Ysiseiskoille voitto VIFK:sta

Ysiseiskoille voitto VIFK:sta TP-Seinäjoen D-13 juniorit eli 1997 syntyneiden ikäluokka pelasi vuoden ensimmäisen harkkapelinsä maanantai-illalla Wallsport Areenalla, kun vierailulle oli saatu Vaasan IFK:n yhdistelmä. Tosin VIFK oli koonnut riveihinsä pelaajia myös hiukan muista seuroista. Ei kuitenkaan Vaasan Palloseuran junioreista. Näin viime vuonna piirinmestaruuden napannut TP sai vastaansa todella haastavan poppoon. TP oli itse mukana kaikkien kynnelle kykenevien voimin. Eli mukana olivat ne, jotka muilta harrastuksilta ja riennoilta olivat paikalle päässeet. Peliaika oli 3 x 25 min, ja kun taisto oli tauonnut, loppulukemiksi voitiin kirjata värikästä peliä hyvin kuvaavat numerot 6-4 kotijoukkueen hyväksi.TP aloitti ottelun vahvasti. Valmentaja Kari Kiviluoma totesi pelin jälkeen, että ifk:n pojat juoksivat siinä vaiheessa kuin lankakerän perässä. Palloa liikuteltiin hienosti. Hyvä alkurynnistys tuotti kuitenkin vain yhden maalin. Paremmalla onnella maaleja olisi alkuminuuteilla tullut oranssipaitojen hyväksi montakin. 1-0 johtomaalin taiteili Antti Palomäki, joka rynnisti maalipaikkaan röyhkeästi saatuaan hyvän syötön Matti Lähteeltä.Kolme minuuttia TP:n 1-0 maalin jälkeen soi omassa päässä murheellinen sävel. Puoli kentästä karkuun päässyt vastustaja syöksyi vastustamattomasti maalintekoon. Pari minuuttia peliä lisää ja omassa päässä kolahti taas. Maalivahti Henri Kallio-Kurssi joutui kaatamaan maalintekopaikkaan rynnänneen vastustajan. Henkka sai tilanteessa katsella erotuomari Ari Mäkelän esiin nostamaa keltaista korttia ja VIFK käytti rankkarin hienosti hyväkseen muuttaen lukemat muotoon 1-2. Kun ekaa jaksoa oli pelattu 18 minuuttia Henkka sai toisen keltaisen korttinsa ja joutui jättämään kentän. TP:llä oli vain yksi pelaaja puettuna maalivahdin kaapuun ja nyt oli vedettävä joku esiin kenttäpelaajien rivistöstä. Maaliin asteli aikaisempina vuosina maalivahtina pelannut Janne Keskinen.Toiselle pelijaksolle Henkka pääsi takaisin tolppien väliin. Harjoitusottelussa tunnettiin armoa sen verran. Toista jaksoa tahkottiin maaleitta hieman pidempään. Kun aikarauta näytti pelatun 13 minuuttia vieraat pääsivät karkaamaan jo 1-3 johtoon. Sinällään löysä syöttösarja avasi isäntien puolustuksen huolestuttavan helposti. Ja kun VIFK pääsi vauhtiin, se antoi mennä vauhdilla: pari minuuttia pallon potkimista lisää ja nahkakuula oli taas kaivettava synkein ilmein TP:n verkosta. Pallonmenetys keskialueella ja sitä seurannut läpijuoksu keskeltä TP:n ns. puolustuslinjaa on karu kooste VIFK:n tuloksekkaasta hyökkäyksestä. Lukemat olivat 1-4 ja häviöllä ollut TP oli kuitenkin siihen mennessä hallinnut peliä niin, että pallo oli ollut oranssin hallussa 70 prosenttisesti. Prosenttiluvun lausui ääneen ottelun jälkeen joukkueen valmentaja Kari – eikä liioitellut yhtään.TP:n ysiseiskat ovat onnistuneet nuorella peliurallaan rakentamaan itselleen jo ainakin yhden mahtavan ominaisuuden. Sen, että tappiotilanteessa ei alistuta kovin helposti. Nytkään ei annettu periksi. Takaa-ajon aloitti Valtteri Leppänen ampumalla toisen jakson 17. minuutilla rankkarin sisään. Pallo vietiin pilkulle, kun kärkkäästi ottelussa esiintynyt Teemu Seppelvirta kaadettiin kumoon. Tilannetta edelsi Teemun ja Roope Niemelän hieno yhteispeli. Vain minuutin verran annettiin ajan kulkea eteenpäin ja taas aseteltiin palloa VIFK:n maalin edessä valkealle täplälle. Valtteri toisti temppunsa ja niin lukemat olivat yhtäkkiä jo 3-4. Rankkari tuomittiin, kun Tommi Luopajärvi kaadettiin. Tommin kova yritys ja suoraviivainen asenne tuotti hienon palkinnon. Harmi vain, että nuori pelimies loukkasi tilanteessa sen verran jalkaansa, että pelikenttä oli jätettävä.Kolmas pelijakso alkoi heti komeasti, kun Iiro Kiviluoma jysäytti pallon näyttävästi tolppaan. Peli oli TP:n täyttä hallintaa ja yhdeksännellä minuutilla Antti Palomäki heilautti maaliverkkoja hienolla vedolla. Lukemat olivat 4-4 ja vierasjoukkue