Ysiseiskat Tampere-raportti

Ysiseiskat Tampere-raporttiTP-Seinäjoen D-12 juniorit eli ysiseiskat kävivät pääsiäisen aluksi pelailemassa pari päivää futista Tampereella FC Ilveksen järjestämässä Pirkkahalli-turnauksessa. Pelailu ja kevätretkeily ovat sanoja, jotka parhaiten kuvaavat reissun lopputulemaa. Hyvä alku kissahti pitkänperjantain kolmannessa ottelussa päättyen lankalauantain sangen ponnettomaan palloiluun.
Matkassa oltiin koko ikäluokan laajuudella ja kaikille taattiin taatusti sama määrä peliaikaa. Maalivahdit tasasivat tarkasti peliajan ja kenttäpelaajia vaihdettiin pääosin kentällisiä kerralla. Mukana oli parikymmentä pelaajaa ja samaa luokkaa oleva määrä vanhempia ja pelipoikien sisaruksia. Matkaan lähdettiin ilman suurempia tulostavoitteita hakemaan kaikille pelikokemusta ja kohottamaan joukkueen yhteishenkeä. Kokemusta tuli, mutta se maistui ensi maistamisella aika karvaalta. Toisaalta pieni palautus maanpinnalle hyvän talvikauden jälkeen teki todennäköisesti hyvää motivaatiolle. Harjoittelu maittaa, kun rinnan röyhistelyn ainakin pitäisi olla vähän maltillisempaa. Yhteishengen kohottamisen kannalta ei reissu ollut kaikilta osin aivan nappiin osunut, mutta vastuuvalmentaja Jari Kujalan turnauksen jälkeen antama selkeäsanainen palaute varmasti palautti pojat nopeasti oikeille raiteille. Joukkue tulee jatkossa entistä määrätietoisemmin toimimaan nimenomaan joukkueena . Yhdessä voittaen ja yhdessä vastoinkäymiset kohdaten. Vanhempien yhteishenki reissussa sen sijaan entisestään lujittui, mikä varmasti omalta osaltaan ratkaisevasti tukee poikien joukkuehengen kasvamista oikeaan suuntaan.
Avausottelussa vastaan asettui turnauksessa lopulta viidenneksi yltänyt HJK West (Helsingin Jalkapalloklubi). HJK:n vahvassa juniorimyllyssä tämä porukka edustaa ns. haastajatasoa. TP oli heti hereillä, eikä vastustajan taitavat pojat saaneet oranssipaitoja missään vaiheessa paniikkiin. Helsinkiläisten peli oli piirun verran terävämpää ja sillä he saivat kuitenkin painostavamman otteen pelistä. Maalissa aloittanut Henri "Henkka" Kallio-Kurssi pelasivat virheettömän varmasti. Jo viidennellä peliminuutilla hän joutui venymään loistavaan torjuntaan, kun kaukoveto oli jo uppoamassa yläkulmaan. Avauskentällisen puolustuslinja Valtteri Leppänen – Ville Viita – Nicolas Kotamäki pelasi mallikkaasti, eikä antanut pelata itseään kertaakaan tilanteista pihalle. Keskikentällä Joonas Lepistö, Iiro Kiviluoma, Topias Syrjälä teki töitä hartiavoimin ja pärjäsi kovia vastustajia vastaan aivan mukavasti. Kärjessä ensimmäisen puoliajan (15 min) viiletti kaksikko Antti Palomäki – Mikael Malmi. Tämä kentällinen pystyi kokonaisuutena tasaiseen peliin ja puoliajalle marssittiinkin maalittomassa tilanteessa. HJK:n kannustusjoukot eivät suotta antaneet epäsuoraa tunnustusta seinäjokelaisille epäillessään, ettei "joltakin TP-Seinäjoelta voi löytyä toista yhtä laadukasta kentällistä". Toisin oli.
