Ysiseiskoille kovaa oppia Kokkolassa

Jos TP-Seinäjoen ysiseiskat kävivät maanantai-iltana Närpiössä antamassa oppitunnin oman ikäluokkansa FF Kraftin pojille, oli jo seuraavana iltana Kokkolassa vuoro olla itse oppipojan paikalla. Vuotta vanhempien poikien aluesarjan ottelussa Santahaan kentällä ei juuri vieraille paikkoja annettu, kun Kokkolan Pallo-Veikot voitti luvuin 6-0 (3-0).KPV hallitsi ottelua ensi hetkistä lukien. Peli pyöri vieraiden maalilla ja etenkin pääpelissä isokokoisemmat ja väkevämmät vihreäpaidat olivat TP:n poikia edellä. Kuten vastuuvalmentaja Jari Kujala totesi ottelun jälkeen, olisivat lukemat voineet olla ensimmäisen viiden minuutin jälkeen jo 3-0, jos maalivahti Henri Kallio-Kurssi ei olisi esittänyt kerta kerran perään erinomaisia torjuntoja. Ensimmäistä maalia jouduttiin odottamaan aina kymmenennelle peliminuutille asti, vaikka rumputuli oli todella hurjaa. Avausmaali syntyi aivan maalin edestä vahvan hyökkäyksen päätteeksi. Puolustuksen voima ei riittänyt, kun piti vääntää olkapää olkapäätä vasten.Kotijoukkueen 2-0 maali syntyi 18. peliminuutilla ylärimavedon jälkeisestä tilanteesta. Pallo pantiin metristä maaliin. Puoliaikalukemat saatiin aikaiseksi, kun kulmapotku suuntautui aivan TP:n maalin eteen, josta vastustajan taitava kaveri pääsi tykittämään suoraan ilmasta.Kaikkea ei voinut selittää ikä- ja kokoerolla. TP syyllistyi hätäisiin ratkaisuihin ja harhasyöttöjen sumaan. Pallo poltti jaloissa, eikä vastuunkantajia näyttänyt löytyvän. Pojilla tuntui olevan valmiiksi uskonpuute, kun vastustajat tiedettiin paitsi vanhemmiksi niin myös taitaviksi ja kovaan peliin kykeneviksi.Ottelu avattiin kokoonpanolla, jossa puolustuksessa haroi vastaan nelikko Mikael Malmi, Miika Huumo, Teemu Kukkanen ja Nicolas Kotamäki. Keskikentällä pelasivat Valtteri Leppänen ja Iiro Kiviluoma. Laitalinkkeinä töitä tekivät Joonas Lepistö ja Joonas Sundman. Kymppipaikalla punnersi Matti Lähde ja piikkinä kärjessä Antti Palomäki. Avausjaksolla tehtiin pari vaihtoa, kun Ville Viita tuli Miikan paikalle toppariksi ja Teemu Seppelvirta korvasi Nicolaksen. Teemu meni linkiksi ja Joonas S laskeutui pakiksi.Toiselle jaksolle ryhmitystä muutettiin ja jotenkin näytti heti siltä, että peli lähti paremmin uomiinsa. Toki vastustaja alkoi toisen jakson aikana ottaa avainmiehiään sivuun, mutta ei nyt sentään vielä jakson alussa. Topias Syrjälä tuli laitalinkiksi ja Joonas L siirtyi keskikentälle, missä hän tuntuu nykyään viihtyvän paremmin kuin entisellä bravuuripaikallaan laidassa. Tai ainakin hänestä näyttäisi olevan joukkueelle suurempi hyöty keskikentällä. Valtteri ja Antti jäivät puoliajalta penkille lepäilemään. Antin tilalle kärkeen tuli Jesse Välimäki.Vaikka toisen jakson alku oli hyvä, pääsi vastustaja rokottamaan jo kuudennella minuutilla. Karkumatkan päätteeksi vastustaja pääsi nostamaan pallon yli vastaan tulleen ”Henkka” Kallio-Kurssin. Puolustus pelattiin siinä tilanteessa täysin ulos. Maalin jälkeen Miika Huumo palasi kentälle ottaen Teemu K:n paikan Villen toppariparina. KPV:n viides maali nähtiin toisen jakson 13. minuutilla, kun pallo jäi kulmapotkun jälkeen pyörimään TP:n maalille liian kauaksi aikaa. Peli oli tässä vaiheessa vierailta samanlaista sähläystä kuin