Vuosien Saatossa Osa XIV

Vuosien Saatossa Osa XIV Heinäkuun 29. päiväKun TP-Seinäjoki tänään ottaa mittaa Kajaanin Hakasta vieraskentällä, on se 11. kyseisenä päivänä pelattu ottelu viimeisten reilun 35 vuoden aikana.Viime vuonna TP-Seinäjoki vieraili samana päivänä Oulussa ja yllätti silloin alkukaudesta vahvasti pelanneen Oulun Luistinseuran numeroin 3-1 iskettyään ottelun alussa terävästi. Ensin sohi OLS:n alakerta pelivälineen omiin seitsemän minuutin jälkeen ja seuraavaksi iski Henri Erti vartin jälkeen. Tommi Siekkinen teki isäntien kavennuksen 26. minuutilla, mutta Mikael Muurimäki naulasi arkun kiinni lopullisesti 80. minuutilla viimeistellen loppunumeroiksi 3-1 TP-Seinäjoelle.Kaudella 2000 TP-Seinäjoki kohtasi Ykkösen kotiottelussaan sarjaa vahvasti dominoineen Kuopion Palloseura. KuPS kyllä voitti ottelun kentällä 2-0 Kai Rönkön ja nykyisen VPS:ssa pelaavan Tero Taipaleen osumilla, mutta peluutettuaan pelikiellossa ollutta Rönkköä, menetti KuPS pisteet TP-Seinäjoelle. Tuo ”tappio” oli muuten kuopiolaisten ainoa runkosarjassa. Kauden lopuksi KuPS pelasi Veikkausliigakarsinnassa ja TP-Seinäjoki alemmassa loppusarjassa voittaen sen.Viisi vuotta aikaisemmin englantilainen Swindon Town vieraili Suomessa TP-Seinäjoen tuomana. Swindon kävi kaikkiaan kolme eri kertaa Suomessa pelaamassa, mutta kohtasi TP-Seinäjoen vain kerran. Tuon ottelun hahmo oli vierasjoukkueen kaikki viisi maalia iskenyt Peter Thorne. Kotijoukkueen ainokaisen teki tuolla kaudella huikeat 23 maalia sarjassa viimeistellyt Toni Suutari.Kaudella 1993 TP-Seinäjoki pelasi Ykkösessä. Vierasmatka vei Helsinkiin Ponnistuksen vieraaksi. Kausi oli melko mollivoittoinen ja lähtö Kakkoseen varmistui aikaisessa vaiheessa. Helsingissä sittemmin pitkän ja komean uran luonut Mika Kottila ja Bola tekivät kotijoukkueen 2-0 –voittoon riittäneet osumat.Heinäkuussa 1990 Seinäjoen Keskuskentälle Ykkösen matsiin saapui vieraaksi edesmennyt Vantaan Pallo. Peli oli vierasjuhlaa, sillä aiemmin VPS:ssa pelannut Klaus Lönnroos maalasi kahdesti ja Miikka Nurmi kertaalleen vieraiden otettua selvän 3-0 –voiton. Kotijoukkueen kokoonpanossa tuttuja kasvoja vilisi paljon. Asko Ristimäki, Mika Koivumäki, Kari Hietamäki, Ismo Koskela, Olavi Linjamäki ja Tuomo Lundell ovat kaikki tuttuja seinäjokelaisille jalkapallon ystäville. sarjan päättyessä TP oli sarjassa kuudes VanPan jäätyä sijalle10. Se tiesi vantaalaisille myös lähtöä Kakkoseen.Nousukaudella 1989 TP-Seinäjoki vieraili tälläkin kaudella samassa sarjassa pelaavan kuopiolaisen Kingsin vieraana, joka silloin oli vielä Kings SC. Vierasjoukkue haki mukaansa pisteet niukasti 2-1 Vesa Tyrväisen onnistuttua jo 10. minuutilla ja Keith Armstrongin iskettyä toisella puoliajalla voittomaalin Jukka Väätäisen tehtyä taukonumeroiksi 1-1.Kolme vuotta aiemmin TP-Seinäjoki pelasi Kolmosta ja sai vieraakseen tamperelaisen RRR:n, eli Rautsun Rautatieläisten Reippaan. Loppunumerot kirjattiin isännille 5-1 David Wintersgillin osuttua kahdesti ja nykyisen hallituksen jäsenen, Ismo Koskelan kerran pilkulta. Muut kaksi osumaa merkittiin Veli-Matti Latosaarelle ja joukkueen pelaaja-valmentaja Les Tibbottille. Kauden päätteeksi oranssi-mustat saivat vihdoin viettää nousujuhlia Kakkoseen.Vuotta aiemmin TP-Seinäjoki puolestaan teki matkan päinvastaiseen suuntaan, eli Tampereelle nykyisin Ykkösessä pelaavan PP-70:n vieraaksi. Kauden lopussa PP-70 nousi Kakkoseen TP-Seinäjoen jäätyä kahden pisteen päähän. Tuossa ottelussa pisteet kuitenkin jaettiin Markku Mäen tehtyä pruukilaisten maalin. ”Make” on muuten nykyisin edustusjoukkueeseen kuuluvan maalivahti Tobias Mäen isä.Kaudella 1979 sarjan tyvipään taistossa Huutoniemen Reipas haki pisteet Seinäjoelta lukemin 2-1. Samalla vaasalaiset ottivat revanssin kärsittyään kauden ensimmäisessä ottelussa 3-1 –kotitappion TP-Seinäjoelle. Sarjan päätteeksi HuuRe oli Lohko 8:n sarjataulukossa yhdeksäs ja TP-Seinäjoki kahdeksas. TP-Seinäjoen parhaat maalintekijät tuolla kaudella olivat nykyisin erotuomarina toimiva Arto Yli-Renko ja TP-Seinäjoen junnuissa koutsina toimiva Jari Vierikko molempien viimeisteltyä kuusi osumaa.Vuonna 1973 TP-Seinäjoki esiintyi luonnollisesti vielä nimellä TP-55 ja pelasi silloin Pohjanmaan alueen Nelosta. Lohkokakkonen, Pedersöre Pojkarna oli heinäkuun 29. päivänä liian kova vastus kotikentällään kaataen TP-Seinäjoen niukasti 2-1. TP-Sijoittui sarjataulukossa lopulta neljänneksi.Yhteensä takana on siis kymmenen ottelua heinäkuun 29. päivänä. Näistä yhdeksän on ollut sarjapelejä ja yksi kansainvälinen ystävyysottelu. Voittoja on tullut yhteensä neljä kun mukaan lasketaan protestivoitto KuPS:sta. Vain kerran on pelattu tasan ja loput viisi matsia on hävitty kun mukaan luetaan Swindon Town –matsi. Yhteismaalit ovat 17-18 mukaan lukien 3-0 voitto KuPS:sta protestilla ja 5-1 tappio harjoituspelissä Swindonia vastaan.Tänään haetaan tietenkin positiivista tulosta Kajaanista ja pyritään ehostelemaan myös historiatilastoja.