HJK-ottelun toiselle puoliajalle pruukilaisten maalille vaihdettiin Teuvan mies, Jonne Uitto, joka joutui ensi kertaa TP:n paidassa esittämään mitä osaa. Jonne onnistuikin tässä ottelussa todella erinomaisesti. Puolustukseen tuli toiselle jaksolle tiukka kolmikko Jaakko Raitis, Miika Huumo ja Ville Haapanen. Keskikentällä hyvään vääntöön pystyivät Mikael Kangas, Jesse Välimäki, Tommi Luopajärvi. Kärkeen asettuivat Teemu Seppelvirta ja Nico Korkemäki. Kun jokaisessa ottelussa kolme kenttäpelaajaa otti huilivuorolaisen roolin, niin tässä ottelussa se osui Joonas Ojaniemelle, Teemu Kukkaselle ja Janne Keskiselle. Toisen jakson 7. minuutilla HJK pisti pallon yläpesään aivan keskeltä rankkarialueen rajalta. Veto meni harmillisesti maaliin tolpan kautta. Heti tämän jälkeen HJK:n molke heitti pallon suoraan Teemulle, jonka nopea veto meni kuitenkin molkelle suoraan syliin. Teemu ei epäonnistunut toistamiseen, kun paikka koitti 11. minuutilla. Ankara prässi johti siihen, että HJK:n maalivahti heitti pallon päin omia puolustajiaan, joista kimmonneeseen palloon Teemu iski kärpän lailla ja sijoitti pallon kylmästi verkon perille. Nämä 1-1 lukemat jäivät ottelun lopputulokseksi. Myös kakkoskentällinen pystyi kokonaisuutena tasaiseen vääntöön. Erityisesti silmään pisti Jessen kova taistelu alusta loppuun.
Toisessa ottelussa kohdattiin turnauksen jumboksi lopulta sijoittunut porilainen Toejoen Veikot. Huilivuoron ottivat tällä kertaa Topias, Ville H. ja Jaakko. Maaliin tuli vuorostaan Alexander "Allu" Norolampi. Puolustus aloitti Joonas O:n, Miikan ja Nicolaksen voimin. Keskikentälle heitettiin Teemu S, Iiro ja Joonas L. Hyökkääjiksi asettuivat Tommi ja Antti. Yhdeksännellä peliminuutilla Allu pelasti maalittomat lukemat hienolla vastaantulollaan ja TP:n vuoro koitti jo seuraavalla minuutilla, kun Joonas Lepistö hienosti ajeli vasemmalta läpi, mutta maalivahti pääsi torjumaan pienestä kulmasta lähteneen laukauksen. Mitä pidemmälle avausjakso eteni, sitä paremmin peli saatiin painettua ToVe:n päätyyn. Peli meni kuitenkin hätäilyksi ja pallo oli aivan liikaa ilmassa. Toiselle jaksolle maaliin asteli Henkka ja puolustus miehitettiin kolmikolla Teemu K, Ville V ja Janne. Keskikentän haltuun ottivat Mikael K, Valtteri ja Jesse. Kärjessä viilettivät Nico ja Mikael M. Tämä kentällinen sai pelin pyörimään paremmin onnistuneen syöttöpelin ansiosta. Kuitenkin jo 5. minuutilla Henkka joutui venymään huipputorjuntaan, kun puolustus oli jo pelattu ulos. Vahva taistelu johti hienoon voittomaaliin, kun Mikael "Mikkis" Kangas nousi vasemmalta laidalta ja nosti loistavasti pallon oikeaan ylänurkkaan.
Pitkänperjantain viimeisessä ottelussa isäntäseura Ilves Werde oli selkeästi edellä. Ilveksellä oli turnauksessaan kaksi tasavahvaa joukkuetta ja tämä joukkue otti lopulta neljännen sijan. TP:n osaksi koitui alkulohkon kolmas tila ja pelaaminen jatkossa sijoista 9-12. Oranssipaitojen avauskokoonpano oli: Allu, Jaakko – Ville V – Janne, Teemu K – Iiro – Valtteri, Teemu S – Mikael M. Jälkikäteen jäi mietityttämään miten ottelussa olisi lopulta käynyt, jos neljännellä minuutilla TP olisi saanut rankkarin tilanteesta, joka oli niin sanotusti siinä ja siinä. Teemu Seppelvirran niskaan hypättiin rangaistusalueella, mutta peli sai jatkua. Kolme minuuttia myöhemmin samalle miehelle kolahti epäonni päälle toisen kerran, kun hyvä veto maalintekopaikasta kilpistyi lopulta päin omaa pelaajaa. Tilannetta edelsi Valtterin hieno kuljetus rankkarialueelle. Ilveksen pakkien taidot ja kovuus ihastuttivat myös TP:n kannattajia.
Ilves-ottelun toiselle jaksolle Henkka asteli maalinsuulle. Puolustus rakennettiin Ville H:n, Miikan ja Joonas O:n varaan. Keskikentällä pelasivat Topias, Joonas L ja Jesse. Kärkeen laitettiin Mikael K ja Antti. Jo ensimmäisellä minuutilla Ilves pääsi maalaamaan lukemiksi 1-0 maalinedushässäkästä. Ja aivan vastaavasta tilanteesta minuuttia myöhemmin pallo oli taas Henkan takana. TP:n peli oli roiskimista ja aivan liian pehmeää. Maltti katosi yhtäkkiä otteista. Seitsemännellä minuutilla Ilves meni jo 3-0 johtoon, kun pusku etukulmasta meni maaliin. Henkkaa ei maaleista voi mitenkään syytellä ja jo seuraavalla minuutilla hän torjui kerrassaan häikäisevästi. Kolme minuuttia ennen loppua Jesse latasi hienosti rankkarialueen rajalta vapaapotkun aivan yläriman alle, mutta Ilves-vahti sai kuin saikin kätensä väliin.