ensimmäisellä jaksolla.TP-Seinäjoen ensimmäinen veto KPV:n maalia kohti nähtiin toisen jakson 17. minuutilla. Ottelun alusta lukien olisi siis pelattu jo 52 minuuttia! Ottelun loppua kohden pojat varmasti väsyivät kahden peräkkäisen ottelun painaessa jäntereissä. Valmennusjohdon pyörittämä vaihtoruletti pystyi pitämään kohtuullisen pelitempon kuitenkin elossa. Kun peliä oli noin vartti jäljellä Valtteri Leppänen ja Antti Palomäki palasivat kentälle, kun Iiro Kiviluoma ja Matti Lähde astelivat kentän laidalle.Ottelun loppulukemat 6-0 sinetöitiin rankkaripilkulta 23. minuutilla. Henri Kallio-Kurssi torjui komeasti rangaistuspotkun, mutta paluupallolle hänkään ei voinut mitään. Heti KPV:n osuman jälkeen nähtiin näyttävän nopea TP:n hyökkäys. ”Lepa” Lepistö tarjoili pallon mallikkaasti laitaan kovaa vauhtia kirmanneelle Joonas Sundmanille, joka jatkoi pallon maalin eteen Topias Syrjälälle. ”Topsun” kurotus nosti pallon maalin yli.Ottelun lopussa Nicolas Kotamäki palasi vielä kentälle ja Joonas S palasi laitalinkin tontille Teemu S:n paikalle. Kovasta pelistä huolimatta vierasjoukkue jaksoi loppuun asti yrittää, sillä aivan viime sekunneilla Joonas Lepistö tykitti vielä hyvin vapaapotkusta. Antti Palomäki pääsi vielä yrittämään aivan maalin edestä, mutta niin vain jäi kuparinen oranssipaidoilta rikkomatta.TP:n maalivahti Henri Kallio-Kurssi oli joukkueensa tähti Kokkolan illassa. Turhaan ei valmentaja Kari Kiviluoma antanut Henkan arvosanaksi täyttä kymppiä! Henkka on viime viikkoina terävöittänyt otettaan niin harjoituksissa kuin pelikentillä.Vastuuvalmentaja Jari Kujala totesi ottelun jälkeen, että TP:n ysiseiskat teki tietoisen valinnan lähtiessään pelaamaan oman ikäluokkansa piirin 1. divisioonaottelujen rinnalla vuotta vanhempien poikien aluesarjaa. Tiedettiin, että välillä tullaan saamaan pataan aika lailla. Jarin mukaan toki välillä tuntuu, että pelit ovat liiankin kovia kouluja. Mutta kuitenkin pitää luottaa siihen, että tappiopeleistäkin saadaan eväitä tulevaisuutta varten. Sitä valmentajat ihmettelivät aiheellisesti, miksi ensimmäiset jaksot ovat kerta toisensa jälkeen niin vaikeita. Nytkin oltiin heti valmiiksi antautumismielialalla. Pelattiin tavalla, joka huokui ”anteeksi, että olen olemassa” –mentaliteettia. Oltiin selvästi oppipoikia KPV:n kyydissä. Jos ovat ensimmäiset jaksot vaikeita, niin jostain syystä toisella jaksolla peli on kulkenut yleensä selvästi paremmin. Tai sen jälkeen, kun on hetki vedetty henkeä vaihdossa ja kuunneltu valmentajien ohjeistusta. Jostain syystä sitten on oltu aivan eri äijiä kuin ottelun alussa. On herätty ja menty vastustajaa runkoon kiinni niin että tuntuu. Jari korosti, että hyöty näistä ysikuutosten peleistä tulee vain silloin, kun pelirohkeutta ja itseluottamusta löytyy heti alusta lähtien. Turha on milloinkaan antaa ensimmäisen jakson verran tasoitusta.KPV oli kaikin puolin parempi, mutta yksi pelaaja oli ylitse kaikkien muiden. Tom Åstrand< teki kolme maalia. Hän on pienikokoinen, vikkelä ja erittäin taitava pelaaja. Nimi kannattaa painaa mieleen.TP:n ysiseiskojen seuraava ottelu on vastoin aikaisempia tietoja ensi tiistaina, jolloin raviradalla kohdataan oman ikäluokan sarjaottelussa Vaasan Palloseuran juniorit klo 18.