Ysiseiskoilla kaksijakoinen ottelu

TP-Seinäjoen D13-juniorit eli –97 syntyneiden ikäluokka pelasi lauantaina Wallsport Areenassa hyvin kaksijakoisen ottelun Vaasan Palloseuran juniorien saman ikäluokan joukkuetta vastaan. Ottelu oli kaksijakoinen kahdessa mielessä. Vieraat olivat matkassa hyvin laajalla ringillä. Paikalla oli kaksi kokonaista kentällistä ja niiden päälle vielä liuta vaihtopelaajia. Runsas pelaajamäärä oli sinällään hyvä lähtökohta otteluun, koska peliajaksi oli sovittu peräti 4 x 25 min. Ainakin TP:n valmentajien mukaan alkuperäinen tarkoitus oli, että VPS-j olisi peluuttanut ykkösjoukkueensa ketjua joka toisella puoliajalla. Jostain syystä näin ei käynyt, vaan kaksi ekaa jaksoa kentällä mennä viilettivät haastajajoukkueen pelaajat. Yhden ottelun sisään rakentui siten tavallaan kaksi eri ottelua. Ensimmäisessä TP voitti Vepsun haastajajoukkueen 7-0 (2-0) ja toisessa raitapaitojen ysiseiskojen edustusjoukkueen 2-1 (0-0). Näin jaoteltu lopputulos kuvaa paremmin ottelun todellista luonnetta kuin yhteenlaskettu tulos 9-1 (2-0, 5-0, 0-0, 2-1). Jos vastustajan peluutussysteemi teki ottelusta kaksijakoisen, syyllistyi isäntäjoukkue omalla pelisuorituksellaan samaan. Kaksi ensimmäistä jaksoa pelaaminen oli kuta kuinkin sitä, mihin on totuttu. Mutta kaksi jälkimmäistä pelijaksoa olivat kuin unessa hortoilua muutamia välähdyshetkiä lukuun ottamatta.Kun vastustajalla oli mukana ainakin riittävästi pelaajia, oli TP:n rinki näin pitkään otteluun varmasti aivan minimikokoa: yksi maalivahti ja 17 kenttäpelaajaa. Kaikille tuli mukavasti peliaikaa. Jostain syystä kukaan pojista ei silti rohjennut ottelun jälkeen tunnustaa valmentajille saaneensa pelissä itsestään kaikkia irti, kun sitä heiltä erikseen kysyttiin.TP aloitti ottelun kokoonpanolla, jossa koko ottelun maalivahdin tehtäviä hoidelleen Henri Kallio-Kurssin edessä pelasi nelikko Mikael Malmi, Ville Viita, Teemu Kukkanen ja Joonas Sundman. Keskikentän ottivat haltuun Jesse Välimäki ja Joni Vähämaa. Linkeiksi asetettiin Mikael Kangas ja Jaakko Raitis. Kymppipaikalla luotettiin Tommi Luopajärven nopeuteen ja luovuuteen. Piikkipaikan kärjessä sai Teemu Seppelvirta. Erityistä huomiota herätti Jonin pelipaikka keskikentällä, jossa hänen ei muistettu aikaisemmin oranssipaitojen riveissä pelanneen. Luottoa tuli tilanteessa, jossa Iiro Kiviluoma oli sairauden takia poissa ja Valtteri Leppänen aloitti penkillä.Ottelun ensi hetket paljastivat karusti, ettei VPS-junioreiden haastajajoukkueen pelaajilla ollut keinoja TP:n pelin tukkimiseen. Vepsun pojat ovat joutuneet treenaamaan koko pitkän talven pienessä juniorihallissa ja olivat nyt vasta ensi kertaa isolla kentällä. Joukkueiden välillä on melkoinen ero valmistautumisessa sarjakauteen, kun TP on pelannut talven aikana lukuisan määrän harjoitusotteluja ja kovatasoista Pohjoisen liigaa, eikä ole kertaakaan pelannut pienellä kentällä!TP vei siis alussa ottelua haluamaansa suuntaan vailla kunnollista vastavoimaa. Henkka oli TP:n maalissa aivan työtön. Ensimmäinen palkinto hallinnasta saatiin kuudennella peliminuutilla, kun Tommi Luopajärvi näytti komean potkutekniikan mallia laukomalla pallon komeasti ylös Vepsun maalivahdin selän taakse verkkoihin. Veto lähti rankkarialueen rajoilta. Joukkueen teletappiosastoon kuuluva Tommi saa kummasti vetoihinsa sellaista kovuutta ja tarkkuutta, että vastustajien maaliverkot ovat pullistelleet viime aikoina todella mukavaan tahtiin. Lukemissa 1-0 