Ysiseiskat jyrää

Usean ottelusiirron seurauksena kiivaaseen aluesarjan otteluruuhkaan ajautunut TP-Seinäjoen ysiseiskojen (D13) joukkue näyttää vain nauttivan tilanteesta ja korjaa hedelmät korista ottelu toisensa perään. Neljännen perättäisen voiton vuoro oli perjantai-illalla Ketturämäkön kentällä, kun kevään piirisarjassa vielä voittajana keskinäisestä kamppailusta poistunut Vaasan Palloseuran juniorien ysikasien joukkue jäi täysin jalkoihin loppulukemien ollessa peräti 5-0 (3-0). Tätäkin ottelua vieraat olivat kahdesti siirtäneet ja TP olisi jo saanut 3-0 luovutusvoiton, mutta revanssi mielessä siihen ei oltu valmiita, vaan haluttiin tarjota pojille mahdollisuus hoitaa homma kotiin kentällä.TP:n aloituskokoonpano oli seuraava: maalissa Jaakko Uusitalo, puolustuksessa Nicolas Kotamäki, Miika Huumo, Ville Viita ja Joonas Sundman, linkkeinä Topias Syrjälä ja Joonas Lepistö, keskikentällä Matti Lähde ja Iiro Kiviluoma, kymppipaikalla Joni Vähämaa ja kärjessä Antti Palomäki.Ottelun alku oli totaalista kotijoukkueen hallintaa. Peli oli kuitenkin jotenkin tehotonta ja voimatonta. Vierailla oli ennen TP:n maalijuhlan alkua yksi vapaapotku vaarallisesta paikasta, joka vihellettiin isäntien armottoman löysäilyn ja virhesuman seurauksena, eikä siinä ollut mistään mustavalkoraitaisten hienosta pelin sommittelusta kyse. Yhdeksännellä minuutilla Joonas Sundman pääsi karkumatkalle Ville Viidan erinomaisesta pitkästä syötöstä. Kun Joonas kaadettiin rangaistusalueelta, erotuomari Olli-Jussi Sariola vei oikeutetusti pallon pilkulle. Antti Palomäki ei hermoillut sitten pätkääkään, vaan ampui pallon tylysti maaliin.Oranssin toista maalia ei tarvinnut kauaa odotella, sillä jo 13. minuutilla Vepsun maalissa soi taas tuttu sävel. Joonas Sundman pääsi katkaisemaan ja veti pelivälineen komeasti alakulmaan. Vepsu oli täysin jyrän alla, eikä päässyt kunnolla omalta pelialueelta pois. Kun pelikello tikitti 21. minuuttia, kotijoukkue vaihtoi tuoreita jalkoja pelikentälle. Iiro ja Topias tulivat vetämään happea. Kentälle komennettiin pelinälkäiset Mikael Malmi ja Valtteri Leppänen. ”Valtsu” oli edellisestä pelistä sivussa kuumeilun takia ja ”Mikellä” oli takanaan paljon pidempi tauko. Mike meni linkiksi ja Valtteri otti Iiron paikan keskikentällä.Taukolukemat 3-0 viimeisteli maalitykki Antti Palomäki, joka kovasta vauhdista latasi pallon verkkoon saatuaan vapauttavan syötön Joonas Lepistöltä. Antin edellisessä ottelussa vaivannut sairastelu tuntui olevan taakse jäänyttä elämää. Niin hyvin poika jaksoi pelata ja tulosta syntyi.Avausjaksolla kotijoukkueen peli ei missään nimessä ollut parhaissa uomissaan, mutta paljoon se silti riitti. Maan kärkipään joukkueisiin ikäisissään rankattu VPS-j. oli pahiten alakynnessä kaikista syksyn aluesarjan tähänastisista vastuksista. Vastustaja ei saanut omaa peliään lainkaan käyntiin ja oli yksinkertaisesti sanottuna todella vaisu.Toiselle jaksolle valmennusjohto muokkasi TP:n kokoonpanoon sangen mielenkiintoiseen muottiin. Jaakko jatkoi maalissa. Oikeana laitapakkina Nicolaksen paikan otti Mikael Malmi. Vasempana pakkina aloitti yllättävä nimi: Joonas Lepistö. Lepa on joskus