Vuosien saatossa osa VIII

Vuosien saatossa osa Kesäkuun 7. päiväSeitsemän kertaa on TP-Seinäjoen edustusjoukkue ollut tulessa kesäkuun 7. päivänä viimeisten vuosikymmenien aikana. Yksi niistä on sattunut juuri identtisesti Sepsi-78:aa vastaan. Vuosi oli 1995 ja ottelukin oli juuri TP-Seinäjoen kotimatsi.Palataan kuitenkin ensin vuosien saatossa kauteen 1978. Tuolloin TP-Seinäjoki esiintyi sarjoissa vielä lyhenteellä TP-55, aikaisemmin Palloliiton kirjoissa jopa nimellä TöP-55. Silloin pelattiin IV divisioonaa, joka kai ääntyisi Neloseksi nykyisin.Reissu vei Alavudelle ja siellä vastassa oli APV, eli Alavuden Peli-Veikot. Lopputulokseksi jäi historiankirjoihin 2-2 –tasapeli. Kauden päätteeksi TP-Seinäjoki sijoittui sarjassa kolmanneksi Lohko 15:n voittaneen Lapuan Virkiän ja Kyrön Voiman jälkeen. APV puolestaan sijoittui keskikastiin ollen lopulta kuudes.Provinssi Rock on ajoittain osoittautunut seinäjokelaisille urheiluseuroille kompastuskiveksi omalla tavallaan. Vuonna 1987 ei niin kuitenkaan TP-Seinäjoelle käynyt. Joukkue vieraili krannin luona kylässä Lapualla ja haki pinnat kotiin Virkiältä numeroin 2-0. Maalinteosta vastasivat 52. minuutilla pilkulta onnistunut David Wintersgill ja kolme minuuttia ennen loppua pelin ratkaissut Matti-Pekka ”Massi” Niemi. Kauden päätteeksi TP-Seinäjoki sijoittui nousijana hienosti toiseksi sarjassa. Samaan aikaan muuten tämän päivän paikallisvastustajamme, Sepsi-78, vaihtoi sarjaa. Tosin ei ylöspäin, vaan Kolmoseen. Sinipaitaiset jäivät lohkossa jumboksi 10 pisteen saldollaan. Virkiä oli sarjassa yhdeksäs 17 pisteellään ja TP-Seinäjoki keräsi 32 pistettä. Silloin muuten elettiin vielä aikaa, jolloin voitosta sai kaksi pistettä nykyisten kolmen sijasta.Ensimmäistä kauttaan Ykkösessä pelannut TP-Seinäjoki joutui tyytymään 1-1 –tasapeliin iisalmelaisen PK-37:n kanssa vuonna 1990. Kotijoukkue meni ottelussa johtoon Mark Farthingin maalilla 39. minuutilla, mutta Petri Jäntti tasoitti loppunumeroiksi 1-1 pelikellon näytettyä 59. minuuttia. Kauden päätteeksi TP-Seinäjoki oli sarjassa kuudes. PK-37 puolestaan sijoittui kolmanneksi. Oranssi-mustien kokoonpanossa oli tukku monista eri yhteyksistä tuttuja kasvoja, kuten Asko Ristimäki, Kari Hietamäki, Mika Koivumäki, Ismo Koskela, sekä Raimo Sarajärvi ja Keith Armstrong.Syystä tai toisesta Ykkösessä tutuksi tullut Joutsenon Kullervo oli vuodesta toiseen poikkeuksellisen viheliäinen vastustaja TP-Seinäjoelle. Sittemmin JoKu on haudattu syystä tai toisesta, kuten niin monet seurat vuosien saatossa. Jotkut tekevät konkurssin, joiltakin loppuvat pelaajat ja lähdetään suosiolla alasarjoihin. Jotkut puolestaan tekevät fuusioita ja sitä myötä maineikkaita seuroja katoaa kartalta. Joka tapauksessa… Vuonna 1992 TP-Seinäjoki matkasi kauas itärajalle ja pinnat jaettiin numeroin 1-1. TPS:n juniorimyllyn kautta Seinäjoelle päätynyt Timo ”Taippi” Taipale vei vieraat johtoon jo ottelun yhdeksännellä minuutilla, mutta kuinka ollakaan… yksi kappale Valtosia, Hannu, tasoitti pelin juuri ennen taukoa. Tuolla Hannu Valtosen osumalla pinnat sitten jaettiin. Kauden lopuksi Kultsu oli sarjassa kolmas ja TP-Seinäjoki kahdeksas.Vuonna 1995 siis pelattiin tismalleen identtinen ottelun tämän illan koitoksen kanssa. Sepsi-78 oli silloin täysin varma nousustaan Ykköseen. Jälkeenpäin monet pelaajista kertoivat joukkueen olleen vakuuttunut siitä, eikä siinä mitään pahaa ole. Sepsi-78:lla oli tuolloin hyvä nippu. Taistelu paikallisherruudesta oli loistava tapahtuma. Katsomo pullisteli ja pelissä nähtiin dramatiikkaa, kuten niin usein aiemminkin. TP-Seinäjoki oli edellisellä kaudella ollut huonossa jamassa niin pelillisesti kuin sijoituksellisestikin. Nyt oltiin haastajia, mutta valmentajaksi palannut Keith Armstrong tuli lopulta johdattamaan oranssit Ykköseen kauden päätteeksi.Kevään kamppailussa Sami Ojala vei vierasjoukkueena esiintyneet sinipaidat kahdesti johtoon ensimmäisen maalin tultua jo ottelun seitsemännellä minuutilla. Jarmo Köykkä tasoitti ottelun 20. minuutilla, mutta heti tauon jälkeen Ojala oli uudelleen asialla. Toni Suutari tasoitti kuitenkin pelin jo 49. minuutilla ja tulipa tässäkin ottelussa TP-Seinäjoen hukattua rankkarin. Tutuista kasvoista matsissa nähtiin TP-Seinäjoen kokoonpanossa mm. Jari Kujala ja Mika Kallio, sekä edelleen edustuksessa pelaava Vesa Kivimäki.Kaudella 1998 TP-Seinäjoki pelasi jälleen Ykkösessä pudottuaan Veikkausliigasta. Kesäkuun 7. päivänä reitti vei Tammelaan Tampereen Pallo-Veikkojen vieraaksi. Lopputulos ei järin kauheasti imarrellut vieraita, sillä isännät voittivat jalkapallokiertolaisena tunnetun Jussi Pellikan osumalla 1-0. Nykyjoukkueesta tuolloin vielä nuori mies, Jarkko Mäki-Maunus, pelasi ottelussa tultuaan vaihdosta Juha Oksasen tilalle. Kauden päätteeksi TPV nousi Veikkausliigaan seuraavan kauden heittopussiksi Miika Juntusen pyöritettyä matkatoimistoa. TP-Seinäjoki jäi noususarjassa seitsemänneksi vain kahden pisteen päähän paluusta Veikkausliigaan.Viimeksi TP-Seinäjoki on pelannut kesäkuun 7. päivänä vuonna 2003. Tuolloin saapui vieraaksi nykyisin Ykkösessä pelaava Vaasan IFK. Ottelu oli loppunumeroita paljon tasaisempi, sillä kotijoukkue iski viimeisen vartin aikana neljä maalia voittaen kamppailun peräti 5-0. Maalinteosta vastasivat nyt Sepsi-78:ssa pelaava Marko Huttu, VIFK:ssa pelaava Mikko Ylihärsilä, FC Kiistoa edustava Matti Lampi, VIFK:n oma mies ja Ville Pekkanen.Syystä tai toisesta kesäkuun seitsemäs on ollut TP-Seinäjoen historiassa tasapelien värittämä päivä. Seitsemästä kamppailusta neljä on nimittäin päättynyt tasan. Kahdesti on TP-Seinäjoki voittanut ja kerran on tullut tukkaan. Illalla nähdään mihin suuntaan saldo kallistuu. Maaliero ennen Sepsi-78:n kohtaamista on TP-Seinäjoen eduksi 13-7.