Toinen turnauspäivä aloitettiin ottelulla porilaista Musan Salamaa vastaan. Maalivahdin paikan otti jälleen Henkka ja puolustusta hoidettiin avauksessa kolmikolla Ville H, Ville V ja Janne. Keskikentästä vastuuta ottivat Teemu K, Valtteri ja Nicolas. Hyökkääjinä aloittiva Mikael K ja Nico. Jälleen pallo oli aivan liikaa ilmassa ja peli meni tasaiseksi keskikentän läjässä nuhjaamiseksi. MuSa aloitti maalinteon 8. minuutilla, kun Henkka ei voinut mitään aivan maalin edestä tulleelle puskulle. Oranssipaitainen joukkue liikkui heikosti ja vapaan paikan haku puuttui. Niinpä maalintekopaikat jäivät vähiin. Ainakin sivurajaheittoja olisi syytä harjoitella pikimmiten, sillä niin paljon niitä tässäkin ottelussa ja muutoinkin turnauksessa menetettiin vastustajalle sääntöjenvastaisen heittelyn takia. Sijoitusotteluissa peliaika oli lisääntynyt 2×20 minuuttiin, mutta se ei vähentänyt yhtään TP:n poikien turhaa hätäilyä Eka jakson viimeisellä minuutilla nähtiin seinäjokelaisten paras paikka, kun Nicolas Korkeamäki nousi oikealta vahvasti boksiin ja laittoi pallon vähän takakulmasta ohi.
Toinen jakso pelattiin kokoonpanolla Allu, Jaakko – Miika – Joonas O, Joonas L – Iiro – Topias, Tommi – Antti. Pojat aloittivat vahvasti, kun syötöt sujuivat laadukkaammin. Peli saatiin painettua hyvin MuSan kenttäalueelle. Hyvä ote latistui kuitenkin, kun vastustaja pääsi maalaamaan toistamiseen kulmapotkun jälkeisestä maalinedussähläilystä. Kova veto maalin edestä oli Allullekin ylivoimainen torjuttava. Jo seuraavalla minuutilla oli kuitenkin aihetta iloon, kun Joonas Lepistö syötti upeasti Topias Syrjälälle, joka maalin edestä laittoi pallon viileästi maaliin. Peli meni kuitenkin lopussa roiskimiseksi, eikä keskikentän herruutta enää hyödynnetty. Vastustaja voitti kaksintaistelut ja vei irtopallot järjestään. Kun se vielä loppuhetkiksi vahvisti puolustustaan, oli peli TP:n kannalta menetetty.
Turnauksen viimeisessä kamppailussa pruukilaisilla oli panoksena 11. tila ja pääsiäisturneen päättäminen voitolla. Se ei kuitenkaan näyttänyt enää kaikkia liiemmin kiinnostavan. Saattoi tiivis ruokailutahti puuduttaa lihaksia ja mieltä enemmän kuin itse pelit. Vai mistähän oli kyse? Vastustaja TPV Benfica (Tampereen Pallo-Veikot) ainakin näytti katsomosta tarkasteltuna aivan riittävän haastavalta koetinkiveltä. Tässä ottelussa maalivahdiksi sai palata polvivaivoja avausottelun jälkeen valitellut Jonne Uitto, joka pelasikin lopulta sitten koko ottelun. Avauskentällisen puolustuksessa luotettiin Ville -kaksikkoon Haapanen & Viita, sekä vasemman laitapakin paikalla jälleen hienosti pelanneeseen Nicolas Kotamäkeen. Keskikentän valoitusta yrittämään lähtivät Jesse, Valtteri ja Joonas L ja kärkeen pantiin Mikael M ja Teemu S. Jo toisella minuutilla Jesse Välimäki tykitti upeasti vain vähän ohi tamperelaisten maalin. Pari minuuttia myöhemmin Valtteri Leppänen laukaisi hienosti Joonas Lepistön hyvästä takaviistoon suunnatusta syötöstä. Pelaaminen olikin kaikin puolin parempaa kuin edellisessä ottelussa. Hyvä paine jatkui, kun Ville Viita hätyytteli hyvällä vaparilla TPV:n maalia. 11. minuutilla Joonas L. paineli läpi viiden taikka kuuden punapaitaisen vastustajan rykelmän ja pani millimetrin tarkan pelimiehen kärkituikkauksen aivan tolpan juureen. Tämän jälkeen nähtiin peräti neljä perättäistä kulmapotkua TP:lle. Muutamaa minuuttia myöhemmin Jesse Välimäki näytti jälleen hienoja pelimiehen elkeitä hyvällä puskulla kulmapotkun jälkitilanteessa. 18. minuutilla Mikael "Mike" Malmi hoiti nopeudellaan rankkarialueen irtopallon itselleen ja jälleen nähtiin pelimiehen temppu: kärkituikkaus tolpan juureen. Minuuttia myöhemmin asialla oli Valtteri Leppänen, jonka veto meni vain vähän ohi yläkulman. Avausjaksolla TP esitti hyvää syöttöpeliä. TPV:llä ei ollut paikkoja ja Jonne selvisi ilman torjunta puoliajalle.
