vuoden ajalta, eli lähes joka kolmas vuosi on pelattu tänä nimenomaisena päivänä. Tänään vastaan saapuu Oulun Palloseura tänne Seinäjoelle, mutta reissuja on tehty suuntaan jos toiseenkin toukokuisena päivänä menneinä vuosina.Ensimmäisen kerran TP-Seinäjoki pelasi 17. toukokuuta vuonna 1975 kohdaten Laihian Kimmon IV divisioonan kotiottelussaan. Matsi oli sarjan toista kierrosta TP-Seinäjoen voitettua avauskierroksella vaasalaisen ABC:n vieraissa 1-0. Voitto tuli nytkin, sillä kotijoukkue oli tyly isäntä pitäen pisteet kotona numeroin 3-0. Kauden päätteeksi TP-Seinäjoki sijoittui lohkossaan kolmanneksi Kimmon oltua seitsemäs.Myös seuraavalla kaudella, vuonna 1976, pelattiin samana päivänä. Tällä kertaa IV divisioonan avauskierroksen vastustajaksi saapui Seinäjoelle vaasalainen Sparta, joka saikin tylyä kyytiä numeroin 5-1. TP-Seinäjoki voitti myös toisen ottelunsa samoin numeroin seuraavalla kierroksella ABC:tä vastaan Vaasassa. Kauden loppuessa taulukko kertoi seinäjokelaisten sijoittuneen toiseksi sarjassa. Lohkon voitti Petalax IK ja Sparta tuli yhdeksänneksi, eli toiseksi viimeiseksi.Seuraavan kerran TP-Seinäjoki pelasi toukokuun 17. päivänä viisi vuotta myöhemmin, keväällä 1981. Kolmosen ottelussa vastaan asettui isäntäjoukkue Kannuksen Ura, joka oli varsin tyly vierailleen voittaen kamppailun 3-1. Peli oli jo kauden neljäs ottelu ja sen jälkeen TP-Seinäjoen saldo oli kaksi voittoa ja kaksi tappiota. Kauden päätteeksi TP-Seinäjoki sijoittui Kolmosen lohko 8:ssa kuitenkin kolmanneksi Uran jäätyä yhdeksänneksi.Nousuvuonna 1986 TP-Seinäjoki kohtasi Vaajakosken Pallon toukokuun 17. päivänä. TP-Seinäjoki otti kauden kolmannen voittonsa kaataen VaPan edelleen seurassa vaikuttavan Anssi Latvalan ja nykyisin naapuriseuraa valmentavan Veli-Matti Latosaaren osumilla 2-0. Kauden lopussa TP-Seinäjoki nousi lohkovoittajana Kakkoseen ja VaPa sijoittui kolmanneksi.Seuraavalla kaudella Kakkosessa TP-Seinäjoki pelasi jälleen kotiottelun. Vastaan tuli vaasalainen Arbitrage BK-48. Ottelu kauden neljäs peli ja kuten kolme aiempaakin, myös tämä kamppailu päättyi tasapeliin. Juha Peltola vei vieraat johtoon kuusi minuuttia ennen taukoa, mutta TP-Seinäjoki tasoitti ottelun kapteeni Vesa Tyrväisen osumalla kun pelikellossa oli kulutettuna 55 minuuttia. Pisteet jaettiin lopulta numeroin 1-1. Kauden lopuksi oranssinutut sijoittuivat sarjassa toiseksi Ykköseen nousseen FF Jaron jälkeen. ABK-48 puolestaan sijoittui kolmanneksi.Viisi vuotta myöhemmin, kaudella 1992, TP-Seinäjoki pelasi Ykkösessä ja sai kotikentälleen vieraakseen iisalmelaisen Pallokerho -37:n. Tasainen kamppailu päättyi kotijoukkueen makeaan 1-0 –voittoon Mika Koivumäen tehtyä voittoon riittäneen maalin kamppailun 37. minuutilla. Kokoonpanossa nähtiin mm. Asko Ristimäki, Kari Lähde ja Kari Hietamäki. Kauden päättyessä joukkueet olivat peräkkäin sarjataulukossa. PK-37 oli