Ysiseiskoilla opettavainen iltapuhde

TP-Seinäjoen D-13 poikien (-97 synt.) joukkue pelasi maanantai-illalla Wallsport Areenassa ensimmäisen aluesarjapelinsä vuotta vanhempien poikien sarjassa, kun vieraaksi oli saapunut Vaasan IFK:n C-14 poikien kova joukkue. Kyyti oli kylmää, mutta ei niin pahaa kuin oli ennakoitu. VIFK oli parempi lukemin 0-6 (0-4). Ilman muutamaa henkilökohtaista virhettä lukemat olisivat olleet siistimmät. Aivan aiheellisesti vieraiden valmennusjohto antoi tunnustusta kotijoukkueelle, joka pyrki koko ajan pelaamaan eikä vain roiskimaan palloa ylös.TP:n ysiseiskat pelaavat oman ikäluokkansa I divisioonan ohella ysikuutosten aluesarjaa, koska oman ikäisten pelit eivät Vaasan piirin alueella oikein tahdo olla riittävän haastavia. Viime vuonna tuli piirinmestaruus vakuuttavalla pelillä, eikä tämänkään vuoden sarjasta ole odotettavissa aina kovin tasaisia taistoja. Lauantain sarja-avauksessa esim. kaatui Vaasan Palloseuran ysikasien joukkue Botnia -hallin viereisellä tekonurmella Mustasaaressa 0-13. Jatkossa on toki odotettavissa kovempaa vastusta, mutta C-14 poikien aluesarjassa saadaan joka kerta takuuvarmoja haasteita, joissa joutuu jokainen laittamaan itsensä täysillä peliin.TP aloitti maanantaina kokoonpanolla, jossa maalissa pelasi nuori mies Ilmajoelta, Jaakko Uusitalo. Jaakko saikin pelata koko ottelun ja suoriutui tehtävästään aivan mukavasti. Puolustuksessa avasi nelikko Nicolas Kotamäki – Ville Viita – Iiro Kiviluoma – Joonas Sundman. Laitalinkkeinä kirmailivat Topias Syrjälä & Jesse Välimäki. Keskikentällä raatoivat Valtteri Leppänen ja Joonas Lepistö ja kärjessä oli kaksikko Matti Lähde ja Antti Palomäki.VIFK otti pelin ohjat heti haltuunsa ja liikutteli hienosti palloa. Avausmaali nähtiin jo seitsemännellä peliminuutilla, kun rankkarialueelta lähtenyt veto upposi maalin yläpesään. Puolustus aukeni siinä tilanteessa aika helposti. TP:n oma hyökkäyspeli oli vielä siinä vaiheessa melkoista roiskimista. Syötöt olivat huonoja. Pikku hiljaa pelin edetessä tahti kuitenkin parani. Oma piristysruiskeensa oli Miika Huumon kentälle tulolla 21. minuutilla. Miikan tuoreet jalat ja vahvat otteet toivat peliin ryhtiä. Iiro siirtyi siinä vaiheessa keskikentälle, kun kovasti vääntänyt Valtteri pääsi ansaitulle lepotauolle.Vieraiden toinen maali syntyi 24. minuutilla, kun maalinnurkalta lähtenyt syöttö tavoitti maalin eteen syöksyneen tähtipaitaisen pelimiehen. Pian maalin jälkeen TP jatkoi vaihtorulettia ottamalla kentälle Mikael Malmin Jessen tilalle. TP:n avausjakson paras maalintekopaikka siunaantui 26. peliminuutilla, kun "Lepa" Lepistön hieno syöttö tavoitti hyvässä vauhdissa olleen Antti Palomäen, jonka komea veto oli yllättää vieraiden maalivahdin.Hyvin taisteltu jakso päättyi oranssipaitaisten kannalta hivenen murheellisesti, kun VIFK pääsi viimeisellä minuutilla ennen taukoa tuikkaamaan pallon kahdesti verkon perille. Ensin upposi kaukoveto 30 metristä ja hetki sen perään aivan rankkaripilkun tuntumasta. Ei auttanut muuta kuin astella tauolle 0-4 lukemat niskassa.Yhden miesten SM-kullan merkkinä tähteä paidassaan kantava VIFK aloitti toisen jakson räväkästi. Jo toisella peliminuutilla oli pallo taas TP:n maalissa, kun pallo putosi maalivahti