Vuosien Saatossa Osa XXIII

Vuosien Saatossa Osa XXIII Syyskuun 22. päiväTP-Seinäjoen edustusjoukkue on pelannut tänä kyseisenä päivänä vuosikymmenten saatossa yhteensä seitsemän kertaa. Jo 2000-luvulla on ehditty pelata kahdesti, samoin 90- ja 80 –luvuilla. 70 –luvulla pelattiin vain kerran syyskuun 22. päivänä ja tuo ottelu oli kamppailu vieraskentällä Pietarsaaren Maalaiskunnan joukkuetta, Pedersöre Pojkarnaa, vastaan kaudella 1979.Matsi oli Kolmosen Lohko 8:n kamppailu ja sarjakauden viimeinen ottelu. Joukkueet nuhjasivat maalittoman tasapelin kummankin oltua jo selvillä vesillä. Mahdollisuuksia ei ollut sen enempää nousuun kuin vaaraa putoamisestakaan. PPojk sijoittui sarjassa pykälän verran TP-55:n nimellä pelanneen seinäjokelaisryhmän edelle, seitsemänneksi, kerättyään 20 pistettä. TP-55:n saldo oli 18 pinnaa ja kahdeksas sija.Seuraavan kerran oltiin tulessa kaudella 1984 ja jälleen oli edessä vieraspeli. Tällä kertaa reitti vei hieman lähemmäs, Vaasaan. Vastaan asettui IF Sport -39, eli tutummin Vaasan Sport. Myös tällä kertaa oli kyseessä kauden viimeinen matsi. Kotijoukkue oli sen verran vahvempi, että voitti ottelun 3-2 (3-1). Vierasjoukkueen maalintekijät tuossa ottelussa olivat Anssi Latvala ja Markku Mäki. Kolmosen sarjataulukossa joukkueet olivat sopuisasti peräkkäin. TP-Seinäjoki sijoittui neljänneksi kerättyään 26 pistettä ja Sport viidenneksi saalistettuaan pinnan vähemmän.Seuraavalla kaudella TP-Seinäjoki pelasi Keski-Suomen ja Pirkanmaan alueen Kolmosen lohkossa ja sai kauden toiseksi viimeiseen otteluun vieraakseen Jämsän Pallon. Kotijoukkue otti helpot pisteet numeroin 3-0 David Wintersgillin tehtyä matsissa kaksi kauden 21:stä osumastaan. Kolmannen maalin viimeisteli Anssi Latvala. Sarjataulukossa TP sijoittui nykyisin Ykkösessä pelaavan tamperelaisen PP-70:n jälkeen toiseksi jääden noususta vain kaksi pistettä. JämPa puolestaan jäi toiseksi viimeiseksi ja putosi näin ollen Neloseen.90 –luvun ensimmäinen kamppailu syyskuun 22. päivänä pelattiin kotikentällä. Ykkösen sarjamatsiin oli vieraaksi saapunut nykyisin Veikkausliigassa pelaava Myllykosken Pallo. Ottelu oli todella tapahtumarikas ja mielenkiintoinen. Tietenkin siitä jäi positiiviset muistot, sillä kotijoukkue otti kamppailusta täydet pinnat voittamalla sen 3-2 (2-1). Maalinteon aloitti puolalainen Jerzy Rutkowski jo ottelun seitsemännellä minuutilla, mutta vieraiden maaliahne Mauri Keskitalo tasoitti pelin kymmenen minuuttia myöhemmin. Vielä ennen taukoa isännät menivät uudelleen johtoon liinatukka Tommi Laaksosen tehtyä numeroiksi 2-1 ottelun 30. minuutilla. Toisella puoliajalla vieraat nousivat vielä kerran rinnalle. Kuopiolainen Yrjö Happonen tasoitti pelin numeroihin 2-2 kun kellossa oli 51. minuuttia pelattuna. Se ei kuitenkaan riittänyt, sillä puolustaja Mika ”Mustis” Koivumäki nousi isäntien sankariksi ja viimeisteli voittomaalin 62. minuutilla. MyPalle tappio oli kohtuullisen katkera, sillä joukkue taisteli noususta Veikkausliigaan. Toki se sinne kauden päätteeksi nousikin. Tässä vaiheessa TP-Seinäjoki oli kuitenkin edelleen mukana nousutaistelussa jääden sarjassa lopulta kirvelevästi kolmanneksi vai kolmen pisteen päähän sarjan voittaneesta