Ysisesikojen musta tulitti yhdeksän

Ysisesikojen musta tulitti yhdeksänPalloliiton Vaasan piirin 1. divisioona D-12 pojissa eli 1997 syntyneissä jatkui TP-Seinäjoen Mustan joukkueen osalta keskiviikkoiltana Ilmajoen Kisailijoita vastaan Laidunalueen kentällä Ilmajoen Cityn välittömässä läheisyydessä. Viikonlopun kovatasoisessa turnauksessa Valkeakoskella huippuunsa viritetty koneisto jauhoi edelleen samalla murskaavalla tahdilla ja IK jäi täydellisesti jalkoihin. Loppulukemat olivat 0-9 (0-5) vieraille.Heti ottelun alku oli vieraiden jatkuvaa painostusta. Palloa ei juuri lainattu vastustajalle. Jos lainattiin, silloinkaan ei juuri päästetty omalle kenttäpuoliskolle. TP pelasi hienoa syöttöpeliä, jota saattoi vain minuutti minuutin perään ihastella.Kaikesta painostuksesta huolimatta ensimmäistä osumaa jouduttiin odottamaan yllättävän pitkää. IK puolusti sitkeästi ja onnekkaasti. Kuparisen rikkoi koko kesän hurjalla tahdilla maaleja mättänyt Antti Palomäki, joka 11. minuutilla laittoi pallon siististi maaliin sen jälkeen, kun Topias Syrjälä oli ensin päättäväisesti veivannut pallon Antille kolmen vastustajan pelaajan keskeltä. Kolme minuuttia TP:n jyräävää otetta lisää ja oli vuoro 2-0 lukemien. Antti Palomäki oli uudelleen asialla saatuaan Iiro Kiviluomalta mahtavan syötön puolustuslinjan taa.Kun toinen jakso oli hivenen yli puolivälin (18 min) TP:llä oli varaa vaihtaa koko puolustuslinja tuoreisiin miehiin. Tosin tuoreita olivat vaihtoon menneetkin kaverit, koska vastustaja ei liikaa pelillään häirinnyt. Puolustuksen kolmikko Joonas Sundman – Ville Viita – Joni Vähämaa meni penkille ja tilalle heitettiin muodostelma Nicolas Kotamäki – Miika Huumo – Matti Lähde. Peli ei yhtään muuttanut muotoaan, vaikka tällainen muutos tehtiinkin. Laidoilla linkit Joonas Lepistö ja Topias Syrjälä olivat menopäällä. Aivan niin kuin viikonloppuna ei olisi yhtään kertynyt rasitusta pohkeisiin. Keskikentän pohjalla Iiro Kiviluoma pelasi loistavasti molempiin suuntiin. Syöttötarkkuuteen oli tullut vielä yksi ylimääräinen laatuluokitus viikonlopun matseihin nähden. Puolustuspäähän päin pelatessa Iiro oli uupumaton taistelija, joka kerta toisensa perään riisti pallot kotijoukkueelta. Iiron edessä Valtteri Leppänen jakeli syöttöjä sellaisella tahdilla ja taidolla, että tilanteita aukeni myös sitä kautta huikea määrä. Kärjessä Antti Palomäki sai suorastaan leikitellä vastustajan kanssa.TP:n kolmas maali syntyi maalineduskahakan seurauksena 21. peliminuutilla, kun Joonas Lepistö toimitti pallon IK:n maaliin. Tilannetta edelsi Antti Palomäen hieno avaus keskikentältä Topias Syrjälällelaitaan, josta ”Topsu” heitti hienon keskityksen maalille.Parin minuutin päästä Antti Palomäki ansaitsi knallin, kun nuoren miehen kolmas osuma samalle iltaa näki ilta-auringossa päivänvalon. Antti veti pallon maaliin aivan maalivahdin edestä. Tässä vaiheessa kentälle tuli Mikael Kangas