tällä paikalla kokeillut, mutta aikaa siitä on. Oikean linkin tontin otti hoidettavakseen hyvää pelivirettä puhkunut Tommi Luopajärvi. Iiro palasi keskikentälle Valtterin pariksi. Joonas Sundman on siitä hyvä kaveri, että häntä voi peluuttaa paikassa kuin paikassa. Nyt hänet laitettiin vasemmaksi linkiksi. Hyökkäyksessä aloitti sama kaksikko kuin ottelun alkaessa: Joni ja Antti.Vierasjoukkueen viimeiset toivon rippeet lakaistiin avaruuteen jo toisen jakson kolmannella minuutilla, kun Joonas Lepistön hieno kaukoveto upposi ylänurkkaan muuttaen lukemat kuvitteellisella videotaululla muotoon 4-0.Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän VPS-j:n maalivahdilla oli vaikeuksia pelin avaamisessa. TP:n prässi oli hyvää ja vaikka liikettä ei ollut parhaalla mahdollisella tavalla, oli sitä joka tapauksessa runsaasti enemmän kuin vierailla.Kokoonpanoa rukattiin tasaiseen tahtiin toisen jakson aikana. Kovin kauaa Lepaa ei pidetty laitapakkina, vaan kaiman kanssa vaihdettiin paikkoja aika nopsaan. Kun toista jaksoa oli pelattu 14 minuuttia kentälle pääsivät Ville Haapanen ja Mikael Kangas. Villellä on ollut harmillisten sairastelun takia vuoden tauko pelihommista ja ”Mikkikselläkin” on ollut kesän mittaan aika paljon muuta ohjelmaa. Kiva oli nähdä pojat taas pallon perässä tosi mielellä! Ville H. meni laitapuolustajaksi ja Mikael ryntäsi kärkeen. Pojille tekivät tilaa Valtteri ja Antti. Lepa siirtyi tässä vaiheessa keskikentälle ja Joonas S. taas linkin tontille.Hyvän ottelun pelannut Joonas Sundman oli myös onnekas. Kun on oikealla tavalla oikeaan aikaan oikeassa paikassa, voi nimensä saada maalintekijätilastoon myös niin, että pallo vain pomppaa kropasta vastustajan maaliin. Näin kävi Joonakselle, kun ottelua oli jäljellä kymmenisen minuuttia. Lukemat olivat jo muhkeasti 5-0.Matti ja Topias otettiin viidennen maalin jälkeen takaisin kentälle, kun Mikael M. ja Joni tulivat pois. Topias meni laitapakiksi ja Matti otti tutun paikkansa hivenen kärkimiehen alapuolella.Vastuuvalmentaja Jari Kujala tiivisti tuntonsa ottelun jälkeen seuraavasti:- Peli oli sen näköistä, kun alkuverryttelyn perusteella epäiltiinkin. Ei oltu terävimmillään. On kuitenkin hyvän joukkueen merkki, että voitettiin tällaisella heikommallakin pelillä. Toinen jakso oli jonkin verran tasapainoisempi kuin ensimmäinen. Ekalla oli liikaa virhesyöttöjä. Maanantaina on seuraava peli. Viikonloppuna levätään ja keskitytään huolella. Ottelussa on jopa aluesarjan voitto panoksena. Mukavaa oli nähdä tauon jälkeen kentälle palanneet tositoimissa. Ville Haapasella oli selvästi kaikkein pisin tauko, kun sivussa oloa kertyi peräti vuosi. Myös ”Mike” Malmi ja ”Mikkis” Kangas pääsivät hyvin sisään ”paluuottelussaan”. Jaakko Uusitalo jatkoi nollapelejään ja otti muutaman kaukovedon hienosti kiinni. Juuri sellaisen vedon, jotka vielä keväällä leijailivat miehen yli maaliin.Ysiseiskojen maanantainen vastus on Vaasan IFK:n White –joukkue. Ottelu pelataan jälleen Ketturämäkön kentällä alkaen klo 18. Nyt kotijoukot ja kylän miehet on aika tulla kannustamaan. Perjantain ottelussa kentän laidalla oli vielä kovasti tyhjiä katselupaikkoja.