Ysiseiskojen kevätkausi paketissa

TP-Seinäjoen D13 -juniorit (s. 1997) päättivät kevätkautensa voitolla ja tappiolla. Voitto tuli Palloliiton Vaasan piirin D13 –poikien 1.divisioonassa Vaasan Palloseuran junioreiden Valkoisesta joukkueesta vieraskentällä 0-6 (0-2) ja tappio kärsittiin vuotta vanhempien pelimiesten Vaasan ja Keski-Pohjanmaan piirien yhteisen aluesarjan päätöskierroksella kokkolalaista GBK:ta vastaan raviradan tutulla viheriöllä niukoin lukemin 4-5 (3-2).Tulokset tiesivät sitä, että oman ikäluokan piirisarjan 1. divisioonassa tuli komea voitto ja selviytyminen loppukesästä käynnistyvään aluesarjaan. C14 –poikien sarja oli odotetun kova alaikäiselle joukkueelle ja tuloksena oli sarjasta tippuminen jumbotilan myötä. Tosin jo ennen viimeistä ottelua oli päätetty, että sarjassa ei jatketa, vaikka siinä olisi säilytty. Asia kerrottiin pojille vasta ottelun jälkeen, jotta kaikilla säilyi taistelutahto ja näin saatiin tästäkin ottelusta kaikki oppi ja hyöty irti. Koulujen alkamisen myötä syksystä olisi tullut liian rankka, jos olisi tahkottu kahta aluesarjaa rinnakkain. Arki-iltojen pelireissuja Kokkolaan, Pietarsaareen, Ylivieskaan jne. olisi tullut turhan tiuhaan. Syksyllä ei siis jatketa C14 –junioreiden piirin 1. divisioonassa, johon nyt pudottiin, vaan kaikki tarmo tähdätään D-13 aluesarjaan.Piirisarjan voitto ysiseiskoissa irtosi komealla saldolla: kuusi voittoa ja vain yksi tappio. Maaliero oli muhkea 52-2. Sarjan kärki oli tasainen, sillä kakkonen VPS-j. Musta ja kolmonen Vaasan IFK:n White –joukkue päätyivät TP:n kanssa tasapisteisiin (18). TP:n ainoa tappio tuli VPS-j. Mustalle Vaasassa Alkulan alkeellisella hiekkakentällä 0-1, mutta VIFK White nuijittiin kotona kunnolla luvuin 5-1.Ysikuutosten aluesarjassa tuli kolme pinnaa voitolla närpiöläisestä FF Kraftista, mutta muuten jouduttiin hakemaan tappioiden kautta kovaa oppia maalieron osoittaessa lukemia 8-32.Oman ikäluokan piirisarjan päätöskierroksen ottelu pelattiin juhannusviikon keskiviikkona 23. päivä monitoimiviheriöllä Vaasassa. TP:n maalia vartioi ansiokkaasti Joonas Ojaniemi, joka pelasi jo kolmannen nollapelinsä putkeen. Puolustus aloitti kokoonpanolla, jossa laitapakkeina rynnivät Nicolas Kotamäki ja Jaakko Raitis. Toppareina puolustuksen keskustan läpipääsemättömäksi lukitsivat Ville Viita ja Teemu Kukkanen. Laitalinkkeinä avasivat Mikael Malmi ja Joonas Sundman. Keskikentän ketterinä hyörivät Valtteri Leppänen ja Joni Vähämaa. Kymppipaikan otti Iiro Kiviluoma ja kärkeen ampaisi Antti Palomäki.Avausmaali syntyi Vaasassa jo kolmannella peliminuutilla, kun Antti Palomäki latasi 30 metristä pallon yläpesäkkeeseen. TP hallitsi ottelua ja maalissa Joonas Ojaniemi oli työttömänä. Ensimmäinen torjunta oli tehtävä vasta 17. minuutilla. Seuraavalla minuutilla valmennusjohto löi vaihtorallin päälle. Miika Huumo tuli Teemun tilalle toppariksi, Topias Syrjälä korvasi linkkipaikalla Mikaelin, keskikentälle tuli kaksikko Jesse Välimäki ja Tommi Luopajärvi ja kärkeen Antin tilalle heitettiin vielä Henri Heittola.TP:n 0-2 maali sai päivänvalon 22. minuutilla, kun Iiro Kiviluoma sai laittaa pallon sisään saatuaan sen vastustajan maalivahdin jalalla pelaamana suoraan omaan jalkaansa. Avausjaksolla olisi vieraille voinut koitua vielä monta maalia lisääkin. Pientä terävyyttä ja päättäväisyyttä olisi vain tarvittu lisää.Toiselle jaksolle lähdettiin kokoonpanolla, jossa Joonas jatkoi edelleen maalissa ja puolustuslinja koottiin kovasta nelikosta: Mikael, Teemu, Miika ja Joni. Linkeiksi asetettiin Topias ja Valtteri, kun taas Iiro ja Jesse ryhtyivät mestaroimaan