seitsemäs ja TP-Seinäjoki kahdeksas.Kaudella 1998 TP-Seinäjoki pelasi Ykkösessä. Vierasreissu suuntautui Nokialle, mutta tuliaisia ei käteen jäänyt, sillä Jari Aaltonen ja rankkarista kuusi minuuttia ennen ottelun loppua maalannut Jukka Listenmaa varmistivat pisteet Pyrylle lukemin 2-0. TP-Seinäjoen kokoonpanossa nähtiin nykyiseenkin joukkueeseen kuuluva Mikael Muurimäki. ”Mikki” tuli tauolla kehiin korvaten Vesa Kiljusen. Muita tuttuja kasvoja ryhmässä edustivat Tuomo Nuojua, Pasi Oksanen, Betinho ja Mika Kallio. Runkosarjan lopuksi TP-Seinäjoki sijoittui neljänneksi ja Pyry kolmanneksi. Ylemmässä loppusarjassa TP-Seinäjoki puolestaan oli seitsemäs ja Pyry yhdeksäs.Kauden 2000 alussa TP-Seinäjoki vieraili tälläkin kaudella vastustajaksi tulevan PS Kemi Kingsin vieraana. Sauvosaaressa peli sujui mukavasti ja tuliaisina oli 2-1 –voitto. Tosin PS Kemi meni jo kahdeksan minuutin jälkeen johtoon Esa Savolaisen osumalla, mutta Marcelo Nuñes tasoitti pelin 55. minuutilla Mika Kallion epäonnistuttua pilkulta pari minuuttia ennemmin. ”Kale” nousi kuitenkin ottelun ratkaisijaksi tehden voittomaalin 70. minuutilla. Nykyisestä TP-Seinäjoen edustusjoukkueesta Lasse Männikkö tuli peliin ottelun 72. minuutilla korvaten Mika Hiekan. Sarjakauden lopussa TP-Seinäjoki varmisti paikkansa Ykkösessä voittaen alemman loppusarjan. PS Kemi puolestaan vaihtoi sarjatasoa pudoten Kakkoseen.Keväällä 2003 TP-Seinäjoki sai Kakkosen ensimmäiseen kotiotteluunsa vieraaksi KPV-j:n nimellä esiintyneen kokkolalaisjoukkueen. Kotijoukkue johti ottelua jo 3-1, mutta niin vain kävi, että huikea ilotulitus päättyi vieraiden 5-4 –voittoon sarja-avauksessa. Isäntien maaleista vastasivat Tuomo Nuojua, Matti Lampi ja Mikko Ylihärsilä. KPV-j sohi pelivälineen kertaalleen omiin ja samoin teki myös TP-Seinäjoki. Vieraiden muista osumista vastasivat Mikko Annala, Petri Piispanen, sekä kahdesti osunut Juha-Heikki Elo. TP-Seinäjoen nykyisestä joukkueesta mukana olivat tuolloin Vesa Kivimäki, Petri Niemi ja Jarkko Mäki-Maunus. Kentällä nähtiin myös nyt Veikkausliigan VPS:ssa pelaavat Jyrki Saranpää ja Ville Ylinen. Kauden päätteeksi maaliahen TP-Seinäjoki tuli Kakkosen Pohjoislohkossa viidenneksi jääden vain kolme pinnaa kakkossijasta ja nousukarsinnoista. Toisaalta matkaa putoajan paikalle oli vain viisi pistettä. KPV-j tuli lohkossa neljänneksi.Myös kaudella 2006 TP-Seinäjoki pelasi 17. toukokuuta. Tällä kertaa oli kyseessä Suomen Cupin vierasottelu Eurassa paikallista EuPaa vastaan. Peli ei ollut mikään klassikko, vaan pikemminkin hikisen puurtamisen jälkeen TP-Seinäjoki eteni jatkoon Ville Pajulan kahdella maalilla lukemin 2-0.Yhteensä TP-Seinäjoki on siis pelannut 10 ottelua 17. toukokuuta reilun 30 vuoden aikana. Niistä voittoja on tullut kuusi, kerran on pelattu tasan ja kolme kertaa on hävitty. Maaliero on positiivinen 21-13. Jatkoa tietenkin toivotaan tänäänkin.