pelailtiin kuutisen minuuttia eteenpäin, kunnes aika oli kypsä isäntien toiselle osumalle. Maalintekijää ei taida kukaan takuuvarmasti tietää. Osuiko Joonas Sundmanin veto edes vähäsen palloa tavoitelleeseen Tommi Luopajärveen vai ei. Joka tapauksessa pallo meni komeasti naapurimaakunnan pääkaupungin poikien maaliin.Toiselle jaksolle TP:n valmennusjohto teki kovasti muutoksia. Puolustukseen Ville ja Teemu K saivat laitapakeikseen Topias Syrjälän ja Nicolas Kotamäen. Joonas Lepistö tuli ”Mikkis” Kankaan tilalle oikeaksi laitalinkiksi ja Jesse sai keskikentälle kaverikseen Valtteri Leppäsen. Kärkipari vaihdettiin Matti Lähteeseen ja Antti Palomäkeen.Toisen jakso alku oli melkoista tunnustelua, mutta kun vauhtiin päästiin, maaleja alkoi sitten tulla kertalaakilla kunnolla. Karkelot aloitti Jesse Välimäki ampumalla komean vedon ylös. Lukemat olivat 3-0 ja vastustaja putosi polvilleen lopullisesti. Toista jaksoa oli pelattu silloin seitsemisen minuuttia. Jo seuraavalla peliminuutilla pallo oli taas mustavalkoraitaisten maalissa, kun Joonas ”Lepa” Lepistön taidokas keskitys ponnahti vaasalaisten omasta pelaajasta maaliin. Lähimpänä hässäkkää oli synnyttämässä joka paikkaan aina ehtivä tahtopelaaja Matti Lähde. Jo seuraavalla peliminuutilla lukemat olivat taululla jo mallissa 5-0, kun hienon syöttöpelin jälkeen Antti Palomäki pani pyöreän potkittavan kappaleen maaliin. Matti Lähde kaunisteli lukemiksi jo 6-0, kun pelattiin toisen jakson 15. minuuttia. Matti laittoi ylärimasta ponnahtaneen pallon tylysti sisään. Maalia edelsi hieno hyökkäys. TP hallitsi koko ajan peliä. Nicolas Kotamäen hienot taustanousut laitapakin tontilta herättivät erityistä ihastusta asiantuntevan katsomon puolella. Myös Jaakko Raittiin koko ajan parantuvaa työmoraalia ja taitavia vasemman jalan keskityksiä kommentoitiin peräti kunnioittavaan sävyyn. Jaakko on kehittynyt viime aikoina isoin harppauksin!Ennen ottelun puolivälin saavuttamista TP maalasi vielä yhden kerran. Asialla oli toisen jakson 24. minuutilla Antti Palomäki, jolla oli kunnia ampua kotijoukkueen seitsemäs maali erittäin hienon kuvion päätteeksi. Nicolas Kotamäki laittoi upean syötön Matti Lähteelle, joka laittoi aivan maalitolpan juurelta pallon vielä maalin eteen sinne sännänneelle Antille.Kolmannelle pelijaksolle VPS-j vaihtoi kokonaan uuden miehistön. Kentälle tulivat ikäluokan ykkösjoukkueen pelaajat. Kotijoukkueen pelaajat eivät tuntuneet tähän reagoivan lainkaan, vaan ilmeisesti luulivat pelin jatkuvan siihenastista rataansa. Totuus kuitenkin oli, että ottelu alkoi kuin uudelleen. Toki TP:n pojilla oli jo 50 peliminuuttia takanaan, mutta myöhemmät kenttätapahtumat kyllä osoittivat, että pelin nitkahtaminen ei johtunut ainakaan fyysisestä väsymyksestä. TP teki myös vaihtoja. Ville aloitti jo kolmannen jaksonsa topparina ja myös Nicolas jäi edelliseltä jaksolta kentälle. Mikael Malmi palasi laitapakiksi ja Joni Vähämaa tuli tällä kertaa toppariksi. Mikael Kangas tuli linkiksi oikealle laidalle ja ”Lepa” vaihtoi toiselle laitaa. Keskikentällä Valtteri sai kaverikseen Joonas Sundmanin. Kärkeen palasivat Teemu Seppelvirta ja Tommi Luopajärvi.VPS-j pääsi uusitulla kokoonpanollaan heti peliin mukaan ja painoi pelin oranssipaitojen päätyyn. Isännät olivat siinä vaiheessa edellä oikeastaan vain siinä, että ison kentän peleistä kokemusta hankkineena he osasivat hyödyntää kentän leveyttä paremmin. Mutta kun vastustaja painoi päälle, oli tietenkin pakkaa