keskikentällä. Kymppipaikalle marssi Tommi ja piikiksi kärkeen Antti.Myös toinen jakso käynnistyi TP:n nopealla maalilla, kun jo jälleen kolmannella peliminuutilla pallo oli VPS-j:n maalissa. Asialla oli Tommi Luopajärvi, jonka 0-3 osumaa avitti aika lailla kotijoukkueen maalivahdin avustavat kädet. Kun tämän kirjoittajan henkilökohtainen pelikello näytti kymmenettä minuuttia lukemat olivat jo muodossa 0-4, kun Valtteri Leppänen sijoitti pallon maltillisesti pömpeliin Antti Palomäen hienosta vapaaseen paikkaan antamasta syötöstä. Pari minuuttia peliä lisää ja Antti Palomäki heitti pallon komealla kääntölaukauksella 20 metristä verkon perille. Lukemat 0-5 voidaan aivan aiheellisesti kirjata historiankirjoihin saatesanoilla: aivan ohittamaton ylähirren alle.Vartin pelin jälkeen Miika vaihdettiin puolustuksen keskustasta Villeen. Loppulukemat 0-6 viimeisteli Valtteri Leppänen, jonka kova veto upposi alanurkkaan. Tämän jälkeen Iiro ja Jesse menivät vaihtoon ja keskikentän ottivat haltuunsa linkin paikalta siirretty Valtteri sekä vaihtopenkiltä sisään tullut vikkeläjalkainen Joonas Sundman. Valtterin paikan laitalinkkinä otti Jaakko Raitis. Kymppipaikalle Tommin sijaan asettui Nicolas Kotamäki. Tässä vaiheessa TP pelasi kuin Brasilia ja Espanja MM-kisoissa. Syöttöpeli kulki pitkinä sarjoina omille. Loppuhetkillä Tommi tuli vielä kärkeen Antin tilalle. Joni Vähämaa tuli keskikentälle ja Joonas otti hänen paikkansa pakkina.TP sai maaliensa lisäksi aikaiseksi neljä tolppavetoa ja kaksi kertaa pallo jyrähti ylärimaan. Valmentaja Kari Kiviluoma huomauttikin pojille osuvasti pelin jälkeen, että hieman paremmalla viimeistelyllä ja onnella maalimäärä olisi saatu kuudesta tuplattua.Ysikuutosten aluesarja pääteltiin TP:n ysiseiskojen osalta raviradalla tiistai-iltana 29. kesäkuuta. Vastaan tuli seuraa sarjan pohjalla pitänyt GBK Kokkolasta. TP aloitti tämän kamppailun kokoonpanolla, jossa maalipuiden väliin asteli Henri Kallio-Kurssi. Puolustus rakennettiin nelikosta Mikael Malmi, Ville Viita, Miika Huumo ja Nicolas Kotamäki. Laitalinkeiksi saivat komennon Matti Lähde ja Topias Syrjälä. Keskikentän työmyyrinä aloittivat Joonas Lepistö ja Valtteri Leppänen. Kymppipaikan otti Iiro Kiviluoma ja kärkeen asettui Antti Palomäki.Ottelu alkoi synkeästi, kun jo viidennellä minuutilla kaukoveto upposi ylös keskelle. Viisi minuuttia myöhemmin vieraat johtivat jo 0-2, kun puolustuksen ja maalivahdin kommunikaatio puuttui. Seurauksena oli lahjamaali TP:n tyhjään häkkiin. TP toki hyökkäsi, mutta aivan liian innokkaasti. Ensimmäisen 12 minuutin aikana nähtiin peräti viisi paitsiota ja tahti jatkui aika ankeana siitäkin. Maalivahtia vaihdettiin 14. minuutilla, kun maaliin tuli Jaakko Uusitalo.Kotijoukkueen 1-2 kavennus syntyi 17. peliminuutilla, kun Joonas Lepistö ensin pujotteli taitavasti monen miehen puolustuksen ohi ja lopulta Antti Palomäki sai pyssyttää vapaasti yläpesään. Seuraavalla minuutilla Iiro vaihdettiin Jesse Välimäkeen ja Nicolas Jaakko ”Jabbe” Raittiiseen. Otteluun vihdoin sisään päässyt TP tasoitti 25. minuutilla, kun Joonas Lepistö iski irtopallon maalin edestä komeasti sisään. Tilanteen pohjusti komeasti Topias Syrjälä, joka ennakkoluulottomasti ajeli laidalta komeasti maalille piittaamatta Kokkolan poikien vastaan pyristelyistä. Pari minuuttia myöhemmin TP sai aihetta iloon ja hurjaan riehaan, kun Jaakko Raitis nousi omalta laidaltaan väkevästi ja laittoi nappisyötön maalille. Antti Palomäki oli kärppänä pallossa ja pukkasi taukolukemiksi 3-2. Ennen taukoa jouduttiin kuitenkin vielä kokemaan murheellinen hetki, kun viimeisellä minuutilla hurjalla asenteella