oli pikkupaniikissa. Johtomaalia jouduttiin odottamaan 17. minuutille asti, jolloin Teemu Seppelvirta latasi tarkan vedon rankkarialueelta. Loppulukemat 6-4 TP:n hyväksi teki Roope Niemelä, joka 23. minuutilla kruunasi hyvän iltansa laittamalla läpisyöksynsä päätteeksi pallon kylmäverisesti maalivahdin jalkojen välistä sisään.Vastuuvalmentaja Jari Kujala teki hartiavoimin töitä ottelun aikana ja sai taukojen aikana fläppitaulun avulla pojille tehokkaasti oppia perille. Peli parani hienosti loppua kohti. Topparien porrastus parani loppua kohden. Toinen meni pallollisen vastustajan kimppuun ja toinen osasi laskea. Alussa tämä ei toiminut ja oli omalta osaltaan syynä takaiskuihin. Jarin toive oli, että pojat uskaltaisivat pelata. Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä paremmin toive toteutui.Ottelussa tehtiin jonkin verran pelipaikkakokeiluja. Moni nuori mies sai aivan uuden pelipaikan. Esim. Topias Syrjälä pelasi laitapakkina ja onnistui hyvin. Keskikentän ja kärjen tutut vahvat nimet olivat nytkin pelipäällä: Antti Palomäki, Joonas Lepistö, Matti Lähde, Valtteri Leppänen ja Iiro Kiviluoma. Valmennuskaksikko oli erityisen tyytyväinen keskikentän pelaamiseen. Siinä onnistuttiin paremmin kuin aikoihin. Valtterin, Iiron ja Matin lisäksi keskikentällä pelasi Jesse Välimäki – ja nousi hienosti näkyviin. Keskustan kautta onnistuttiin peliä rakentaman heti alusta alkaen. Erityistunnustuksen pelin jälkeen sai ns. teletappiosasto. Nimeltä mainiten monisanaiset kehut osoitettiin Tommi Luopajärvelle, Topias Syrjälälle, Teemu Seppelvirralle ja Joni Vähämaalle. Myös Mikael Kangas väläytteli monta kertaa nopeudellaan ja taitavilla harhautuksillaan.Valmennuskolmikko Jari Kujala, Kari Kiviluoma ja Kari Lähde kiitteli ottelun jälkeen joukkuetta tasapainoisesta ja hyvästä esityksestä. Kokonaisuutena onnistuttiin hyvin, vaikka välillä oltiin jo sillassa lukemin 1-4. Jari antoi puolustuskalustolle tunnustusta. Se paransi peliä juuri silloin, kun oli vielä mahdollisuus kääntää peli. Pakit osasivat kaventaa ja topparit porrastaa. Suurin puute kotijoukkueen pelaamisessa oli Jarin mukaan varmaankin siinä, että ei osattu lukea peliä kunnolla silloin, kun vastustaja pelasi palloa oman maalinsa suuntaan. Prässiä ei osattu nostaa kokonaisena pakkana kunnolla. Jos prässi ei toiminut, ei osattu myöskään vetäytyä yhtenä pakkana. Siinä riittää opeteltavaa.Valmentajista Kari keskittyi ottelun aikana tilastopuoleen. Hän seurasi kuinka hyvin joukkue toteutti paria ennen ottelua asetettua teemaa. Ottelun jälkeen pojat saivat Karilta rautaisannoksen palautetta. Riiston tai kaksinkamppailun jälkeen kotijoukkue syötti seuraavan syötön 70 % tarkkuudella oman joukkueen pelaajalle. Se on hyvä lukema. Onnistumiset kertyivät pääosin puolustuksessa ja keskikentällä. Ongelmia oli lähinnä siinä, että puolustettiin väärältä puolelta. Toisena teemana Kari seurasi, miten maalivahdin avauksien jälkeen peliä päästiin rakentamaan. Karin kirjaamista 18 tilanteesta peräti 14 päättyi niin, että seuraavakin syöttö meni vielä omille. Sen jälkeen annettu syöttö ei enää ollut niin hyvä. Kari tulkitsi pojille tilastoa niin, että laitalinkit ja keskikentän pelaajat olivat liikkuneet hyvin. Sen jälkeen tuli sitten ongelmia. Yhdeksi virheeksi Kari nosti sen, että keskikenttäpelaajat pelasivat liikaa samassa linjassa. Toki keskikenttä rakensi peliä, mutta yksikään TP:n maaleista ei tullut niin, että maalivahdin avauksen jälkeen olisi syöttelemällä rakennettu maalipaikka. Kari antoi myös tunnustusta puolustajille. Tilasto kertoo myös siitä, että joukkueen alakerta osaa rakentaa peliä. VIFK-ottelussa tässä näyttivät parhaiten onnistuvan Joni Vähämaa ja Ville Viita.Ottelu palveli hyvin valmistautumista ensi viikonvaihteeseen, jolloin edessä on matka Kuopioon. Pohjoisen liigan toinen turnaus pelataan lauantaina ja vastaan tulevat Oulun turnauksesta tutut Kuopion Palloseura, Jyväskylän Jalkapalloklubi ja Oulun Luistinseura.