tiivistettävä ja keskityttävä yhä enemmän oman maalin varjeluun. VPS-j saikin ottelun ensimmäisen laukauksensa kohti TP:n maalia kolmannen jakson kahdeksannella minuutilla ja heti perään muutamaan muunkin paikantyngän. Kentän laidalla arvailtiin, joko pikkupruukilaisilla oli väsy vai mistä pelin käsikirjoituksen täydellinen keikahtaminen johtui. Peli oli jopa VPS:n hallintaa ja TP:n poikien peli alkoi yhä enemmän näyttää vain lauantai-iltapäivän ratoksi suoritetulta pikku pelailulta. Kaikesta huolimatta kolmas jakso päättyi maalittomana.Neljännelle jaksolle vaasalaiset lähtivät entisin voimin, mutta TP rukkasi kokoonpanoaan niin, että Ville Viita pääsi vihdoin vaihtoon pelattuaan ainoana siihen asti kaikki peliminuutit. Villen korvaajaksi löytyi laadukas pelikaveri, kun Teemu Kukkanen palasi taas kuvioihin huilattuaan vain kolmannen jakson. Topias Syrjälä tuli oikealle linkiksi ja Jaakko Raitis tuli vasemmalle puolelle. Jesse Välimäki tuli keskikentälle ja kärkeen iskettiin parivaljakko Matti Lähde & Antti Palomäki. Jaakko joutui kentän sivuun hoivattavaksi jo viidennellä peliminuutilla ja hänet korvasi Joonas Lepistö.Vierasjoukkue pääsi ensi kertaa maalin makuun viimeisen pelijakson kuudennella minuutilla, kun TP:n puolustus hivenen sekoili. Lukemat olivat siis 7-1, mutta huomion arvoisempaa oli se fakta, että nyt VPS-j:n ykkösporukka johti ottelua 0-1. Jo parin minuutin kuluttua vaasalaisilla oli uusi maalintekopaikka, kun irti päässyt raitapaita ampui hienon vedon kohti maalin alanurkkaa, mutta Henri Kallio-Kurssi syöksyi hienosti kohti viuhuvaa palloa ja onnistui torjunnassaan. Vielä 12. peliminuutilla pallo kävi TP:n ylärimassa, kun VPS-j:n pelaajan kaukolaukaus meinasi mennä todella komeasti maaliin. Ottelun kulkua kuvaa hyvin se, että tähän saakka viimeistä pelijaksoa oli VPS-j:n maalivahti saanut seisoskella kovin rauhassa omalla maalillaan. Seuraavalla minuutilla kuitenkin iski salamamaisesti kaksikko Joonas Lepistö & Topias Syrjälä. ”Lepa” ajoi vauhdilla päätyyn ja heitti keskityksen maalille, jonne ”Topsu” singahti rakettimaisesti ja pisti pallon maaliin. Tämä maali herätti TP:n uudelleen peliin mukaan ja taistelemaan myös tärkeästä osavoitosta eli vieraiden ykkösringin kukistamisesta. Loppulukemat 9-1 viimeisteli Antti Palomäki. Näin saatiin myös voitto ykkösporukoiden taistossa lukemin 2-1. Antin maali tuli hienon yhteispelin päätteeksi aivan maalin edestä todella siististi.TP:n vastuuvalmentaja Jari Kujala oli ottelun jälkeen maltillinen, mutta analyysi oli selväsanainen. Peli oli Jarin mukaan viimeiset 50 min. kaikkea muuta, mitä joukkueelta halutaan. Sitä ennen peli oli aivan ok. Kurinalaisuus ja liike puuttuivat. Yksin yrittämistä oli liikaa ja kurinalainen eteenpäin pelaaminen oli unohtunut pelistä lähes kokonaan. Pelissä oltiin vain läsnä, mutta puristus oli vajavaista. Nyt nähtiin, että kun aikaisemmin selvästi kukistettu VPS-j. tiivistää joukkueensa parhaiden poikien tiimiksi, saadaan heistäkin täysin riittävän kova vastus.TP:n seuraava harkkapeli on ensi viikonloppuna Vepsun ysikutosia vastaan. Sen jälkeen seuraavat ottelut pelataankin Espanjassa, jonne joukkue suuntaa pääsiäislauantaina kahdeksan päivän harjoitus- ja ottelumatkalle. Seuraava näytönpaikka on kuitenkin jo maanantaina, kun klo 16.15 on edessä toimiminen valmentajakoulutuksen malliryhmänä. Silloin nähdään, miten pojat reagoivat, kun ohjeita jakaa SJK:n edustusjoukkueen luotsi Tomi ”Kärde” Kärkkäinen.