Ysinelosten Pahlman raportti

Ysinelosten Pahlman raporttiTP-Seinäjoen C15 –juniorit raivasivat sunnuntaina Vaasassa Ehnvallenin tekonurmella vakuuttavasti tiensä Kai Pahlman Cupin lopputurnaukseen, joka pelataan 30.7.-2.8. Porvoossa. Lohkovoitto tuli puhtaalla pelillä, kun ensimmäisessä ottelussa kaatui oululainen Tervarit Musta 5-0 (2-0) ja toisessa ottelussa pietarsaarelainen FF Jaro 0-2 (0-1). Toisen suoran lopputurnauspaikan hankki oman lohkonsa voittanut Tervarit, jolla oli siis mukana kaksi joukkuetta tässä Palloliiton Vaasan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Suomen piirien sisäisissä karsinnoissa kahden parhaan joukkoon sijoittuneiden loppukarsinnassa.
Kolmas finaalipaikka jaettiin lohkokakkosten välisessä ottelussa, jossa Tervarit Musta löi GBK:n Kokkolasta jatkoajan jälkeen 4-2, kun varsinainen peliaika tasattiin 2-2. Näin TP-Seinäjoki edustaa yksin lopputurnauksessa Palloliiton Vaasan ja Keski-Pohjanmaan aluetta. Lohkojensa jumboiksi jäivät vaisusti esiintynyt Vaasan IFK ja tiukasti hanttiin omissa otteluissaan vastaan laittanut FF Jaro Pietarsaaresta.
Avausottelussaan TP-Seinäjoki aloitti hermoillen. Vastustajalla oli jo ottelu takana ja vire oli heti päällä. Ensimmäiset viisi minuuttia Tervarit Musta painoi päälle ja oranssipaitojen peli oli lähellä pikku paniikkia. Kun alun kipsi purkautui, peli kääntyi hetki hetkeltä yhä vahvemmin TP:n hallintaan. Ensimmäistä maalia jouduttiin kuitenkin odottamaan 35 minuutin mittaisen jakson loppupuolelle. Avausosuma syntyi näyttävän yhdistelmän päätteeksi 28. minuutilla. Veli-Pekka "Vemmu" Pajula syötti oikealla laidalla kiitäneelle Matti Rajalalle, joka nappasi syötön hienosti kovassa vauhdissa haltuunsa, ajoi kohti päätyrajaa ja keskitti vauhtia vähentämättä pallon suoraan maalin eteen rynnänneelle Juha Laitilalle, joka viileähermoisesti pisti pallon maaliin.
Maali purki lopunkin kipsin ja peli vapautui kuin sormia napsauttaen. Kolme minuuttia myöhemmin toistui aivan samanlainen kuvio. Matti karkasi jälleen Jaron laitapelaajilta ja keskitti upeasti täydestä vauhdista maalin eteen Juhalle, joka ei edelleenkään osoittanut osaavansa epäonnistua näin hyvästä paikasta. Maalit olivat kahden taitavan ja nopean pelaajan erinomainen työnäyte. Luulisi kentän laidalla olleiden tarkkailijoiden panneen kaksikon tehokkaan hetken merkille.
Tervarit –ottelun toiselle jaksolle TP saattoi marssia vapautunein ilmein ja mielin. Jokainen pojista tuntui tietävän, että omalla tasolla pelaaminen riittää. Ensimmäisellä jaksolla päästiin pelaamaan myötätuuleen ja pienenä pelkona oli, että toisen jakson vastatuulessa tulee vaikeuksia aivan niin kuin päivän aiemmissa otteluissa oli nähty. Pruukilaiset eivät ole syksyn jälkeen juuri ulkona pelailleet, mutta se ei haitannut. Tuuli on lakeuksien pojille kuitenkin niin tuttu elementti, ettei se haitannut yhtään tahtia. Peli saatiin painettua edelleen vahvasti vastustajan kenttäpuoliskolle ja joukkueen erinomainen maalivahti Miko Saarela sai pääosin nojailla polviinsa rankkarialueen rajalla. Muutamat lähentely-yritykset Miko hoiti varmasti puolustajien kanssa. Kolmatta osumaa jouduttiin odottamaan aina 49. minuutille asti. Vemmu kaadettiin rankkarin arvoisesti ja nuori mies laittoi itse pallon pilkulta ylänurkkaan. Kuusi minuuttia myöhemmin Juha iski ottelun kolmannen maalinsa laittamalla pallon verkon perille maalinedusruuhkasta. Loppulukemat 5-0 latasi hienolla potkulla Aapo Metsä-Ketelä 62. minuutilla.