Jaakon käsistä ja vastustaja pääsi rokottamaan. Toisella jaksolle puolustukseen tuli uutena pelimiehenä mukaan Teemu Kukkanen, joka tuli Villen paikalle toppariksi. Kärkeen tuli uutena kaverina Teemu Seppelvirta Antin pariksi. Uutta levännyttä voimaa saatiin edelleen peliin mukaan, kun Tommi Luopajärvi korvasi 11. minuutilla Topiaksen. Siinä vaiheessa vastustaja jo jäädytti pikku hiljaa peliä palloilemalla yhä enemmän omassa päässä. Loppulukemat 0-6 syntyivät taas kaukovedolla noin 30 m:stä, kun 35 minuutin jaksoa oli vielä vartti jäljellä. TP:n pojat olivat lopussa vastustajia enemmän väsyksissä, eikä siinä enää vaihtorallikaan paljon auttanut. Mikael Kangaskin kävi kentällä, mutta joutui pian tulemaan pois loukkaantumisen takia. Penkillä istunut supervasuri Jaakko Raitis ei ollut tällä kertaa valitettavasti pelikuntoinen.Vastustajan kovuutta kuvaa hyvin se, että joukkueessa on peräti seitsemän C-14 ikäluokan piirijoukkuepelaajaa. Lisäksi neljä poikaa on mukana haastajapiirijoukkueen toiminnassa. Näin kovaa joukkuetta vastaan pelattuna, lopputulos ei ollut lainkaan huono, kun vielä huomioidaan se tosiasia, että TP:n ysiseiskoissa pelasi kolme kaveria, joiden syntymävuosi on 1998: Lepistö, Lähde ja Sundman. Koko kolmikko oli taas joukkueensa luottopelaajia.TP:n vastuuvalmentaja Jari Kujala oli ottelun jälkeen tappiosta huolimatta aika tyytyväisellä mielellä. – Tempo oli pelissä kova ja tilaa oli vähän. Pojat onnistuivat suhteellisen mukavasti. Maalit olivat osaksi henkilökohtaisia virheitä. Ehkä vain kolme oli varsinaisia tekomaaleja. Poikien peliin olisi tarvittu enemmän rohkeutta ja syöttöihin helppoutta. Huonoilla syötöillä vain väsytettiin itseä. Toki välillä oli ihan hyvääkin syöttöpeliä, mistä myös vastustajan valmennus antoi tunnustusta. IFK on sarjan ehdotonta kärkeä, eikä tulosta tarvitse mitenkään hävetä. Toisella jaksolla peli parani monin tavoin esim. keskikentän poikittaissyötöt olivat parempia.Jarin rinnalla valmennuksesta vastaavat Kari Kiviluoma ja Kari Lähde löysivät myös pelistä paljon hyvää, mutta toki kehitettävääkin. Pelissä oli oman ikäluokan pelejä enemmän fyysisyyttä ja sen vuoksi oli ilahduttavaa ja yllättävää, kuinka hyvin TP:n pojat pärjäsivät kaksinkamppailuissa. Vartaloa osattiin käyttää. Toisella jaksolla toppareina pelanneet Teemu Kukkanen ja Miika Huumo saivat erityistunnustuksen hienosta pelistään. Purkupallot olivat hyviä ja muutenkin homma oli hienosti hanskassa. Hyvää kotijoukkueen pelissä oli myös oman maalin edustan keskityspallojen hieno hoitaminen. Se pelasi hyvin läpi ottelun, vaikka juuri sitä etukäteen pelättiin.Valmennusjohto korosti erityisesti sitä, että tämä ottelu osoitti C-14 poikien aluesarjan pelin palvelevan erinomaisesti sitä tavoitetta, että jokaista poikaa pystytään yksilönä kehittämään uudelle pelimiehen tasolle. Vastustaja oli taitava ja vahva. Kotijoukkue sai laittaa itsensä koko ajan sataprosenttisesti likoon.TP:n ysiseiskojen seuraavat ottelut pelataan ensi viikonvaihteena Oulun turnauksessa, mutta sarjapelit jatkuvat jo ensi viikon tiistaina C-14 aluesarjan ottelulla pietarsaarelaista FF Jaroa vastaan. Oman ikäluokan seuraava I divisioonan koitos on ensi viikon torstaina, jolloin kohdataan VIFK:n D-13 juniorit.