pelissä mukana ollut Jaakko Raitis torpattiin rumasti ketoon ja edessä oli matka sairaalan ensiapuun rannetta kipsauttamaan. Jaakon paikan vasempana laitalinkkinä otti Joni Vähämaa.Toiselle jaksolle lähdettiin niin, että Jaakko jatkoi maalissa ja puolustuksen miehittivät Nicolas, Ville, Miika ja Joni. Keskikenttä rakentui nelikosta Topias, Valtteri, Jesse ja Joonas. Hyökkääjiksi laitettiin Henri Heittola ja Tommi Luopajärvi. TP otti jakson alun heti haltuunsa. GBK:n maalivahti oli kotijoukkueen kannalta valitettavan hyvä. Ulottuva ja taitava kaveri.Lukemat tasoittuivat 11. minuutilla, kun kaukoveto upposi Jaakon taakse aivan rankkarialueen kulmasta. Veto suuntautui ylös ja oli vaikea torjuttavaksi. Murhe jatkui nopealla tahdilla, kun jo seuraavalla minuutilla pallo oli taas TP:n maaliverkkojen ruokana ja lukemat olivat nyt 3-4 vieraille. GBK:n hyökkäys lähti omalta pelialueelta ja suuntautui yllättävän helposti keskeltä läpi TP:n rankkarialueelle asti. Ville pääsi tässä vaiheessa huilaamaan ja Iiro tuli tilalle toppariksi. Pari minuuttia edellisen takaiskun jälkeen TP:n verkoissa soi taas suruisasti. Ankara TP:n sähläys tuotti GBK:lle 3-5 maalin. Kentän laidalla ei pysytty oikein perässä, mitä kaikkea siinä tapahtui. Niin paljon siinä sählättiin ja sohlattiin.Tämän jälkeen ottelun aloittanut maalivahti Henri Kallio-Kurssi palasi tolppien väliin. Vaihtorulettia jatkettiin niin, että tempo olisi saatu pidettyä yllä. Topias tuli Antin tilalle 21. minuutilla ja Tommi siirtyi linkiksi oikealle. Seitsemän minuuttia myöhemmin Mikael tuli kentälle Miikan astellessa vaihtoon. Myös Matti päästettiin irti Jessen tullessa sivuun. TP:n kirinpoikanen tuotti tulosta 34. minuutilla, kun Antti Palomäki sorvasi loppulukemiksi 4-5. Antti sai tilanteessa hyvän syötön vapaaseen paikkaan Henri Heittolalta, joka hyvällä harhautuksella avasi itselleen tilaa. Lopussa kotijoukkue siirtyi kolmen pelaajan alakertaan, kun Iiro nostettiin kärkeen. Tasoitusta ei kuitenkaan saatu aikaiseksi.Valmentaja Kari Kiviluoma huomautti pelin jälkeen, että maaleja tehtiin tässä pelissä enemmän kuin mitä tähän mennessä oli ysikuutosten peleissä päästy tekemään. Neljästä tehdystä maalista huolimatta palkkana oli nolla pistettä. Karin kokeman mukaan 50 % joukkueesta taisteli GBK:tä vastaan kuin leijonat ja toinen 50 % joukkueesta saa katsoa peiliin. He olivat läsnä, mutta eivät sydämellä. Tämän saattoi aistia myös fanikatsomon puolella. Pallo kulki välillä ihan mukavasti. Silloin peli myös sujui. Karin mukaan tappio ei kuitenkaan ollut mikään katastrofi. Olisi tietysti ollut kiva päättää sarja hyvään peliin. Loukkaantuneen Jaakko Raittiin asenteella olisi valmentajan lausunnon mukaan voitettu viidellä maalilla. Harmi, että Jaakon peli jäi kesken ja vielä suurempi harmi, että käsi sai niin pahan tällin. Joukkue taustavoimineen toivottaa Jaakolle pikaista toipumista!Kari antoi pojille myös mietittävää tulevaa varten. Maaleja omaan päätyyn on tullut viime aikoina aivan liikaa. Sille on jotain tehtävä. Poikien on sisäistettävä, että mies tai pallo on otettava. Kumpikin ei voi mennä niin helposti ohi kuin esim. GBK –ottelussa nähtiin. Silti pää pystyssä voidaan kulkea myös ysikuutosten aluesarjapelien esitysten perusteella. Hanttiin ainakin laitettiin kovasti. Se oppi näistä vanhempien poikien sarjapeleistä ainakin saatiin, että nähtiin menestyksen jäävän laihaksi aina, kun oma yritys ei ole täysimääräistä.Ysiseiskojen harjoituskausi jatkuu taas viikolla 29. Nyt on aika vetää vähän henkeä, pitää kesäistä hauskaa ja toki palloakin saa käydä jysimässä silloin tällöin. Hyvää kesää pojat!