TP:n puolustus oli avausottelussa kivenkova. Se ei virheitä tehnyt ja avauspeli oli laadukasta. Laitapuolustajina aloittivat Teemu Nimell ja Raitt Peltoja. Toiselle jaksolle Raitt nostettiin laitalinkiksi Matti Rajalan paikalle ja laitapakiksi tuli Sammy Saarinen. Toppareina maalinedustan herroina olivat Antti Viita ja Roope Takala. Vasemman laitalinkin paikalla pelin aloitti Aleksi Ahde ja keskikentällä kapellimestareina häärivät jälleen kerran vahvasti Panu Leppä ja Aapo Metsä-Ketelä. Toisen jakson alussa Panu ja Aapo vetivät henkeä kymmenisen minuuttia ja heidän paikkansa ottivat laidalta siirtynyt Aleksi ja tuoreena voimana Jesse Sarajärvi. Aleksi Leppänen tuli vasemmaksi laitalinkiksi. Panun ja Aapon palattua kentälle, rankasti raatanut Allu Ahde pääsi huilimaan ja Jesse siirtyi oikeaksi laitalinkiksi, jolla paikalla Matti Rajala oli pelannut eka jakson ja Raitt aloittanut toisella jaksolla. Vemmu Pajula oli aloituskokoonpanossa sijoitettu ns. kymppipaikalle kärkimies Juha Laitilan alapuolelle. Vemmun päästyä lepäämään Juha laskeutui kymppipaikalle ja kärkeen otettiin tuoreita jalkoja, kun vahvasti rynnivä Pekka Jaskari päästettiin irti. Pekalla oli pari mahtavaa maalipaikkaa, kun hän irtautui puolustajien välistä kylmästi läpiajoon. Molemmilla kerroilla laukaus päätyi hyvin vastaan tulleen maalivahdin syliin. Oli hienoa nähdä ja kokea, ettei pelissä jouduttu antamaan pätkääkään periksi, vaikka vaihtoruletti oli loppujen lopuksi melkoista. Erityisesti pitää kehua jälleen vuotta nuoremmista pojista mukaan tulleita Aleksi Leppästä ja Jesse Sarajärveä, jotka eivät sekuntiakaan aikailleet ja hakeneet tuntumaa, vaan osallistuivat iloiseen palloralliin täysin rinnoin heti, kun kentälle pääsivät. Jessen muutama vahva kaksinkamppailuvoitto jäi myös mieleen. Kaiken kaikkiaan ottelun suurina ratkaisijoina olivat kaksi ekaa maalia värkännyt kaksikko Juha Laitila – Matti Rajala, joiden onnistuminen ratkaisevalla tavalla vapautti oranssipaidat loppupäiväksi erinomaisen pelaamiseen.
Toisessa ottelussaan TP-Seinäjoki sai vastaansa avausottelussaan Tervarien Mustalle lukemin 2-0 hävinneen FF Jaron. Pietarsaarelaisilla oli toisessa ottelussa päällä vahvempi meininki kuin Tervareita vastaan. Seinäjokelaisten puolustus ja maalivahti Miko Saarela oli ajoittain lujilla erityisesti isokokoisen ja nopean Jaro-kärjen Antti Palohuhdan kanssa, joka onneksi jäi yrityksissään aika pahasti ilman joukkuetovereidensa apuja. Palohuhdan pysäyttämiseksi täyden päivätyön sai tehdä topparikaksikko Antti Viita & Roope Takala, jotka tukivat hienosti toisiaan. Roopen peli on pitkin talvea vahvistunut ja tullut itsevarmuuden kasvaessa aina vain näyttävämmän rohkeaksi. Soinin poika purki monta pahaa tilannetta vahvalla pääpelillään, johon toki myös Antti pystyi. Kun Teemu Nimell ja Raitt Peltoja jatkoivat vahvaa ja virheetöntä peliään laitapakkeina, voi sanoa, että TP:n puolustus ja maalivahtipeli oli rautaa. Täysin ohittamattomaksihan se Vaasassa sunnuntaina lopuksi osoittautui. Keskikenttä aloitti samassa kokoonpanossa kuin ekassa ottelussa. Aleksi Ahde, Aapo Metsä-Ketelä, Panu Leppä ja Matti Rajala pelasivat vahvasti molempiin suuntiin ja vastustaja jäi alakynteen. Toinen jaksoi aloitettiin samalla vaihtokuviolla kuin ensimmäisessä kamppailussa. Aapo ja Panu huilivat alussa hetken ja heitä tuurasivat Allu Ahde ja Jesse Sarajärvi. Allun paikan vasempana laitalinkkinä otti jälleen Aleksi Leppänen. Kun Aapo ja Panu palasivat tositoimiin, Jesse siirtyi oikeaksi laitalinkiksi, jolla paikalla puoliajalla Matti Rajalan korvannut Sammy Saarinen oli vahvasti pelannut. Jesse otti Sammysta mallia ja rymisteli aika lailla komeasti. Erityisesti Panun kanssa onnistui pari kertaa yhteispeli mallikkaasti. Sammy siirtyi oikeaksi laitapakiksi, kun Raitt lähti huilimaan. Myös kärjessä toistui Tervarit -ottelun vaihtokuvio. Kymppipaikalla kärjessä aloittaneen Juha Laitilan alapuolella aloitti Vemmu Pajula. Toisella jaksolla Juha laskeutui kymppipaikalle, kun Vemmu meni vaihtoon. Kentälle tuli Pekka Jaskari.