MyPasta ja kahden pisteen päähän kakkoseksi tulleesta ja karsimaan päässeestä Finnairin Palloilijoista.Kaudella 1996 TP-Seinäjoki sitten vihdoin nousi Veikkausliigaan. Syyskuun 22. päivänä TP-Seinäjoki sai Keskuskentälle vieraakseen kokkolalaisen Gamlakarleby Bollklubbin, joka sijoittui sarjassa lopulta viidenneksi. Oli kai aivan sopivaa, että juuri kokkolalainen kaveri ratkaisi ottelun, sillä pelin molemmat maalit syntyivät Toni Suutarin jalasta kotijoukkueen voitettua matsin 2-0 (0-0). ”Tonto” iski osumansa toisella puoliajalla seitsemän minuutin sisään tehtyään ensimmäisen kahdesta maalistaan heti 46. minuutilla. Tässä vaiheessa liigakarsinnat alkoivat pikkuhiljaa siintää seinäjokelaisten silmissä, mutta edessä oli vielä kaksi kovaa kamppailua lohkon kahta kovinta joukkuetta, eli FC Kuusysiä ja Tampereen Pallo-Veikkoja vastaan. Lopputulokset olivat kuitenkin suotuisia ja TP-Seinäjoki voitti Ykkösen pohjoislohkon kurittaen karsinnassa Hangö IK:ta ensin vieraissa 5-2 ja sen jälkeen kotona 3-0 varmistaen näin nousunsa Keith Armstrongin johdolla.Kaudella 2001 pelattu syyskuun 22. päivän matsi lähti menemään pieleen heti alusta saakka. TP-Seinäjoki oli reissannut sarjan kärkijoukkueen, FC Hämeenlinnan, vieraaksi Kaurialaan ja kun peliä oli pelattu vain kaksitoista minuuttia, jouduttiin Jani Honkavaara vaihtamaan pois. Hänen tilalleen tullut Jason Thomas ehti hankkia seitsemässä minuutissa kaksi keltaista korttia ja lähteä suihkuun jo 19. minuutilla. Jo sitä ennen kotijoukkueen Jani Sipilä oli vienyt isännät johtoon. Ehkä kotijoukkueella oli mielessään hieman revanssihenkeä, sillä kesäkuussa TP-Seinäjoki oli yllättänyt Kaurialassa 1-0. Nyt ei sellaista mahdollisuutta ollut. Sipilän maalin jälkeen Lasse Peltonen teki 2-0 pelikellon näytettyä 29. minuuttia ja sittemmin TP-Seinäjoen väreissä yhden matsin pelannut Pekka Kunnola iski taukojohdoksi 3-0 pelin 38. minuutilla. Toinen puoliaika olikin sitten enemmän tai vähemmän pelailua ja Hans Wikberg viimeisteli loppunumeroiksi 4-0 matsin 79. minuutilla. FC Hämeenlinna nousi Hannu Tourun johdolla Veikkausliigaan, mutta TP-Seinäjoki oli sarjan positiivisin yllättäjä sijoittuen kolmanneksi. Hämeenlinnalaisten lisäksi edellä oli vain toinen suuren budjetin joukkue, FF Jaro.Toinen 2000 –luvun kamppailu pelattiin vuotta myöhemmin kotikentällä oululaista Tervareita vastaan. Vaikka TP-Seinäjoki oli jo käytännössä tuomittu putoamaan Kakkoseen, löytyi kotikentällä sen verran virtaa, että Tervarit sai nöyrtyä numeroin 2-0 (2-0) nykyisin JJK:n väreissä Ykköstä pelaavan Janne Järvisen tehtyä molemmat maalit. Ensimmäisen osumansa Järvinen teki 33. minuutilla ja toisen tasan kymmenen minuuttia myöhemmin. Tervarit sijoittui Ykkösen Pohjoislohkon Alemmassa loppusarjassa neljänneksi säilyttäen paikkansa. TP-Seinäjoki puolestaan sijoittui viimeiseksi seitsemän joukkueen sarjassa ja putosi Kakkoseen.Yhteensä TP-Seinäjoen edustusjoukkue on pelannut syyskuun 22. päivänä ennen tätä seitsemän kertaa voittaen otteluista neljä. Kerran on pelattu tasan ja kahdesti on tullut nokkaan. Yhteismaalit ovat TP-Seinäjoen eduksi 12-9 ja olisi tietenkin erittäin mieluisaa, jos voittosaldoa pystyttäisiin kohentamaan tänäänkin.