Turnauksen viimeiselle pelijaksolle kentälle asteli seuraava kokoonpano: Jonne, Jaakko – Valtteri – Joonas O, Teemu K – Iiro – Topias, Nico – Antti. TP:n maalissa soi murheellisesti jo ekalla minuutilla, kun hieno vapari rankkarialueen rajalta yllätti Jonnen. Maalin estämiseksi oli keinot vähissä, sillä veto oli upea. Todellinen "putoava lehti". Oranssipaitojen peli meni tästä aivan sekaisin: harhasyöttöjä piisasi ja pallo oli liikaa irti kentän pinnasta. Jakson puolivälissä peli oli tasan 2-2, kun kova veto maalin edestä painui TP:n verkkoon. Tämän jälkeen oli mahdollisuus siirtyä uudelleen johtoon, kun Antti Palomäen kova veto tärähti yläristikkoon. Tässä vaiheessa Janne korvasi puolustuksessa Joonas O:n ja Tommi kärjessä Nicon. TP:n pojat odottivat jo rankkarikisaa, kun TPV pääsi iskemään lukemiksi 3-2. Vasemmalta läpi päässyt hyökkääjä sijoitti pallon maltilla ohi Jonnen. Harmitus oli pelin jälkeen suuri ja meni kuuleman mukaan joiltakin rankasti yli, koska siitä piti ottelun jälkeen valmentajien sanallisesti ojentaa. Siitä varmasti otettiin opiksi, koska niin tosi pelimiehet toimivat.
Viimeisen taiston tauottua joukkueen vastuuvalmentaja Jari Kujala kyseli, missä olivat tässä turnauksessa joukkueen vastuunkantajat. Yhdestoista sija kertoi hänen mukaansa karusti tämän hetkisen TP:n ysiseiskojen tason. Sen pitäisi antaa potkua harjoitteluun. Valitettavasti tähän asti harjoitellusta näkyi kentällä vain murto-osa. Toinen Jarin antama "laiskanläksy" liittyi erityisesti viimeisen pelin jälkeiseen toistensa syyttelyyn. Siitä on heti luovuttava ja muistettava, että oranssipaitaiset ovat aina yhtä ja samaa joukkuetta. Menestykseen tarvitaan kaikkien panosta. Kaikkien panostuksen on oltava kuitenkin sataprosenttista. Hyvä yhteishenki tukee sitä, että jokainen laittaa itsensä likoon täysillä aina, kun kentälle mennään. Vain niin toimimalla yksilöt ja sitä kautta koko joukkue kehittyy. Sehän koko touhun tarkoitus on. Menestys ja kehitys on saavutettavissa vain kovalla harjoittelulla. Ei riitä harjoituskerta silloin ja toinen tällöin. Vaan sen on oltava säännöllistä. Silloin voidaan työnteolle asettaa haastavampia tavoitteita parin, kolmen vuoden päähän. Jarin selkeä sanoma ei jäänyt varmaan kenellekään pelaajalle epäselväksi ja tältä pohjalta on hyvä jatkaa kohti tulevia koitoksia.
Ilveksen järjestämän Pirkkahalli-turnauksen ysiseiskojen ikäluokassa voitti lopulta Kuopion Palloseuran keltainen joukkue. Hopeat kävi kuittaamassa kokkolalainen GBK. Pronssimitalit jäivät turnauspaikkakunnalle, kun Tampereen Kisa-Tovereiden siniharmaat voittivat pronssiottelussa turnausjärjestäjä Ilveksen Werdeksi nimetyn joukkueen.