Jaro-ottelun maalit syntyivät näyttävästi. Avausjakson 14. minuutilla Aapo Metsä-Ketelä vapautti pitkällä syötöllä linjan taakse Aleksi Ahteen, joka karkasi yksin läpi ja nosti pallon yli maalivahdin. Toisella jaksolla 50. peliminuutilla Vemmu Pajula sai jälleen Maradona-kohtelua eli hänet vedettiin surutta kumoon. Eka ottelun tapaan rike tapahtui rangaistusalueella ja Vemmu laittoi pallon itse maaliin. Tällä kertaa veto meni runsaan metrin korkuisena tolpan kautta sisään. Vemmu sai kahdessa ottelussaan useamman kerran reippaasti sukille ja aiheellisesti nuorukainen totesikin saaneensa kahden päivän aikana aivan riittävän monta kertaa tällejä kintuilleen. Lauantaina samaa koiruutta viljelivät HJK:n puolustajat B-junioreiden SM-karsintasarjan avauksessa.
TP-Seinäjoella oli Jaroa vastaan useita mahdollisuuksia lisämaaleihin. Sammy Saarinen karkasi toisella jaksolla muutaman kerran oikealta laidaltaan läpi pietarsaarelaispuolustuksen, mutta harmiksi viimeistelyssä ei ollut onni myötä. Joka tapauksessa Sammy osoitti jälleen kerran kykenevänsä pelaamaan myös muualla kuin puolustuksessa. Lahjakkaana kiekkoilijana myös tunnettu "Kasperin tankki" taitaa kovaa pelaamisen, eikä jätä mitään tilannetta kesken. Kun linjan yli menneet syötötkin tuli napattua haltuun, voi todeta nopeuttakin löytyvän. Pekka Jaskari pääsi samoilla avuilla – voimalla ja nopeudella – myöskin pari kertaa kokeilemaan maalintekoa. Yritykset olivat laadukkaampia kuin ensimmäisessä ottelussa ja syystä kentän laidalla harmiteltiin Pekan epäonnea. Pekka ehkä säästeli maalinsa lopputurnaukseen!
Jarollakin oli toki paikkansa maalintekoon, vaikka peli oli koko ajan pruukilaisten kontrollissa. Vielä viime hetkilläkin Jaron maali roikkui ilmassa, mutta TP:n maaliin loppuminuuteiksi vaihdettu Jarkko Orava oli erehtymätön. Minuutti ennen loppua Jarkko torjui pahan vedon ihan tolpan juuresta ja jatkolaukauksen hoiti Antti Viita aivan maaliviivalta syöksymällä maihin ja vetäisemällä siitä kovalla potkulla pallon Huitsin Nevadaan eli sinne, mihin pallo pitikin hoitaa. Tämäkin kuvasi sitä hienoa asennetta, jolla koko joukkue koko päivän huolehti, että oma pää pitää. Omaa peliä oli paljon helpompi rakentaa, kun oma pää pidettiin puhtaana. Turhaan ei valmennuskolmikko – vastuuvalmentaja Reijo Leppä, valmentaja Jarmo Nimell ja neuvonantajan vastuullista nimikettä kantava Aatos Takala – kehunut poikia molempien otteluiden jälkeen hyvästä asenteesta. Vaasassa tehtiin juuri se, mitä sinne mentiinkin tekemään: kahdella ottelulla Porvooseen jo katseet suunnaten kotimatkalle!
Kertauksena vielä TP-Seinäjoen tie C15- poikien epäviralliseen SM-turnaukseen, 16 joukkueen Kai Pahlman Cupin lopputurnaukseen:
Vaasan piirin karsinta:
Närpiön Kraft – TP-Seinäjoki 1-3VPS-j, Vaasa – TP-Seinäjoki 1-0TP-Seinäjoki – FC Kiisto, Vaasa 4-1TP-Seinäjoki – Vaasan IFK 8-1