korvaten linkin paikalla Topiaksen.Antti Palomäen täydellinen ilta jatkui ensimmäisen pelijakson 27. minuutilla, jolloin hienon kuvion päätteeksi Antti mätti jo illan neljännen maalinsa. Maalipaikan loivat Antin kanssa Valtteri Leppänen ja Joonas Lepistö. Näin tauolle päästiin lukemissa 0-5 .Toiselle jaksolle lähdettiin kokoonpanolla, jossa avausjaksolla vain kevyesti peliin puuttumaan joutunutHenri Kallio-Kurssi jatkoi maalissa, puolustus muodostui kokoonpanosta Nicolas Kotamäki – Ville Viita – Joni Vähämaa, keskikentälle tuli tuoreehko linja mallia Joonas Sundman – Miika Huumo – Topias Syrjälä, kymppipaikalla hääri vauhtikone Matti Lähde ja kärjessä jatkoi hurjaan vireeseen yltynytAntti Palomäki.Kun tauon jälkeen oli pelattu vain pari minuuttia, oli aika tehdä kuudes TP-maali. Joonas Sundman ajeli vasemmalta laidalta laatikkoon päättäväisesti ja laittoi takakulmalle millimetrin tarkan syötön, johon Topias Syrjälä ajeli komeasti ja iski pelivälineen tolppien väliin. Kuudennen maalinsa saanut tiikerijoukko vetäytyi tämän jälkeen hivenen kuoreensa. Vatsa oli täynnä ja olo raukea. Pallo oli kyllä hallussa, mutta ote pehmentyi alkuun nähden. Mutta mikäpä siinä oli pelaillessa, kun silläkin lailla vastustaja pysyi kurissa ja nuhteettomana. 17. minuutilla tehtiin isompi muutos kenttämiehityksessä, kun kentälle jo aikaisemmin heitetty Mikael Kangas siirtyi kärkimieheksi ja kentälle tulivat Valtteri Leppänen, Joonas Lepistö ja Iiro Kiviluoma. Tilaa tekivät Joonas Sundman, Matti Lähde ja Antti Palomäki.Pitkän hiljaisen kauden jälkeen nähtiin seuraava seinäjokelaismaali, kun pelikello näytti pelatuksi 23. minuuttia. Joonas Lepistö vetäisi yli-ihanasti pallon ylämummoon. Tämän jälkeen kentälle lisättiin aimo annos maaliahneutta, kun Antti Palomäki tuli hyökkäykseen ja vaihtoon meni toppari Ville Viita. Villen paikan topparina otti monessa eri pelipaikassa menestyvä Miika Huumo. Vain minuutti edellisestä maalista ja lukemat olivat jo 0-8, kun Joonas Lepistön syötöstä Valtteri Leppänen latasi komeasti pallon maalin alakulmaan. Loppulukemat 0-9 teki Iiro Kiviluoma ampumalla pallon tyylikkäästi kaukaa sinne jo edellä mainittuun ylämummoon. Peliä oli silloin pelattu 26 min.Joukkueen vastuuvalmentaja Jari Kujala oli ottelun jälkeen avoimen tyytyväinen ja suorasanainen. Pojat toteuttivat Jarin mukaan juuri sen, mitä kopissa ennen ottelua sovittiin. Pelattiin niin, että tasoero näkyi ja tuntui. Asenne, syöttötyöskentely ja kaikkinainen tekeminen osoittivat tasoeron. Myös maalinteossa osoitettiin kykyä variaatioihin. Niin monenlaisia osumia pojat Ilmajoen illassa esittivät. Joukossa oli myös pari kovaa tykkivetoa, joita onkin jo ehditty kaipailla. Tästä on hyvä jatkaa ja voi oikeastaan vain odottaa vesi kielellä seuraavaa kamppailua, jossa toivon mukaan taas saa ihastella kovaan tekemiseen mieltyneen joukkueen myönteisistä ja voitollisista edesottamuksista.